• 9.379.408 stemmen

Låt den Rätte Komma In (2008)

Drama / Horror | 114 minuten

Met onder meer: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson en Per Ragnar

Gesproken taal: Zweeds

Releasedatum: 23 april 2009

Plot Låt den Rätte Komma In

"Eli is 12 years old. She’s been 12 for over 200 years and she just moved in next door."

Oskar is een 12-jarig jongetje, dat continu wordt geplaagd door twee bullebakken. Op een dag maakt Oskar kennis met zijn nieuwe buurmeisje en de twee worden vrienden. Sinds ze naast Oskar en zijn familie is komen wonen, sterven plotseling een hoop mensen, maar niemand weet waarom, behalve Oskar, die een geheim van zijn buurmeisje kent.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

sinterklaas schreef:

De regiseur van Cloverfield en Chloe Moretz klinkt voor mij toch wel positief. Ondanks ik tegen een remake hiervan ben.

Al is Moretz natuurlijk geniaal gecast. Door haar alleen vind ik een remake al gerechtvaardigd.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Precies, dat ze iig niet zo'n naieve blonde huppelkut uit American Pie achtige kloons gaan casten.

JacoBaco

Vinden jullie Isabelle Fuhrman niets dan?

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Of dakota fanning met tom cruise.

Het goude duo.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Laten we het maar gewoon op Chloetje houden.

JacoBaco

Ja, als de film er toch moet komen, dan maar het onderste uit de kan halen.

avatar van parcivalis

parcivalis

Beste vampierfilm tot nu toe.

Zwembadscene is briljant

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Hele behoorlijke poging om het bijna onmogelijke huwelijk tussen fantasy/horror en (coming-of-age) drama in art-house sausje te sluiten. Het blijft echter grotendeels imo toch een verstandshuwelijk want ook in deze film loopt het soms nogal stroef.
Probleem wat ik vaak heb met horror/fantasy is dat het eigenlijk zoiets belachelijks is (kan in dit geval ook positief zijn) dat wanneer daar een serieus drama tegen over staat dit vaak dan maar weer halve bak werkt.
Wel denk ik dat de romantische inslag best wel eens bedoelt kan zijn als een terugverwijzing naar het oorspronkelijke Dracula verhaal.

Wat Låt den Rätte Komma In dan wel weer erg goed doet is een soort van onderkoelde humor erin verweven die perfect past bij het besneeuwde, donkere en lichtelijk deprimerende Zweedse klimaat. Ik snap trouwens best dat Scandinavië vaak de geboorteplek is van allerlei horror, fantasy verhalen en muziek als doom-metal. Ik bedoel wat voor inspiratie krijg je anders uit een 6 maanden durende winter... Vreselijk lijkt me dat.

Het audiovisuele aspect van deze film vind ik persoonlijk wat overroepen. Ja er zitten een paar erg sterke scenes in maar het is nu niet dat ik constant met open mond zat te kijken. Grote gedeeltes van de film zijn daarvoor simpelweg te gewoontjes en die scene met de katten was zelfs ronduit slecht gedaan.

Ik was vooral gecharmeerd van de jonge hoofdrolspelers en dan met name het meisje deed het erg goed. Helaas kan ik dat niet altijd zeggen van de volwassen bijrollen, die lang niet altijd indruk wisten te maken.
Verder wel een briljant einde! Nooit eerder was een slachtpartij zo romantisch en vertederend

Leuke film, met helaas wat zwakkere elementen maar verdient zeker niet minder dan een nette 3.5*

avatar van MrLee

MrLee

Madecineman schreef:

Mee eens, de 2 jongere hoofdrolspelers dragen de hele film. Des te meer een knappe prestatie al zeg ik het zelf.

avatar van Rayuka

Rayuka

Hele knappe prestatie!

avatar van IMeRockI

IMeRockI

Ik kijk niet vaak naar dit soort films, al weet ik niet eens wat ik met 'dit soort' precies bedoel.

Ik verwachte een simpele horror film maar naar mijn mening staat dit er dik boven. Dit is een kunstwerkje dat je vanaf het begin pakt.

avatar van Bardt1980

Bardt1980

Goede acteurs, mooie verhaallijn, had hem alleen enger verwacht...

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Mwaah, meer van verwacht.

Acteerwerk ligt het niet aan, dat zit allemaal knor. De man die Eli hielp was wel een beetje knullig, verder niks met het acteerwerk te maken.

Ook qua belichting en camera-werk dik in orde. Ook een aantal prachtige shots (vaak de totaalshots). Het trage van de film is erg goed terug te zien in het camera-werk, hoe langzaam een scene opent etc. Wordt verder ook erg veel met weerspiegelingen gewerkt, af en toe wel gaaf, nu helaas iets too much.

