• 9.378.495 stemmen

Snuf de Hond in Oorlogstijd (2008)

Avontuur / Familie | 97 minuten

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 26 juni 2008

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Snuf de Hond in Oorlogstijd

Friesland 1945. Tom woont bij zijn oom en tante aan de rand van het dorp op de boerderij "Vredehoeve". Hij kan maar moeilijk aarden op het platteland en zit vol woede omdat zijn ouders bij de Duitse bombardementen zijn omgekomen. Hij wil maar één ding; vechten en wraak nemen. Mirjam, zijn Joodse vriendinnetje die op dezelfde boerderij ondergedoken zit, probeert hem te ontdooien. Om een maatje te hebben heeft hij een hond gekregen. Een prachtige lieve herdershond. Hij noemt hem Snuf. Samen beleven ze de spannendste avonturen en helpen ze de Canadezen om hun dorp te bevrijden.

Kapitein brandenburg / haaksma

Tjerk Verhoef

Quido schreef:

Nee, maar ook niet per definitie slecht. Ik snap dat gevit op De Jong niet zo. Scheepsjongens toont toch zeker vooruitgang in zijn werk. Deze film is nu eenmaal gericht op een zeer jong publiek, en bovendien geven trailers wel vaker een vertekend beeld. Een zin die krachtig overkomt in een trailer, kan in de context van het totaalplaatje niet werken of andersom. Alleen maar om even aan te geven dat ik dat bij voorbaat afschrijven vaak onzin vind.

Als we het puur over het acteerwerk in De Jongs films hebben snap ik het gevit maar al te goed. Dat is namelijk altijd, Scheepsjongens incluis, zeer matig. Wél heeft De Jong met Scheepsjongens bewezen dat hij van een uitermate duf en saai boek (ik kwam niet verder dan een pagina of zestig) tot een vermakelijke film om te bouwen. Laten we hopen dat hij hierin de stijgende lijn kan behouden.

avatar van twegen

twegen

Ik ken de boeken van Piet Prins over Snuf de Hond...

Ik vind het jammer dat men met de verfilming het originele verhaal niet behouden hebben....

Zo is Tom in het boek helemaal geen wees geworden, en leven zijn ouders gewoon... Ook heeft hij een zus. Ina... Mirjam klopt wel, Die heeft hij gered tijdens de oorlog... Tevens heeft Tom 2 vrienden waarmee ze alle avonturen beleven. Namenlijk Bertus Verhoef, die een boerenzoon is, en Karel Verdoorn, die een molenaarszoon is..

Ik hoop dat men zich bij de volgende verfilmingen wel aan het boek houden...

Oef. Dit was niet best.

Visueel gezien wel aardig, dito met de muziek. Maar waar het zo goed als altijd aan schort bij de films van De Jong is het scenario. Zo ook hier. Knullige, niet lekker bekkende, maar vooral erg uitleggerige dialogen en in een later stadium worden het zelfs stupide one-liners (met "Houdt het dan nooit op" als toch wel enigzins onbedoeld grappig hoogtepunt).

Zou reuze benieuwd zijn naar een film van De Jong die zich vandaag de dag zou afspelen. Hoop dan op een minder oubollig en clichématige film.

1,5* voor Snuf.

Quido

Onbedoeld vaak grappiger dan menige komedie. Wel weer een aantal scènes die ooit tot de klassiekers der Nederlandse cinema zullen gaan behoren, met als hoogtepunt(en) de "Houdt het dan nooit op"-scène, die waarin een op paddo's trippende Duitse Luitenant handgranaten binnen eigen bereik begint te werpen alsof hij pepernoten uitdeelt op 5 december, die waarin dezelfde luitenant op 1 milimeter van iemands gezicht spontaan in schreeuwen uitbarst en last but not least de omhelzingsscène die in een gemiddelde aflevering van Dr. Phil niet zou misstaan.

Quentin

ROFL, in welke context wordt die Zwartboek ode dan gebracht?

Quentin schreef:

ROFL, in welke context wordt die Zwartboek ode dan gebracht?

In een vrij serieus bedoelde scène - zoals vrijwel alles eigenlijk serieus bedoeld lijkt, of moeten we de talloze knipogen van de hond letterlijk nemen? - waarin de ene one-liner volgt op de andere, en deze het ongekende hoogtepunt betreft.

Quentin

Ziet de film ook zo goedkoop/belabberd uit als de trailer doet vermoeden?

