• 9.378.170 stemmen

Geregisseerd door: Jean-Pierre Melville

Met onder meer: Alain Delon, François Périer en Nathalie Delon

Gesproken taal: Frans

Plot Le Samouraï

"His only friend was his gun!"

Jef Costello (Alain Delon) is een eenzame huurmoordenaar die zelf doelwit wordt. Hij moet een nachtclubeigenaar vermoorden. De opdrachtgevers zijn niet blij met de gang van zaken en gaan achter hem aan.

avatar van Tharoy

Tharoy

Mijn oude heer heeft deze film al heel vaak gezien, en hij kan ook niet anders concluderen dan dat deze film misschien wel de beste Franse film ooit is.

avatar van klute89

klute89

Beste Franse film ooit, is misschien iets teveel van het goede ( althans voor mij dan), maar goed is hij zeker!

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Matig en standaard (kat en muis) verhaaltje, maar een coole hoofdpersonage. Het simpele verhaal is gewoon niet te redden. Vermakelijk is de film wel voor een groot deel, maar laat je aan het einde toch met een ietwat raar gevoel achter; het hield opeens op..

avatar van Niveath

Niveath

Geweldige sfeer en overdonderend einde wat ik pas snapte na het lezen van de reacties hier.

avatar van decsss

decsss

Leuk sfeertje met een hele goede Delon. Alleen door het matige verhaal komt de film nergens echt overeind helaas. toch een verdiende 3,5*

avatar van Chuck Taylor

Chuck Taylor

• 1953 stemmen

De film is een en al stijl. Prachtig strak geschoten bij vlagen en heerlijk strak geacteerd door Delon.

avatar van otherfool

otherfool

Als de hoofdrol wordt gespeeld door een hoed en een overjas dan weet je het wel; stijlvol tot en met. Sterke muziek, mooie shots (de sleuteltjes in de auto!) en een schitterende Delon.

4*.

avatar van stephan73

stephan73

Ooit, lang geleden, had ik deze klassieker van Melville al eens gezien, maar achteraf kon ik me er niets of nauwelijks iets van herinneren.

Dus is dit eigenlijk de eerste keer dat ik hem echt zie.

Dit is een typische Melville film, een tot in de details uitgewerkte film. Behalve de buitenscenes, is alles naar de hand van de meester gezet. Decors zijn door hem gemaakt, de belichting is door hem gedaan en zelfs de kleding kwam van zijn hand.

Qua verhaal past hij ook prima tussen films als Le Doulos en Un Flic, een misdaadverhaal die een mengeling is tussen de klassieke film noirs en de Franse film. Alain Delon is perfect als eenzame huurmoordenaar, die gevraagd wordt een moord te plegen. Wanneer hij herkent wordt en door de politie, voor ondervraging, wordt opgepakt, besluit zijn opdrachtgever om hem uit de weg te werken.

Als kijker weet je niet wie je (en Jef) kan vertrouwen, wat de film een bepaalde spanningslaag geeft.

Van alle Melville misdaadfilms, is dit nu mijn favoriet.

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

Zo, dat gemiddelde zakt helaas een beetje weg zie ik...

avatar van lykathea

lykathea

Ach, dát 'ie uberhaupt in die top 250 staat vind ik al super.

avatar van kort0235

kort0235

Filmwaardering verhoogd naar 5.0* Er is geen betere Franse misdaadfilm!

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Baal ervan dat ik halverwege de film behoorlijk slaperig werd. Heb met moeite het einde kunnen halen dus deze film verdient een herziening. Met de nadruk op 'verdient' omdat ik voor zover ik heb kunnen zien een meesterwerk zich voor mijn ogen afspeelde. De grijze sfeer is er eentje die ik lang niet zo gefilmd heb zien worden en de rol van Delon eentje die toegevoegd mag worden in het lijstje beste franse performances ooit. Ook was het hele kat en muisspel eentje met niet al te veel woorden maar mooie expressieve vertolkingen en visueel mooie scenes. Zeer binnenkort de dvd aanschaffen en de film op een normale manier aanschouwen. Denk dat er dan wel meer dan 4* in zitten die ik voorlopig aan Le Samourai uitdeel. Mooie rustige misdaadfilm.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

dutchtuga schreef:

Herzie deze vlug en geef een 5!

avatar van *Nientjah*

*Nientjah*

Ik had heel veel verwacht van deze film aangezien hij hier zo hoog beoordeeld wordt en het toch in het algemeen wel als een klassieker wordt beschouwd, maar het viel toch een beetje tegen. Ik snap het wel dat hij leeft als een samoerai en een soort van 'lone wolf' is, maar het raakte me niet. Ik heb me niet echt verveeld tijdens het kijken, maar geweldig vond ik het niet. Erg jammer, ik wou dat ik hoger kon geven maar er zit niet veel meer in dan

3 sterren.

avatar van Nomak

Nomak

Het verhaal lijkt wel wat op dat van Ghost Dog moet ik zeggen. En die film vind ik echt geweldig.