Alleen leunt het teveel naar de drama-kant en voelde de horror-kant af en toe te fragmentarisch aan. Af en toe wat traagjes, en dat helpt niet helemaal mee als de film ook bijna 2 uur duurt. Verder ook een zijplotje van de kennissen van het vrouwelijke (uiteindelijk verbrande) slachtoffer van Eli dat niet geheel onnodig was, maar desalniettemin erg oninteressant.

Verder wel een aantal toffe stukken waardoor het toch niet teveel inkakt, zoals bijv. toen Eli het ziekenhuis-gebouw opklom (trouwens ook een van die mooiere shots) en de zwembad-scène.

Voldoende zeker, maar voor veel meer liet het toch te weinig indruk achter. Ruime 3*

avatar van JigSaw_Doll

JigSaw_Doll

Zeer goeie vampierenfilm, hier kan Twilight wel iets van leren...
De drama en horror zat er heel goed in, geen flashy drama hollywood gedoe, iets mooi realistisch, soms toch ook wel zeer grappig, met de CGI katten scene, die was wel een beetje belachelijk. Maar ik ben zeer onder de indruk, en ik ga het zeker nog eens zien!

avatar van Knisper

Knisper

Best een goede film, die zeker niet teleurstelt, maar in die hele hosanna-sfeer ga ik zelf dan ook weer niet mee. De setting is in ieder geval goed. Zweden in winter, lekker koud en vooral consistent in beeld gebracht. De personages zijn van vlees en bloed, al waren ze voor mij toch wel een tikkeltje te veel 'messed up', waardoor meeleven toch ook lastig wordt. De subtiliteit waarmee het vampierenthema behandeld wordt, is erg aangenaam en biedt basis voor een film met voldoende dramatiek.

Het resultaat van dit alles is dat het allemaal wel prettig wegkijkt, maar verder vrij weinig beklijven of emotioneel is. Ook zit er toch wat onkunde in, wanneer de regisseur zo graag duidelijk wil maken dat het de jaren '80 is, dat de Sovjet-Unie nog even kort in een nieuwsbericht naar voren moet komen; dat was wel duidelijk genoeg is. Maar al met al is het een toch erg aangename film.

avatar van Laoslander

Laoslander

Tonypulp schreef:

maar met een remake van dit pareltje gaat hij toch echt de mist in.

Ben blij dat we het voor het eerst eens zijn over goeie horrofilms

avatar van rep_robert

Behoorlijk goede sfeerzetting, redelijk acteerwerk en een goede soundtrack.

Helaas kon het verhaal me niet de hele tijd boeien, al kwam dat ook omdat ik met anderen keek(dus sneller afgeleid). Wel zitten er lekker bloederige stukjes in en eindigt de film ook lekker stijlvol in dat zwembad.

Voorlopig 3 sterren, maar moet hem nog wel een keer herkijken, maar dan in m'n eentje.

avatar van roelv

roelv

DonOswaldo schreef:
De man die Eli hielp was wel een beetje knullig

Dat was ook de bedoeling; Håkan was een leraar, hield iets te veel van kinderen en heeft op een gegeven moment vrijwillig ontslag genomen. Nadat men erachter kwam dat hij pedofiele trekjes had, werd hij alcoholist. Vervolgens Eli op het pad gekomen, die hem in dienst nam. Hij was aangetrokken door haar kinderlijke figuur. Eli houdt van hem, omdat hij voor haar zorgt, hij houdt van haar om zijn eigen motieven.

Mijn conclusie hieruit is dus:
Zijn knulligheid komt min of meer voort uit zijn streven om het beste te doen voor Eli. Zie ook de scene met het hert dat hij leeg laat lopen.

Dit is overigens uit het boek en is niet/nauwelijks herkenbaar in de film. Maar het is wel leuk om de origine van Håkan te kennen.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Hele knappe film, die haar genre overstijgt. Of eigenlijk is het juist de combinatie van genres die het zo origineel en boeiend maakt. Met twee uitstekende kindacteurs (met name Lina Leandersson) en mooie settings wordt een apart verhaal vertelt. Erg mooi gedaan, hoe de twee buitenbeentjes elkaar vinden, zonder elkander te veroordelen. Het vreemdste is nog wel dat de meest ontroerende en sterkste scènes precies na de smerigste scènes waren. Om dat zo mooi te kunnen combineren is toch echt vakwerk. Ook een aanwinst is de mooie filmmuziek, altijd goed op z'n plaats. Mooie romantische horror (wat klinkt dat toch vreemd).

