• 9.378.235 stemmen

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Drama / Romantiek | 96 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Oorsprong: Spanje / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Woody Allen

Met onder meer: Javier Bardem, Penélope Cruz en Scarlett Johansson

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 11 december 2008

Plot Vicky Cristina Barcelona

"Life is the ultimate work of art."

Vicky (Rebecca Hall) en Cristina (Scarlett Johansson) zijn twee Amerikaanse vrouwen die de zomer in Barcelona doorbrengen. Daar ontmoeten ze een Spaanse schilder (Javier Bardem) en diens mooie, maar knettergekke ex-vrouw (Penélope Cruz). Samen raken ze verwikkeld in een romantisch avontuur dat voor sommige van hen een tragedie en voor andere een wonder is.

avatar van Paalhaas

Paalhaas

Tja, dat is natuurlijk slechts jouw mening. Ik vond Match point gewoon de slechtste Allen die ik zag.

josseheijmen

Een heerlijk openingsnummer "Barcelona. Barcelona ..."!
Je zit meteen helemaal, vooral in de bioscoopzaal, in een sfeertje om van te watertanden!! Alsof je zelf in Barcelona mag zijn en genieten, van de warmte, de vrije tijd, de liefde.

Wel wat vreemd: hoe komen ze aan al dat geld? Weekendje naar Oviedo? Hoogstwaarschijnlijk betaalt Juan Antonio alles, die vent moet een geld verdienen met zijn doeken. En dan de twee dames, niets lijkt boven hun budget te gaan. Tegen het einde van de film besluit Cristina nog even een paar weken naar Frankrijk te gaan om haar gedachten te ordenen, het kan niet op. Een luizenleven. Aan de andere kant: deze personages hebben zoveel moed. Een hele zomer naar Barcelona, intrekken bij vriendjes, de relatie weer verbreken, andermaal opzichzelf staan... ik ben een beetje jaloers. Zou ik maar zoveel balls hebben.

Geweldig: je maakt je net op voor de langverwachte stomende liefdessène met Bardem en Johansson (mijn knuistjes waren gevuld ), wordt ze ziek!

"I'll go to your room but you have to seduce me."
Hulde Woody!

Dan, een heerlijk moment: Cristina ligt ziek op bed en de twee personages die bijkans elkaars antimaterie zijn, groeien naar elkaar toe. Aan het einde van de avond, na sensuele Spaanse gitarra, is Vicky hals over kop gevallen voor J A en beleven ze een romance tegen de achtergrond van een heg ( ). Mijn hart sloeg even op hol!

En Juan Antonio...
Zeer apart. Vanaf het begin heb ik veel respect voor het personage, de hele film door, tót zijn poging ook Vicky andermaal zijn kamertje in te lokken. Stof tot nadenken.

Ik vind deze film een sterke en verrassende sfeertekening van hoe mensen op elkaar (kunnen) reageren, de dynamiek tussen mensen van vlees en bloed. Machtig mooi.
Ook speelt Allen met thema's als zelfstandigheid, zelfredzaamheid, de gevolgen dragen van eigen handelen. En natuurlijk seksuele vrijheid. Dat doet hij m.i. zeer overtuigend.

Bardem verdient een grote pluim, eigenlijk evenals de drie andere hoofdrollen. Ik kende Rebecca Hall nog niet, ik vind dat ze heerlijk speelt. Penélope speelt weer een compleet andere rol dan in Volver, wat kan die meid toch veel.
Scarlett doet het prima.
Scarlett en Penélope, samen in de donkere kamer... de doorzichtige niemendalletjes die ze dragen... 'By now, she and Juan Antonio and Maria Elena had become lovers"... oeioeioeioeioei ! Rooie oortjes.

