• 9.379.080 stemmen

Låt den Rätte Komma In (2008)

Drama / Horror | 114 minuten

Met onder meer: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson en Per Ragnar

Gesproken taal: Zweeds

Releasedatum: 23 april 2009

Plot Låt den Rätte Komma In

"Eli is 12 years old. She’s been 12 for over 200 years and she just moved in next door."

Oskar is een 12-jarig jongetje, dat continu wordt geplaagd door twee bullebakken. Op een dag maakt Oskar kennis met zijn nieuwe buurmeisje en de twee worden vrienden. Sinds ze naast Oskar en zijn familie is komen wonen, sterven plotseling een hoop mensen, maar niemand weet waarom, behalve Oskar, die een geheim van zijn buurmeisje kent.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Hoezo dan, want horror is wel meer dan eng proberen te zijn?

avatar van neo

neo

Wat geruzie verwijderd.

avatar van W.M.J.M

W.M.J.M

Deze film draait echt niet om -eng proberen te zijn-. Ik vind deze film helemaal niet eng. Let the Right One In draait om de vriendschap van 2 outcasts, niet om het bloed om de horror.

avatar van JPTV

JPTV

Waardeloze film, slechte acteurs, leek wel een slechte serie. Inderdaad geen horror maar ook geen verhaal, mij allemaal veel te simpel en vooral onlogisch.

Wat er ook allemaal van wordt gezecht ik zag er de lol niet van in...

avatar van Greeneyelady1

Greeneyelady1

W.M.J.M schreef:

Jij ziet jij ziet, wat ik niet zie ...

avatar van lordsnoopy

lordsnoopy

Jammer, ik had meer verwacht van deze film.

De vriendschap tussen Eli en Oskar is mooi, maar het verhaal er omheen loopt niet lekker naar mijn gevoel.

avatar van Celluloid Dreams

Celluloid Dreams

Op zich heeft het verhaal van Let the Right One In best potentie, het is alleen zo jammer dat de film zo nep aanvoelt. Ieder shot lijkt iets bijzonders te moeten zijn, terwijl daar eigenlijk zelden een aanleiding voor lijkt te zijn. Dat gaat gepaard met de verplichte stiltes en lelijke koppen die een film als deze natuurlijk moet hebben. Volgens mij zitten er in heel de film drie normale conversaties. Rest nog de plakkerige muziek die op willekeurige momenten word ingezet, afgrijselijk Ook voelt het geheel nogal warrig aan doordat de film allerlei oninteressante zijsporen betreedt die alleen maar afleiden van de hoofdzaak. Waarom iedereen hier zo goed op gaat is mij echt een raadsel.

avatar van bertito

bertito

lau12345 schreef:

Mijn gevoel was goed.

Had hem nooit moeten gaan kijken .

Alleen door de hoge score hier toch gaan kijken.

Jammer jammer jammer wat een belachelijke film snap de hoge score dan ook niet .

Ik zal een poging wagen de hoge score van deze film door filmcritici, en mij, te verklaren.

Let the Right One is eigenlijk een blauwdruk op het Existentialisme, een 20ste eeuwse filosofische en literaire richting waarin het individu zijn eigen morele en ethische waarden moet opbouwen in een door god verlaten wereld. Door alle fouten en wangedrag die mensen maken in de omgeving van het individu komt het leven langzaam maar zeker als absurd en zinloos voor. De enige manier van overleven is zelf een geestelijke constellatie op te bouwen om je aan vast te houden. Alle 'ruis' moet verwijderd worden en vandaar dat een film met dit thema meestal ook letterlijk vrij stil is.

Terug naar de film, Oskar is het 12-jarig individu dat eenzaam in de wereld staat door toedoen van de koude (letterlijk en figuurlijk) omgeving. Zijn verscherpte en alerte vermogen om mensen te screnen die de moeite waard zijn om toegelaten te worden tot zijn innerlijk, en dat zijn er niet veel in een wereld waar iedereen alleen maar aan zichzelf denkt, maakt dat hij bevriend raakt met een zo mogelijk nog eenzamere figuur, het buurmeisje dat noodgedwongen moordzuchtig is. Door Oscar's zelf opgebouwde beoordelingsvermogen is hij in staat met haar bevriend te raken.

