Bienvenue chez les Ch'tis (2008)
Genre: Komedie
Bekijk via Videoland
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot Bienvenue chez les Ch'tis
Philippe Abrams is post-directeur in Salon-de Provence. Hij is getrouwd met Julie, wier depressieve buien hem het leven haast onmogelijk maken. Om zijn vrouw een plezier te doen probeert hij zich te laten overplaatsen naar de Côte d'Azur. Maar zijn plannetje mislukt en als straf wordt hij tewerkgesteld in Bergues, een boerendorpje in het noorden. Abrams staat allerminst te popelen om naar deze, in zijn ogen, verschrikkelijke regio te verhuizen. Al snel blijkt dat het beeld dat hij van het noorden heeft niet helemaal strookt met de werkelijkheid.
Philippe Abrams
Mrs. Bailleul
Julie's Great Uncle
Jean
Ace Hanlon
Hoe komt deze film aan zo'n hoge score, er geeft zelfs iemand 5*.
Het is een erg leuke film maar een topper?
Heb wel betere franse films gezien.
b.v. Betty Blue 37°2 le Matin, La Grande Bouffe, Le vieux fusil, Amélie,
The Fifth Element, Leon, enz.
Hoeveel sterren krijgen die dan? 6 of 7?
De score bij deze film is mijns inziens in het geheel niet onterecht.
En, inderdaad, er zijn zeer veel goeie Franse films, maar om nou bijvoorbeeld "La Grande Bouffe" hoger te waarderen dan "Les Ch'tis" gaat mij ook weer wat ver.
Maar gelukkig blijven smaken verschillen.
Redlop
Merkwaardig dat deze film niet met andere komedies wordt vergeleken, maar met andere Franse films. Alsof de Franse film een genre op zich is.
timburton
Ja, de baas. Ga eens voor de lol een dag lang TV kijken. En het is allemaal harde g hier, harde g daar.
David-VP-Crew
Is ondertussen al uit in België van 27/10 in de videotheek
Goeje film! Heel ontspannend
Ook de moeite om meermaals te bekijken!
en ergens kan ik het wel begrijpen dat mensen gaan vergelijken met andere franse komedies!
Zowel Amelie, La Doublure, Hors De Prix als deze liggen een beetje in dezelfde lijn vind ik! Qua genre dan hé
JLjuju
FinkPloyd
- 1964 stemmen
Montorsi
Mensen spelen de baas door hun accent, aha..
timburton
Mensen spelen de baas door hun accent, aha..
Nee, wat ik wil zeggen is dat alles op Randstad is gericht. En zoals de regisseur al zei in een interview: ieder land heeft een voorbeeld, en een plek om voor te schamen, terwijl deze pelk meestal wel mee valt. Zo zei hij dan) is dat voor Frankrijk alles boven Parijs, en is dat voor Italië alles onder Rome. Ik moest toen eigenlijk meteen denken aan de Franse TV, waar iedereen met zo'n kut Parijs accent praat. En zoals in Nederland gewoon het Randstedelijk accent. Dat is gewoon zo. Een feit.
JJ_D
Pittoresk, dat is bij uitstek het woord dat ik met 'Bienvenue chez les Ch'tis' zou vereenzelvigen. Deze charmante, Franse komedie was bij zijn release volledig aan mijn aandacht ontsnapt, en dat nogal onterecht. De film toont immers aan dat een heerlijke (weliswaar ongenuanceerde) feel-good-film toch nog bestaat anno 2008, ondanks veel sentimentele momenten en een overdaad aan flauwe moppen (waar evenveel goede tussen zitten nota bene) of slapstick.
Leuk, maar zeker niet meer dan gewoon.
merijn82
- 1931 berichten
Tja, ik vond dit wel aardig, maar toch wat minder goed dan de meesten hier. Het geheel kwam op mij een beetje kinderachtig over. Neemt niet weg dat ik het eerste uur een vermakelijke en grappige film heb gezien.
Maar vanaf het moment dat zijn vrouw besluit om toch naar het noorden te komen gaat het helemaal fout met deze film. Er moet ineens een soort van moraal worden toegevoegd, het wordt sentimenteel op een vervelende manier en wat nog het ergste is: het is totaal niet grappig meer!