De film is misschien net iets te luchtig om op gelijke hoogte te staan met kanonnen als Clockwork Orange, The Godfather of Brokeback Mountain en krijgt daarom van mij niet het volle pond, alhoewel ik geen foutje kan ontdekken in deze heerlijke 96 minuten die mij meevoeren naar een plaats waar ik wel maandenlang zou willen verblijven.

avatar van Paalhaas

Paalhaas

josseheijmen schreef:

Een heerlijk openingsnummer "Barcelona. Barcelona ..."!

Dat vond ik nou juist een vervelend nummertje (irritante stem heeft die vrouw). En dan komt het nog eens een keer of 3 terug tijdens de film. Doe mij die ouwe jazznummertjes maar waarmee-ie z'n films gewoonlijk begint.

timbo_ schreef:
Vicky Cristina kan bij lange na niet tippen aan Match Point.

Ik vind Vicky Christina Barelona nu juist stukken beter dan Match Point. VCB is levendig, er is grote chemie tussen de acteurs/actrices. Match Point draait eigenlijk puur om het verhaal, dat nogal saai en eenvoudig is, en het is allemaal wat mat.

Ook spreek ik Paalhaas tegen: in VCB is heel wat meer humor te vinden dan in Match Point. Weliswaar geen dijenkletsers, maar wel regelmatig een glimlach
eigenlijk alle scenes met Penelope Cruz, die hier heerlijk overdreven gepassioneerd is
Laat staan aan Lost in Translation.

Zandkuiken schreef:

d.d 05012009 Wat Vicky Cristina Barcelona betreft ben ik het volledig met je eens: niet geestig genoeg om van een Allen-topper te kunnen spreken. Maar Match Point dient zich toch nergens aan als komedie? Naar mijn gevoel zouden grappen de intensies van dat noodlotsdrama lelijk in de weg zitten. 'k Vind Match Point overigens wel een ijzersterke prent, hoewel ik ook in de eerste plaats een fan ben van Woody Allens humoristische kant.

hear hear, ook ik heb Match Point hoog zitten. Heel hoog. Die film is bij mij ingeslagen als een bom en gaat bij beschrijving (binnenkort, na herziening) waarschijnlijk het volle pond scoren.

timbo_ schreef:

(...) Laat staan aan Lost in Translation.

Geen film kan tippen aan LiT. lyrische beschrijving

avatar van Rua

Rua

josseheijmen schreef:

Geen film kan tippen aan LiT. lyrische beschrijving

Helemaal mee eens!

avatar van Nostak

Nostak

Ik heb genoten van deze film, hij komt snel op gang, en gaat niet vlug vervelen, wat ik wel jammer vind is dat er niemand eindigt met Juan Antonio, maar dat was misschien net het opzet van deze film. En de spaanse gitaarmuziek of 'Barcelona Barcelona' passen ook perfect in deze prent. Ik vond hem op alle vlakken 'Match Point' overtreffen, maar dat is natuurlijk mijn persoonlijke mening.

avatar van mandy7

mandy7

Vind zowel Match Point, Vicky Christina Barcelona en Lost in Translation top films.

Ik vind het niet echt nodig om ze met elkaar te vergelijken.

Scarlett Johansson ziet er gelukkig in alle3 de films heerlijk uit .

avatar van Metalfist

Metalfist

Lost in Translation is toch van Sofia Coppola? Buiten Johansson zie ik niet veel gelijkenissen?

BlueVelvet

...laten we daarom maar ophouden over Lost in Translation en verder gaan over Vicky Christina Barcelona.

avatar van Koerok

Koerok

Slap verhaal, ongeloofwaardige personages en weinig diepgang. En jammer dat Woody niet zelf de voice-over heeft ingesproken. Nog net een 2.5 voor het fijne Spaanse sfeertje.

avatar van Bombong

Bombong

BlueVelvet schreef:

En laten we ophouden over Vicky Christina Barcelona en verder gaan over Vicky Cristina Barcelona...

Sorry

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Het wordt nu wellicht een beetje cliché maar óók ik zag weer een heerlijke Allen. Niet zozeer humoristisch als andere Allen's die ik zag qua dialoog, maar eerder scherpzinniger in mekaar neergezet. Ook filmisch lijkt Allen hier afwijkend aan werk te gaan - meer gebruik van close-ups en nogal wat moderne foefjes maar vooral erg onderhoudende gebruik van compositie.

