Genre: Oorlog / Avontuur
Alternatieve titel: Winter in Wartime
Nederland / België
Geregisseerd door: Martin Koolhoven
Met onder meer: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen en Jamie Campbell Bower
Gesproken taal: Engels, Nederlands en Duits
Releasedatum: 27 november 2008
Bekijk via Videoland
Bekijk via Film1
Bekijk via CANAL+
Plot Oorlogswinter
"A country occupied, a child's innocence lost."
Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.
Michiel van Beusekom
Theo
Auer
Schafter
Koekebakker
Ja? Die wending kwam voor mij uit de lucht vallen. Kende jij zijn rol nog uit het boek? Ik was het meeste namelijk alweer vergeten.
Jouw laatste woorden zouden bij mij overigens al helemaal niet op komen. Zijn beweegredenen komen natuurlijk niet in de film voor, maar ik zou zeggen dat zijn motief opportunistisch moest zijn.
cornelis
Hij zegt op een gegeven moment: "Straks staan de Russen hier aan de overkant. Zullen we nog 'es zien wie de bezetter is en wie de bevrijder"..
mrdig
Nederlandstalige films sla ik vaak over, maar deze film moest ik gewoon zien. Dat is ook meteen de aantrekkingskracht van deze film: zelfs de niet-boeken lezers onder ons, hebben dit boek wel eens gelezen (al dan niet verplicht). De film doet zijn ding prima en wist me ook af en toe te verrassen omdat ik het verhaal niet meer goed op het netvlies had staan. Een diepe indruk achter laten doet het, i.t.t. velen zo te zien, bij mij echter niet. Nu maar wachten op de volgende aansprekende Nederlandstalige film.
Quido
Misschien eens wat vaker gaan dan, in plaats van ze over te slaan op basis van een cast, crew, titel en synopsis.
mrdig
Nou ik sla ze niet over vanwege de punten die jij noemt (behalve als al die (ex)soaptrutjes in een NL film spelen), maar ik sla ze over omdat het Nederlandstalige films zijn. Ellen ten Damme zij het toevallig gisteren bij Pauw en Witteman treffend, toen haar werd gevraagd waarom ze nu ineens wel in het Nederlands zingt en vroeger niet: Nederlands klinkt vaak houterig en zeikerig. In films heb ik dit ook, het klinkt vaak houterig en gescript (voorlees acteurs). Bij deze film, en zo zijn er nog wel een paar, stoorde ik me hier gelukkig niet aan. Ben benieuwd hoe dat is bij Bride Flight, want die ga ik ws ook nog wel zien (op aandringen van de vrouw, terwijl ze deze niet eens wilde zien, tsss)
Rosicky
Minder braaf dan ik van te voren had verwacht, en soms zelfs spannend en ontroerend!
Mr_White
- 2067 berichten
Theatraal noem ik dat altijd. Ze acteren alsof ze op de planken staan in plaats van hoe mensen in het dagelijks leven praten (rommelig, stotteren, zoeken naar woorden). Dat vond ik hier gelukkig goed meevallen (met name door het geweldige en compleet baggere Engels van Michiel). Bride Flight hangt overigens meer op het randje.
Is niet meer of minder dan in anderstalige films.
huh?
Fijn dat je het hier vond meevallen, maar blijkbaar beoordeel je Nederlandse films met andere maatstaven dan buitenlandse. Als ik naar jouw top tien kijk zie ik bijvoorbeeld hoog The Seven Samurai (prachtige film, inderdaad) waarin een stuk theatraler geacteerd wordt dan in de doorsnee Nederlandse film. Ik zie ook Leon waarin Oldman theatraler acteert dan ik in jaren heb gezien in een Nederlandse film. Dat zie je wel vaker dat mensen bij iets wat niet in hun eigen taal is, veel toleranter zijn. Veel Nederlanders hebben een raar soort overgevoeligheid voor hu eigen taal.
Jij noemt Bride Flight 'op het randje', maar die zijn echt minder theatraal geacteerd dan die twee voorbeelden in jouw eigen top tien.
Quido
Recensies in België zijn ook positief:
Humo
Verrassend goed gedaan !
De naaldscherpe in-your-face-aanpak, de opvallende genuanceerde karaktertekeningen en de puike vertolkingen van Martijn Lakemeier en Raymon Thiry verdienen niets dan lof.
De Morgen
Al de felle kleuren zijn weggefilterd en het kleurenpalet is vaal, koel, blauwgroen, waardoor een fotogenieke documentaire benadering gekoppeld wordt aan een intieme epische grandeur.
Gazet van Antwerpen
Regisseur Martin Koolhoven zet de bijtende kou neer zo in beeld dat je mee zit te trillen en kiest voor een gedurfde, dialoogarme aanpak.
Hoofdacteur Martijn Lakemeijer is perfect gecast.