Op een dieper niveau handelt de film over de westerse maatschappij waarin eenzaamheid, goedgekeurd geweld en hopeloos individualisme een mens vormen en misvormen en hoe hier een weg in te vinden.

avatar van W.M.J.M

W.M.J.M

Ik heb mij er gewoon erg mee vermaakt.

avatar van timelezz

timelezz

matige film, sowieso weinig horror en spanning veel drama.

avatar van DVD-T

DVD-T

Mag ik binnenkomen?

Lange tijd erg benieuwd geweest naar deze film, nu dan eindelijk gezien. Låt den Rätte Komma In heeft de hoge verwachtingen waar kunnen maken.

Niet meteen een standaard horror. Het is naast horror ook drama en een comming of age film, en laat ik daar nu net van houden. Verhaal wordt zorgvuldig en op een lekker laag tempo aan de kijker verteld. Hierdoor heb je genoeg tijd om alles op je in te laten werken. Toch voelt het nergens te traag aan en heb je het gevoel dat de tijd voorbij vliegt en is de film afgelopen voor je het weet. Goed teken dus. De karakters maken de film, erg goed geschreven. Ze laten je echt met hen meeleven. Oskar is een interessant karakter met een verhaal. Dat geld ook voor Eli. De rest wordt verder niet op ingegaan, en de relatie tussen de ouders en de kinderen komt ook niet echt aan bod. Ergens is dit jammer, maar aan de andere kant is het ook niet noodzakelijk.

Van begin tot eind blijft het boeien en daarnaast ook erg vermaken. Soms serieus en hard om op een ander moment weer erg liefelijk en aandoenlijk te zijn. Een geslaagde mix dus van verschillende genres. Toch mist er nog een klein iets in de film wat ik niet goed kan uitleggen. Het was het op sommige momenten net niet. Het einde ging ook iets te snel en te makkelijk. Over de gehele speelduur miste ik net dat kleine beetje meer impact om tot nog een hogere beoordeling te komen.

Prachtige setting wordt er gebruikt. De besneeuwde stukken laten je nog meer in een bepaalde sfeer komen. Muziek is ook erg mooi om aan te horen, en ook de sound design mag er zeker zijn. Als audio/visuele belevenis dus ook erg geslaagd. Acteerwerk is dik in orde. De kids doen het fantastisch, en tevens de ouderen die niet erg veel aan bod komen doen het goed.

Een geslaagde film. Leuk verhaal, goede karakters en een erg mooie setting.

avatar van jacjacobus

jacjacobus

Zeer mooie beelden van Zweden, met nog mooiere personages die je langzaam de film inzuigen.

Voor mij misschien allemaal net iets te langzaam maar heb genoten van de onalledaagse vriendschap van de twee kinderen.

Ff doorbijten maar dan echt de moeite waard.

avatar van Harmonijak

Harmonijak

Wat een schitterende film is dit zeg. Voor mij zijn zulke films de reden om films te kijken zonder dat je weet waar het over gaat, soms wordt je zo aangenaam verrast zoals hier bij mij het geval was. Verwachtte een standaard vampier filmpje maar in plaats daarvan werd ik getrakteerd op een schitterend, lief en toch zeer grimmig romantiek(achtig) verhaal in een prachtig Zweden. Kon ook zeer sympatiseren met de enigzings "verwarde" Oskar.

ik ben benieuwd.

Kwam deze net tegen in iemes zijn top10, en wil m graag zien.

avatar van jeteli

jeteli

Vandaag gezien deze film, erg mooie langzame opbouw, heerlijke "stilzwijgende" dialogen, het horror gedeelte hing er op een mooie manier aan vast, maar had geen hoofdrol vond ik. Een erg doeltreffende manier om dit zo in een film te verwerken.

4,5 sterren

Nakkie13

Ik vond t een mooie film.
Zoals al gezegd, mooie setting en ik vond t feit dat het geweld niet benadrukt wordt het juist krachtiger maken.

Ik vind echter de scene met de katten en het einde niet al te sterk, visueel.

