• 9.375.245 stemmen

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Drama / Romantiek | 96 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Oorsprong: Spanje / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Woody Allen

Met onder meer: Javier Bardem, Penélope Cruz en Scarlett Johansson

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 11 december 2008

Plot Vicky Cristina Barcelona

"Life is the ultimate work of art."

Vicky (Rebecca Hall) en Cristina (Scarlett Johansson) zijn twee Amerikaanse vrouwen die de zomer in Barcelona doorbrengen. Daar ontmoeten ze een Spaanse schilder (Javier Bardem) en diens mooie, maar knettergekke ex-vrouw (Penélope Cruz). Samen raken ze verwikkeld in een romantisch avontuur dat voor sommige van hen een tragedie en voor andere een wonder is.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Het lijkt er eerder op dat Allen bewust een niet-realistische film heeft gemaakt. Juist bijvoorbeeld de voice-over laat dat al duidelijk zien. Ik beschouw Vicky Christina Barcelona dan ook als een op poeslieve toon uitgesproken diepcynisch statement, niet als een poging tot een realistisch relatiedrama.

avatar van AC1

AC1

Ik denk dat het realistisch was maar Woody houdt het opzettelijk luchtig op z'n Allens.

Jawaddedadde schreef:

Eerst en vooral, die voice-over, of verteller/commentator. Dat was het toch niet helemaal. Erg zakelijk zoals die z'n uitleg deed.

Perfect juist vind ik. Zo hoort een voice-over te zijn, als een verteller. Het was ook niet iemand uit het verhaal of zo die vertelde maar echt iemand die er boven staat.

avatar van Tun-89

Tun-89

Hmm na herziening toch veel beter.

De film is interessant en sexy,

veel spanningen en passie.

Verveelt zeker geen moment,

je moet er wel van houden, kunst

wijn, vrouwen affaires etc.

Scarlet altijd Lovely om naar te kijken ofcourse.

3,5 *

avatar van je80roen

je80roen

Goed geacteerd en heb me ook best vermaakt met deze romantische komedie. Maar echt memorabel is het allemaal niet helaas. 3* is daarom het hoogst wat ik eruit kan halen

arno74

Romantische film, waarin een voice-over ons het verhaal vertelt van Vicky en Cristina, twee Amerikaanse toeristes die Barcelona bezoeken. De film toont de toeristische plekjes van Barcelona. Prachtig verfilmd, luchtig, onderhoudend, met een tikkeltje komedie en drama.

Dat Woody Allen weet hoe je films moet maken wisten we al, en dat samen met de acteerprestaties van Rebecca Hall, Scarlett Johansson, Javier Bardem en Penélope Cruz levert een mooie film op, vooral een genot voor het oog.

Het eenvoudige script is prima voor deze film, maar diepgaande dialogen, meeslepende of spannende scenes, of verrassende plotwendingen, moet je niet verwachten.

Luchtig, bovengemiddeld filmpje.

arno74 schreef:

Luchtig, bovengemiddeld filmpje.

Ik zou zeggen: spreek voor jezelf. Ik vond het helemaal geen luchtig filmpje en ik weet niet wat je onder diepgaande dialogen verstaat, maar er worden juist zeer levensechte zaken besproken. mensen en hun levens-dilemma's. En of het meeslepend is of niet, dat is ook een erg persoonlijke beleving van de film. Ik vond het absoluut meeslepend. Jij blijkbaar niet. Maar schrijf niet wat een ander moet verwachten, zou ik zeggen..

arno74

Hallo Driello, ik spreek voor mezelf en ik geef mijn mening. Ieder mag verwachten wat ie wil, ik probeer niemand wat op de leggen. Ik zou zeggen: vertel me niet wat ik niet mag schrijven

Ieder zijn mening. Ik vond het wel tamelijk oppervlakkig en luchtig gebracht (en dat is niet negatief bedoeld). Er zat geen diepgang in (wel af en toe ruzie) en dat past gewoon prima in de film (hun geklaag in de film ging dan ook over het gebrek aan diepgang van hun relaties).