De Standaard
Beter dan de eerste beelden van oorlogswinter kan het bijna niet …
Het Nieuwsblad
De film Oorlogswinter kan uiteraard niet zo compleet zijn als het boek, hij overstijgt het in zekere zin ook.
Of je nu het boek hebt gelezen of niet, dit is een cinema-ervaring waar weinig op af te dingen valt
mrdig
Phew, maar goed dat ik geen top10 heb ingevoerd (is zomaar eens verwijderd omdat Band of Brothers van MM werd verwijderd), anders werd ik ook diepgaand geanalyseerd
Maar weest gerust Wouter, deze NL film bevalt me, en zo te zien Mr_White ook, aanzienlijk beter dan de gemiddelde NL film. Goed gedaan.
En je "huh?" in je vorige post, plaats ik niet helemaal, wellicht bedoel je dat de zin in die quote wat krom en onbegrijpelijk is. Klopt. Ik bedoel alleen maar te zeggen dat mijn vrouw Oorlogswinter niet wil zien en Bride Flight wel. Belachelijk.
wibro
Nederlandse films kunnen mij over het algemeen weinig bekoren, maar als er een oorlogsfilm van Nederlandse bodem wordt gemaakt dan scoort hij bij mij doorgaans ver boven het gemiddelde. "Soldaat van Oranje", "Pastorale 1943", "De Aanslag" en "Zwartboek" zijn voor mij zeer goede Nederlandse films en deze "Oorlogswinter" mag zich ook in dit rijtje voegen. Een belangrijke reden voor mij waarom Nederlandse oorlogsfilms goed scoren ligt aan het feit dat men gebruik maakt - althans dat denk ik - van Duitse figuranten die de rollen moeten spelen voor de Duitse bezetters. Hierdoor komen die films zeer realistisch over. En zo ook deze film "Oorlogswinter".
Ik vond deze film van Marten Koolhoven meer dan het bekijken waard. Het acteren had misschien iets beter gekund, maar de sfeer die werd neergezet in het winterse landschap was niettemin uitstekend.
Toch heb ik een foutje ontdekt. Een van de huizen in het plaatsje (Was dat soms Lopik?) was duidelijk van na de oorlog. Ik herkende onmiddellijk de jaren 50 stijl van de vorige eeuw. Dat was ook een van de weinige minpuntjes. Voor de rest krijgt deze film van mij een ruime voldoende.
Barrie vd Laan
geweldige film. Kan eigenlijk geen minpunt bedenken. Acteurs zijn allemaal heel sterk en het is zeer mooi verfilmd. De camera die vol op de hoofdpersoon gericht is valt op. Cameraman van Gennip krijgt een 10. Net als de hele film. Kan moeilijk zeggen of hij beter is dan zwartboek. Ik geef ze allebei 5 sterren. In oorlogsfilms is ons land echt zeer sterk.
Mr_White
- 2067 berichten
Ik geef ook toe dat het bij Nederlandse films me veel eerder stoort, maar dat heeft ook te maken met het type rol. Bij een drama verwacht ik een zo realistisch mogelijke insteek. Bij films als Seven Samurai en Leon (om binnen die voorbeelden te blijven) hoort het theatrale acteren bij de typetjes (bij Kurosawa helemaal, die praktisch alleen maar werkt met stereotypen). Theatraal hoeft niet slecht te zijn, als het maar binnen de stijl van de film past.
Op dat gebied wordt de Nederlandse filmindustrie gelukkig langzaam beter en nu met Bride Flight en Oorlogswinter draaien er zelfs twee films die goed te doen zijn.
Dit is het vreemdste argument dat ik ooit gehoord heb.
wibro
Dit is het vreemdste argument dat ik ooit gehoord heb.
Zie jij dan liever Amerikaanse 2e Wereldoorlogfilms waarbij de acteurs - die voor Duitser moeten spelen uiteraard - Engels spreken met een Duits accent?
Het is om die reden dat ik de meeste Amerikaanse oorlogsfilms niet goed vind, inclusief "Schindler's List". Er wordt in de Nederlandse oorlogsfilms zuiver Duits gesproken. Het is om die reden dat ik denk dat het Duitse figuranten zijn. Zeker weten doe ik het natuurlijk ook weer niet.
Jeauhan
Volgens mij worden er in deze film meerdere Duitsers vertolkt door Nederlandse acteurs, heb de film nog niet gezien maar herken in de trailer iig Peter Post als Duitser
wibro
Misschien heb jij gelijk. Ik zal het nog eens even nachecken. Als het zo is, dan doen ze het in ieder geval zeer goed. Het was voor mij in ieder geval niet te horen dat het Nederlanders waren.
Jeauhan
Je punt is meer dat Duitsers gewoon Duits horen te praten...en daarover zijn velen het met je eens.
wibro
