Genre: Horror / Thriller
Releasedatum: 24 januari 2008
Bekijk via SkyShowtime
Morgen om 03:05 uur op Sat 1
Plot Cloverfield
"Some thing has found us."
Een groep jonge mensen organiseert een afscheidsfeestje voor Rob Hawkins, die naar Japan vertrekt. Wanneer er een korte aardbeving gevoeld wordt en er korte tijd later een gigantische explosie plaatsvindt, is het duidelijk dat hun avondje uit er één wordt om nooit te vergeten. Met een videocamera slaagt Hud, één van de jongeren, erin om de diverse taferelen die zich die nacht voordoen, vast te leggen. De beelden tonen onder meer het verloop van een beangstigend chaotische nacht in New York City, waarbij veel slachtoffers vallen.
- Trailer (YouTube)
Jenn
Antonio
Charlie
Johan24
Persoonlijk vond ik deze film helemaal niks. Ik verbaasde mezelf enigszins, want meestal houd ik wel van dit genre en camerastijl.
Bij deze film vind ik echter de camerastijl niet passen bij het genre. Voor mij voegt het niks toe. Bij films als [Rec] en Blair witch project zorgt het voor extra spanning, hier alleen voor chaos.
Pluspunt is de korte duur van de film. Ieder zijn eigen ding, maar dit was niks voor mij.
AC1
Chaos ... daar gaat het om! Chaos en ... Shit! Wat nu?
Johan24
Als je de chaos al een pluspunt vindt, dan vind je de eerste pakweg 40 minuten vast verschrikkelijk. Zelf vind ik het niet erg als er iets van chaos ontstaat door het schudden van de camera bijvoorbeeld, maar als ik geen flauw idee heb wat er aan de hand is of hoe ze bepaalde situaties doorkomen, haak ik af.
Ik begrijp je standpunt, maar bij deze film vind ik het persoonlijk eerder een last.
HE!! Die hoorde ik ook al bij Gamer. Waar het hier wel werkt en zo hoort te zijn is het bij Gamer maar een wanstaltelijk rotzooitje
Tonypulp
Nu je het zegt... elke dag toch weer een dagje ouder
. Kan niet meer mee met de jeugd van tegenwoordig en hun hippe filmpjes
AC1
Ik vind het videoverslag van Cloverfield ook een verwijzing naar het zogenaamde radioverslag van Orson Welles in het hoorspel War Of The Worlds. Beide catastrofes worden gemaakt vanuit het oogpunt van mensen die het echt beleven. Zij zijn de verteller. De chaos hoort erbij.
lizzy123
Het eerste stuk van de film begon met een gezellig feestje, na zo´n 15 minuten begon de choas. Het was een goed tempo, alles was op het goede moment gekomen. sommige stukken waren echt bloed en ooh wat ziet het er eng uit. Er wat geen minuut dat ik dacht ik val in slaap. Alleen het was een open einde, dat is jammer, verder een prima film, die je gerust nog een keer kunt zien. Het was ook jammer dat de film maar 1 uur en 10 minuten duurt.
The Dark Knight
zeer goede film.
Ik heb hem net 's nachts zitten kijken, en hij hield me zeker wel bezig.
Alle vooroordelen die ik hier lees, en pseudo-argumenten slaan totaal nergens op (naar mijn mening)
Ik vond het erg spannend, en ook bijzonder gefilmd.
Alleen was het wel erg afgeleid van het spel HALO.
Minotaures
Alleen was het wel erg afgeleid van het spel HALO.
Heh. Wat dan?
Karl van H.
First person perspectief... ja, dat was het wel wat vergelijkingen met Halo betreft. Vooroordelen en pseudo-argumenten, wat 'ie daarmee bedoelt snap ik ook niet echt. Dat de camera zo schudt of zo?
Minotaures
Dan zal [Rec] en Diary of the Dead ook iets met Halo te maken hebben. Qua monsters en camerawerk vond ik het er totaal niet op lijken.
Fox McCloud
Zeer goede film!
Ik wist niet goed wat ik moest verwachten van deze film. Ik wist dat dit zo'n handycam film was, maar ik had er nog nooit een gezien.
Ik moet zeggen ik ben onder de indruk. In het begin was het even wennen, maar al snel zat ik helemaal in de film. De intro is erg fijn, op rustige wijze wordt je geintroduceerd met de personages. Deze rust duurd echter niet heel lang. De eerste aanval is zeer indrukwekkend. Chaos en paniek volgen. Deze spectaculaire rollercoaster stopt niet tot en met de laatste minuut.
Het feit dat de film de film je de gehele film door in je greep weet te houden en het spanningsniveau gedurende de hele film weet hoog te houden, plus uitstekend acteerwerk maakt het al met al een zeer onderhoudende film.
Vooralsnog een ruime 4, misschien een verhoging na herziening.
Tonypulp
Nogmaals herzien.
Blijft absoluut op 5* staan. De wijze waarop Cloverfield zich laat zien is bijzonder, de handycam is geen gimmick, maar gewoonweg essentieel om het gewenste effect te bereiken. Vanaf minuut 1 zat ik er al in, tot het laatste woord gesproken werd.
