Genre: Misdaad / Actie
Releasedatum: 30 juli 2009
Bekijk via Prime Video
Plot Public Enemies
"America's Most Wanted."
De jaren 30 worden in de Verenigde Staten gekenmerkt door misdaden en gangsters die het land onveilig maken. John Dillinger (Johhny Depp) is een bekende bankrover en moordenaar die steeds uit de handen van de politie glipt. Tijdens haar zoektocht naar Dillinger en zijn collega's Baby Face Nelson en Pretty Boy Floyd krijgt de politie de hulp van een nieuwe instantie, de eerste federale politiemacht: de FBI. Melvin Purvis (Christian Bale) leidt het groepje agenten dat probeert om de gevaarlijke gangsters te arresteren.
John Dillinger
Charles Winstead
Phil D'Andrea
Alvin Karpis
RichardVeld
Ik weet ook wel dat het niet echt gebeurd is, maar ik bedoelde in de lijn van de film, Mann trouw aan het verhaal, en hun relatie vond ik het in ieder geval niet uit de toon vallen. Dus in mijn beleving kon het zeker gebeurd zijn. Het is een goede manier om de diepte van de relatie aan te geven en het respect dat de jager heeft voor zijn prooi (Winstead en Dillinger)..Twee doelen bereikt dus..
En hij speelt de baas over haar? Man, Dillinger was een echt BAAS. Hij was een heerscher, iemand die in controle was. Zij was deels Indiaans en hield waarschijnlijk van mannen die in controle zijn. Zijn meer vrouwen die daar ook in deze tijd van houden. Zeker in die tijd waren mannen gewoon de baas, het past dus in het tijdsbeeld. Het zegt wederom wat over jouw persoonlijke voorkeur.
En geen chemistry, ik kan daar niks mee, niemand kan daar wat mee. Ik zag het namelijk wel, jij niet. Case closed.
Bedoel je trouwens dat Michael Mann een slechte film heeft gemaakt over Dillinger? Mijn opmerking diende te onderbouwen waarom ik het wel een interessant verhaal vond, en de manier van filmen heeft dat voor mij versterkt. Goed werk van Mann dus..
yeyo
Daarnet zei je nochtans iets heel anders me dunkt..
Dan ligt het misschien gewoon aan Depp, die niet zo geschikt is voor deze rol. Ik vond hem te geforceerd overkomen als oppermacho. Ze hadden beter iemand stoerder gecast in plaats van deze afgeborstelde fancypants.
Net zo min als iemand er wat mee kan dat jij er wel iets in zag dus? Ik heb het in mijn eerste bericht duidelijk aangegeven, ik vind hun interactie niet interessant en kunstmatig. De gesprekken tussen Dillinger en Billie bestaan voornamelijk uit holle levenswijsheden die hij haar vertelt. Zij: where are you going? Hij: everywhere I want. Stoer..
Ja
RichardVeld
Je mag me helemaal gek quoten maar ik bedoelde te zeggen dat ik het er in vond passen, dat ik het aannemelijk vond overkomen.
Ik vind zelf Depp uitstekend gecast, zeker als je oude fotos van Dillinger erbij pakt, je hoeft niet 2 bij 2 meter te zijn om macho te zijn, ik ben zelf ook 1.80
Ik kan me geen andere acteur voorstellen die dezelfde flamboyance en dezelfde coolheid ten toon kan spreiden. De man is op de top van zijn kunnen momenteel..
Ik denk dat je als regisseur een bepaalde keuze moet maken, welke kant wil je belichten en welke minder. Als ik kijk naar gangster films, was er chemistry tussen de Niro en Stone in Casino? Ja ik vind van wel. Was er chemistry tussen Pacino en Pfeiffer in Scarface? Mwaaahh...In Frankie and Johnny? Ja zeker wel..Zelfde acteurs ander type film. Het is de film dus die de mate van chemistry bepaald naar mijn mening.
Zoals ik al eerder zei de film gaat over Dillinger, niet over de relatie tussen Dillinger en Billie. Ik vind dat duidelijk is hoe de relatie in elkaar zit en dat er veel liefde zit. De interactie tussen Billie en Dillinger vond ik dus niet kunstmatig en meer aandacht in de vorm van meer tekst vind ik ook niet passen, of laat ik het zo zeggen, past niet bij de keuze die Mann gemaakt heeft.
rempsycho
Ik keek erg uit naar deze film, maar hij viel toch tegen.
Acteurs goed, het verhaal goed (altans, ik vind Dillinger een boeiend persoon) regisseur okee.
