• 9.330.051 stemmen

Geregisseerd door: Theodore Melfi

Met onder meer: Taraji P. Henson, Octavia Spencer en Janelle Monáe

Releasedatum: 9 maart 2017

Plot Hidden Figures

"Meet the women you don't know, behind the mission you do."

Het verhaal van Katherine Johnson, Dorothy Vaughn en Mary Jackson. Drie briljante Afro-Amerikaanse vrouwen die werken bij NASA. Ze weten belangrijke wiskundige data te leveren om de eerste succesvolle ruimtemissie te realiseren. Deze prestatie zou het vertrouwen van de natie herstellen en zou mensen, ongeacht ras of geslacht, inspireren om groots te dromen. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Katherine G. Johnson

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2029 stemmen

Orkytjen schreef:

Wat als je zelf, of een van je geliefden, in die periode bij NASA werkte? In feite waren het pioniers voor mensenrechten en nu worden ze voor het brede publiek afgeschilderd als laffe, platte racisten. Het is jammer dat velen dit blijkbaar normaal vinden.

Ja dat kan inderdaad een bron van ergenis zijn, heb je gelijk in. Ik bekeek het meer vanuit dramatisch oogpunt.

avatar van Panoramix

Panoramix

Panoramix schreef:

Geweldige film. Schurkt tegen 4,5* aan wat mij betreft. Fijne dynamiek, toffe karakters, mooi tijdsbeeld en uitstekend geacteerd. Met name onder de indruk van Taraji Henson. En een fascinerend verhaal natuurlijk, gebracht met de nodige humor zonder de thematiek niet serieus te nemen. Een film waarin vele thema's verweven zitten; racisme, seksisme, nationalisme, de magie van getallen, hoogbegaafdheid, (de impact van) technologie en tot slot nog een stukje ouderwetse romantiek. Het gevaar van zoveel thema's is natuurlijk dat het allemaal aan het oppervlakte blijft, maar dat valt alleszins mee. Het script is sterk, geholpen door het indrukwekkende verhaal waar het op stoelt. Wat beklijft is bewondering voor deze sterke vrouwen, verwondering over de bijzondere tijd die begin jaren zestig zijn geweest en een glimlach, gewoon omdat het een heerlijke film is.

Na herziening toch wat minder enthousiast. "Here at NASA we all pee the same color", dat soort filmzinnen doet afbreuk aan de film. Sowieso is Keaton niet zo sterk, evenals Parsons, al kan dat laatste nauwelijks een teleurstelling zijn, rare cast. Ook is de film ietwat traag. Verder blijft een hoop staan en daarmee ook mijn 4 sterren, al zit het nu eerder bij een 3,5 dan een 4,5.

avatar van JeanReno

JeanReno

Boneka schreef:

Fijne feel good movie die op een luchtige manier het levensverhaal vertelt van drie donkere vrouwen die als rekenwonders de vele mannelijke geleerde een hak zette. Uiteraard gaat dit niet zonder slag of stoot en zeker vanwege de rassenkwestie een lastige onderneming. De pijnlijke momenten worden weer eens duidelijk zoals een aparte koffiepot en een wc aan de andere kant van het terrein. Moet de extra's nog bekijken in hoeverre het verhaal klopt want hier en daar lijkt hij me nogal dik aangezet. Feit blijft wel dat deze ladies een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de NASA. Glansrol voor Taraji P. Henson die Katherine Johnson leuk neerzet. Onlangs 99 jaar oud geworden!! De andere twee zijn er niet meer maar wel heel oud geworden. Heb zelf niks met wiskunde en getallen, maar het blijft toch boeiend om zoiets te zien. De film heeft wel wat overeenkomsten met The Imitation Game. Het gevaar bij dit soort films bestaat dat hij saai kan worden. Hidden Figures is meer dan alleen cijfers berekenen en dat doet de film goed. Toch is ie wat lang en met name het tweede uur heb je zoiets van okay dat weten we nu wel. Een half uurtje korter was beter geweest. Nu is hij wat uitgerekt zonder echte nieuwe impulsen. Wat ik wel zeer prettig vond waren de thuismomenten. Een goede mix tussen werk en privé.

Beeld en geluid op de BD zijn prima verzorgd. Misschien geen film om elk jaar uit de kast te halen, het is zeker een kijkbeurt waard!

Fijne feel good movie ??

Ik vond het best wel triest en heftig om te zien hoe deze geniale vrouwen werden vernederd .

avatar van panax

panax

geweldige film

over de verborgen mensen achter de nasa

prachtig neergezet!!

mooi tijdsbeeld !!

avatar van Mickey b

Mickey b

Mooie historische film over drie afro-Amerikaanse vrouwen en hun werk op de achtergrond van NASA in tijden van het leven zonder computers. Het gaat over een rekenkundige, een programmeur en een ingenieur-in-spe. Drie sterke dames elk met hun eigen karakter, problemen en levensdoelen. Je ziet hoe ze zowel als vrouw en als kleurling moeten opbotsen tegen de vooroordelen die er in die tijd heersten. En tevens hoe ze er in slagen om hun dromen waar te maken en geschiedenis te schrijven door hun vastberadenheid en zo een plaatsje te veroveren in de NASA-wereld. Daar dit gebaseerd is op waargebeurde feiten geeft het de film net dat extraatje. We maken tevens kennis met de opkomst van de eerste computer, de IBM die toen nog een ganse zaal innam en niet zo betrouwbaar bleek te zijn als de menselijke rekenkracht nodig om de ruimte veilig te kunnen veroveren. De astronaut met de uitspraak dat hij meer vertrouwde op de berekeningen van iemand die hij tenminste nog in de ogen kon kijken ipv. een machine zegt hierbij alles. We krijgen tevens nog een kort stukje ruimteavontuur en zoals we wel meer zien wordt het einde van de film nog visueel versterkt met enkele foto’s en feiten van de echte personen waar deze film rond draait.

