Genre: Drama / Horror
Met onder meer: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson en Per Ragnar
Gesproken taal: Zweeds
Releasedatum: 23 april 2009
Plot Låt den Rätte Komma In
"Eli is 12 years old. She’s been 12 for over 200 years and she just moved in next door."
Oskar is een 12-jarig jongetje, dat continu wordt geplaagd door twee bullebakken. Op een dag maakt Oskar kennis met zijn nieuwe buurmeisje en de twee worden vrienden. Sinds ze naast Oskar en zijn familie is komen wonen, sterven plotseling een hoop mensen, maar niemand weet waarom, behalve Oskar, die een geheim van zijn buurmeisje kent.
boemboem27
dit is inderdaad een mooie Drama/horror
een combinatie van deze 2 genres zie je maar weinig
heel goed geacteerd door de twee 12 jarigen.
goed verhaal,beetje horror.
aanrader...
Rosicky
Zeker.
Ja prima, de twee Twilight films heb ik niet gezien, en ik been geenszins van plan dat ooit te gaan doen. Met de film waarin vampieren het moeilijk hebben bedoelde ik vooral een film als Inteview with the Vampire. Verder vind ik dat deze creaturen de laatste jaren te veel zijn misbruikt om ze nog serieus te nemen, dat gaat dan misschien onterecht ten koste van andere films.
wyatt earp
Grindpad
jeetje wat een tegenvaller zeg.
ik had een horrorfilm verwacht met wat elemeneten van een jeugdfilm.
maar het was meer andersom.
betrapte me erop dat ik best wel zat te wachten tot hij eens een keer afgelopen was.
aardig, meer niet.
hij zal wel heel erg cultureel verantwoord zijn enzo en arthouse en tralalala maar geef mij dan toch straks maar zo'n lekkere sappige Nightmare on Elmstreet-remake
Gollem
Briljante film!! Meer drama dan horror en dat pakt heel verfrissend uit. Een dikverdiende 5.0!
paulo31
totaal niet goed geacteerd.
trage film
had er meer van verwacht
lyn.theresa
Ontzettend mooie, meeslepende film.
Heel prettig om een keer een 'ander soort' vampierfilm te zien.
Verrassende combinatie van horror, melancholie en drama.
De twee hoofdpersonen vond ik erg sterk(maar ook heel schattig, zelfs het bloederige vampiermeisje) en de chemie tussen beide was ook sterk.
Prachtige film, maar net geen 5 sterren omdat hij soms wat traag was voor mijn gevoel.
Fixi88
Onwijs mooie film. De laatste tijd doen Zweedse films het goed bij mij. Na de millenium trilogie wer een mooie Zweedse film. Tempo is goed , het verhaal is mooi en het is weer wat anders dan het standaard Hollywood gedoe.
oemoemenoe
best goed .
lijkt een beetje op een Wallander maar dan zonder het politie speurwerk.
basaalst
M.i. komt het einde op het volgende neer: de oude man in het begin van de film was volgens mij ook een jeugdliefde (zijn jeugd) van Eli. Daarom heeft Oskar in de treinscene op het laatst ook van die oubollige kleren aan en zal hij, net als zijn voorganger(s), Eli helpen met het ombrengen van haar 'prooien'.
Het bovenstaande lijkt me een interpretatie waar geen speld tussen is te krijgen, al waren de "oubollige kleren" aan het einde van de film me niet opgevallen. Deze film heeft een happy end met een bijzonder wrange bijsmaak. Oskar is de nieuwe liefde van het meisje en vervangt de oude man die voor haar vader door moest gaan, maar in werkelijkheid haar handlanger (en geliefde) was. Oskar zal dus haar nieuwe handlanger worden. Wil hij haar "levend" bij zich houden, zal hij moeten toestaan dat ze andermans bloed drinkt. Zijn status van outcast is hiermee definitief en hij is dan ook genoodzaakt om samen met Eli te vluchten. En net als de "vader" van Eli zal hij ouder worden, maar het meisje niet...
