Genre: Drama / Horror
Met onder meer: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson en Per Ragnar
Gesproken taal: Zweeds
Releasedatum: 23 april 2009
Plot Låt den Rätte Komma In
"Eli is 12 years old. She’s been 12 for over 200 years and she just moved in next door."
Oskar is een 12-jarig jongetje, dat continu wordt geplaagd door twee bullebakken. Op een dag maakt Oskar kennis met zijn nieuwe buurmeisje en de twee worden vrienden. Sinds ze naast Oskar en zijn familie is komen wonen, sterven plotseling een hoop mensen, maar niemand weet waarom, behalve Oskar, die een geheim van zijn buurmeisje kent.
brucecampbell
Ik wil er best een gokje op wagen dat deze niet voor 20.30u op de buis komt
Ik wil er best een gokje op wagen dat deze niet voor 20.30u op de buis komt
Volgende week bij jetix, 11:30 staat in de veronice gids
Koekebakker
Heb 'm wel 'ns op een releaselijst voorbij zien komen. Begin 2009, dacht ik. Maar kan het zo gauw niet terugvinden en weet ook niet door welke distributeur.
Mug
Ja, vanaf 23 april. "Helaas" is de distributie door Cinema Delicatessen (oftewel digitaal in de filmtheaters).
Inland Rabbit
Apart filmpje. Het schiet misschien een beetje een echt doelpubliek voorbij. Geen Horror, daar is het net te mild voor en misschien ietsje te hard voor een pure jeugdfilm.
Ik heb me er wel prima mee vermaakt. Geweldige sfeer die wordt neergezet, met dat constant sombere en veelal witte landschap.
Eigenlijk gewoon een vriendschapsverhaaltje, met een twist. Juist die twist maakt het net ietsje aparter. Het lieve, gecombineerd met het hardere, werkte in dit geval wel mooi.
Verder qua muziek en visueel allemaal best sober, maar door het goed gekozen landschap, de toon en setting, in combinatie met het verhaal, werkt het gewoon erg goed.
qua beoordeling lastig. Zit dicht tegen een 4* aan, maar het is geen zwaar opzienbarende film. Dat wil het ook niet zijn, wat het dan wel weer wat meerwaarde meegeeft, maar 3.5* maar voorlopig.
Seam
Erg mooie film. Pas op het einde had ik het gevoel dat ik een bijzondere film gezien had. Een meeslepende soundtrack, geweldig camerawerk, maar vooral een indrukwekkende relatie tussen Oskar en zijn buurmeisje. Erg mooi ook dat er nergens te zwaar naar wordt gekeken. Terwijl volwassenen snel vragen zouden gaan stellen of verder door denken, gebeurt dat hier niet.
Het genre vind ik trouwens wel totaal niet passen. Zie hier niet echt een thriller in.
Daana
waar komt het meisje vandaan?
sommige dingen begreep ik niet in de film
het was wel ontroerend maar geen kinder film
Day-V
Geweldige film.
Vooral de muziek en beelden zijn mooi. En die laatste scene dat het jongentje onder water word gehouden en iedereen boven water word vermoord brr wat was dat bizar
Zeer fraaie vampierfilm, met een frisse benadering van een uitgekauwd gegeven. Vol originele vondsten en een heerlijk naargeestige wintersfeer. De setting begin jaren '80 is ook zeer doeltreffend. Akteerwerk, decors, kleding, muziek- alles is dik in orde. Het verhaal is mooi uitgewerkt en de film is spannend en bij vlagen zelfs ontroerend. Op de valreep nog een film die hoog in mijn top 10 van 2008 gaat eindigen.
Norma
james_cameron je haalt me de woorden uit de mond
Ook ik ben zeer te spreken over de sfeer in deze film. Ik moest er wel even in komen, had wat mijn twijfels bij het verhaal, maar gaandeweg kreeg de aparte sfeer me in zijn greep en werd ook het verhaal intrigerender. Met name omdat het zeker niet alleen om de "horror" als wel om emoties gaat. Het geheel doet een beetje aan als een luguber maar ook zeer ontroerend modern sprookje. Ik ben aangenaam verrast!
Stephan
Geweldige sfeervolle film. Schitterende regie, mooie shots (in alle eenvoud, die kettingzaag in het ijs, de achtergrondactie in het zwembad) en overtuigend spel.
Vooral mooi te zien hoe de jongen als voorland de taak van de oudere man aan het begin gaat overnemen.
Ja... deze film zal nog lang blijven hangen.
Stephan
Should just say that Håkan is not Eli's father. Håkan could be viewed as a former Oskar, someone who somehow as grown very fond of Eli and does these gruesome acts in exchange for love.
Dat voelde ik heel sterk. Zeker naar het einde toe.
Dat is volgens mij heel kort te zien als Eli zich in de jurk van Oskar's moeder hijst.
Norma
Dat voelde ik heel sterk. Zeker naar het einde toe.
lykathea
Nee, uit de film zou je dat inderdaad heel moeilijk kunnen opmaken. - Er wordt haast niet aan gerefereerd.
Stephan
