Genre: Drama / Romantiek
Releasedatum: 11 december 2008
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Vicky Cristina Barcelona
"Life is the ultimate work of art."
Vicky (Rebecca Hall) en Cristina (Scarlett Johansson) zijn twee Amerikaanse vrouwen die de zomer in Barcelona doorbrengen. Daar ontmoeten ze een Spaanse schilder (Javier Bardem) en diens mooie, maar knettergekke ex-vrouw (Penélope Cruz). Samen raken ze verwikkeld in een romantisch avontuur dat voor sommige van hen een tragedie en voor andere een wonder is.
Cristina
Mark Nash
Charles
Guitarist in Barcelona
Dianaa`
Het verhaal zit erg ingewikkeld in elkaar en de verhoudingen snap ik ook niet helemaal. Wel vind ik het knap hoe Juan Antonio alle 3 de vrouwen kan krijgen. De acteerprestaties zijn erg goed, vooral die van Penélope Cruz. Prachtig om haar in het spaans te zien praten. Verder komen er veel spaanse landschappen en elementen in deze film voor. Verder stoorde ik me niet aan de voice-over, al had het wel af en toe minder gemogen. Het einde snap ik ook niet helemaal.
Zandkuiken
Als grote Woody Allen-fan was ik erg benieuwd naar Vicky Cristina Barcelona, niet in het minst door de vele positieve recensies die deze prent verzamelt. En toch speelde in m'n achterhoofd dat in de beste Allen-films de opperneuroot zelf meedoet. Misschien toch meer fan van de acteur dan van de regisseur?
Dat gaat in ieder geval op voor die waarbij "komedie" staat vermeld en echt grappig is Vicky Cristina nu niet meteen. Ook als liefdesbrief aan Barcelona vind ik het allemaal wat gewoontjes. Goed, in het begin worden de traditionele trekpleisters van de stad sfeervol en zonovergoten in beeld gebracht, maar cinematografische hoogstandjes moet je nu eenmaal niet verwachten van deze cineast.
De acteerprestaties waren nochtans degelijk, met vooral Rebecca Hall en een heerlijke Penélope Cruz. Scarletts betoverende charme daarentegen lijkt een beetje uitgewerkt bij mij en ook Bardem laat weinig indruk na.
Een echte misser zoals Scoop dat was vind ik deze niet, maar als je ziet welke hilarische films deze man heeft gemaakt, herken ik er niet de topper in die velen er wel in zien.
wibro
Terwijl hij het bed verlaat zien we nog net dat ie zo'n ouderwetse onderbroek aanheeft terwijl z'n geliefde alle moeite doet om met het laken haar borsten en schouder te bedekken.
Het is oa om deze scene dat ik deze film ook niet meer dan een 2,0* heb gegeven. Het lijkt wel of deze film in de jaren vijftig van de vorige eeuw gemaakt is. Wat een preutsheid! Neen, geef mij dan maar een film zoals "The Unbearable Lightness of Being" met schitterende erotische scenes.
Voor dit soort films hanteer ik altijd de PEP formule, wat een afkorting is van;
gmx
P = Porno = negatief (Geldt voor "Baise Moi", "Saló")
Ik begrijp wel wat je bedoelt hoor, maar toch, ik vond het hier de preutsheid op een bepaalde manier wel gepast. Erotiek overheerst een film altijd zo snel en drukt gelijk een stempel op een film. De 'sfeer' in de film was dan toch anders geweest. Daarom vind ik dat je niet kan denken in termen als "porno = negatief en erotiek = positief", het moet gewoon bij de film aansluiten en zowel porno als erotiek kan een sfeer versterken en hiermee 'nuttig' zijn in een film. Ik dit geval vond ik niet dat het wat had toegevoegd.
Anderzijds, op momenten dat het vermijden van erotiek (voor zover het tonen van een paar tieten al erotiek is) ten koste gaat van realisme (zoals in jullie voorbeeld), tja, dan is het inderdaad een beetje jammer. Heb me er echter niet aan gestoord.
gherdt
Mijne goden wat houd ik van Scarlett en Penelope! Beeldschone acteerkanonnen! Ook in deze film knallen ze weer van het beeldscherm en zijn ze beide hevig opwindend. Maar of dat ook een goede film maakt? Niet helemaal helaas. Het flinterdunne mooi weer verhaaltje en de enigszins karikaturale personages vond ik weinig opzienbarend, de alles verklarende en elke fantasie wegnemende voice-over vond ik zelfs erg storend. Voor de mooie plaatjes en het goede acteerwerk (ook Javier Bardem doet het goed) een dikke voldoende maar voor Woody Allen's verzuim om met een zinnenprikkelend verhaal te komen toch wat puntjes aftrek.