Precies en dit geldt in het bijzonder voor films die de 2e Wereldoorlog als onderwerp hebben. En waarom? Omdat je hier altijd met verschillende nationaliteiten als strijdende partijen te doen hebt. Ik heb ooit "De Aanslag" in het Duits nagesynchroniseerd gezien. De slachtoffers - Nederlanders dus - spraken allemaal dezelfde taal als de bezetter, Duits dus. Afschuwelijk!! en volstrekt ongeloofwaardig. Het gaat namelijk in dit soort films wel vaak over historische feiten. Wil je die zo realistisch mogelijk verfilmen dan moet je elke nationaliteit zijn eigen taal laten spreken.
Hier laat ik het verder bij, want ik ga nu off-topic. Het gaat in dit topic over "Oorlogswinter" die ik - ik zeg het nogmaals - tot de betere Nederlandse films vind behoren. In ieder geval verreweg de beste Nederlandse film van dit jaar.
kniteforce
Eindelijk weer eens een goede Nederlandse film gezien.
Ik heb me erg vermaakt. De muziek was ook mooi in de film.
Wat voor mij de film interessant maakt zijn de acteurs en actrices. Dit waren geen commerciele acteurs. Om een voorbeeld te noemen, geen de Mol jr. of een sophie hillebrandt.
Dit is een van de redenen waarom ik de film serieus nam.
Klasse film. Goeie cast.
Hij is half Duits. Hij is echter geen figurant, maar een acteur. Waarschijnlijk bedoelde de poster de bijrollen.
Norma
Ik moet zeggen dat ik behoorlijk onder de indruk was van deze film. Nog niet eerder heb ik in de bioscoop m'n tranen de vrije loop gelaten omdat er toch geen houden meer aan was. Maar het grootste deel van de tijd heb ik ademloos zitten meeleven met de belevenissen van Michiel. Sterk hoe de film goed de balans weet te bewaren tussen oorlogsdrama en een "spannend jongensboek".
En wat ziet het er allemaal toch prachtig uit! De locaties, de gebruikte kleuren, het is allemaal tot in de puntjes verzorgd, tot en met de muziek aan toe. Klein puntje van kritiek zo nu en dan op het acteerwerk van enkelen, al stel ik me voor dat dit ook kan komen doordat je in je eigen taal elke nuance in stemgebruik hoort en kritisch beoordeelt.
Het geeft ook niet, Oorlogswinter is een schitterende film geworden; hier kan Nederland trots mee voor de dag komen in de filmwereld!
predator
- 1954 stemmen
Zeer indrukwekkende film (beelden, acteren, verhaallijnen), helaas kon ik me nog veel herinneren uit het boek, want daardoor zie je bepaalde dingen natuurlijk veel eerder aankomen. Desondanks een verontrustende film en zeker niet voor kinderen!!!
De kerkpleinscene maakte op mij nog de meeste indruk.
Absoluut een aanrader.
predator
- 1954 stemmen
Het valt me juist op dat Nederlandse oorlogsfilms vaak van een bijzonder hoge kwaliteit zijn.
len2
Weer een prachtige oorlogsfilm net als ook Zwartboek dat is.
Alleen jammer dat de spectaculaire en emotionele scenes me niet genoeg mee sleepten, misschien te weinig spanning..
danuz
Met Oorlogswinter het boek nog ergens vaag in mijn achterhoofd keek ik de afgelopen week toch uit naar de film - waarbij dwarrelend sneeuw goed hielp. De verhalen die de ronde deden klonken me redelijk positief in de oren: enigszins ingetogen en redelijk realistisch.
Vooral de art department- en dan met name de kleding - vond ik erg fijn gedaan. Typische Nederlandse landschappen (dat stukken in Litouwen geschoten zijn zie je er niet aan af), en een typisch Nederlands middelgroot dorp. Filmisch is het allemaal redelijk ingetogen, jammerlijk dan ook dat het toch iets te vaak wil climaxen (zo'n slowmo van Michiel rennend vlak voor de fusillering werkt echt niet gewoon). Weg met die zoetgevooisde engelen en generieke klassieke stukken! Was het allemaal wat meer op beloop en wat rauwer dan had het mij veel meer gegrepen. Juist door het zo aan te stippen steeds voelde ik meer afstand. Dat is jammer, want op zich heb ik best genoten.
consilleri
Tegenvaller, net gezien
Geen diepgang, geen emotie
Leuk geacteerd, maar geen moment geloofwaardig.
Geen persoonsachtergronden en geen gevoel van oorlog.
een zeer magere 3

Sciencefictionserie 'Person of Interest' van Jonathan Nolan komt binnenkort naar Netflix

Duitse spionageserie 'Unfamiliar' best bekeken serie van Netflix: bekijk de Top 10

Onderzoek naar overname Warner Bros. door Netflix kan veel langer duren dan verwacht

Netflix-hit ‘K-Pop Demon Hunters’ hint op mogelijk vervolg

Zwartboek