• 9.378.090 stemmen

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Drama / Romantiek | 96 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Oorsprong: Spanje / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Woody Allen

Met onder meer: Javier Bardem, Penélope Cruz en Scarlett Johansson

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 11 december 2008

Plot Vicky Cristina Barcelona

"Life is the ultimate work of art."

Vicky (Rebecca Hall) en Cristina (Scarlett Johansson) zijn twee Amerikaanse vrouwen die de zomer in Barcelona doorbrengen. Daar ontmoeten ze een Spaanse schilder (Javier Bardem) en diens mooie, maar knettergekke ex-vrouw (Penélope Cruz). Samen raken ze verwikkeld in een romantisch avontuur dat voor sommige van hen een tragedie en voor andere een wonder is.

avatar van gotti

Als Cruz geen oscar krijgt, hoop ik dat Obama na Guantanamo ook de Academy opdoekt!

BlueVelvet

Is dat niet wat overtrokken? Ze acteerde zeker aardig, maar zo bijzonder toch ook weer niet.

avatar van gotti

Totaal niet. By far de beste rol uit de film. Héérlijke rol ook...

avatar van kanjertje

kanjertje

Pff wat een opgeklopte en overgewaarde film!

3,48/5 hier op MM en 7,6 /10 op IMDB en bovendien winnaar van de Globe als beste komedie/musical.

Ik vond deze film werkelijk niks, heb spijtiggenoeg geen seconde kunnen lachen met deze drama/komedie.

Ik vond hem oersaai, langdradig en het verhaal stelde weinig of niks voor (2 vrouwen die samen op vakantie gaan en één man hen beiden in zijn bed wil)

Bovendien waren de acteerprestaties van Johansson, Hall en Bardem helemaal niet bijzonder.

Enkel Pennelope Cruz zette een betere prestatie neer al had ze slechts een bijrol in 'Vicky Cristina Bracelona'

avatar van MrTheEnd

MrTheEnd

Ik vond het een goeie film. Ondanks dat de voice over niet Woody Allen was, leek het net of je hem hoorde praten. Typisch een film van hem met bijpassende humor.

Niet alleen Pennelope zet hier een goeie rol neer.

avatar van voskat

voskat

kanjertje schreef:

Uhm, daarmee som je dus niet meer dan de eerste 5 minuten van het verhaal op...

En Peetje Cruz was geweldig. 100% Spaanse furie, 100% geloofwaardig (en ik kan het weten).

Apart hoe ze altijd meegroeit met het niveau van de regisseurs die haar casten. Dat ze nog maar vele malen mag samenwerken met Almodóvar en Allen!

avatar van dulcinea

dulcinea

Alweer een geslaagde Woody Allen film die het deze keer toch vooral van de sfeer en de chemie tussen de hoofdrolspelers moet hebben, al mogen de dialogen in bepaalde scènes er ook wel zijn.. Het verhaal is vrij eenvoudig en hier en daar een beetje cliché, maar weet op de goeie momenten toch ook te verrassen waardoor de film voor mij nooit saai werd. Het heerlijke zomerse sfeertje zorgt ervoor dat alles héél makkelijk wegkijkt.

Scarlet zie ik enorm graag bezig maar eerlijk gezegd heb ik haar al beter zien doen, Rebecca Hall was voor mij onbekend maar vond ik hier héél overtuigend, net als Javier Bardem.

En ik ben het hier blijkbaar oneens met de meerderheid hier, hoe geloofwaardig de rol van Penelope ook was ik vond ze van begin tot einde nogal irritant, zal wel aan mij liggen zeker :s

Al bij al leuk en origineel filmpje 3,5*

Montorsi schreef:
d.d.13012009 (...) Plotseling raakte Vicky verliefd op Juan Antonio, plotseling ging Cristina bij Juan Antonio wonen, ook plotseling vertrekt Cristina daar weer, en ook weer plotseling vertrekken ze allemaal weer uit Barcelona . Dit alles ongetwijfeld om de luchtige sfeer te benadrukken, maar wat mij betreft had het wat minder luchtig en wat diepgaander gemogen.
Eigenlijk gaat de hele film ook helemaal nergens naartoe en zijn de ontwikkelingen gewoon net te doorzichtig. (...)
'dit alles ongetwijfeld om de luchtige sfeer te benadrukken'... nee , dat gevoel heb ik niet.
Je somt alle 'plotselinge' gebeurtenissen op. Volgens mij is er zoveel te beleven tussen de regels door! Jonge mensen, zoveel keuzes... losbandigheid/ structuur ende regelmaat, huwelijk/ losse relaties, een driehoeksverhouding... Hoe verwarrend liefde kan zijn...

