• 9.377.914 stemmen

Snuf de Hond in Oorlogstijd (2008)

Avontuur / Familie | 97 minuten

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 26 juni 2008

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Snuf de Hond in Oorlogstijd

Friesland 1945. Tom woont bij zijn oom en tante aan de rand van het dorp op de boerderij "Vredehoeve". Hij kan maar moeilijk aarden op het platteland en zit vol woede omdat zijn ouders bij de Duitse bombardementen zijn omgekomen. Hij wil maar één ding; vechten en wraak nemen. Mirjam, zijn Joodse vriendinnetje die op dezelfde boerderij ondergedoken zit, probeert hem te ontdooien. Om een maatje te hebben heeft hij een hond gekregen. Een prachtige lieve herdershond. Hij noemt hem Snuf. Samen beleven ze de spannendste avonturen en helpen ze de Canadezen om hun dorp te bevrijden.

Kapitein brandenburg / haaksma

Tjerk Verhoef

Start opnamen nieuwe Nederlandse familiefilm

SNUF DE HOND IN OORLOG

Tot eind oktober vinden op diverse locaties in FRIESLAND de opnames plaats van de nieuwe Nederlandse familiefilm SNUF DE HOND IN OORLOG.

Uit honderden Duitse herdershonden zijn drie honden gekozen die samen Snuf tot leven zullen brengen. Alle drie slaagden ze met glans voor de hoge eisen die aan hen tijdens de casting gesteld werden. Ze zijn lief, super slim, kunnen springen, sluipen, broodjes jatten, speuren,.. en ze kunnen vooral heel goed luisteren.

Tom, die samen met zijn hond Snuf de spannendste avonturen beleeft, wordt gespeeld door Tom van Kalmthout (1991). Bij het Nationaal Toneel was hij te zien in Wachten op Godot en Far Away.

De 17 jaar oude Vivian van Huiden speelt Mirjam Weisman, het vriendinnetje van Tom. Zij had onder andere rollen in de musicals Oliver Twist, Kruimeltje, Ännie en The Sound of Music. Ook had ze een kleine rol in de tv-serie Zwarte Sneeuw.

Voor Tom en Vivian is dit hun eerste echte grote filmrol.

Sanneke Bos (De Scheepsjongens van Bontekoe) en Steven de Jong brengen Tom’s tante en oom, Jeltje en Tjerk Verhoef, tot leven.

Andere belangrijke rollen worden vertolkt door Rense Westra (Bauke) en Bas Muijs (Haaksma / Kapitein Brandenburg)

Tevens spelen in de film mee: Casper van Bohemen (Bernardus Bantvink), Wim Serlie (Dries), Gonny Gakeer (Maeve) en Thomas Monti als Officier Von Braunschweig.

De film wordt geregisseerd door Steven de Jong (Kameleon-films, De Scheepsjongens van Bontekoe). Secound Unit: Jan van den Nieuwenhuyze. Camera: Nils Post. Geluid: Bas Lookman.

Het scenario is gescheven door Jasper Beerthuis, Lars Boom en Steven de Jong. Aantal draaidagen: 34.

Productie: Steven de Jong Producties met als co-producent De Evangelische Omroep.

Korte inhoud van de film

Friesland 1945. Tom woont bij zijn oom en tante aan de rand van het dorp op de boerderij “Vredehoeve”. Hij kan maar moeilijk aarden op het platteland en zit vol woede omdat zijn ouders bij de Duitse bombardementen zijn omgekomen. Hij wil maar één ding; vechten en wraak nemen. Mirjam, zijn Joodse vriendinnetje die op dezelfde boerderij ondergedoken zit, probeert hem te ontdooien.

De film SNUF DE HOND IN OORLOG is vanaf zomer 2008

in heel Nederland in de bioscoop te zien.

Vanaf november 2008 zendt de Evangelische Omroep de film uit als vier-delige serie,

aangevuld met vier delen uit het boek SNUF EN DE VLIEGENDE VOLCKERT,

scenario Jean Ummels (1956-2007), Lars Boom en Steven de Jong.

bron: persbericht MVSP

avatar van starbright boy

Hmmm, die boeken waren in mijn jeugd al behoorlijk suf en stoffig. Ik weet nou niet of daar wat van te maken is. En hebben we in nederland de nostalgische kinderboekverfilmingen niet een beetje gehad?

Aan de andere kant: Kameleonboeken waren toen ook al ook suf en stoffig en dat werd een hit.