Woody is sterk als vanouds. Een heerlijke broeierige sfeer, drie geweldige dames en een uitermate geestige Bardem en heerlijk zwoele muziek. Jammer dat het hier en daar net wat steekjes laat vallen plotwise, want anders had VCB zich gemakkelijk kunnen meten met Allen's beste werken. Buiten dat blijft VCB één van de betere films van het jaar en het is te hopen dat Allen nog jaren lang films als deze -en met actrice's als Johanssen, Hall en Cruz- blijft maken.
Bombong
P = Porno = negatief (Geldt voor "Baise Moi", "Saló")
Dit maakt me toch wel benieuwd hoeveel sterren de film is misgelopen doordat Johansson haar borsten niet liet zien en Bardem de verkeerde onderbroek droeg! De scene viel me ook op maar ik heb geen moment overwogen om hierdoor tot puntenaftrek over te gaan. Ik dacht gewoon dat Woody Allen anno 2008 onvoldoende geld had om het naakt van deze acteurs te betalen. Hij is tenslotte - ten onrechte - niet meer zo populair als in de jaren 70 en 80 (het viel me op dat in de trailer angstvallig wordt vermeden om aan te kondigen dat dit een Woody Allen-film is).
Morgen zendt de BBC de Disney-film Robin Hood uit. Ben benieuwd hoe die scoort op de PEP=meter
Heerlijke film, met een fijn zomers broeierig sfeertje. Bardem is prettig als uber-versierder (die lines in het begin aan hun eettafel.
) . En zowel Johansson als Hall spelen hun rol erg goed.
Vooral Scarletts rol is wel erg dapper en ook een beetje de sneer die Woody volgens mij wil uitdelen. Ze lijkt aanvankelijk zo open en vrijgevochten en culture-minded te zijn, als een echte Amerikaanse intellectuele toeriste die lekker Europees wil doen. Maar wordt toch in alles helemaal omvergeblazen door the real thing, Cruz. Die ik overigens misschien wel de beste actrice van dit moment vind.
Hierdoor komt Scarlett al snel wat saai over, wat je hier ook in de reacties kunt lezen.
Laat de vurige passie maar aan de Spanjaarden over ipv van ons wannabe's lijkt Woody een beetje te zeggen, maar misschien is dat mijn eigen interpretatie.
timbo_
Na de vele positieve reacties hier erg benieuwd geraakt. Het viel me eigenlijk allemaal niet mee. Wel snap ik waarom de niet Allen fans deze film van hem beter kunnen waarderen. Het is namelijk een totaal andere film dan zijn grootste sucessen Manhatten en Annie Hall.
Dat zit hem vooral in de afwezigheid van Allen zelf maar vooral in de dialogen. Daar waar de klassieke Allen films barsten van de spitsvondige en humoristische dialogen zijn die hier ver te zoeken. Vicky Cristina Barcelona is eigenlijk niets meer dan een romantische komedie.
Probleem daarbij is dat niet alle rollen even sterk zijn. Vooral Cruz is een groot manco voor de film. Haar rol voegt behalve een belachelijk mooie vrouw eigenlijk nauwelijks iets toe. De eerste driekwartier waarin zij afwezig is zijn dan ook met afstand de sterkste van de film. vooral vanwege een erg leuke Bardem als gladde womanizer. Richting einde wordt de film eigenlijk alleen maar minder en de ontknoping is ook niet erg sterk.
Vicky Cristina Barcelona is uiteindelijk simpel vermaak dat richting einde wat aan kwaliteit inboet en daarom maar als een nipte voldoende eindigt.
Hmn.. niet helemaal mee eens, ze zijn misschien weliswaar niet zo Woody-grappig, maar zeker wel scherp en spitsvondig.
De dialogen waren erg goed vond ik.
Je kan zeggen van Alleen wat je wil, maar zijn films zijn bijna altijd goed geschreven...
timbo_
De dialogen waren erg goed vond ik.
