Genre: Misdaad / Thriller
Geregisseerd door: Jean-Pierre Melville
Met onder meer: Alain Delon, François Périer en Nathalie Delon
Gesproken taal: Frans
Plot Le Samouraï
"His only friend was his gun!"
Jef Costello (Alain Delon) is een eenzame huurmoordenaar die zelf doelwit wordt. Hij moet een nachtclubeigenaar vermoorden. De opdrachtgevers zijn niet blij met de gang van zaken en gaan achter hem aan.
Jef Costello
Bartender
Walkway Man
Inspector #1
FisherKing
Heerlijke Franse Film Noir met een uitstekende Delon !
toothfairy
ik heb deze film nog niet gezien, maar ik kan nu al blind zeggen dat een film is van wereldformaat. Kijk naar die kop van Delon en je weet genoeg!
sydney
Mooie, bijna Tarkovsky-achtige sfeer. Ik vond de film de moeite waard, maar ik stoorde me wel aan sommige onlogische elementen in het verhaal.
FisherKing
Fantastisch om deze in kleur in de bioscoop te zien.
Ramon K
Geweldige film dit! Sfeervolle beelden en een sterke prestatie van Delon. Ik heb met volle teugen genoten. 4 sterren
Mza
- 1924 stemmen
Heerlijke sfeerzetting. Vooral het begin vond ik briljant. Het duurt bijvoorbeeld tijden voor de hoofdrolspeler iets zegt, maar toch heb je het gevoel hem allang te kennen. Daarna zakt hij wat mij betreft iets in maar nog steeds het een prima film. Je kon trouwens ook wel zien dat Jim Jarmusch bij het maken van Ghost Dog hevig beïnvloed was door deze film.
Dondor
Heel goede film.
En dan te bedenken .Is 37 jaar geleden dat ik hem zag.
als iemand wat weet of ie nog te krijgen is op DVD of desnoods video hou ik mij aanbevolen.
En John Woo dus
Mooie sfeervolle film-noir. Gaat erg goed van start, in de tweede helft wat minder en net niet beklemmend genoeg om echt super te zijn. Desalnietemin heb ik me prima vermaakt.
En wat waren Franse auto's vroeger mooi zeg.
Mee eens. De sfeer is subliem, het misdaadverhaaltje maar mager en weinig bijzonder (kat-en-muis). Ik kom ook op 3,5 sterren uit.
Ramon K
Na mijn zoveelste kijkbeurt kan ik maar 1 ding concluderen: dit is een absoluut meesterwerk! 5*
FisherKing
Eens, Via VHS gezien of is de DVD er inmiddels al ?
Ramon K
Toen ik de dvd bestelde, gaf die site aan dat er nog maar 3 exemplaren beschikbaar waren.
lodi
Bij xploitedcinema.com is hij nog steeds verkrijgbaar. Ik geloof dat die site gerund wordt door een particulier, maar ik heb er wel positieve berichten over gehoord. Goedkoop is het echter niet helaas.
FisherKing
9-9 2004 komt er een nieuwe release voor Eur 17 bij Cinestore.com. Daar wacht ik maar op dan.
Badalamenti
Uitgepuurde, rituele film noir van Melville met Alain Delon in zijn beste rol ooit.
Persoonlijk snap ik niet zo wat hier een film-noir aan is. Misdaad lijkt me een betere genre-aanduiding.
Kan iemand mij trouwens het einde uitleggen? Ik begreep niet echt waarom hij die pianiste wil bedreigen en zichzelf zo wil laten pakken. Ik hoop niet dat het een fatalistisch ideetje is, want dat zou me nogal teleurstellen .
Verder fijne film met veel sfeer en indrukwekkende kop van Delon.
Ramon K
Kan iemand mij trouwens het einde uitleggen?
Ik ga van dat fatalistische ideetje uit. En dat past denk ik ook het best bij de hele toon van de film. En de film is toch ook pure film-noir?: een grauwe onderwereld waar moord haast emotieloos wordt gepleegd, jazz-muziek, regenjassen etc. Maar film-noir is trouwens ook een heel ruim genre denk ik. Sunset Blvd wordt ook wel eens film-noir genoemd.
FisherKing
In de totalitaire staten van Japan destijds was een Samourai een krijger die bij tegenslagen Hara Kiri pleegde bij momenten wanneer hij zijn krijgsheer naar eigen dunken (dat is enorm belangrijk) niet goed genoeg had verdedigd. Dat voelt Alain Delon ook. Zo opgejaagd dat er geen enkele andere keus meer is.
Daarnaast heeft Jarmusch dit feit letterlijk gecopyeerd in Ghost Dog, The Way of the Samoerai
Trouwens ook een enorme fan van Jean-Pierre Melville
Tja, ik heb bij film-noir echt een ouderwets idee denk ik (zo is het mij altijd geleerd in boekjes
), vooral veel schaduwen, donkere barretjes, zwart-wit, gangsters etc.Dat komt hier natuurlijk ook wel terug, maar niet in die mate die ik verwacht bij een film-noir (afgezien van de gangster dan).
FisherKing
Melville blinkt uit in filosofische Noirs. Het punt is ook dat vaak herziening de nodige kwartjes laat vallen.
Ramon K
), vooral veel schaduwen, donkere barretjes, zwart-wit, gangsters etc.
Perhaps the beauty of 'Film-Noir' is its lack of limitation, and its problematic nature of strict classification. Translated literally as "Black Cinema (or film)" and so defined by French critics post WW2 to describe the increasing trend of American crime dramas shot with murky, shadowy grays often with anti-hero protagonists. Plot devices of amnesia, recent ex-convict characters, flash-back (remembered) narratives, femme fatales, shared guilt, pathos, classic nemesis and occasional obtuse camera angles are only a few of the recognizable stylistic norms building the distinguishing keys of Film-Noir. Most often plots were derived from the hard-boiled pulp fiction novels of the era. Perhaps more of a theme or mood than a 'genre' - the Noir appeal spawned many contemporary imitations - 'Tech-Noir (Blade Runner), Neo-Noir (Taxi Driver) etc.
(Bron: Gary Tooze, DVDBeaver.com)
Dus niet echt een duidelijk genre, maar eerder een bepaalde sfeer.
danuz
Aardige film-noir. Wat ik wel mooi vind is wat FK hierboven al uitlegde over de Samurai in Japan. Dat is hier inderdaad wel in terug te zien. De film ademt sfeer, maar doet dat soms iets te overdadig, dit is voor mij dan ook het minpunt.
De soms iets te duidelijk sfeer beduidende muziekstukken die het er dik bovenop leggen.
Het moeilijke hier aan is dat dit hem juist wel weer dat heerlijke film-noir onderwereld sfeertje geeft..
Voor de rest vond ik het thema op zich erg interessant, alleen niet genoeg om het gelijk een top film te maken. Ik blijf voor nu nog even op 3,5* hangen.
Leuke eerste ontmoeting met Melville.

Soy Cuba

Du Rififi chez les Hommes
Misdaad / Film noir, 1955

A Woman under the Influence
Drama, 1974
parijs, frankrijkbarjazz-huurmoordenaarjazz clubpolitietreasondangerstakeoutfrench noirlast job professional assassinneo-noirvery little dialoguesilent protagonist