Quido

Nee, technisch is het wel redelijk in orde. Alleen de paar shots met sneeuw zien er te ééndimensionaal uit (alsof de sneeuw enkel 'voor' het scherm valt). Qua aankleding was ik verrast, gezien De Jongs eerdere oorlogsdrama De Fuke. Er valt ook wel wat positiefs over deze film te zeggen, maar door het te kinderlijke scenario en dito karakters lijkt het eerder en vooral een parodie van zichzelf - en soms dus andere oorlogsfilms - te zijn.

avatar van Prudh

Prudh

Zo slecht vond ik hem niet. Die oneliners op het eind waren inderdaad wel tergend, maar door de boot genomen is Snuf een redelijke kinderfilm. Het scenario is inderdaad behoorlijk duf, dat wel. Vooral aan het eind wordt dat zorgwekkend slecht zelfs ("we hebben gewonnen hoor... als we Snuf niet hadden!"). Hoop onwaarschijnlijkheden ook, maar ik vraag me af of een kind dat erg zal vinden. Snuf is af en toe een redelijke belediging voor het intellect van alle papa's en mama's die meegaan, maar voor de kiddies is hij vast wel leuk. Peter Post als nazi-officier was hilarisch overigens.

avatar van Bad Kitty

Bad Kitty

Lijkt me een mooie film voor een kind, zeker.

Die hond is schattig, joh.

het lijkt me gaaf

ik verslond de boeken van snuf de hond

dus ik ga zeker kijken

avatar van gotti

Nog niet stemmen als je de film nog niet gezien hebt.

avatar van starbright boy

Bij deze, stem is verwijderd.

Quido

"(...) Deze voorbeelden geven aan dat de film, ondanks haar serieuze bedoelingen en interessante insteek, zelfs de beoogde doelgroep - de jongste kijker - niet serieus neemt. En dit is zorgelijk, niet alleen vanwege de serieuze onderwerpen - de oorlog, de Jodenvervolging, onderduiken, dood en honger - die de film behandelt, maar ook omdat men kennelijk denkt dat dit alles zomaar geaccepteerd wordt door de (jonge) kijker. Overigens is dit geheel in lijn met het karkater van het hoofdpersonage van de film. Want ondanks alles wat hij meemaakt, is Tom aan het eind van de film nog net zo naïef en onvolwassen als in het begin. Het is te hopen dat de Nederlandse jeugd intelligenter is dan de makers ons hier willen doen geloven.

Dat het vooral het scenario is dat faalt, blijkt ook uit de laatste sequentie van de film. Vanaf het moment dat Tom en Mirjam (en Snuf!) doorhebben wie de verrader is - de kijker weet dat inmiddels al lang - bestaat de film uit een opeenvolging van scènes, waarin de ene gekunstelde one-liner volgt na de andere. Zo weet Mirjam midden in een clichématige dialoogscène alle teksten te overtreffen door tussen neus en lippen door en met serieus gezicht op te merken: "Houdt het dan nooit op?". Deze knipoog naar Zwartboek is op zichzelf al komisch, ware het niet dat hij in de gebruikte context helemaal voor hilariteit zorgt. Want komisch bedoeld was hij zeker niet.

Op deze wijze hobbelt de film vervolgens nog zo'n tien minuten door naar het einde, waarbij geen enkel personage de kans onbenut laat om even op te merken dat we alles te danken hebben gehad aan Snuf: "Als we Snuf toch niet hadden!", klinkt het regelmatig gekunsteld. De groepsknuffel - inclusief Snuf - aan het eind, die niet zou misstaan in een willekeurige aflevering van Dr. Phil, maakt het plaatje vervolgens compleet. Snuf de Hond in Oorlogstijd wil het jonge publiek veel vertellen over de oorlog, maar toont uiteindelijk dat een technisch goed verzorgde film niks voorstelt als het scenario op elk front (flink) tekort komt."