Maar het script vind ik met losse eindjes aan elkaar vast zitten en haalt het niveau van de betere misdaad films absoluut niet.
Jammer..
Scratt
Lang op gewacht, maar met een was-het-dat-maar-gevoel de cinema buiten gegaan.
Ik keek er vooral naar uit om te zien hoe Mann - bekend om zijn oogstrelende, hyperrealistische decors - zou omspringen met achtergronden in een verhaal dat zich afspeelt in de treurige jaren dertig. Nu, wat mij betreft kan Mann het beter laten bij eigentijdse omgevingen, want ik had nergens het gevoel dat het verhaal zich afspeelde in de jaren '30 - ook al vlogen de gleufhoeden, tommy-guns en old-timers je rond de oren. Met andere woorden, het oogt iets te modern om geloofwaardig over te komen. Ook de actiescènes duurden veel te lang en waren af en toe wat rommelig geregisseerd.
Erg jammer, want Depp lijkt er veel plezier in te scheppen om zijn piratenzwaard in te ruilen voor een tommy-gun. De manier waarop hij deze sympathieke gangster neerpoot is dan ook de enige reden om het teleurstellende Public Enemies te bekijken. Voor Christian Bale moet je het alleszins niet doen: het charisma van zijn personage is vergelijkbaar met een sanseveria die al weken geen water gekregen heeft. Marion Cotillard is dan wel genietbaar als lover van Depp, maar hun romance vertoont nergens originelen aspecten en lijkt wel weggeplukt te zijn uit banale boevenverhaaltjes.
Desondanks waren er wel momenten dat ik heb genoten: de ontsnapping in het begin; het moment waarop Dillinger het politiekantoor binnenwandelt en het einde. Aan deze momenten merk je wel dat Michael Mann met een dichtknijpend oog achter de cameraman stond. Hoe dan ook, deze enkele goede scènes kunnen de meubelen niet redden. Komaan Michael, herpakt u
!!
skip
Mooi misdaaddrama, karakters zijn sterk genoeg neergezet, nergens over de top waardoor het geen emotionele romantiserende waterval is geworden. Einde van de film is krachtig en eenvoudig. Visueel is alles dik in orde.
lanin
Tijdje terug dat ik m gezien heb in de bioscoop. Ik vond de film enigszins tegenvallen. T is aan de ene kant wel een lekker wegkijk film, maar ik had er meer van verwacht. De trailer vooraf beloofde meer dan dat de film in werkelijkheid liet zien.
Ik ga m binnenkort is huren, wie weet vind ik hem dan wel opeens brilliant. In de bios vond ik m tegenvallen in ieder geval.
Nakkie13
Het ergste wat je bijna over een film kunt zeggen is dat ie saai is.
Sorry Johnny.
lagaiske
Deze film is naar mijn kant toe een grote ontgoocheling.
De film volgt waarschijnlijk weliswaar een waargebeurd verhaal maar ik vind hem bij momenten zeer saai en vrij langdradig.
Gelukkig kon het laatste uurtje van de film nog veel goedmaken.
Het einde van de film mocht volgens mij ook gerust wat boeiender geweest zijn.
Slappe en over gewaardeerde film.
Nakkie13
Deze film is naar mijn kant toe een grote ontgoocheling.
Gelukkig kon het laatste uurtje van de film nog veel goedmaken.
Het einde van de film mocht volgens mij ook gerust wat boeiender geweest zijn.
Slappe en over gewaardeerde film.
Inderdaad, uur korter die hap.
ghostman
"Public Enemies is a triumphant, an American classic. The undisputed best film of 2009."
Nakkie13
Ik kan ook roepen dat het de kutste film van het jaar is.
Wie heeft er dan gelijk?
Ik ben geneigd jouw kant te kiezen, Nakkie13
Ik snap werkelijk waar niet, ook al heeft ieder zijn eigen mening, hoe iemand deze film als de beste van 2009 kan bestempelen.
wimnoot
Deze meneer Matt heeft er wel verstand van, hij zet Inglourious Basterds op twee, dus dat hij PE op één zet, kan ik hem wel vergeven.Wel vreemd dat Avatar er helemaal niet bij staat.
yeyo
Ik denk dat je hier nog te jong voor bent. Probeer deze film over 5-7 jaar nog eens.
Niet iedereen bewondert Michael Mann zoveel als jij, leer ermee leven.
ghostman
Accepteer gewoon dat er mensen zijn die Mann oneindig veel beter vinden dan Tarantino, Cameron, Spielberg..
