• 9.378.495 stemmen

Låt den Rätte Komma In (2008)

Drama / Horror | 114 minuten

Met onder meer: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson en Per Ragnar

Gesproken taal: Zweeds

Releasedatum: 23 april 2009

Plot Låt den Rätte Komma In

"Eli is 12 years old. She’s been 12 for over 200 years and she just moved in next door."

Oskar is een 12-jarig jongetje, dat continu wordt geplaagd door twee bullebakken. Op een dag maakt Oskar kennis met zijn nieuwe buurmeisje en de twee worden vrienden. Sinds ze naast Oskar en zijn familie is komen wonen, sterven plotseling een hoop mensen, maar niemand weet waarom, behalve Oskar, die een geheim van zijn buurmeisje kent.

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

haha! De film heeft op het moment van schrijven 666 stemmen...

avatar van Lisaap2

Lisaap2

Een 'echte' vampier heeft toch geen spiegelbeeld? Ben nu de film aan het kijken en erger me eraan dat ik regelmatig Eli's spiegelbeeld zie.

avatar van Reinbo

Lisaap2 schreef:

'Echte' Vampieren? Waar?

avatar van Stephan

Stephan

In de spiegel man!

avatar van Lisaap2

Lisaap2

Ik leef in een filmwereld, dat weten jullie toch wel. Kom regelmatig vampiers tegen.

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Lisaap2 schreef:
Dat is nogal verschillend in films. In de ene film hebben ze geen spiegelbeeld (Van Helsing bijvoorbeeld) en in de andere hebben ze gewoon een spiegelbeeld.
Volgens wikipedia heeft een vampier inderdaaad geen spiegelbeeld, en kan hij ook niet gefotografeerd en gefilmd worden. Dus mocht je er eentje tegenkomen, kun je geen eens met em op de foto .

avatar van narva77

narva77 (crew films)

wyatt earp schreef:

Dus wel!

Althans, dat hoop ik toch wel!

Maar, als een vampier niet gefilmd kan worden, waarom bestaat deze film dan?

avatar van Zavo

Zavo

Gebeurt niet vaak dat ik het met ze eens ben, maar nu wel.

avatar van wyatt earp

wyatt earp

narva77 schreef:

Dus wel!

Althans, dat hoop ik toch wel!

Maar, als een vampier niet gefilmd kan worden, waarom bestaat deze film dan?

Zouden ze in de film dan toch nep zijn?

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Nêh.....Toch?

avatar van The One Ring

The One Ring

Zavo schreef:

Gebeurt niet vaak dat ik het met ze eens ben, maar nu wel.

Goede keuze inderdaad!

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Audiovisueel een bijzonder krachtige film, inhoudelijk jammer genoeg niet overal even sterk. Met name de momenten met de niet bepaald interessante bijpersonages (die vriendengroep, Oskar's vader) wisten voor mij nogal wat vaart uit het geheel te halen en boeide me niet. De momenten tussen Eli en Oskar leverden daarentegen een paar fenomenale momenten op. Sowieso bevat Lat den Rätte Komma In een paar overheerlijke scènes, zoals uiteraard de geweldige eindscène in het zwembad of Eli en haar vader in het ziekenhuis. Doeltreffende en goed uitgevoerde effecten, geweldig muziek en geluid en er hangt een prima sfeertje. Qua score een twijfelgeval; voorlopig hou ik het voorzichtig op een ruime 3,5 sterren, maar een verhoging is niet uitgesloten.

Dik 3,5 sterren.

avatar van mister blonde

mister blonde

Reinbo schreef:

'Echte' Vampieren? Waar?

Flauw, het staat immers tussen aanhalingstekens. Maar dit is nu niet zo standaard en traditionele vampierenfilm, denk niet dat de makers zich om dit soort dingen een moment druk hebben gemaakt, Lisaap. Zou dat dus vooral ook niet doen als ik jou was.

Greeneyelady1

Ik begrijp eerlijk gezegd al die heisa rondom deze film niet?!

Oke, het is de beste film van het jaar, oke het verhaal is leuk bedacht, het speelt zich af in een Scandinavisch land (voor de verandering een keer geen Amerika) maar dan nog.. ?? Wat is er nou o zo mooi aan deze film.

Vol verwachting zette ik de film aan en dacht aan het einde van de film flabbergasted achter te blijven met een werelds gevoel van: WAUW!