Door dit einde, kom ik niet verder dan 2,5 *
Scoopz
Leuke komedie. Zat een lekker verhaal in met de nodige dosis humor. Geen uitblinker, eerder een leuk tussendoortje
Ace Hanlon
De laatste keer dat ik "La Grande Bouffe" heb gezien was het toch echt een komedie. OK, niet een komedie die ik zo erg kon waarderen, maar toch: een komdie!
Ace Hanlon
Inderdaad, dit is ook mijn grote bezwaar tegen de meeste Nederlandse films. Of het nu in Limburg, Groningen of Zeeland speelt, iedereen praat bekakt Nederlands. Dit maakt de film zo ongeloofwaardig als maar mogelijk is.
Zandkuiken
Ontspannend filmpje dat een aantal keer hilarisch is (dronken zijn tijdens de werkuren vind ik eigenlijk àltijd grappig dus zat ik bij Bienvenue Chez Les Ch'tis goed). Jammer genoeg vind ik de taalgrapjes iets minder geslaagd en vooral te repetitief en ook de meligheidsfactor mocht wat minder zijn om van een echte topper te kunnen spreken. Niettemin geestiger dan verwacht!
Kleintje Bier
Een film waar je lekker bij kan gaan zitten, van A tot Z was hij gewoon leuk om te zien.
gerrit019
De franse taalgrapjes kwamen niet door......
Er zaten vermakelijke stukjes in maar om mijn gevoel van humor wakker te maken is er iets meer nodig.
Mijn verwachtingen waren door de rating hooggespannen.
Dat is niet waargemaakt (en verbaas me er een beetje over)
tboezem
een gevoel voor humor is natuurlijk persoonlijk, en de humor is praktisch dus niet te beoordelen; toch vond ík hem in deze film uitstekend! De grappen waren doeltreffend en niet altijd verwachts. Minpuntje aan de film was voor mij de scene waarin philippe en antoine stomdronken overal aankloppen en de straat op gaan.
Over het algemeen toch zeer vermakelijk, vooral de 'rolstoel-scene' in het begin.
the new guy
Geweldig. Film komt een beetje langzaam op gang maar slurpt je dan op en laat je niet meer los. Het echte bourgondische gevoel kwam bij mij naar.
Het is een komedie schaars aan dijenkletsers, maar de sfeer en entourage is subliem uitgevoerd. Dit is vooral te danken aan de personages en de muziek.
Toppertje...
the new guy
Een leuk tussendoortje, en dan toch 4,5*. Dan ben ik benieuwd welke films jij een uitblinker vindt.
timbo_
Leuk tussendoortje inderdaad. Vooral het eerste dikke uur is erg leuk. De pogingen om overgeplaatst te worden en de eerste kennismakingen met de inwoners van zijn nieuwe dorpje zijn het leukst. Daarna moet er natuurlijk een dramatische wending in en dat maakt de film eigenlijk niet veel beter. De humor wordt wat flauwer en het serieuzere gedeelte voegt eigenlijk ook weinig toe. Toch blijft het al met al een erg leuk filmpje dat niet zo goed is als sommige hier beweren maar zeker wel de moeite waard is.
Edelachtbare
Oef, niet mijn definitie van een komedie danwel feel-good-movie deze film. Acteerwerk was niet om over naar huis te schrijven. De grappen beperkten zich feitelijk tot het herhaaldelijk benoemen van de stereotypen en het gestuntel met het dialect en waren daardoor weinig verrassend. De sfeer was gekunsteld nostalgisch. De relationele sub-plotjes werkten bij mij vooral ergerlijk in plaats van vertederend (terwijl dit in een film als Amelie, om toch maar de vergelijking te trekken met deze superieure Franse feel-good-movie, voor mij wel werkte). Het geheel werd hier nog overgoten met een moraliserend sausje, zo van "als je je vooroordelen opzij zet, ontmoet je alleen maar geweldig vriendelijke mensen en leven we met z'n allen nog lang en gelukkig." Hierdoor werd het geheel wel erg flauw en oversentimenteel, en af en toe had ik dan ook het gevoel naar een Albert Heijn-reclame te zitten kijken (om het maar even scherp te stellen
. De grote hype die er, vooral in Frankrijk, rond deze film is ontstaan vind ik dan ook moeilijk te begrijpen. Op het NOS-journaal zag ik (wel al enkele maanden geleden) dat er in Bergues dagelijks touringcars vol fans uitgeladen worden voor een "Bienvenue chez les Ch'tis-citytour." Het zal de tijdgeest wel zijn.
