• 9.381.760 stemmen

Genre: Oorlog / Avontuur

Alternatieve titel: Winter in Wartime

Oorsprong: Nederland / België

Geregisseerd door: Martin Koolhoven

Met onder meer: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen en Jamie Campbell Bower

Gesproken taal: Engels, Nederlands en Duits

Releasedatum: 27 november 2008

Plot Oorlogswinter

"A country occupied, a child's innocence lost."

Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.

avatar van Adrenal

Adrenal

Wanner komt Oorlogswinter in België in de bioscopen? Ben erg benieuwd aangezien Jan Terlouw een van m'n favoriete jeugdschrijvers is en deze zo'n hoge score heeft.

Quido

Vanaf 3 december, komende woensdag dus.

avatar van Quentin

Quentin

Weet niet waar in Belgisch limburg je woont maar de film draait al sinds vorige week in Maasmechelen en Lanaken.

Nicolage Rico schreef:

Er is altijd wel concurrentie. Niet maar dan anders, lijkt me. Bond is natuurlijk wel een publiekstrekker.

Madagascar is de nummer 1 momenteel.

avatar van soom

soom

De vakantie moet nog komen, dan zal het wel goed komen.

Heel, heel, heel erg benieuwd naar Oorlogswinter. Heb de trailer echt al erg vaak gezien, en de beelden uit de Making Of maken me nog meer benieuwd dan ik al ben. Het boek nooit gelezen (schande), maar wat mij betreft kan dit al bijna niet meer misgaan, en ik zie mezelf echt wel de volle 5* geven..

avatar van ArcovandenBroek

ArcovandenBroek

ghostman schreef:

Niet perfect, maar welke film is dat wel?

Voor een niet-perfecte film geef je 5*, dat is apart.

Foto van mij en Pino Donaggio: link

avatar van Quentin

Quentin

Uit welk jaar stamt die foto?

neo

Ik bedacht mij vlak voor het interview ineens dat ik geen camera had meegenomen, dus had even snel een wegwerpcamera gekocht. Zie daar het prehistorische resultaat.

avatar van Benninf

Benninf

De zaal zat niet eens vol afgelopen zaterdag in de Must See in Delft. Maar ik vond het een goede film! Een onverwachte wending (tenminste, als je het boek niet gelezen hebt) en een verrassend einde. Goed acteerwerk van de hoofdrolspeler en de vrouw van Thomas Acda uit Alles is Liefde.

Deze regisseur heeft begrepen dat je een film niet onnodig lang moet laten duren. Mooie beelden ook met die sneeuw en het bos, al vraag ik me af of sommige bomen in Nederland wel voorkomen. Ander kritiekpuntje: bij vlagen werd de film een beetje ongeloofwaardig (maar omdat het een kinderfilm/boek is zie ik dat door de vingers). Wel degelijk 12 jaar en ouder trouwens!

4 sterren.

avatar van Stephan

Stephan

neo schreef:

Is jouw mobieltje nog van bakeliet?

neo

Ik heb nog nooit een mobiel met camera gehad.

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Aanvankelijk hing ik rond de vier sterren maar door wat slordigheden toch maar een strengere score. Koolhoven laat hier zien wel degelijk een bovengemiddelde regisseur te zijn, met enkele geweldige scènes. Helaas zijn er dus ook de slordigheidsfoutjes, zoals de af en toe te duidelijk aanwezige jump-cuts (één keer midden in een dialoog tussen Michiel en Jack). Gewoon slordig, doe die scene dan nog een paar keer over totdat hij goed is of gebruik op zijn minst een andere hoek. Ook bizar is de scène waarin Michiel's tante en nichtje bij hun komen slapen. Michiel blijft even staren naar zijn nichtje, bloeit hier iets op? Nee hoor, want ze zijn de rest van de film spoorloos. Slordig.

avatar van Thomas83

Thomas83

Wow, al die recensies en verhalen zijn niet mis. Deze moet ik dus echt nog eens heel gauw gaan kijken. Kijk er al helemaal naar uit.