Dat klopt. Het is ook na het lezen van dat citaat van het boek dat ik me dat ene shot ineens herinnerde. Ik moet ook bekennen dat, hoewel intrigerend, het de charme van hun relatie wel heel complex zou hebben gemaakt.
Ik vind het prima zo. De mensen die het boek kennen worden bediend door dat shot, en de mensen die die achtergrond niet kennen worden 'bespaard' met teveel diepgang in deze.
Zandkuiken
Zoals hier al vaak gezegd valt Let The Right One In een beetje tussen horror en jeugdfilm in, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Deze film weet namelijk enkele magische momenten op het doek te toveren, vooral met behulp van Lina Leandersson die op indrukwekkende wijze gestalte geeft aan Eli. Verder is Alfredsons sprookje (zo voelde het bij mij toch aan) verdienstelijk, maar een plek in de IMDb-top 250 vind ik evenwel een tikkeltje overdreven.
Tonypulp
En die score is ook een beetje overdreven na al die lof die je zonet hebt uitgesproken..
toch
Zandkuiken
Ieder quoteert natuurlijk op de manier die ie zelf wil, maar ik vind 2,5 geen verkeerde score voor een film die ik best aardig vind, maar voor mij dan ook weer geen onvergetelijke cinema oplevert. Låt den Rätte Komma In is naar mijn gevoel nergens écht opwindend en het voelt dan ook vooral aan als een jeugdfilm (zeker niet slecht bedoeld!). Aardig dus, maar weinig memorabel.
Sommigen hier op de site kiezen ervoor om als minimumscore bijvoorbeeld 2,5 te hanteren, anderen zijn dan weer kwistig met 0,5* en beginnen pas vanaf een bepaald niveau met 1*. Ik probeer de films die ik zie gelijkmatig in te delen waarbij het verschil tussen 0,5 en 1,5 even groot is als het verschil tussen 4 en 5.
Tonypulp
Nee oké maar aan de manier waarop je hem in de eerste plaats omschreef leek het er toch op dat je hem wél erg goed vond!
Maar goed dat je het nog even zo hebt gezegd, is het voor ons allemaal duidelijk
Deze film weet namelijk enkele magische momenten op het doek te toveren
Zandkuiken
Mja, 2,5 is misschien wel wat weinig. Ik doe er bij nader inzien een halfje bovenop
Jordy
Ik had (ook) een klein beetje dat gezapige zondagochtend VPRO-film gevoel bij deze film, maar de mooie plaatjes en een aantal werkelijk fantastische scenes halen de boel toch wel heel erg omhoog.
Villevalo23
Deze film was een complete verrassing voor mij, in positieve zin we te verstaan.
Een prachtig liefdesverhaal waar het puur gaat om de door de regisseur gecreëerde sfeer. Dat Zwedem het land van sprookjes en magie is was al eerder duidelijk, maar deze film onderstreept dat eens te meer. Prachtige cinematografie met een uitstekende muzikale score.
We hebben hier te maken met een sfeervertelling van zeer hoge kwaliteit.
Vascago
Goede film met een mooi verhaal. Geweldig acteerwerk van met name de 2 jeugdige hoofdrolspelers, maar ook de rest van de cast deed het meer dan behoorlijk. Mooie beelden en een prachtige soundtrack maakten het af. Lekker!
E2K
Waarom moet de film in een genre geplaatst worden.
Ik heb genres al lang geleden achter me gelaten.
medansavamhel
Best een typische Zweedse film eigenlijk. Het Horror aspect heb ik echter niet eerder gezien in deze context, maar de rest heb ik eigenlijk al meerdere keren eerder gezien in Zweedse films. Oh het is heus een originele film, maar ik bedoel te zeggen dat je aan het soort verhaal en de sfeer al merkt dat het Zweeds is. Terzijde...
De vampier wordt in deze film erg anders neergezet dan gewend, en dat is opzich wel aangenaam. Ik moet zeggen dat de film mij iets te lang duurde waardoor het horror aspect iets wordt afgemat. Echter, dat er minder horror is waardoor het drama aspect meer naarboven komt is geen slecht gegeven. Het is slechts subjectief. Ik heb ben wel blij dat ik de film heb gezien.
Vinokourov
Vervreemdende film, die ik op een aantal momenten wel heftig en gruwelijk vond. Het verhaal wordt vanuit kinderperspectief verteld, tis toch niet echt een jeugdfilm. Daarvoor vloeit er toch teveel bloed en dan doel ik voornamelijk op die ziekenhuisscene.
Over het algemeen wel een aardige film met een mooie kille cinematografie. Het heeft ook iets origineels, alleen kon het me echter niet helemaal trekken. Het was allemaal nèt iets te klinisch.

Wie het laatste lacht wordt niet afgeslacht: Een greep uit wraakhorror

Vijf goed beoordeelde horrorfilms/thrillers met kinderen in de hoofdrol

Zweedse horrorfilm 'Låt den Rätte Komma In' morgen op BBC Two

Serie rondom Zweedse horrorfilm 'Låt den Rätte Komma In' vindt eerste acteurs