JJ_D
Een filmsucces als 'Bienvenue chez les Ch'tis' is niet meer gezien sinds 'Gone with the wind' en 'Titanic'. En dat voor een aardige, maar ook nogal ouderwetse klucht.
En wij maar kakelen over het bioscoopsucces van Loft dat uniek is omdat al bijna een op vijf Vlamingen hem in de bioscoop heeft gezien. Wat dan te zeggen van Bienvenue chez les Ch'tis, de komedie die in Frankrijk 20,2 miljoen bezoekers naar de bioscoop lokte: 36 procent van de Franse bevolking? Dat is meer dan Titanic, en het onklopbaar gewaande La grande vadrouille (1966).
(gepubliceerd op 10 januari 2008)
jumbo4u2
Was een erg vermakelijke film, ondanks de taal (ik spreek nauwelijks frans), toch een zeer geslaagde komedie. Snap wel dat hij hier gemiddeld hoog scoort. Ook van mij 4 ****
jumbo
Boenga
Een moderne De Funès: simpel en luchtig, vermakelijk en ontspannend, een film die geen moment verveelt, die je met plezier uitkijkt, en met scenes waar je de dag daarop nog zit om te lachen. Meer moet dat niet zijn.
Heel opmerkelijk: dat ene zinnetje in het Nederlands (Vlaams meer bepaald), wanneer Antoine vertelt over het plaatselijke dialect, en erbij vermeldt dat ze daar ook 'Vlaams' spreken...
Ik kijk al uit naar het vervolg!
Pim1993
Ik heb deze film in een theaterbioscoop gezien met mijn franse klas en op het begin hadden we allemaal zoiets van: 'Dit kan nooit echt een topper zijn'. We hadden geen vertrouwen in de Franse humor wat overigens wel een dom vooroordeel was.
De acteurs leverden een prima prestatie maar Kad Merad steeg daar echt hoog bovenuit. Vrijwel voor ons onbekende acteurs en toch al beter vind ik persoonlijk dan hier in Nederland.
Grappig verhaal dat overdreven wordt uitgedrukt met een gezellige sfeer. Echt een familiefilm in het genre komedie. Zeker het kijken waard. Deze film was ook een tijdlang de beste film van Frankrijk en dat maakt hij zeker waard.
Nou maar afwachten totdat hij hier een keer op tv komt. Ik ga hem in ieder geval in huis halen binnenkort!
Zoslechtnogniet
Leuke film met veel charme die gedurende het verloop steeds beter wordt.
Grappige combi van voorspelbaarheid, flauwheid, humor, aandoenlijkheid en een aanklacht tegen vooroordelen.
stefan dias
Leuke film met veel charme die gedurende het verloop steeds beter wordt.
Laat ik daar van maken: flauwe humor in een voorspelbare aanklacht tegen vooroordelen vol tenenkrullende aandoenlijkheid; Mens wat was deze film slecht.
Het lijkt wel amateurtoneel op het witte doek. Die vriend van ons hoofdpersonage bij de post (en zo waren er wel meer) die hem zogezegd aan een goed postje kon krijgen, verwart acteren met de bekketrekkerij van Louis de Funès. (die was dan tenminste nog grappig)
Bij de eindgeneriek kreeg ik het helemaal: die bloopers! "ooh, wat hebben we toch een lol beleefd aan het draaien van deze film." Lang geleden dat ik me nog zo aan een film heb geërgerd. Oké, deze film is niet pretentieus, maar daar is dan ook alles mee gezegd.
finalman
goh, heb je misschien een voorkeur aan komedies als American Pie of Scary Movie?
Deze film is aangenaam, een echte familiefilm.

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

Va, Vis et Deviens
Drama, 2005

La Jaula de Oro
Drama, 2013
clock towerjaloeziebedrogprovenceliggensouthern francerelocation postmanflush mama's boybiaslocal speciality prejudicecultural differencejob transfernorthern france disabledbell towerpostal workerhospitalitycommunity spiritdialect small communitywine drinking unhappy marriagesocial prejudiceaccentsdisability fraud