Wat jammer dat Allen er niet in is geslaagd jou in deze zoektocht mee te slepen en te laten meeleven!

AHWA schreef:

d.d.20012009 (...) ik vroeg me ook de hele tijd af waar ze al hun activiteiten van betaalden, maar misschien moet je daar maar niet aan denken in films zoals deze, maar toch. Het stak me wel een beetje.(...)

ja hè!

josseheijmen

nog even iets aangaande de voice-over aangezien die voor (hier en daar) verhitte discussie zorgt (as you like als een aanvulling op mijn recensie van d.d.05012009):

Ik vind 'm steengoed. Zeer menselijk en slaat de spijker wat mij betreft steeds weer precies op zijn kop.

avatar van The One Ring

The One Ring

josseheijmen schreef:

ja hè!

Dat is toch niet zo moeilijk? Van Cristina weet ik het niet zeker, maar Vicky kwam duidelijk uit een wat rijkere omgeving. Ik ga er verder sowieso ook vanuit dat als je besluit een maand op vakantie gaat je zorgt dat je overal genoeg geld voor hebt. Zeker als je iemand als Vicky bent die totaal geen verrassingen wil tegenkomen.

avatar van Montorsi

Montorsi

josseheijmen schreef:

Waarschijnlijk dan een verschil in ervaring. Zo verwarrend vond ik die liefdesrelaties ook eigenlijk niet, allemaal kraakhelder maar misschien wat complex in de verhoudingen tussen de hoofdpersonages.

josseheijmen

verwarrend voor Scarlett en Rebecca toch zeker (eigenlijk ook voor Javier en Pene )!

avatar van zeemeermin

zeemeermin

Een film met veel sfeer! Heb er van genoten. Sommige stukjes (misschien de voice-over en/of de dialogen?) deden me denken aan films uit de jaren '60/'70.

avatar van Siorgi

Siorgi

Zware tegenvaller, ongelooflijk saai en veel te weinig Penelope...

avatar van utfragger

utfragger

Ontzettend sterke film. Hele mooie herkenbare karakters (zonder té stereotype over te komen), realistische dialogen en juist niet voorspelbaar vond ik. Dacht dat het een échte vrouwenfilm zou zijn, maar bleek meer dan interessant ook voor de mannelijke kijker. Wat een verrassing!

avatar van Wouter

Slechte bouquetreeks. Niet eens afgekeken.

BlueVelvet

Kom op Wouter, van jou verwacht ik een iets minder inhoudsloos bericht!

avatar van Wouter

Ik vond het gewoon echt helemaal niks. Mooiemensenfilm voor pubermeisjes. Slecht geschreven vooral. Irritant stom.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Wouter schreef:

Slecht geschreven vooral. Irritant stom.

Je kan zeggen wat je wilt, maar het feit dat Allen een briljante schrijver is kan je hem niet ontzeggen.

avatar van Wouter

Helemaal eens. Maar hier verzaakt ie flink.

avatar van WanderingStar

WanderingStar

Leuk geprobeerd..

Ik heb met plezier zitten kijken.. maar had van mij iets broeieriger gemogen.. sfeervoller.. het ging net iets te snel en iets te Amerikaans (duh.. Amerikaanse film.. ok).. ik kreeg ietsiepietsie een soort van 'wannabe' gevoel erbij..

Doe het 1 of het ander.. zoiets.. maar hij maakte er een mix van die niet helemaal vloeiend door de keel glijdt.. so to speak..

Javier maakte natuurlijk alles wat niet klopte tot een kleinigheid hahaha *grijns* en ook Scarlet vond ik (voor de verandering, want normaal vind ik haar hopeloos irritant) erg fijn in deze film..

Eigenlijk een 3, maar 0,5 (wat doe ik 'm tekort ;p) extra voor Javier.

avatar van kikujiro

kikujiro

Het concept voor deze film had denk ik meer potentie dan wat de uiteindelijke film kwalitatief heeft opgeleverd. Een geweldige cast, een schitterende setting, maar vervolgens als film helaas niet heel erg goed uitgevoerd. Toch heb ik bij vlagen wel genoten, maar dan vooral van bepaalde acteermomenten van Bardem, Johansson en Cruz.

josseheijmen

Beste Wandering, mag ik je het advies geven niet steeds .. te gebruiken? Het leest echt volslagen k*u*t* (kwalitatief uitermate treurig).

avatar van missl

missl

rokkenjager schreef:

Hij kan wel een briljant schrijver zijn, maar het is wel allemaal exact hetzelfde. Welke film je ook van hem neemt, de mensen hebben allemaal dezelfde gesprekken.