Driello

Als je de link legt tussen de statement van karakters over het gebrek aan diepgang in hun leven en jouw perceptie van gebrek aan diepgang in de film, dan begrijp je mijns inziens iets niet. Maar goed. Mijn reactie ging me niet zozeer in je mening, die ik prima vindt, maar meer om je statement dat anderen bepaalde zaken niet in deze film moeten verwachten. Ik verteld je niet wat je niet mag schrijven, maar het is wat vreemd als je bij voorbaat al aangeeft dat 'iemand die diepgang verwacht, teleurgesteld zal worden'. Die waarschuwing is kul. Als ik deze film nu zou zien en diepgang zou verwachten, zou ik niet teleurgesteld worden. Hetzelfde geldt voor spanning. Er zit juist veel spanning in de film, al is dat niet de triller/actiefilm spanning. Het is meer onderhuidse spanning. Welke beslissing neemt bijvoorbeeld Vicky inzake haar huwelijk enz.

avatar van kuk

kuk

Deze Allen prent raakt me op een laag die ik eigenlijk nog nooit in een film ben tegengekomen. De kwesties op het gebied van relaties en de dilemma's die daarmee samenhangen, slaan namelijk op een directe manier op mijzelf. Nu is iets dergelijks wel vaker het geval, maar dat een neurotisch figuur als Allen dat met betrekking tot liefde en relaties zo teweeg kan brengen, verrast mij nogal. Het was ook niet helemaal een effect dat ik voor het kijken überhaupt als een mogelijkheid had ingecalculeerd.

Dat maakt het echter niet minder de moeite waard. Het feit dat Juan Antonio als persoon zijnde een beetje buiten beschouwing wordt gelaten, kan ik de regisseur nog wel vergeven. De diverse aspecten van dilemma's an sich die aan de kaak worden gesteld, zijn namelijk van een dusdanig niveau dat het constant mijn verbazing bleef wekken. Verbazing over hoe natuurgetrouw de emoties die bij die dilemma's betrokken zijn, tot uiting kwamen bij de verscheidene personages. Dat het verhaal daarbij misschien wat vergezocht is, kon die kracht niet doen verminderen.

avatar van Elke91

Elke91

Hele leuke film! Had er eigenlijk niet zo heel veel van verwacht. Erg interessant. Scarlet natuurlijk prachtig en Penelope ook. In het begin dacht ik ook: die man is niet zo knap maar aan het einde vond ik hem echt super charmant.

Elke91 schreef:

Die man (Javier Bardem) is in juli 2010 met Penelope Cruz getrouwd.

Pierre1965

Film over een, laat ik het noemen een soort vierhoeksverhouding.

Dan heb je eigenlijk al een ongeloofwaardig gegeven.

Ondanks dat wordt er zeer aardig geacteerd, door een stel mooie mensen om te zien.

Qua sfeer is de film top.

Maar daar staat Woody Allen altijd wel garant voor.

Pierre1965 schreef:

Film over een, laat ik het noemen een soort vierhoeksverhouding.

Dan heb je eigenlijk al een ongeloofwaardig gegeven.

Waar heb je die vierhoeksverhouding dan gespot? Er was een driehoeksverhouding en dat is niet zo geloofwaardig, hoor............

avatar van Hannibal

Hannibal

Qua verhoudingen is alles mogelijk en dus geloofwaardig.

Pierre1965

Oke die vierhoek wordt compleet gemaakt door Christina.

Ze heeft een vriendschappelijke relatie met Vicky.

In laatste instantie krijgt ook zij te maken met hetgeen nog is tussen de schilder en zijn ex.

Vandaar dat de term vierhoeksverhouding bij mij opkwam.

Driello

Volgens mij zwak je nu al je punt af. Er was een driehoeksverhouding in de film tussen Christina, Juan-Antonio en Penelope Cruz (Marie-Eliza?).
Daarvoor had Vicky een kortstondig avontuurtje met Juan-Antonio. That's it.
Niet meer en niet minder.

Pierre1965

Nee hoor ik leg zelfs uit dat de 4 personen wel degelijk op gebied van verhouding met elkaar te maken hebben. Gezien vanuit het perspectief van Juan-Anthonio heeft hij met alle 3 een verhouding en de vouwen kennen elkaar en hebben of krijgen in de film een emotionele band.

Vermakelijk interessant, die verwikkelingen.

Ik waardeer ook enorm hoe Woody Allen dit de acteurs laat uitbeelden.

Mijn opmerking "ongeloofwaardig gegeven" is derhalve niet eens negatief.

In Allen's laatste film (Midnight in Paris) is het gegeven helemaal ongeloofwaardig maar maakt hij er een verukkelijke film van.