Ik ben ook ooit puber geweest. Ik zag Manhunter de eerste keer toen ik 17 was. Die film deed me aanvankelijk helmaal niets, omdat ik films van Leone, John Woo e.a. of films met Eastwood of De Niro gewend was. Cinema van Mann is niet voor pubers. Ik hoop dat je dat wel begrijpt en dat je het licht ooit ziet...
Nakkie13
Ik vergeef je je comment omdat je de spijker op de kop slaat.
Ik bent namelijk 19.
Maar dan snap ik nog steeds niet waarom ik te jong ben. Heb jij in amerika gewoon in de jaren 50 ?
yeyo
Doe ik ook. Dat zijn trouwens allesbehalve mijn favoriete regisseurs en ik zit ze zeker nooit op te hemelen zoals jij dat bij Mann doet (bij andere cineasten doe ik dit al evenmin).
Zo een ontoegankelijke cinema is het nochtans niet. Maar ik vind de meeste films van Mann zeker behoorlijk, enkel deze was een zware teleurstelling.
Nakkie13
Ik ben het met yeyo eens.
Ik vond Manhunter, Colleteral en Heat supertof. Deze niet.
En ik leeftijd heeft niets met filmsmaak te maken.
ghostman
Ik vergeef je je comment omdat je de spijker op de kop slaat.
Ik bent namelijk 19.
Naarmate je ouder wordt en meer levenservaring krijgt, verandert je perceptie...
ghostman
Ik ben het met yeyo eens.
Ik vond Manhunter, Colleteral en Heat supertof. Deze niet.
En ik leeftijd heeft niets met filmsmaak te maken.
Met alle respect, maar je top 10 is van de 19-jarige kerel...
Nakkie13
Met alle respect, maar je top 10 is van de 19-jarige kerel...
Waarom?
Ps; zie bij U nog niet eens een top10.
wyatt earp
Nakkie13
Inderdaad typisch. Ze durven niet toe te geven dat ze eigenlijk nog niet volwassen zijn. Waarschijnlijk omdat ze denken dat ze dit wel zijn
OI!
Ik ben totaal niet volwassen.
Iedereen van mijn leeftijd die zegt dat ie volwassen is is waarschijnlijk al aan het denken over samenwonen en gaat graag naar woningbeurzen. Dan maak ik me liever van kant.
Ik vind deze film gewoon kut, en dat vind ik niet vaak. Of ik 19 of 30 ben zou niets uit hoeven te maken.
Waarom?
Ps; zie bij U nog niet eens een top10.
Bovendien willen pubers (vooral jongens) graag een stoere held zien, waarmee ze zich willen / kunnen identificeren. En wie ze eigenlijk stiekem willen zijn. Omdat pubers nog zoekende naar hun eigen identiteit zijn. Clint Eastwood en De Niro waren vroeger mijn helden.
(nog steeds
Films van Mann hebben dat niet. En deze zijn dus eigenlijk niet voor de 19-jarigen bedoeld. (Geen puberale humor, geen stoere Clint Eastwood in de hoofdrol en niet sentimenteel)....
yeyo
Films van Mann hebben dat niet. En deze zijn dus eigenlijk niet voor de 19-jarigen bedoeld. (Geen puberale humor en geen Clint Eastwood in de hoofdrol en niet sentimenteel)....
Nochtans beantwoordt de rol van Johnny Depp in Public Enemies aan alle eigenschappen die je hier opnoemt: hij is stoer, misdadig doch rechtvaardig en bovendien een vrouwenversierder pur sang. John Dillinger is het prototype van dat soort held waar pubers zich mee identificeren, dus je argument houdt geen steek.
En niet sentimenteel? Het einde van deze film is zoetsappig tot en met.
ghostman
En niet sentimenteel? Het einde van deze film is zoetsappig tot en met.
Absoluut niet sentimenteel! Toen JD werd neergeschoten, kreeg ik geen medelijden met hem. Of met wie dan ook. Jij wel?

Misdaadfilm 'Public Enemies' van Michael Mann vanavond te zien op RTL 7

De vijf best beoordeelde films van de jarige Leelee Sobieski (39)

Deze goed beoordeelde films verdwijnen vandaag nog van Netflix

Netflix voegde vandaag onder meer deze vijf goede films toe

Blood Diamond

Blow
Biografie / Misdaad, 2001

The Life of David Gale
Drama / Misdaad, 2003
horse racebioscooppistoolhiding placegangstermachinegunbiografieschietenprison guardontsnapping uit de gevangenisontsnappenbank overvalsurveillancetied upcops and robbers dillinger handgunpocket watch escape from jailjaren 30manhuntvicious killings begin 1900sexfbi agenttied to a treetiedsemi-automatic rifle