Quentin

De Jong is ook een suf en stoffig regisseur dus dat zou geen probleem moeten zijn.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

starbright boy schreef:

Jeetje, Snuf! Misschien oud en stoffig voor jou, maar die werden bij ons op de lager school verslonden. Nou zat ik ook nogal op een strenge school ergens in de 'bible belt'. Piet Prins (de schrijver) is bij ons nog wel eens op school geweest om erover te vertellen. Ik weet nog wel dat ik toen de stoelen klaar mocht zetten.

Maar of dat genoeg nostalgie is, om nu alsnog uit te zien naar de film weet ik niet.

Persbericht

Drie superslimme Duitse herdershonden stelen de show als Snuf in

SNUF DE HOND IN OORLOGSTIJD

De eerste Nederlandse oorlogsfilm voor kinderen; realistisch en avontuurlijk

Vanaf 26 juni te zien in de bioscoop

Ze moesten lief en super slim zijn, kunnen springen, sluipen, broodjes jatten, speuren,.. en ze moesten vooral heel goed kunnen luisteren. Uiteindelijk werden uit honderden Duitse herdershonden drie honden – Dux, Oscar en Jordi - gekozen die samen Snuf tot leven mochten brengen. En alle drie ontpopten zich bij het maken van de film tot echte filmsterren.

Na de grote productie DE SCHEEPSJONGENS VAN BONTEKOE waarbij zelfs in Litouwen en Australië gefilmd werd, keert regisseur Steven de Jong met de film SNUF DE HOND IN OORLOGSTIJD terug naar een klein dorpje in Friesland. Met een bescheiden budget is hij er met veel creativiteit en enthousiasme in geslaagd een film te maken voor kinderen, hun ouders en grootouders. SNUF DE HOND IN OORLOGSTIJD is misschien wel de eerste Nederlandse film die de Tweede Wereldoorlog voor kinderen invoelbaar maakt. Een film die avontuurlijk is, maar ook toont hoe verwarrend en verdrietig oorlog is.

Vanaf 26 juni 2008 is de film SNUF DE HOND IN OORLOGSTIJD, geïnspireerd door de succesvolle boekenserie van Piet Prins, in Nederland in de bioscoop te zien.

De film is geregisseerd door Steven de Jong (Kameleon-films, De Scheepsjongens van Bontekoe). Second Unit: Jan van den Nieuwenhuyzen. Camera: Nils Post. Geluid: Bas Lookman.

Het scenario is gescheven door Jasper Beerthuis, Lars Boom en Steven de Jong.

De opnames vonden plaats op diverse locaties in met name Friesland (Hartwerd, Olderberkoop).

Naast de drie prachtige herdershonden worden belangrijke rollen gespeeld door:

Tom van Kalmthout (1991) die als Tom samen met zijn hond Snuf de spannendste avonturen beleeft. Bij het Nationaal Toneel was hij te zien in Wachten op Godot en Far Away.

De 17 jaar oude Vivian van Huiden (1990) speelt Mirjam Weisman, het vriendinnetje van Tom. Zij had onder andere rollen in de musicals Oliver Twist, Kruimeltje, Ännie en The Sound of Music. Ook had ze een kleine rol in de tv-serie Zwarte Sneeuw.

Voor Tom en Vivian is dit hun eerste echte grote filmrol.

Tevens spelen in de film mee: Rense Westra (Bauke), Bas Muijs (Haaksma / Kapitein Brandenburg), Wim Serlie (Dries) en Thomas Monti als Officier Von Braunschweig.

Winter 2008 zendt de Evangelische Omroep de film uit als vier-delige serie,

aangevuld met vier delen uit het boek SNUF EN DE JACHT OP DE VLIEGENDE VOLCKERT,

scenario Jean Ummels (1956-2007), Lars Boom en Steven de Jong.

www.snufdehonddefilm.nl[/url]

Quentin

Ik weet al welke film de skrien afficheprijs 2008 gaat winnen.

avatar van raymon

raymon

Quentin schreef:

Ik weet al welke film de skrien afficheprijs 2008 gaat winnen.

die van De Brief voor de koning is ook zo lekker mooi gephotoshopt, er zijn maar weinig Nederlandse filmposter die mooi en sfeervol zijn met stijl.

En ik moet zeggen na het zien van de trailer, lijkt me dit een erg leuke kinder film. Misschien niet op het level van Oorlogswinter maar de film ziet er prima uit en lijkt me echt leuk voor kinderen.

trailer (Quicktime)

De op 23 mei uit te brengen single Heilig Vuur van Syb van der Ploeg (De Kast) is de titelsong van de film.

raymon schreef:

Denk idd dat kids deze film wel zullen gaan waarderen.