Hier ben ik dan ook heel erg benieuwd naar.

avatar van lykathea

lykathea

Inderdaad, alleen is het natuurlijk andersom.

Jarmush heeft ook duidelijk aangegeven dat Le Samourai een inspiratiebron was.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Gaa-aaf! Voor een film uit 1967 oogde dit erg modern. Neem daarbij de cinematografie, die sfeervol grauw is en je hebt een meesterwerk. Op een gegeven moment schrok ik me overigens echt de pleuris, overkomt me niet vaak (meer) bij filmkijken.

avatar van Imperial Figure

Imperial Figure

Zeer veel regisseurs hebben Jean-Pierre Melville als inspiratiebron genomen en dan ook grotendeels deze Le Samouraï, zelfs mijn favo regisseur John Woo heeft hier zijn vruchten weg geplukt.

avatar van coldheaven

coldheaven

Zoals meerdere hier té hoge verwachtingen van de film. De rustige sfeer en de weinige dialogen aan het begin geven een trage, maar interessante wereld weer waarin de eenzame huurmoordenaar Costello zich bevindt. Hoe hij zich uit handen probeert te houden van de Franse politie levert bij vlagen leuke achtervolgingen op. De muziek, die veelal voor Costello's gevoel sprak, was daarnaast uniek te noemen (hoewel soms wel erg aanwezig).

Het grote kritiekpunt die ik op deze film heb, ligt bij de datering. De getuigen- en ondervragingscènes zijn gewoonweg te oubollig en de film laat af en toe steken vallen op het gebied van geloofwaardigheid en snelheid. Oude films ben ik zeker niet vies van, maar enige affiniteit met het hedendaagse mis ik, ook al zou het maar een beetje zijn. Le Samouraï diende als inspiratiebron voor veel regisseurs? Dat kan, heb ik kennelijk nog geen films van deze mannen gezien. Voorbeelden zijn dan ook meer dan welkom.

3/5

avatar van Nomak

Nomak

coldheaven schreef:

Ghost Dog: The Way of the Samurai

Echt een topper, Le Samouraï heb ik wel nog niet gezien.

avatar van Apollinisch

Apollinisch

Onemanshow van Delon.

Heerlijk zo’n karakter zonder enig vertoon van emotie, kan ook ik me eens inleven.
Ik beschouw de film als een ingekleurde en minder uitleggerige versie van Pickpocket. Had nog wat beter ingekleurd mogen worden en Delon had ik meer schermtijd gegund, in tegenstelling tot zo'n scène waarin de politie het huis van mevrouw Delon doorzoekt. Dat even buiten beschouwing gelaten vind ik dit een heel degelijk en vermakelijk filmpje. Het briljante zie ik er evenwel in de verste verte niet in.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Niet alles dat briljant is is in een uitgekauwd en doodgeluld verhaal van 2 en half uur verteld.. misschien is dat het meesterlijke

avatar van Paalhaas

Paalhaas

Apollinisch, wat een belachelijk stemgrafiekje heb je toch. Liefst 1% krijgt hoger dan 3,5/5.

avatar van Bélon

Bélon

Geweldige film, helemaal in mijn straatje. Zou een mooie double bill vormen met Allen Baron's Blast of Silence

avatar van Montorsi

Montorsi

Erg lekkere sfeervolle film. Terughoudend en vooral ook subtiel. Staat er me toch ook een karakter wat Delon neerzet! Weinig rollen die met enkel een uitstraling, een jas en een hoed zijn neergezet, maar het werkt ook meteen prima. Verder neigt het verhaal wat naar gemakzucht en stokt de sfeer ergens halverwege een beetje, maar echt heel storend is dat ook niet. Blijft een mooie noir staan met een pak sfeer, ook in de muziek.

avatar van Miron

Miron

Deze film is 2 t/m 8 juli in het Filmmuseum Amsterdam te zien.

Helaas ben ik dan op vakantie .

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Miron schreef:

Deze film is 2 t/m 8 juli in het Filmmuseum Amsterdam te zien.

Helaas ben ik dan op vakantie .

Gelukkig is de film ook op DVD verkrijgbaar!

avatar van mister blonde

mister blonde

Helaas bijna nergens en niet voor een normale prijs.

avatar van Miron

Miron

haha inderdaad

avatar van Legan

Legan

Een film die maar matigjes begon, maar vanaf het grote politieverhoor in het begin duidelijk aan kracht, spanning en beklemmendheid wint. Ook de bijpassende muziek is uitstekend. Het geheel had best veel grauwer gemogen, want dat mis ik een beetje. Verder weinig te klagen. Uitstekend qua sfeer en prima qua acteerprestaties en cinematografie.