Kleine 4,0* of ruime 3,5*

avatar van bjerik76

bjerik76

kan er niks aan doen, ik heb hem niet afgekeken, ik had er denk ik veels te veel hoge verwachtingen over gehad, maar ik vond het daardoor enorm tegenvallen. langdradig, en ik verwachte meer horror, actie/schrikmomenten, bloed ect.

dat kreeg ik niet te zien, wel toen ik m helemaal naar t einde ging, maar toen snapte ik er al niks meer van, en wist ik al hoe t afliep. a;;es daar tussen niet gezien, misschien later nog maar eens kijken.

vandaar ( nog) even een lage beoordeling.

avatar van RzeroY

RzeroY

Het idee van de zoektocht van twee buitenbeentjes in een koude wereld - en om dat dan te doen in de vorm van een vampierfilm, vind ik een interessant en origineel idee.
De uitvoering vind ik echter op veel momenten wat futloos en ik had het een stuk poëtischer verwacht.
Het meisje vertolkt haar rol met verve, het spel van het jongetje kan me al minder bekoren, om maar te zwijgen over het acteerwerk van de volwassenen, belabberd vond ik het.
Verder ontroerde de film me op geen enkel moment echt.
Jammer, had er meer van verwacht. De zwembadscène maakt wel wat goed, brr! Al met al een krappe voldoende, maar toch een behoorlijke tegenvaller... 3*

avatar van lizzy123

lizzy123

De film had ik veel spannender verwacht, maar het acteerwerk is goed. Het verhaal was niet zo leuk, Een beetje saai.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Vooral heel fijn, dat dit niet een vampierfilm was, waarin werd uitgelegd welke van de legendes rondom vampieren wel en niet waar zijn. Je ziet het vanzelf wel...

Het deed me een beetje denken aan zo'n Zweedse jeugdfilm, met iets meer gruwelijke momenten erin. Ik zou dit ook niet meteen aanraden aan iedereen die van horror houdt.

avatar van Noodless

Noodless

De film is één lang uitgerekt sfeerrijk verhaal dat heel traag verder verloopt zonder al te veel gruwelijke momenten. Echt spannend wordt het wel niet. Maar de twee jonge hoofdrolspelers spelen hun rol met verve en de locatie geeft een mysterieus tintje. Het concept is al zoveel keer gefilmd, maar de regisseur zorgt warempel voor een originele insteek. 7/10

avatar van juhnzun

juhnzun

Zeer verasende en zeker 1 van de beste Vampier films ooit
film was enkel wel beter af geweest zonder de vertoning waarin de gebeten vrouw langzaam zelf ook in een vampier werdt dat gedoe en scenes waarin ze masaal werdt aangevallen door katten en verbrandings scene in ziekenhuis treken deze film helaas naar beneden

avatar van Zizzo

Zizzo

Uitstekende film, heb eten koken overgeslagen om er niks van te missen. Geweldige sfeer, verhaal en uitwerking. De 2 hoofdrolspelers doen het erg goed. Zeker het kijken waard.

avatar van .Fee.

.Fee.

Prachtige vampierfilm. Ik had er dus geen flauw idee van dat het een vampierfilm was.
De sfeer vond ik ook naast de ontzettend goede acteerprestaties ook geweldig, al die sneeuw maakt het helemaal af.
De scene met de katten was mijn worst nighmare, ik heb regelmatig dromen met dit soort aanvallen van katten ...

avatar van Nakkie13

Nakkie13

Ik vond de special effects in deze film eigenlijk een van de enige dingen die me niet aanstonden.
De katten zagen er best onnozel uit.

Aan de andere kant was de spontane ontbrandingsscene wel weer tof en grof in beeld gebracht.

avatar van sander.h

sander.h

Werkelijk prachtige film. Diegenen die hier een horrorfilm verwachten komen bedrogen uit, want spanning en/of schrikeffecten zitten hier niet in. Maar het is lang geleden dat een film zo'n indruk op me heeft achtergelaten.

Dit is bijna voor 100% te wijten aan de chemie tussen de beide jonge hoofdrolspelers. Echt prachtig hoe zij je bij de kladden weten te grijpen en je meesleuren in hun emoties.

Daarnaast zorgt de setting in een grauwe, besneeuwde omgeving voor een mooie sfeer en wordt een en ander op de juiste momenten ondersteund door mooie bijpassende muziek.

Geweldige scene bij het ziekenhuis, waar je Eli ineens tegen de gevel op ziet klauteren. Die scene heb ik echt nog eens teruggespoeld. Ook het einde is geweldig, ondanks dat je die slachtpartij in het zwembad voelt aankomen, is het effect ervan niet minder.

Natuurlijk is niet alles hosanna enzo, maar het gevoel dat achterblijft op het moment dat de aftiteling loopt, is die van ontroering, en dat is heel knap. 4,5*