Het zal misschien gek klinken - maar hoe prachtig en sfeervol de film wel niet is - prefereer ik bij Allen nog altijd New York. Daar komt diens werk toch het best uit de verf. Verder ligt die Scarlett/Allen samenwerking mij niet helemaal. Vooral omdat Scarlett Johansson mijn inziens alsmaar zeurderig begint te klinken en dat ik haar ondanks haar schoonheid niet langer graag op het witte doek zie. Overigens moge duidelijk zijn dat Rebecca Hall en Cruz essentieel degene zijn die de show stelen.

avatar van Reinoir

Reinoir

Onlangs heb ik deze film bekeken in de bioscoop en vlak erna Scoop en Match Point. Vicky Cristina Barcelona is voor mij toch wel de koploper van de 3. Ik vind het mooi hoe Woody Allen de sensuele spanning er in weet in te houden, je bent aan het einde nog helemaal niet uitgekeken. Op dat moment hoopte ik dat ie wat langer had geduurt. De muziek die is uitgekozen is een perfecte keus vind ik, past bij Barcelona en de sensuele sfeer. Aldus een top film 4*

avatar van H31()

H31()

Hele aardige film, die, hoewel het niet helemaal mijn genre is, me toch de hele tijd heeft weten te boeien. 3,5*

avatar van opa_paul

opa_paul

1 ding is zeker; Scarlet Johansson is echt een van de mooiste en meest verleidelijke vrouwen op aarde. Vooral in de scene net voordat ze ziek wordt speelt ze/ is ze 1 vd meest verleidelijke vrouwen. En ze hoeft nog niet eens iets te laten zien. Kleertjes aan en maar spelen met dat koppie!

Bijzondere vrouw
redelijke film

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Een lekker, luchtig, sfeervol, maar simpel tussendoortje dit. Niet veel bijzonders, nergens écht diepgaand, maar gewoon een vermakelijk filmpje die waarschijnlijk niet écht lang bij zal blijven. Javier Bardem en Rebecca Hall stelen de show in deze film. Scarlett Johansson is zo vreselijk mooi niet wat mij betreft en haar acteerkunsten kunnen bij lange na niet tippen aan die van de ''andere'' drie, want Penélope Cruz komt ook nog even langs in een weinig toevoegende, soms irritante rol, maar waar wel te zien is dat ze gewoon goed is.

De film kent genoeg mooie locaties - in uiteraard het mooie Barcelona - die ervoor zorgen dat de film leuk blijft om naar te kijken, Daarnaast vermaken de vele dialogen en is het spel wat Bardem's personage lijkt te spelen, met de meiden gewoon erg leuk en cool. Cool, want dat is hij gewoon in deze film, alleen die eerste woorden van hem al, aan de tafel bij de twee dames, geweldig. ik kan me soms dan wel weer wat ergeren aan dat hyperactieve Spaanse gedoe, maar dat hoort er dan (waarschijnlijk) nou eenmaal bij. Voor de rest niet veel bijzonders en het gaat allemaal wat gemakkelijk, maar vermakelijk is het wel.

avatar van Montorsi

Montorsi

Beetje teleurstellend. Eigenlijk bij vlagen behoorlijk saai. Vicky Cristina probeert het verhaal nogal naar de achtergrond te drukken en vooral de onderlinge relaties een rol te laten spelen. Vond juist daardoor dat de diepgang haast helemaal verdween. Die flauwe voice-over die eronder werd gezet werkte niet echt mee wat dat betreft. Hele stukken film werden in drie zinnen afgehaspelt waardoor je interessante ontwikkelingen gewoon miste. Plotseling raakte Vicky verliefd op Juan Antonio, plotseling ging Cristina bij Juan Antonio wonen, ook plotseling vertrekt Cristina daar weer, en ook weer plotseling vertrekken ze allemaal weer uit Barcelona . Dit alles ongetwijfeld om de luchtige sfeer te benadrukken, maar wat mij betreft had het wat minder luchtig en wat diepgaander gemogen. Eigenlijk gaat de hele film ook helemaal nergens naartoe en zijn de ontwikkelingen gewoon net te doorzichtig.

