• 9.374.574 stemmen

Met onder meer: Nicolas Cage, Rose Byrne en Chandler Canterbury

Releasedatum: 9 april 2009

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Knowing

"What happens when the numbers run out?"

In 1959 werd tijdens de oprichtingsceremonie van een basisschool een tijdscapsule begraven. Nu, vijftig jaar later, wordt hij geopend. Een professor, John Koestler (Nicolas Cage), ontdekt cryptische boodschappen die zich in de capsule bevinden en bovendien doet hij een angstaanjagende ontdekking: de boodschappen voorspellen met zeer grote precisie iedere grote ramp van de afgelopen 50 jaar. Een aantal voorspellingen die in het document staan moet nog plaatsvinden. John doet er vervolgens alles aan om de autoriteiten te waarschuwen, maar tevergeefs. John moet nu zelf alles op alles zetten om het dreigende gevaar af te wenden.

John Koestler

Miss Taylor (1959)

Miss Taylor (2009)

avatar van El-royo

El-royo

Super film! Kan niet anders zeggen. Einde is inderdaad wat 'sprookjesachtig', maar voor de rest geweldig! 4,5 *

avatar van Prinsesje..

Prinsesje..

Mysterieze film die je niet moet zien als je geen fantasie hebt.

De sfeer in de film heeft wat horrorfilm-achtigs. Ik hou er van. Mysterieus en spannend.

Een ding stoorde mij de hele film; het haar van Nicolas Cage. Dramatisch! Onnatuurlijk; te bruin, plastic.

avatar van De Meester

De Meester

Eerste uur van de film is super. Spannend, mysterieus, goede opbouw van het verhaal. Het tweede uur wordt de spanning minder als er naar het plot wordt gewerkt en de ontknoping is ronduit waardeloos. Eerste uur 4 sterren, tweede uur 2 sterren. Totaal 3 sterren.

avatar van Ben de Hoog

Ben de Hoog

Flut, flut, flut. Normaliter ben ik milder dan het gedeelde gemiddelde, maar met deze film eens erg contra. Twee uur duurt de film, het eerste belooft heel veel en wilde een 8 geven. Maar wat er in het laatste uur gebeurt..........totale flut. Als je een film zou kunnen ruiken, dan geurt deze overdadig naar bier en shoarma-kots die al twee dagen aan het zonnen is. Gadver-de Gadver. Een bom op Hollywood in crisis-tijd. Het zou verboden moeten worden. Dit is net zo'n capitaal-vernietiging als Madoff deed. Wat een grondige hekel aan dit soort flutterige patser-films.

avatar van Bartw1991

Bartw1991

Op het eerste gezicht lijkt het een erg geslaagde S-F film. Er gebeuren vreemde, onverklaarbare dingen die je in spanning houden. En ook het vleugje thriller wat in de film zit maakt het tot een speciaal verhaal. Heel de film lijkt in het eerste uur een geweldige film te worden.

Totdat het tegen het einde aan begint te lopen. Het komt afgeraffeld over, en heel het verhaal stort gigantisch in elkaar. Vele onverklaarbare dingen worden niet uitgelegd, terwijl een uitleg wel gewenst is. Een voorbeeld is de zwarte stenen. Je denkt heel de film dat er wat spannends mee aan de hand is, alleen aan het einde laten ze het helemaal liggen. Verder zijn de allerlaatste 10 minuten om te huilen. Al de mysterie wordt overboord gegooid en maakt plaats voor onrealistische en afgezaagde fictie.

Jammer, het had echt potentie.

Ben de Hoog schreef:

Ik dacht al wat ruik ik toch maar dat was dus blijkbaar shoarma.

ik ben blij dat er mensen als jij zijn die teminste een goede recencie kunnen geven

dutchtuga

Aangenaam verrast. Proyas is sowieso wel een fijn regisseur, maar ik was toch bang voor de zoveelste lege box-office knaller. Knowing bleek echter vanaf de eerste minuut behoorlijk pakkend te zijn en weet zelfs donker en somber uit de hoek te komen. Dit soort apocalyptische plots kunnen er bij mij altijd wel in en Knowing weet er veel meer van te maken dan menig genrefilm.

Proyas heeft oog voor setting, zoals al eerder bleek in The Crow en Dark City, en ook hier worden ons mooie plaatjes voorgeschoteld. Ik was enorm onder de indruk van de scènes tegen het eind waar de paniek losbreekt. De prachtige gloed die door het nachtelijke breekt geeft een angstaanjagende sfeer van verdoemenis. Ook de score mocht er wezen, hoewel ik me er vandaag nog weinig van kan herinneren. Erg mooi was het stuk van Beethoven tijdens de fatale inslag . Een scène die indruk maakte en naast de vliegtuigcrash de indrukwekkendste van de rampenscènes. Beetje jammer vond ik weer het overmatig gebruik van CGI in enkele scènes, waar het niet helemaal nodig was. De brandende dieren in het bos vond ik bijvoorbeeld niet echt geslaagd. Had het script zo geschreven dat je dit soort gebruik van CGI ontloopt. Toch weer een uiting van een vaak terugkomende stoornis in een hoop films.