Mmm, hij krijgt een 4!

avatar van je80roen

je80roen

Mooie schattig romantisch drama met wat horrorelementen erin. Het valt niet mee verliefd te worden en een relatie te hebben wanneer je een vampier bent. Echte horrorliefhebbers zullen wat bedrogen uitkomen bij deze film, maar het is echt een unieke combinatie van romantiek en griezel. Heeft een tijdje geduurd voor ik hem opgezet heb uit mijn collectie, maar al met al een hele grote meevaller!!!!!!

Nakkie13

Ik denk dat de film gisteren nog niet helemaal in gezonken was.

Misschien krijgt ie bij herziening een 4,5.

Prachtig, visueel en emotioneel.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Deze had ik ook een tijdje in de gaten. En uiteindelijk vol verwachtingen bekeken, en dit is toch echt meer dan alleen maar horror...

Dit is toch wel weer een hele mooie ervaring die ik heb meegekregen kwa filmgebied. Het lijkt ook wel alsof de regiseur niet erg op horror doeld maar meer op een kalverliefde-verhaal tussen 2 hele bijzondere kinderen. En dat is het allermooiste want dat doet me ook meteen deels aan die hartverwarmde Zweedse jeugd-films denken. We beginnen eerst bij Oskar, een slachtoffer van pesterijen die zich verder ook geen raad meer weet en eigenlijk, in ogen van de vele oh zo stoere jongetjes, losertje eerste klas is. En dan krijgt ie te maken met het meisje Eli.(dat anders is dan de anderen) En dan begint de film zich helemaal op te bloeien. Om te beginnen vond ik die Lina Leanderson als Eli zoooooo schattig, subtiel en stoer!!! Maarja, aan de anderkant ook een gevaarlijk vampiermeisje. Die kalverliefde tussen Oscar en Eli is zowat wel het mooiste van de film waarbij je eigenlijk niet echt veel meer aan horror denkt. Al moet ik wel zeggen dat je je dan niet een bloeiende beelden voor moet halen want alles word lekker grauw en donker weergeven in die groezelige buitenwijk van Stockholm in de jaren 80. Prefecte locatie en helemaal voor de situaties die zich in deze film afspelen. Eng is het niet echt, maar de sfeer is wel groezelig en meeslepend en natuurlijk maakt de liefde/relatie de film helemaal mooi. Ook die ouwe kerel alias vader(?) van Eli vond ik erg griezelig.

Wat ik ook erg opmerkelijk en verbazingwekkend vond: Waneer Oskar, Eli ontmoet: verteld Eli als eerste: eigenlijk ben ik geen meisje... Verder zegt ze niks. En je weet natuurlijk al wel dat het een Vampiermeisje is, dat soms op eerste gezicht ook verdacht wat weg heeft van een Kat: vanwege der bewegingen en aangezien ze spint tijdens het slapen. En dan komen we bij een scene waar Amerika helemaal in rep en roer van zal liggen en er een schande over spreekt: je krijgt Eli der doos in close-up te zien en dat is wel lef hebben voor een regiseur om er niet met Pedofiele beschuldigingen vanaf te komen. Is het in Scandinavie dan nog heftiger dan hier in Nederland kwa bloot en de grenzen daarvan? En toch is er wel wat raars aan de hand: in eerste instantie denk je dat ze is besneden en dichtgenaaid, en als je de volgende dag op internet de boel nog even onderzoekt blijkt het gewoon 200 jaar geleden een jongen geweest te zijn waarvan de piemel is afgesneden en sindsdien altijd 12 jaar is geweest. En aan de andere kant lees je weer dat het alleen in het boek voorkomt dat Eli oorspronkelijk een jongen was en de regiseur zegt dat Eli gewoon een meisje is. Hoe zit dit nou eigenlijk in elkaar.

