• 9.381.578 stemmen

Genre: Oorlog / Avontuur

Alternatieve titel: Winter in Wartime

Oorsprong: Nederland / België

Geregisseerd door: Martin Koolhoven

Met onder meer: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen en Jamie Campbell Bower

Gesproken taal: Engels, Nederlands en Duits

Releasedatum: 27 november 2008

Plot Oorlogswinter

"A country occupied, a child's innocence lost."

Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.

avatar van Nasir

Nasir

Voor de tweede keer bekeken, maar nu meer vanuit het perspectief van de oom.Mooie film!

avatar van De Mees

De Mees

the new guy schreef:

Deze jongen kan echte emotie laten zien.

Komt ook door de regisseur, Koolhoven is dan duidelijk een acteur-regisseur.

neo

Lakemeier is hoe dan ook een grote belofte. Een van de best acterende kinderen die ik ken. Daar gaan we vast nog meer van horen....

neo

Hierbij ook mijn artikel over de muziek van Pino Donaggio en een interview met de componist:

Artikel

Interview Pino Donaggio

Foto's van mij en Donaggio van na het interview moeten nog ouderwets ontwikkeld worden, dus daar kom ik later op terug.

Quentin

Erg leuk, zitten wel nog wat foutjes in.

Quentin schreef:

The Making of Oorlogswinter

zondag 30 november

19.45 uur, Ned 2

TimD

Klopt er ook maar iets van de beschrijving en dergelijke van Oorlogswinter op de site van de bios bij mij in de buurt?

Oorlogswinter

avatar van gotti

De omschrijving klopt aardig. De poster is van de serie van Aart Staartjes...

Kloppen de acteurs ook?

neo

Ja, maar ze hebben alleen vreemde keuzes gemaakt. Waar is bijvoorbeeld de hoofdrolspeler?

avatar van Louis-Rich

Louis-Rich

De film was minder...

TimD

Vertel! Waarom vond je de film niet leuk? Ben ik wel benieuwd naar . De rest van de kritieken zijn behoorlijk goed.

avatar van Louis-Rich

Louis-Rich

De hoofdrol, die gast die michiel speelde die was minder...en hij moest de film leuk maken..maar nee, behoorlijk slecht acteerwerk imo.

avatar van Quido

Quido

Louis-Rich schreef:

Ja, vond het ook al storend dat ie niet soms plots spontaan wat moppen begon te tappen.

avatar van mgschutze

mgschutze

Ik ga hem zeker kijken. Maar op de foto's viel mij wel op dat de helmen niet echt historisch correct zijn. Hadden ze beter een kenner erbij kunnen halen.

Ben benieuwd hoe de rest eruit zal zien.

avatar van Quido

Quido

Dan hadden ze ook beter een documentaire kunnen maken, lijkt me.

avatar van Flipman

Flipman

Louis-Rich schreef:

De film was minder...

Dat je de film minder vindt, OK, maar dít markeer jij als recensie?!

avatar van yiske

yiske

Gisteravond heb ik de film gezien en ik vind 'em echt heel mooi. De acteur die Michiel speelt is een enorm talent en hopelijk gaan we nog meer van hem zien. Het mooie van het verhaal vind ik dat niets is wat het lijkt; "goede" mensen blijken "slecht" te zijn en andersom.

avatar van gunzy

gunzy

Hier is ook een recensie te vinden:

MovieMovie recensie Oorlogswinter

"Oorlogswinter is een van de beste Nederlandse films van de laatste tijd"

Quentin

Opent met 330.000 euro op 95 prints, lijkt me prima gezien alle concurrentie.

avatar van Wouter

Sterker nog, dat is beter dan iedereen hoopte. 46.000 bezoekers.

avatar van joko16

joko16

Aardige goed gemaakte film, maar haalt m.i. het niveau van Zwartboek bij lange na niet.

avatar van rose

rose

Quentin schreef:

Opent met 330.000 euro op 95 prints, lijkt me prima gezien alle concurrentie.

Is er zoveel concurentie dan?

avatar van Wouter

Bond, Madagascar, Body of Lies, the Women....

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

rose schreef:

Is er zoveel concurentie dan?

Er is altijd wel concurrentie. Niet maar dan anders, lijkt me. Bond is natuurlijk wel een publiekstrekker.

avatar van ghostman

ghostman

Goedgemaakt oorlogsdrama dat gelukkig niet zo lang duurt als een gemiddelde Hollywood productie. Erg vakkundig in elkaar gezet. Niet perfect, maar welke film is dat wel?