Complete recensie

avatar van rose

rose

Zag de trailer in de bios. Ai...De enige die echt goed acteerde was snuf zelf!

avatar van carla0609

carla0609

ik heb gister de film gezien en vond deze toch leuk om te kijken, de kinderen vonden hem helemaal prachtig.

avatar van kwinz

kwinz

Er zijn 3 'Snuffen' hé?

avatar van Padde

Padde

toch wel een aardige film

kinderen zien het bij vlagen bedroevende acteerwerk niet

aardig in beeld gebracht allemaal

vaak (onbedoeld?) grappig

al met al niet verveeld

avatar van saiyan

saiyan

ga de film zeker nog zien vind altijd wel leuk als er een dier in een film speelt vooral een herder heb zelf ook een duitse herder die had er ook zo in kunnen spelen punten geeft ik was als ik hem gezien lijkt me logies

avatar van hwwtje

hwwtje

Mwa, ga de film vandaag met een vriend kijken. Heb er zelf niet al te hoge verwachtingen van, maar misschien zorgt dat er wel voor dat ik de film nog leuk ga vinden ook.

avatar van hwwtje

hwwtje

Nou, de film gekeken. Zoals ik al zei had ik er geen hoge verwachtingen van, maar toch op de een of andere manier haalde het een stukje romantiek van de oude Snuf de Hond boeken naar boven. Ook al wijken er zeer veel onderdelen af van het echte boek, vond hem toch wel leuk. De tenenkrommende onliners zoals ze hierboven worden genoemd heb ik inderdaad ook ervaren, maar vooruit van mij krijgen ze 2,5 sterren, voor de moeite, voor het goede gevoel en omdat ik zo gek ben op honden.

avatar van Berniertje

Berniertje

Ik heb de film in de bioscoop gezien en om nou te zeggen wow nee. Ik zou hem geen 2e keer kijken dit jaar. Verder de hoofdpersoon (tom) vondt ik maar een vervelende jongen die ik graag de fil, had uitgezet. Maar dit was ook de bedoeling dus dat is gelukt. De film wijkt (zoals bijn altijd) veel van het boek is. Ook wel een klein minpuntje. Verder vondt ik de huilscenes echt te erg en nep om aan te zien. Geen tranen alleen wat dom geluid. Moest me lach inhouden.

Verder heb ik me wel verbaasd over hoe Snuf alle acties deed. Dat is zeker een pluspunt. Al met al, heb me toch vermaakt met deze soms wel spannende maar verder nikszeggende verhaal.

avatar van MFEO

MFEO

Deze film is om zeep geholpen door de co-productie met de verderfelijke EO. Denk dat het al wat beter geworden was als ze er met hun poten af waren gebleven (Denk dat het me de VARA of AVRO stuk beter geworden was).Maar ja o.a. de EO heeft deze film naar de verdommenis geholpen.

Had geen idee dat dit een EO co-productie was maar toen ik dat bij de aantiteling zag deed me het ergste vrezen.

Las in eerdere reacties zonet al dat ze aardig van het oorspronkelijke verhaal zijn afgeweken. Zonde

Een film waar ik wel naar uitkeek om die te gaan zien. Blijkt 1 van de grote teleurstellingen van het jaar tot nu toe te zijn.

Quentin

Denk niet dat de EO zoveel met de brave moraal te doen heeft, de schrijver van de boeken, Piet Jongeling, was al een vooraanstaand lid van het Gereformeerd Politiek Verbond.

avatar van MFEO

MFEO

Quentin schreef:

GPV nu dus CU ook al zo verderfelijk.

Nee dat wist ik niet. Heb me verder ook niet verdiept in boeken en zo. Nooit de boeken gelezen ook. Vraag me in hemelsnaam af waarom ik naar die film gegaan be. Als ik het vooraf geweten had had ik wel en andere film gaan kijken.

avatar van Sandaal

Sandaal

Vandaag de film in de bioscoop gezien, vond het nog wel een redelijke film. Had er weinig van voorgesteld maar het viel allemaal wel mee, toch nog waar voor mijn geld.

Je kan zien dat het voor een aantal spelers hun eerste film is waarin ze spelen. Maar Steven de Jong, Rense Westra en Bas Muijs maken het weer goed.

Daarom heb ik ze een 3,5 gegeven.

avatar van Hannes791

Hannes791

Onderhoudende film.

Begin gaat heel traag, maar daarna worden de verhaalbrokken wel erg snel achter elkaar gezet. Voor kinderen en degene die het boek niet kennen te grote stappen denk ik.

avatar van Livefree70

Livefree70

Verantwoord gemaakte jeugd/oorlogsfilm, met een geromantiseerd en op het jeugdige publiek gericht einde. Viel me niet tegen.

avatar van soom

soom

Die jongen vond ik wat slapjes. Hij had het best gedaan in een soap, dat kan hij nog wel doen, denk ik. Ook het meisje vond ik een beetje tegenvallen, en ook Bas Muijs mag van mij terugkomen in een andere soap. Heb echt wel wat beter werk gezien van Steven de Jong, en ook betere Nederlandse films.

avatar van SarahSkandar

SarahSkandar