Verder was het acteerwerk prima te pruimen. Cage was in vorm en het was alweer een tijdje geleden dat ik een sterke film met hem heb mogen zien. Geef mij maar dit soort rollen in plaats van nietszeggende rollen als laatst in Bangkok Dangerous, waar Cage overduidelijk op automatische piloot speelt.

De plot is gelukkig grotendeels on-Hollywoods. Grotendeels, want hoewel er weinig gespaard wordt, is er op het eind toch weer die boodschap van hoop en het bewijs dat er een groter doel is in ons bestaan. Je zou kunnen zeggen dat deze visie op God die wij hier gepresenteerd krijgen in de vorm van buitenaards leven, ons keihard straft voor de puinhoop die wij ervan gemaakt hebben, er een eind aan maakt, maar de mensheid alsnog een kans geeft. Te opdringerig aan de ene kant, erg wrang aan de andere. Ik weet niet of ik er een goede smaak, of er een bittere aan over moet houden aan dit bizarre einde. Het is in ieder geval stof tot nadenken en dat is al heel wat meer dan wat Hollywood ons normaal gesproken te bieden heeft.

Zeer goed.

avatar van TR86

TR86

Kutfilmmmm. Saai, slechte special effects, matige acteurs en een te lachwekkend slecht einde

avatar van El Duderino

El Duderino

dutchtuga schreef:

De plot is gelukkig grotendeels on-Hollywoods. Grotendeels, want hoewel er weinig gespaard wordt, is er op het eind toch weer die boodschap van hoop en het bewijs dat er een groter doel is in ons bestaan. Je zou kunnen zeggen dat deze buitenaardse visie op God, die wij hier gepresenteerd krijgen, ons keihard straft voor de puinhoop dat wij er van gemaakt hebben, er een eind aan maakt, maar de mensheid alsnog een kans wil geven. Te opdringerig aan de ene kant, erg wrang aan de andere kant. Ik weet niet of ik er een goede smaak, of een bittere aan over moet houden aan dit bizarre einde. Het is in ieder geval stof tot nadenken en dat is al heel wat meer dan wat Hollywood ons normaal gesproken te bieden heeft.

Zeer goed.

Kom toch op zeg!Je hoeft echt geen theologie te hebben gestudeerd om te zien dat dit enorme fluteinde één grote verwijzing naar de bijbel (het boek Genesis) is: Adam en Eva, hof van Eden, die boom. Vrij voor de hand liggend zou ik zeggen.
Lekker origineel maar niet heus en daarom juist typisch Hollywood.
Ik vond trouwens het eerste gedeelte van de film ook erg sterk. Jammer alleen, dat die Amerikanen alles weer om zeep moeten helpen met hun fanatieke Christen propaganda.

dutchtuga

Die verwijzing naar de bijbel snap ik ook wel. Verandert niets aan mijn visie op het einde toch? Het wrange ligt er bij mij in het feit dat er idd een happy end op alles is, maar ten koste van praktisch de gehele mensheid. Deed me toch meer dan menig Hollywood spektakelfilm.

TR86 schreef:

Ik kan me voorstellen dat er ook mensen zijn die dit geen goeie film vinden, maar om dan gelijk te zeggen dat de special effects slecht zijn, vind ik onterecht. Wat had er volgens jou dan beter moeten zijn? Ik dacht dat het heel goed gemaakt was. Maar als je het verhaal niet goed vind moet je niet alles afkraken.

avatar van IcU

IcU

mcdaktari schreef:

Nou, dat kan ik ook wel even tegenspreken. De vliegtuig crash was prima. Zag er goed uit. Maar die metro crash was echt tenenkrommen cgi werk rechtstreeks uit de 'rampen films voor tv die uitgezonden worden door rtl 4' computers.

dutchtuga

Die metrocrash was inderdaad niet al te best nee. Doet een beetje af aan het geheel.

avatar van Halcyon

Halcyon

IcU schreef:

Is me in de bioscoop totaal niet opgevallen. Het ging ook allemaal zo snel. Vond de sound bovendien erg indrukwekkend.

mcdaktari

ach dat valt ook best wel mee, niks mis mee hoor

dutchtuga schreef:

Metrocrash was toch 1 van de betere rampescenes van de laatste tijd.

avatar van AHWA

AHWA

Ik vond die vliegtuigcrash mooier in beeld gebracht.

avatar van Jiv

Jiv

Dit is echt zo'n film die in het begin redelijk nice is om te kijken maar naarmate de film vordert steeds afgezaagder word omdat ze naar een climax willen toewerken die gewoon zóver van de dagelijkse realiteit afstaat dat ze ontzettend veel vage elementen erbij moeten gaan bedenken wat als gevolg heeft dat de film op het eind zo geloofwaardig word als een zwemmend konijn....