Maar in plaats daarvan was ik door en door teleurgesteld!

Als ik niet wist dat deze film verkozen was tot beste film van het jaar, dan had ik werkelijk waar geloofd dat deze film verdoemd was om te mislukken.

Ik heb het dan nog niet gehad over het einde van de film. Die is helemaal om te huilen! Hoe bedoel je de regisseur wil ons met een "leeg gevoel" achterlaten..

Nou dat is hem dan zeker gelukt en meer dan leeg zelfs. Ik vond dit alles behalve een SFEERVOL filmpje.

Enige wat mij nog een beetje kon bekoren waren die jongen en het meisje. Vandaar 2,5 ster..(Misschien nog te hoog!) Voor de rest: Flutfilm!

otherfool schreef:

Tempoloze bedoening met een aardig uitgangspunt, maar te veel verholen blikken en veelzeggende stiltes dan uiteindelijk goed voor de film is. Kids spelen wel goed, maar de volwassen karakters waren lachwekkend en spannend wordt de film nooit. Visueel zeker niet slecht, maar op het puntje van m'n stoel; nou nee.

2*.

Wij kunnen elkaars hand schudden.

avatar van jojoshua

jojoshua

Alhoewel ik een hartgrondige hekel heb aan vampierenfilms, ben ik toch gaan kijken. Ik was dan aan aangenaam verrast door dit prachtige drama. Schitterend gefilmd en geacteerd! Mooie plaatjes en een ontroerend verhaal. Weer een Zweeds juweeltje!

@Greeneyelady1: Je houdt meer van Saw?;-)

Tabossi

Ik vind het een overschat werkje. Ik kan heus genieten van een 'langzame' cinematografie, maar ik vond de trage stukken hierin niet van toegevoegde waarde. De dialogen in de film kun je nauwelijks als zodanig beschrijven. Er wordt nauwelijks op elkaar gereageerd en de 'gesprekken' tussen Oskar en Eli zijn echt hemeltergend saai. Daarnaast worden de personages echt onvoldoende uitgediept om boeiend genoeg te zijn voor voortkabbelende sequenties. En kom nu niet aan met domme opmerkingen van 'je houdt meer van Saw'? Dat getuigt van een zelfbenoemde verhevenheid, die in het geval van het al dan niet waarderen van deze arthousefilm echt niet terecht is.

Het Scandinavische decor vond ik daarentegen wel geslaagd - wat heet: de desolate achtergrond waar het geheel zich tegen afspeelt vind ik vele malen enger dan het vampiergebeuren.

Tabossi

Wij kunnen elkaars hand schudden.

Ik doe mee dus.

jojoshua schreef:

@Greeneyelady1: Je houdt meer van Saw?;-)

Meer van SAW?!!! Nou breekt mijn klomp ... dat is pas ECHT een abominabel slechte film als we het daarover gaan hebben, dus begin daar svp niet over. Dank.

Tabossi schreef:

Ik doe mee dus.

Gezellig.

avatar van meekmusic

meekmusic

Heel verassende film. Toen ik hem zag wist ik er niets vanaf. Heel bijzonder verhaal is het dan!

avatar van bertito

bertito

Fijn dat de Nederlandse journalisten dit tot beste bioscoopfilm van 2009 hebben verkozen. De sfeer van deze film vond ik heel bijzonder en origineel en ook de beelden overweldigden mij.

avatar van lau12345

lau12345

Mijn gevoel was goed.

Had hem nooit moeten gaan kijken .

Alleen door de hoge score hier toch gaan kijken.

Jammer jammer jammer wat een belachelijke film snap de hoge score dan ook niet .

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Beetje inhoudsloze opmerking, wat was er dan zo slecht aan?

avatar van Sutherland

Sutherland

Ik heb deze film gezien met hele slechte Engelse dubs en groene ondertiteling , niet echt ideale omstandigheden dus. Maar het verhaal wist me toch mee te nemen. Ik vond de film spannend en meeslepend. Sommige bijplotjes interesseerden me niet echt, zoals met de vader van Oskar vond dat ook niet echt iets bijvoegen.

Het einde vond ik dan weer wel sterk.

avatar van W.M.J.M

W.M.J.M

3.57 is echt niet een hoge score lau12345.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Wel voor een horrorfilm, die scoren hier maar zelden zo hoog met dit aantal stemmen.

Tabossi

Als het horror was, was 'ie wel eng geweest.