Al met al een heel aangrijpende horrorfilm, hetgeen een opmerkelijke combinatie is. Zoals door vele anderen is opgemerkt, heeft "let the right one in" veel weg van een jeugdfilm. Het is echter beslist geen film die je woensdagmiddag bij de publieke omroep verwacht. Daarvoor is de film veel te bloederig. De geluiden die het meisje maakt als ze bloeddorstige neigingen krijgt zijn tamelijk onsmakelijk. En ook de scene in het zwembad mag er wat dat betreft zijn. De muziek is prachtig en levert een melodramatisch tegenwicht voor de sobere setting van de film, die overigens ook heel goed gekozen is (ik bedoel die bakstenen woonkazernes in een besneeuwde, parkachtige omgeving). Mijn aandacht verslapte na een uur kijken wel een beetje, maar naar het einde toe werd de film weer boeiender. De hoofdpersonages leverden mijns inziens mooi acteerwerk. Op het dvd-hoesje van de videotheek stond dat je deze film snel moest gaan kijken, voordat er in Hollywood een remake van wordt gemaakt en de boel goed zal worden verpest. Dat zie ik inderdaad nog wel een keer gebeuren.
maxcomthrilla
Laat dié vieze rat maar buiten staan!
Dat de titel van de film refereert naar een bepaalde scene binnen deze film is leuk bedacht. Helaas is deze film toch al gauw zo `n 30 jaar te laat, het daglicht onder ogen gekomen........
De film was pas net onderweg of ik had al schoon genoeg van het vreselijke flutjoch in de vorm van Oskar. In plaats van dat ik gegrepen en ontroerd werd door deze gemaskerde, Europese versie van Twilight, stootte de film mij zodanig af dat ik mij ging ergeren aan details rond het verhaal. Wat bezielde de moeder van Oskar wel niet om haar kind `s avonds laat nog buiten te laten spelen, terwijl hij al lang onder de wol had moeten liggen?
Het decor waar de film zich afspeelt, is qua aanzien nog deprimerender dan de flatgebouwen in menig oostblokland. De film ziet er oud en aftands uit, de moordscenes zijn saai en duf uitgevoerd en de film slaagt er vooral niet in om spannend te zijn of op dramatisch vlak te overtuigen.
Het is alsof ik een veredelde kinderfilm heb bekeken in een troosteloos decor, die slechts over een gaaf moment beschikt, namelijk de eindscene! Eindelijk een poëtisch geladen scene die tegelijk hard is maar gemakkelijk weet te overwelmen èn verbijsteren. Alsof de tijd even stilstaat......De eindscene trekt de beoordeling nog redelijk recht, aangezien dit moment mij wèl goed zal bijblijven.
Ik had mij deze film veel poëtischer voorgesteld! Een kleine 2,5*
LesAutres
Prachtige film. De sfeer die er wordt gecreëerd door de combinatie van beeld, muziek en taal (ik heb het gevoel dat deze film door het Zweeds beter is dan dat het in het Engels zou zijn) is prachtig. Het voelt realistisch aan, ondanks de vampier-insteek die de film er op na houdt.
Ik kijk deze film zo ongeveer eens in de twee maanden en het blijft boeiend.
Echter geen vijf sterren, omdat ik het jammer vind dat er voor de stem van Eli een voice-over is gebruikt. Tijdens het kijken merk je dat het allemaal net niet synchroon en origineel is.
Jammer dat de Amerikanen ook meteen een film moeten maken van hetzelfde boek.
Voor deze locatie (Blackeberg) is gekozen omdat het boek zich daar ook afspeelt en de schrijver ook in deze buurt is opgegroeid. Een charmante buurt is het zeker niet, maar ik vind het contrast tussen de kille, betonnen gebouwen en de opbloeiende liefde heel mooi.
anoukanouk
Saai, langdradig, eentonig en onorigineel.
'Een langzame opbouw' is voor mij al gauw synoniem voor saai. Dat is ook hier het geval.
Ik sluit mij bij bovenstaande aan.
Door de hoge score hier de film echt uitgezeten.... wachtend of deze film het toch nog kon waarmaken voor mij.
Niet mijn smaak en mijn verwachtingen waren anders.
Verwacht hier geen horrorfilm maar inderdaad meer een drama!