De introductie in de vorm van een afscheidsfeestje wordt hier door velen afgeschreven als 'saai' en 'overbodig', echter zou het waanzin zijn om dit weg te laten. Echt een band creëeren doet het niet, maar de onderlinge verhoudingen en de latere handelingen krijgen hierdoor wel meer kracht mee. Essentieel dus.
Wat verder perfect voldoet binnen het realistische beeld van Cloverfield, is de briljante actie die goed in de hand gehouden wordt. Nergens schiet het uit de bocht, iets wat al gauw verleidelijk kan zijn. Het simpele 'what if..' scenario wordt perfect benut. Hoeft dankzij de vrij korte speelduur nergens gerekt te worden wat leidt tot een achtbaanrit die pas stopt wanneer het niet anders kan, wat dus zorgt voor de unhappy ending.
Af en toe weer met kippenvel zitten kijken, op de punt van de bank, handen dicht geknepen en met het geluid voluit. Wanneer dat lukt bij een 3e herziening, zou een score van lager dan 5* onterecht zijn.
JSPR_G
Ik sluit me volledig aan bij jeroentjuhhhhh. Wat een film! De handycam is inderdaad essentieel. Alleen zo kan je echt de sfeer creëren die hierbij past. Het enige dat ik wist over deze film was de korte samenvatting hier op MM. Ik wist niet eens dat het dit soort rampenfilm was. Een onverwachte maar uiteindelijk aangename verrassing.
Alles is prachtig in beeld gebracht. Ondanks de handycam zie je toch alles wat je wilt zien. Realisme ten top in een film over een niet al te realistisch onderwerp. Het voelde allemaal zo 'echt' aan. Erg knap.
Alles is positief aan deze film, zo ook de lengte. Het is een lastige film om te kijken, met dat bewegende beeld. Moest deze film 2u duren zou het een pak minder kunnen boeien, vermoed ik.
Trouwens: ik wil ook wel zo'n stevig camera'tje!
schaap2403
goede film
de eerste 15 min. moest de film even op gang komen, maar daat werd abrubt een einde aan gemaakt.
toen eenmaal de choas ontstond wist de film mij goed te boeien met spannende stukken.
wat mij opviel is dat in sommige chaotische gedeelte's naar mijn mening er te professioneel gelimd werd, dat helaas ten koste ging
van de geloofwaardigheid.
NoName313
geen goede film, ik vind het echt jammer dat de film gefilmd is door de acteur zelf met een goedkope camera in mijn ogen is het gewoon een geldmakertje ik hou niet van dit soort films
JSPR_G
Een goedkope camera? De camera waar grotendeels mee gefilmd werd kost $110.000 (Sony's CineAlta HD camera, F23) (bron: 1-18-08 Project Cloverfield - Warning! Spoilers: No Handycam Here! The Real Camera Behind Cloverfield - 1-18-08.blogspot.com )
Ik denk niet dat het werkelijk die acteur was die met zo'n camera alles filmde, maar een professional. Dit is allemaal niet zo makkelijk als het lijkt, hoor!
aijut54
Ik vond cloverfield echt enorm tegenvallen. Na het lezen van de meeste reacties op deze site werd ik toch wel enthousiast, maar ik vond de film echt niet goed.
Het feit dat er met een handycam wordt gefilmd vind ik een super uitgangspunt, maar ik heb echt geen moment echt "in" de film gezeten.
Helaas dus maar maximaal 2 sterren van mij
88Fabian
Tja gloverfield,ik vond deze film echt een ramp,ik kreeg koppijn van die handycam shots,net zoals bij The Bourne Ultimatum echt een verschikking,een beetje shaky heb ik geen last van,maar bij deze film wordt het een overload,het idee is me ook wat te simpel.
Het idee dat de stad verwoest wordt,maar dat je het monster niet ziet,laat mij koud,het bouwt geen spanning op bij mij,het eind is naar mijn idee ook een jammertje te noemen,het verraste me niet het irriteerde me alleen mateloos----->Dus blijkbaar gaat iedereen dood SO WHAT! en waarom moet het nou weer in de USA afspelen precies,dat sentiment is om te janken echt.
Ik heb geen goed woord over voor films als deze,ik vind het werkelijk waar een ramp voor het oog en het oor.
88Fabian
Ja lees de positieve reacties en je hebt ze.
Karl van H.
De film is gemaakt door en voor Amerikanen, geen wonder dat het zich in Amerika afspeelt

The Cloverfield Paradox
2018

10 Cloverfield Lane
2016

Horrorfilm 'Cloverfield' van Matt Reeves vanavond op televisie: 'Nog steeds kippenvel'

Ook deze goed beoordeelde films verdwijnen binnenkort uit het Netflix-aanbod

Vijf sterke dystopische films over een verdorven wereld | MovieMeter Toplijst

Netflix voegt vandaag onder meer deze zes films toe

Jurassic Park
Avontuur / Sciencefiction, 1993