Verder voor bepaalde sentimenteel-pubertjes: vergeet Twilight (dat ook een beetje hetzelfte onderwerp heeft (alleen is dit keer de jongen een vampier) maar toch meer sentimenteler en kwijleriger is en het alleen maar gaat om een knappe stoere jongen die oh zo lief lijkt met zijn overdreven sexy haar en kuif) En ga deze film kijken. Ik weet iig al wel waar Twilight zijn mosterd vandaan haalde en het zou eigenlijk wel een remake/kopie hiervan kunnen wezen. Er word zelfs al gesproken dat hier een remake van gemaakt worden. Nou dat zal ik wel heel zonde vinden. Van die Aziatische horror vind ik het allemaal minder erg maar hiervan moeten ze echt van afblijven!

Je zult gewoon zien dat Zweden heel creatief zijn en graag meerdere genres in een blender gooien. Deze heeft ook vanalles: horror, psycho onderwerpen, school en pestdrama, prachtige kalverliefde scenes, drama waarvan de laatste twee nergens sentimenteel en uber zoetsappig word waar je dun van moet poepen (en dat zal in de remake wel het geval zijn) Ik zal zeggen: vergeet Twilight en al die andere Amerikaanse teenage shit voor een keertje en kijk deze en dan zeg je heel iets anders. En dan zul je zien dat kinderen van 12 al verschrikkelijk goed kunnen acteren en echt oscar-acteurs zijn vergeleken met al die 16+ stoere pubertjes uit Amerika. Echt deze kinderen waren kwa acteren echt het allerbeste uit de film. En ik zou zo verliefd kunnen worden op die Lina Leanderson. Wat een moordwijf die het in de toekomst ook helemaal gaat maken. En Oskar is ook als onzekere jongen die steun krijgt onvergetelijk. En dat bloederige zwembad scene en die geheimzinnige eindstukje in de trein zorgde voor een erg mooie finale.

5,0 Dik verdiend! Alfredson mag van mij nog meer films maken of een eventueel vervolg. Zolang ie maar een beetje in Zweden probeert te blijven.

avatar van -M-

-M-

Ik zie veel goede cijfers. Vanavond ga ik 'm eventjes bekijken...

avatar van wyatt earp

wyatt earp

@ sinterklaas: volgens mij is het een meisje, of liever was het ooit een meisje. Nu is het gewoon een vrouwelijke vampier. Zo zie ik het.

avatar van shockdog

shockdog

Nakkie13 schreef:

Ik vind echter de scene met de katten en het einde niet al te sterk, visueel.

Ik vond die scene met die katten juist geweldig. Volgensmij waren Eli en die vrouw weerwolven (hondensoort, verklaart waarom die katten zo gek werden), en geen vampieren

avatar van je80roen

je80roen

Huh? Deze scene heb ik volgens mii helemaal gemist. Waar in de film krijg je dit ongeveer te zien?

avatar van laundromat

laundromat

je80roen schreef:

Hoe heb je die kunnen missen? Ok, 't ging wel snel, maar...nog een keer kijken dan maar

avatar van JacoBaco

JacoBaco

je80roen schreef:

Als je het quote. hebben de spoilers geen nut meer.

Nakkie13

Ik snapte niet helemaal wat de bedoeling was van die scene.
Met die "vagina" van dat meiske.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Is dan ook geen normaal meiske he.

avatar van Greeneyelady1

Greeneyelady1

-M- schreef:

Ik zie veel goede cijfers. Vanavond ga ik 'm eventjes bekijken...

Je moet er niet al te veel van verwachten, want dan zal het je alleen maar teleurstellen, zoals dat bij mij gebeurt is.

avatar van Minority_Check

Minority_Check

ik had ook veel meer van verwacht

de verhaal sprook me wel aan

ik vond het zoiezo beter dan al die klote vampieren films van tegenwoordig

de film zag er erg low budget uit en dat is jammer

zeker op het einde zou het leuk zijn geweest als ze dat lieten zien

avatar van Theunissen

Verhaal is best aardig en de beelden zien er ook regelmatig fraai uit en er wordt zelfs best aardig in gespeeld. Maar een echte topfilm (zoals ik vaak heb gelezen) vond ik het absoluut niet. Het is wel een mooie en ook goede film. Omdat er een vampier in meespeeld gaat het hier inderdaad om een horror film maar van het horror gedeelte moet je niets engs verwachten. Het einde vond ik overigens best goed. De film speelt zich volgens mij af ergens in de jaren 70.