Querelle
half puntje erbij voor de scene met die katten
wyatt earp
Ik sluit mij bij bovenstaande aan.
Niet mijn smaak en mijn verwachtingen waren anders.
Verwacht hier geen horrorfilm maar inderdaad meer een drama!
Wolverine
Prachtige film over eenzaamheid in een maatschappij waar iedereen met zichzelf bezig is en amper nog oog heeft voor een ander. Ieder karakter in deze film had geen vleugje warmte vanuit zijn omgeving, wel was men naarstig op zoek en wilde deze ogenschijnlijk ook voor de buitenwereld en zichzelf laten bestaan.
In werkelijkheid bestaat er slechts een grote leegte, depressiviteit ten top met als warmmaker de alcohol. En dan dit alles in het decor van sneeuw en de troosteloze typisch jaren 80 flats in Stockholm.
Als kijker wordt je betoverd door de prachtige schijnbaar onmogelijke kalverliefde tussen 2 kinderen van 12 , hartverwarmend geacteerd door de twee in een heel apart filmgenre.
Geweldig uitgewerkt allemaal met passende muziek, ik vrees voor de remake. 4,5 *
Donkerwoud
Typisch zo´n film waar ik al kijkende nooit helemaal wist wat ik ervan moest vinden maar die naderhand een diepe indruk op me heeft gemaakt. Het mooiste is hoe ze het hele vampier-gegeven gebruiken als een metafoor voor eenzaamheid en de outsider zijn. Briljant in beeld gebracht met stilistisch afstandelijke shots van besneeuwd Zweden.
Zidaan
Wat een enorme domper dat er hier een Amerikaanse remake van komt.. On-ge-loof-lijk
Querelle
Tja het is de eerste niet. Ligt een beetje aan wie hem regisseerd, maar denk niet dat ik hem ga zien.
Ligt een beetje aan wie hem regisseerd, .
De regisseur van Cloverfield.
Near_Dark
De regisseur van Cloverfield.
Aaaargh, dat wordt dus een flop !
De remake - als die er al zou moeten komen...? - zouden ze beter in handen geven van één van de producers van Cloverfield nl. 'J.J. Abrams', die weet tenminste hoe je film moet maken !
sinterklaas
Ja, als je ook maar begint met het idee op papier te schrijven als regiseur, kan je al voor 100% verwachten dat de Amerikanen er niet met hun tengels van af kunnen blijven.
Donkerwoud
Eerste berichten omtrent de remake klinken positief, en ik ben toch wel blij dat William Hurt de rol van oude man gaat spelen. Ik weet het niet, wellicht zal het best een aardige remake worden.
Meneer Bungel
Goede remakes zijn een zeldzaamheid, niet onmogelijk, maar bij deze heb ik gewoon geen enkele behoefte om er één van te zien. En al helemaal niet met deze rits acteurs. Richard Jenkins is verder niks mis mee, maar hier...
sinterklaas
De regiseur van Cloverfield en Chloe Moretz klinkt voor mij toch wel positief. Ondanks ik tegen een remake hiervan ben.
Tonypulp
Je haalt me de woorden uit de mond sinterklaas! Met Cloverfield heeft hij 1 van m'n favo flicks neergezet, maar met een remake van dit pareltje gaat hij toch echt de mist in.
maxcomthrilla
Het kan bijna onmogelijk nog slechter worden, dan deze zouteloze film.
JacoBaco
Ook van deze film moeten ze afblijven! Lina Leandersson is erg moeilijk te evenaren lijkt mij. Al zal Isabelle Fuhrman van Orphan ook best wel een goede kandidate zijn. Linda is 2 jaartjes jonger in het echt.
Maar deze film heeft iets bijzonders waar een remake niet in zal slagen. (denk ik)

Wie het laatste lacht wordt niet afgeslacht: Een greep uit wraakhorror

Vijf goed beoordeelde horrorfilms/thrillers met kinderen in de hoofdrol

Zweedse horrorfilm 'Låt den Rätte Komma In' morgen op BBC Two

Serie rondom Zweedse horrorfilm 'Låt den Rätte Komma In' vindt eerste acteurs