Quaero

Ben niet echt benieuwd naar deze film, Nederlandse film waarin kinderen spelen?

De boeken heb ik wel allemaal gelezen, en vond ze best leuk, hoewel ze inderdaad vrij stoffig zijn.

Quaero schreef:

Ben niet echt benieuwd naar deze film, Nederlandse film waarin kinderen spelen?

Wat is er mis met bijv. Knetter, Het Zakmes, Polleke en Het Paard van Sinterklaas (en haar vervolg)?

LOL die trailer, is het soms Zwartboek voor kinderen?

Omdat men hier (ook) door een maisveld (?) rent?

En voor honden..

avatar van The Oceanic Six

Grappig, heb alle boeken hiervan gelezen, ook het boek van Snuf in de 2e wereldoorlog. Misschien deze eens zien dan.

Geen idee, niet gezien

Ik ben niet echt een kenner van de Nederlandse film, gewoon niet mijn kopje thee. Bij de Nederlandse films die ik heb gezien (Kruimeltje, Abeltje, Pietje Bel enzo), heb ik me kapot geërgerd aan het acteerwerk. Er zullen zeker wel positieve uitzonderingen tussen zitten.

Quido

Ik denk eerder dat de Kruimeltjes en Pietje Bell's de uitzonderingen zijn.

Oké

Dan ga ik hem misschien toch maar kijken, heb toch wel genoten van die boeken.

Quaero schreef:

Oké

Dan ga ik hem misschien toch maar kijken, heb toch wel genoten van die boeken.

Dan hoop ik wel dat de hoofdrolspeler hier net zo is als die van De Jongs Scheepsjongens, want de Kameleon-broertjes waren ook niet zo best

Quentin

De trailer doet het nog aardig betreffende spel voor een film van De Jong.

Quido

Vind je? Op basis van de trailer word ik nou niet bepaald enthousiast van het spelniveau. (dit zegt natuurlijk niks over het eindresultaat)

avatar van Wouter

Quentin schreef:

De trailer doet het nog aardig betreffende spel voor een film van De Jong.

Oneens...

avatar van gotti

Ik ook. Voorspel opnieuw een suffe boel.

Niet alle Duitsers zijn slecht...

Dan weet ik waarschijnlijk al genoeg.

Quentin

Natuurlijk is het een suffe boel, het is De Jong, alleen vind ik zijn andere films op het eerste gezicht erger (muv. Scheepsjongens).

avatar van neo

neo

Hmm, de oorspronkelijke opzet was volgens mij gewoon een serie te maken van Snuf de Hond. Nu blijkt deze film later dit jaar als in 4-delige serie op tv te zien zal zijn.

Quido

Die serie zal volgens mij wel langer zijn en ook andere boeken uit de reeks behandelen.

gotti schreef:

Ik ook. Voorspel opnieuw een suffe boel.

Niet alle Duitsers zijn slecht...

Dan weet ik waarschijnlijk al genoeg.

Doelgroep is denk ik ook kinderen (jonger dan) 8 jaar. Niet alles hoeft zo subtiel. Knetter bijv. is van een heel andere orde. Je kunt die aanpak beter vinden, maar deze werkt kennelijk wel (zie Kruimeltje, Kameleon, etc.)

avatar van gotti

Hij kan best werken, maar dan hoeft het nog niet goed te zijn toch?

Quido

Nee, maar ook niet per definitie slecht. Ik snap dat gevit op De Jong niet zo. Scheepsjongens toont toch zeker vooruitgang in zijn werk. Deze film is nu eenmaal gericht op een zeer jong publiek, en bovendien geven trailers wel vaker een vertekend beeld. Een zin die krachtig overkomt in een trailer, kan in de context van het totaalplaatje niet werken of andersom. Alleen maar om even aan te geven dat ik dat bij voorbaat afschrijven vaak onzin vind.

rose

Vond het acteerwerk wat ik ervan zag nu toch niet echt geweldig. Maar schijnbaar intereseert dat de jeugd niet. Was met een paar tieners naar de film afblijven(die niet van de Jong is) geweest toen. Ik vond het zeer slecht acteerwerk, maar volgens de kids was dat helemaal niet zo.Die kijken toch meer naar het geheel. En ik denk dat ze deze ook gaan waarderen.