Aan de andere kant is de setting, de sfeer en de muziek wel weer erg lekker. Gaudi komt terecht meermaals naar voren, en ook de buitenwijken van Barcelona zien er geweldig uit. Daarnaast is Scarlett natuurlijk altijd mooi om te zien.

avatar van benan89

benan89

Aardige film maar niet meer dan dat.....leuk voorstel wat hij de meiden doet als ze in een restaurant zitten en dat ze er toch nog op ingaan.

Vondt de driehoeksverhouding met Cruz erg ongeloofwaardig, maar ben ook geen liefhebber van haar eerlijk gezegd.

Van mij 2,5*

avatar van JohnnyRehab

JohnnyRehab

Ik weet nog niet goed wat ik moet vinden van deze film. Het heeft wel een bepaald sfeertje wat me aanspreekt. Je wordt vanaf het begin zo in de film gezogen. Mooie omgeving, heerlijke spaanse muziek, en goed acteerwerk.

Sommige situaties wat onrealistisch ofzo.

Al met al wel een film die makkelijk wegkijkt.

avatar van JohnnyRehab

JohnnyRehab

Paalhaas schreef:

Maar dan is de hele sfeer van de film weg.

avatar van Tom&films

Tom&films

De film Vicky cristina barcelona gezien tijdens de sneakpreview in pathe schouburgplein.

Werkelijk niets uit deze film vond ik echt de moeite waard.

Degene die zeiden dat ze "penelope cruz" goed in haar rol vonden, verwijs ik naar de film" elegy" daar speelt zij goed, ook die film vind ik niet super maar wel beter dan Vicky cristina barcelona. 1*

avatar van tevelenco

tevelenco

Redelijke film met veel mooie plaatjes, dames en heel veel ontwikkelingen in de relationele sfeer.

Voor mij soms wel wat te veel van het goede.

Vond hem wel wat beter dan scoop maar haalt voor mij nooit het nivo van matchpoint en scoort dan ook maar een magere voldoende.

avatar van Celluloid Dreams

Celluloid Dreams

Heeft Confucius al een reactie geplaatst?

avatar van voskat

voskat

Tom&films schreef:

"penelope cruz"

Zo heet ze echt, hoor. Je hoeft er geen aanhalingstekens omheen te zetten.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

**Comparison Blu-ray < = > DVD: veel screenshots!

avatar van AHWA

AHWA

Vermakelijke film van Woody Allen met sterke rollen van Hall en Bardem, die twee sprongen er toch wel uit. Ik vond Johansson een beetje onwennig hier, ze leek me zich niet helemaal thuis te voelen in haar rol.

De soundtrack draagt bij aan de sfeer, vooral het openingsnummer is prettig om te beluisteren. Ik ben het wel met Josseheijmen eens, want ik vroeg me ook de hele tijd af waar ze al hun activiteiten van betaalden, maar misschien moet je daar maar niet aan denken in films zoals deze, maar toch. Het stak me wel een beetje.

De dialogen tussen Bardem en Cruz over Johansson zijn erg leuk, vooral het geconstante gehamer op het spreken van Engels in haar bijzijn was grappig.

Rebecca Hall heeft me weten te verbazen, ik dacht dat zij een beetje in het niet zou vallen bij Bardem, Cruz en Johansson, maar ik vond haar personage het beste van de film, heel mooi hoe ze toe durft te geven dat ze bang was om de sprong te wagen. Dat was zeer herkenbaar. Niet iedereen is zo'n vrije denker,

avatar van alecx

alecx

3.5* en alleen maar voor indrukwekkende acteer prestatie van Penélope Cruz!!!