Nog het vermelden waard is de rol van Kevin Costner. Niet mijn favoriete acteur, maar speelt hier een voortreffelijke rol als kordate maar rechtvaardige baas. Geen hoogvlieger deze film maar toch wel genoten. Heeft inhoud en brengt toch wel een stukje geschiedenis. 3,5*

avatar van nachtvlinder

nachtvlinder

Rickazio schreef:

Even helemaal uitgezocht... conclusie: Een grotendeels verzonnen verhaal, dat ze als "true story" proberen te verkopen. Slechte propaganda film.

Waar jij je informatie vandaan haalt is me een raadsel, als je de drie vrouwen op Wikipedia naloopt klopt het verhaal zeer zeker wel ....

avatar van Orkytjen

Orkytjen

nachtvlinder schreef:

Het gaat hier niet om hun verwezenlijkingen maar om het verhaal rond racisme. In een interview met Johnson gaf ze aan niet echt racisme ervaren te hebben bij NASA. Ook het verhaal van het ver weg naar toilet moeten gaan is eigenlijk verzonnen - de collega's maakten er geen enkel probleem van dat deze dames naar het 'blanke' toilet gingen. Als je dat vooraf allemaal weet geeft het toch een hele rare indruk dat ze de film daar toch grotendeels aan op hebben gehangen...

avatar van nachtvlinder

nachtvlinder

Orkytjen schreef:

Mbv chatgpt vond ik dit een aardige analyse...

Je hebt gelijk dat er in sommige gevallen een discrepantie bestaat tussen de werkelijkheid en hoe bepaalde gebeurtenissen in Hidden Figures zijn afgebeeld. Katherine Johnson, in haar interviews en memoires, heeft aangegeven dat ze bij NASA relatief weinig direct racisme heeft ervaren in vergelijking met de omstandigheden die zij elders in haar leven had meegemaakt. De NASA waar ze werkte, was in sommige opzichten vooruitstrevender dan andere instellingen, vooral onder leiding van mensen die haar werk waardeerden vanwege de waarde die het toevoegde aan de missie. Dit kan inderdaad de indruk wekken dat de film, die racisme en segregatie als centraal thema benadrukt, bepaalde elementen overdrijft of zelfs verzint om het dramatisch spannender te maken.

De scène waarin Katherine naar een verafgelegen toilet moet lopen omdat de 'colored' toiletten apart waren, is een goed voorbeeld van zo'n verfraaiing voor filmdoeleinden. De werkelijkheid was dat, hoewel segregatie zeker aanwezig was in veel delen van de VS, het in haar specifieke situatie bij NASA vaak niet zo strikt werd nageleefd, en dat haar collega’s geen bezwaar maakten tegen het gebruik van het "blanke" toilet. Het kan dus inderdaad vreemd aanvoelen om te zien hoe een verhaal dat eigenlijk gematigd was, wordt omgezet in een iconisch symbool van strijd tegen racisme.

Waarom de filmmakers deze dramatiseringen hebben gekozen, kan te maken hebben met de wens om een breder publiek te bereiken en een sterker gevoel van conflict te creëren — iets wat vaak nodig is in films om de boodschap over te brengen. Er is ook het idee dat de uitdagingen van deze vrouwen makkelijker te begrijpen en te communiceren zijn wanneer ze als een duidelijk conflict worden gepresenteerd. Bovendien zou de film zonder deze elementen misschien niet zo veel aandacht hebben getrokken of de impact hebben gehad die het heeft gehad.

Toch blijft de grote boodschap van de film overeind: de kracht en vastberadenheid van vrouwen zoals Johnson, Vaughan, en Jackson om te slagen in een door mannen gedomineerd en racistisch systeem, wat voor veel mensen een belangrijk verhaal was dat verteld moest worden. Het is begrijpelijk dat dit voor sommige kijkers verwarrend of zelfs misleidend kan zijn, vooral als men zich bewust is van de nuance in de werkelijke ervaringen van de hoofdpersonen.

avatar van sperwer 27

sperwer 27

DE FILM WERD AANGEKONDIGD ALS EEN TOPFILM. En dat is hij ook. We keren terug naar de jaren 60. De ruimtevaart scheert hoge toppen. De wedloop USSR - US kent een hoogtijd. Na de succesvolle ruimtetocht van de Rus Joeri Gagarin, voelen de Amerikakanen zich gekrenkt. Z e zetten alles op alles om dat succes minstens te evenaren. Maar er zijn problemen. Berekeningen moeten kloppen en tot succes leiden. Wiskundetoppers gevraagd!! Ze worden gevonden en ze redden het voor de NASA. "Meet the women you don't know, behind the mission you do." Het zijn drie briljante Afro-Amerikaanse vrouwen, die begaafde wiskundigen zijn, die gaan werken voor de NASA. Dank zij hen wordt succes geboekt!

De film focust niet alleen op hun werk, maar ook op hun thuis en hun gemeenschap.

Weet ook dat toen zwarte mensen niet de rechten hadden, die blanken (witte) mensen wel hadden. Zoals het gebruik van de wc's. Die waren gescheiden ... (Dit geeft in de film aanleiding tot een schitterende scène!!)

Die vrouwen die verdienen gekend te zijn!! Hun namen: Katherine Johnson, Dorothy Vaughan, Mary Jackson.

Een knappe film!!

avatar van Onceuponanytime

Onceuponanytime

Dit stukje geschiedenis wordt fraai in beeld gebracht.