Ik vond het een saaie film, het werd wel beter toen Cruz in beeld kwam, alleen zij was veel te weinig in beeld. Van Johansson ben ik nooit te spreken. Pruillipje, zielig kijken (de hele wereld is altijd tegen me) en er komt niks geloofwaardigs uit. Bardem en Hall deden het wel leuk.

avatar van james_cameron

Aangename romantische komedie met een zeer aantrekkelijke cast. De lokatie is ook niet verkeerd. Hall neemt de Woody Allen-rol voor haar rekening en doet dit lang niet slecht. De film heeft inhoudelijk net niet genoeg te melden om hem boven het maaiveld uit te laten steken, maar het geheel kabbelt prettig voort. De vermakelijke dialogen en het sterke akteerwerk maken er een onderhoudende anderhalf uur van.

avatar van Thomas83

Thomas83

Mooie zomerse, zonnige en warm(bloedige) film, vooral ook qua uiterlijk.
Vicky Cristina Barcelona is een mix van komedie en drama, met prachtige muziek en een sterke cast met grote namen, zoals Scarlett Johansson, Penelope Cruz en Javier Bardem. Die acteren ook sterk, en niet voor niets heeft Penelope een Oscar gewonnen.

De film is regelmatig erg (tragi)komisch, die voice-over alleen al is erg geslaagd. Sterker nog, een van de allerleukste voice-overs die ik in een film heb meegemaakt.
Scarlett ziet er weer ongelofelijk mooi uit trouwens. Net als Barcelona en Oviedo en de rest van Spanje die wordt getoond.

De dialogen en situaties zijn erg leuk. En je hebt al snel door welke kant het opgaat met het plot, maar toch stoort het niet. Al vond ik het wel wat ongeloofwaardig uitgewerkt hoe snel Vicky (overtuigende rol van Rebecca Hall) gecharmeerd is van Juan Antonio Gonzalo.

Wat ik ook ietwat storend vond was het gevoelige en die levensgeniethouding van de kunstenaar, het kwam vaak ietwat geforceerd over. Net als veel van de andere karakters trouwens. Vicky en vooral haar verloofde zijn nogal typetjes. Net als Maria Elena.

Die maakt haar entree in de tweede helft van de film, en steelt echt de show met haar impulsieve en labiele personage. Heel knap gespeeld door Penelope Cruz. Ze zet zo goed een zeer vurig personage neer, waar Rebecca Hall op momenten nog minder goed speelt met haar rol die tegengesteld is aan die van Cruz. De scènes tussen Bardem en Cruz vond ik erg sterk.

De film bevat aardig wat liefdesclichés met een wat flauwe benadering, maar tegelijk zijn er ook momenten dat de film juist heel goed het gevoel van liefde weet aan te raken. Lastig onder woorden te brengen.

Ja, Vicky Christina Barcelona beviel me wel. Af en toe werd het wat te langdradig, maar over het algemeen kijkt de film erg fijn weg. Niet in het minst door de fraaie shots, vooral van Barcelona. Woody Allen overdrijft eigenlijk nogal, hij wil wat al teveel van de stad laten zien, maar toch stoort het niet. Gewoon een topfilm, zowel wat betreft het acteerwerk als wat betreft de looks. 3.5*

gotti schreef:

BlueVelvet schreef:

gotti schreef:

Totaal niet. By far de beste rol uit de film. Héérlijke rol ook...

Je hebt nog gelijk gekregen ook

avatar van FinkPloyd

FinkPloyd

• 1964 stemmen

missl schreef:

Een van die hardnekkige vooroordelen die Allen maar blijven achtervolgen op deze site. Dit kan je alleen maar verkondigen wanneer je nog niet voldoende van de man hebt gezien, want hoewel hij een aantal gelijksoortige films heeft gemaakt, zit er meer dan voldoende variatie in zijn oevre. Films als bv. Interiors, Sweet and lowdown, Match Point, The purple rose of cairo en Manhattan zijn echt wel zeer verschillend van elkaar.

avatar van Apster

Apster

Heerlijke film, dit soort werkjes zijn zeldzaam tegenwoordig.