avatar van gotti

Bijna 50.000 bezoekers. Gaat lekker...

avatar van ella19

ella19

Mr_White schreef:

Helemaal mee eens. ik vroeg me ook al af waar tante corrie en janneke gebleven waren en jump-cuts ziet iedereen in de zaal, waarom de regisseur dan niet? Om dit soort slordigheden is het bij mij ook geen 4 sterren geworden. verder HELE FIJNE Nederlandse film.

avatar van gotti

Natuurlijk 'ziet' die regisseur die jump cuts ook wel. Ze worden hier met name gebruikt om het verhaal net wat sneller en efficiënter te vertellen. Als je zulke dingen als 'slordigheden' ziet heb je er duidelijk niet zo veel kaas van gegeten...

ella19 schreef:

Die stopt ze er natuurlijk juist expres in.

avatar van timbo_

timbo_

Mr_White schreef:

Vond ik ook een onafgewerkt stukje.

Mr_White schreef:

Eén van de vele vreemdelingen die langskomen om wat te eten, feitelijk is het geen familie. Vond die scène eerst ook wat overbodig aanvoelen - gelukkig ontstond er geen echte romance en lonkte dit nadien ook nimmer -, maar kreeg een sterke functie in de plot doordat Oom Ben op dezelfde wijze als Michiel naar het nichtje gluurt, later een gesprek tussen Michiel en zijn zus (?) afluistert. Toch wel nuttig dus.

avatar van Wouter

Hoe krijgt Filmspot toch altijd weer voor elkaar om minimaal driekwart van de films met opgerekte hoofden uit te zenden?

Wel een mooie recensie.

avatar van Stephan

Stephan

Wie heeft die geschreven? Goderie zelf niet toch?

avatar van CasperM

CasperM

Ik vind dit een geweldige film.
Ik vind het knap hoe men in deze film ook werkelijk het publiek stil kreeg, bijv. in de scène waarin zijn vader vermoord werd, en de scène waarin hij zijn oom dood schoot.
Het einde vond ik enigszins tegenvallen, maar over het algemeen is het een prima film.
Ik ken het boek ook.
Ik vind het zeker een 4 waard!

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Berichten verplaatst naar Film > Algemeen > Wel of geen jump cuts.

Quido

Wat blijft dat toch voor vervelend terugkerend vooroordeel dat er hier zoveel oorlogsfilms gemaakt zijn? Valt toch reuze mee.

avatar van The One Ring

The One Ring

Misschien in vergelijking met andere landen. Nederland is ook niet het land van de genrefilm, maar het oorlogsgenre wordt niet naar achteren geschoven. Het gebrek aan films in genres als thriller, horror, science-fiction, musical, etc. laat de oorlogsfilms meer opvallen. En ze worden over het algemeen meer gepromoot.

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Ik houd van de allure waarmee de film gemaakt is. Oorlogswinter ziet er van begin tot eind schitterend uit en kent veel mooie scenes. Mede dankzij bijzonder sterk acteerwerk. Lakemeier is al veel geprezen, ook Klaver en Thiry vond ik zeer sterk. Van Wageningen ook, maar alleen zolang-ie 'goed' was, ik kon in hem geen gewiekste NSB-er zien.

Toch werden mijn erg hoge verwachtingen niet helemaal ingelost. De kleine, huiselijke gezinsscenes vond ik het sterkst (vader-zoon, broer-zus en neef-oom). Maar de spectaculairdere scenes en ook het lot van de Engelsman sleepten me niet genoeg mee, daarvoor wist de film als geheel niet genoeg onder mijn huid te kruipen. Vond de muziek ook net teveel aangezet.

Koekebakker schreef:

Vond hem juist angstaanjagend dubbel. Je kon hem omhelzen en tegelijkertijd haten. Vond het ook juist heel sterk dat er geen in en in slechte NSB-er van gemaakt is, maar juist een man van vlees en bloed die dacht wat ie deed juist was...