Toch 3 sterretjes voor de eerste 75% van de film

mcdaktari

Ik begrijp jullie echt niet, moet een film dan altijd geloofwaardig zijn??? Dan moet je naar Discovery of NGC kijken, daar heb je realistische docu's. Het is notabene een SF film tjonge jonge zeg geloofwaardig. waar halen ze het vandaan.'Kom jongens en nu weer in de tegen aanval

avatar van dennisversteeg

dennisversteeg

Hmmm, na een goed begin werd het na een tijdje wel allemaal wel erg gezocht. Ik heb geen probleem met onrealistische plots, alleen moet er binnen de film wel enige logica zijn. Dat miste hier nageneog volledig. Er werd voornamelijk vaag gedaan met zwarte steentjes en er wordt nooit duidelijk waarom bepaalde personen (en konijnen) belangrijk zijn.

Het idee van nummertjes die zaken voorspellen vond ik een erg leuk idee en hier had veel meer ingezeten. Dit was dan wel origineler dan veel andere verhalen en de film was prachtig gemaakt, maar ik blijf met een zeer onbevredigend gevoel achter...

avatar van Chattingforum

Chattingforum

Het is misschien niet 100% echt, het is zeker een geweldige film. Eens een ander soort ramp dan die je normaal ziet. En goede acteurs.

Ik vond het geniaal hoe zoveel cijfers zoveel rampen konden voorspelen:D Damn geweldig.

Mhh, als dit echt gebeurt, damn ik zal genieten zolang ik kan xD

En waarom bevatten rampenfilms alleen maar Amerika?

avatar van ooris

ooris

Was wel vermakelijk. Maar kan iemand me uitleggen waarom er allemaal van die ingewikkelde dingen neergezet worden die uiteindelijk totaal niet relevant zijn? Waarom al die moeite terwijl die niet eens gewenst of nodig is? Ik vermoed dat het oorspronkelijke verhaal heel anders geschreven is, maar waarvoor een nieuw einde in elkaar geflanst is om wat voor reden dan ook (geld?). Erg jammer.

dutchtuga

Wat voor ingewikkelde dingen doel je op?

mcdaktari

ja dat vroeg ik me ook al af

avatar van MasterRRR

MasterRRR

Best gave film. De bedoeling achter de film is mooi en sommige gebeurtenissen zijn best spannend. Toch zat er veel meer in, wat er dus niet is uitgehaald

avatar van Diederik58

Diederik58

Mooie en spannende film. Het thema spreekt mij wel aan: is alles toeval of gebeurt het met een vooropgezet doel.

De speciale effecten waren mooi uitgevoerd. Dat het allemaal CGI is, doet er niet toe. Prachtig. Het wordt in de toekomst allemaal nog mooier.

Het einde doet denken aan Close encounters of the first kind.

Muziek draagt bij aan het opbouwen van de spanning.

Hoewel ik hem niet erg geschikt vind voor de rol: Cage speelt zoals altijd gedegen maar weinig naturel. Chandler Canterburry doet het prima.

avatar van fivipat

fivipat

dennisversteeg schreef:

Meen je dat nou? Konijntjes! Jongen, meisje, Adam en Eva, voortplanten 1+1 = 2 Tis bij de konijnen af!

avatar van Vascago

Vascago

Zeer aardige film met een leuk verhaal en aardig acteerwerk. Er zaten een aantal prachtige scenes in de film alleen het eind is me weer veel te ver gezocht. Had ik liever anders gezien. Maar op het eind na heb ik een goed gevoel aan deze film overgehouden.

avatar van maus9

maus9

Acteerwerk was goed. Special effect waren ook goed. Maar net nadat ik zat te denken dat ik deze film best een hoog cijfers zou geven kwam het laatste half uur-drie kwartier. Het is natuurlijk allemaal al ver gezocht maar toen de familie van E.T ook ineens in de film kwam op het einde, stortte de film voor mij compleet in. Een beetje fantasie kan inderdaad wel, maar dat laatste stuk was echt gewoon te gaar voor woorden.

PS: Slaat dat laatste stuk op adam & eva?? of is dat mijn fantasie ??
* 3

avatar van Sasja

Sasja

maus9 schreef:

PS: Slaat dat laatste stuk op adam & eva?? of is dat mijn fantasie ??
* 3

nee, volgens mij heb je gelijk, dat dacht ik ook toen ik dat zag