Ze zijn zeker niet zo grappig nee maar dat scherp en spitsvondig vond ik in deze film toch echt ook beduidend minder. Hooguit in het begin was Bardem nog wel aardig op dreef maar ook daar kan ik me nu al geen scene meer herinneren die ik dialoogtechnisch echt sterk vond. En dat is uitzonderlijk want zelfs in A Mighty Aphrodite kan ik ze me nog wel voor de geest halen terwijl ik dat helemaal niets vond.
johnny5
Een 2,5
Waar ik een zwoele romantische film verwachte met goeie acteurs en een mooie spaanse omgeving ben ik erg teleurgesteld.
De romantiek was ver te zoeken. Het grootste minpunt was toch wel de irritante stem die elke 5 min het verhaal vertelt. Het verhaal springt steeds verder waardoor alle chemie tussen de acteurs verdwijnt.
Verwacht je romantiek, kijk deze dan absoluut NIET!
Alleen Penélope Cruz wist er wat van te maken.
danuz
Vicky Cristina Barcelona is een vrij geweldige film, vol complexe gevoelsuitingen (die met de nodige spot worden waargenomen, proefde ik zo), veel witty humor en veel liefde en 'liefde' en de vervreemding die hierbij komt kijken. Niet te vergeten een erg fijne cast, die erg fijne personages vertolken. Heerlijk om te zien dit, fris en diep en charmant. Woody heeft me na Manhattan weer enorm weten te bekoren! (Overigens leuk om te bedenken hoe sommige monologen uit Woody's mond hadden geklonken.)
Inland Rabbit
Voor zover ik weet, heb ik van Allen alleen Matchpoint gezien. Redelijke goede film, maar niet heel bijzonder. Scenes in de regen, zijn me daar nog wel erg bijgebleven
Over naar deze film dan. Er waren dingen die me positief opvielen, maar ook heel wat negatieve.
De sfeer zit er in ieder geval goed in. Barcelona is een mooie stad en hoewel wat cliche plekken, is er mooi gefilmde sight seeing en die zomerse sfeer.
Voor een sfeer als deze, wie beter uit te kiezen dan deze acteurs. Prachtig om naar te kijken en bij vlagen best sensueel.
Wel valt op, wanneer Cruz ten tonele komt, Johanson duidelijk de mindere is. Ze mag er dan nog steeds mooi uit zien en het is mooi meegenomen, 2 van die mooie vrouwen in beeld, maar het acteergeweld mist ze toch duidelijk.
Verder waren er toch dingen die me echt stoorden.
Zo vond ik de voice-over niet grappig, mooi, bijzonder en sowieso niet nodig. Het stoorde me echt.
Buiten de sfeer, kon het verhaal me ook niet echt boeien. Ik voelde me nou niet echt verbonden met de personen en zag weinig humor in situaties, die anderen hier duidelijk wel zagen.
Het begon voor mij dan ook een stuk interessanter te worden, toen Cruz de film in kwam. Het werd wat actiever, gecompliceerder, minder luchtig. Ja, toen kwam er zelfs wat humor en scherpte in.
Lastig te beoordelen. Het had wel sfeer en later werd het wel beter. Echt slecht was het dus ook weer niet. 2.5*
timbo_
Raar ik had juist het tegenovergestelde. Ik heb Cruz best redelijk hoog zitten als actrice maar ik vond haar hier maar matigjes eigenlijk.
dirkveldkamp
Ik vond het een erg vermakelijke film.
Leuk om te zien hoe Vicky en Cristina in het begin totaal verschillende meningen over de liefde hadden, maar na een zomer Barcelona liggen ze helemaal op een lijn.
Erg romantisch, vermakelijk en herkenbaar.
Ik heb me geen moment verveeld.
Leno
Erg geslaagde film van Allen waarin hij een leuk idee uitwerkt tot een uitstekende film. Het verhaal valt of staat met de personages, maar Allen heeft dat wel goed geregeld. De uitgebalanceerde karakters en het genuanceerde verhaal zorgen ervoor dat de film tot leven komt. De prachtige Spaanse steden als achtergrond doen er nog een schepje bovenop, alsmede de mooie muziek.
De dialogen zijn ijzersterk en de cast is subliem. Johansson is de minste van het stel, maar dat heeft vooral de maken met de kwaliteit van de rest.
amanda22
vond het beetje een apparte film, ook anders dan ik had verwacht. Ook wel lichtelijk saai maar ook niet stom. Vond het wel goede acteurs. Irriteerde me alleen aan de personage Vicky
tal1b
woody allen je moet er vanhouden..
erg gelachen deze film, vooral om penolpe cruz, leuk gespeeld!
BlueVelvet
Erg frisse, luchtige, bruisende film over liefde en schoonheid. Prachtige vrouwen, een charismatische Javier Bardem, een mooie stad en een vlot plot
Vooral Rebecca Hall imponeerde.
Het einde was een beetje abrupt, maar soit. Niet al te diepzinnig, maar perfect vermaak.
mrdig
Gisteren twee films gekeken en wel My Best Friends Girl en deze. Gelukkig heb ik deze als laatste gekeken om toch nog met een goed gevoel de dag af te sluiten. Waar My Best Friends Girl puberaal en flauw is, is dit daarentegen een prachtfilm.
De muziek, setting/sfeer, dialogen en de dames, die naast 'erg mooi zijn' ook nog eens goed acteren, maken deze film. Een voice-over vind ik vaak irritant maar in deze film is het een welkome toevoeging. Enige kritiekpunt: het had allemaal best wat erotischer gemogen, maar dan had onze bejaarde Woody Allen de film waarschijnlijk niet overleefd met al die schoonheid om hem heen.
Paalhaas
Where's the funny stuff, Woody?
Deze film kijkt best vlot weg maar lijdt net als Match point aan een ernstige bloedarmoede als het op grappen aankomt. Misschien wat oneerlijk om elke Allen-film zo te bekijken, maar het plot heeft echt te weinig om het lijf om een hoge score hier te rechtvaardigen. Ik kom helaas niet verder dan een 2,75/5.
Paalhaas
Voor zover ik weet, heb ik van Allen alleen Matchpoint gezien.
Ik heb er zo'n 20 gezien en die en deze zijn precies zijn twee minste films. Probeer het oudere werk eens.
Zandkuiken
Wat Vicky Cristina Barcelona betreft ben ik het volledig met je eens: niet geestig genoeg om van een Allen-topper te kunnen spreken. Maar Match Point dient zich toch nergens aan als komedie? Naar mijn gevoel zouden grappen de intensies van dat noodlotsdrama lelijk in de weg zitten. 'k Vind Match Point overigens wel een ijzersterke prent, hoewel ik ook in de eerste plaats een fan ben van Woody Allens humoristische kant.
FinkPloyd
- 1964 stemmen
Ik vind het toch vreemd om deze film af te rekenen omdat hij te weinig grappen bevat (Paalhaas geeft het zelf al aan). Dit lijkt me toch eerder aan de eigen verwachtingen te liggen dan aan de film. Alhoewel hier wel Drama / Komedie staat, is het toch glashelder dat deze film absoluut niet in de eerste plaats komisch wil zijn. Er zit wel af en toe een streepje humor is, maar dit is in deze film gewoon absoluut bijkomstig volgens mij (en bij Match Point nog veel meer).
Trouwens, ik vind deze film samen met Match Point net zijn beste uit de jaren 2000. Cassandra's Dream of Scoop zijn toch beduidend minder, Melinda & Melinda vond ik dan weer wel leuk en ook The Curse of the Jade Scorpion vond ik te pruimen. Echt veel onderdoen voor zijn oudere werk moeten deze films niet echt vind ik persoonlijk. Woody blijft op niveau en heeft elk decennium wel enkele goede (maar ook mindere) films uitgebracht.
danuz
Ben nog een redelijke Woody leek, met zes films op de kerfstok, maar vind dit nu juist een verfrissende film binnen zijn oeuvre. De humor zit hier meer tussen de regels en de film pretendeert volgens mij ook niet vooraanstaand een komedie te zijn. Zie dit eerder in lijn liggen met films als Lost in Translation: Mensen in een vreemde omgeving doen/denken 'rare' dingen en trachtten hun (gevoels)leven een nieuwe impuls te geven, wat 'natuurlijk' redelijk faalt. Daar ligt de humor mijns inzien, hoe wrang dan ook.
timbo_
Vicky Cristina kan bij lange na niet tippen aan Match Point.
Laat staan aan Lost in Translation.

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001