Vond wel de opmerking van Hannibal opmerkelijk: "Qua verhoudingen is alles mogelijk en dus geloofwaardig".

Wellicht heb je daar nog wel gelijk in ook, alleen in mijn omgeving nog nooit gezien.

Pierre1965 schreef:

Ja, mooie boel. Ik heb een vriendin, daarvoor had ik een vriendin, die heeft nu een nieuwe vriend dus ik ben ineens in een 4-hoeksverhouding.......hmmmmmmmmmm......als je het zo beschouwt, heb ik eigenlijk een enorm spannend leven.........Thanks Pierre, je hebt me overtuigd!

Maarre: ik ken mensen die daadwerkelijk in een vierhoekshouding leefden en echt allemaal sex met elkaar hadden. Dus: het is niet ongeloofwaardig. het bestaat.

Pierre1965

Het is ook nooit mijn intentie om iemand te overtuigen.

Ik geef altijd aan wat ik ervaar.

Ik benoemde het in 1e instantie ook al niet eenduidig vandaar de zin; Film over een, laat ik het noemen een soort vierhoeksverhouding.

Vraag me altijd af of zoiets lang goed gaat met zijn vieren (of nog meer)

Mijn leven is op dat gebied heel saai.....gelukkig.

avatar van kort0235

kort0235

Toch een van de mindere films van Woody Allen.

De maniertjes van Scarlett die kennen we onderhand wel, maar blijft wel een prachtige vrouw.

Interessanter in deze film is de rol van Rebecca Hall, die Scarlett overtreft.

Wel een typische Allen-film met de bekende dialogen, wendingen en realtieproblemen.

Maar Allen staat wel garant voor films die boven het gemiddelde uitstijgen!

Ik ben een Allen-fan en zal dat ook blijven, maar deze film behoort niet tot zijn betere genres.

Driello schreef:

Doe niet zo irritant man. Hij probeerde je nergens van te overtuigen, maar legt slechts uit hoe hij dit interpreteerde. Dat jij het anders ziet is prima, nergens voor nodig om er op zo'n sarcastische en irritante manier over te bakkeleien.

Alice D.

Afijn, de film.. Mooie film die me zeker wist te boeien en eigenlijk verraste.. Heb niet veel van Allen gezien, maar verwachtte eigenlijk de standaard romantische drama over een standaard oppervlakkig liefdesverhaal met een zoetsappig of semi ontroerend einde...

Niets was echter waar.. een prachtige enerzijds luchtige film over mooie verhoudingen.. karakters waren stuk voor stuk interessant en weerspiegelden overtuigingen die in de maatschappij door gemeenschappen gedeeld worden, dat was mooi om te zien. Gelokaliseerd in een sfeervolle Barcelona, mooie muziek op de achtergrond en met steengoede en overtuigende acteurs.. Film was alles behalve oppervlakkig, het was mooi om de verschillende opvattingen over leven en liefde en transformaties van de karakters te zien..

Pierre1965

Welkom Alice D. bij moviemeter.

Ook nog bedankt voor je bijval.

Mag ik je Midnight in Paris aanraden om eens te kijken, ook van Woody Allen.

Alice D. schreef:

Snap niet waar deze reactie ineens vandaan komt, maar heb er maar een prive-bericht aan gewaagd.

Aan Pierre 1965: ik weet niet hoe jij mijn bericht had opgevat, maar het was niet sacrastisch bedoelt. Mijn excuses als het wel zo over kwam.

Pierre1965

Nou een beetje irritant ben je wel.

Tja en dan kan het ook nog zomaar gebeuren dat mensen je sarcastisch gaan noemen.

Maar ik ben wel wat gewend.

Je mag schrijven wat je wil.

Alleen de vraag in zijn algemeen is. Wat wil een mens schrijven?

Wij waren er vanaf 9 November wel uit geloof ik.

Ik neem je ook niks kwalijk of zo, ben vredelievend.

Maar ik vond het wel charmant van Alice dat zij of hij, zo recht voor z'n raap schreef.

Driello schreef:

Hmm, dan denk ik niet dat de definitie van sarcasme jou bekend is, aangezien je hier gewoon sarcastisch bezig bent:

Tenzij jij jouw leven echt om die reden zo "spannend" vindt en Pierre jou echt heeft overtuigd, wat ik ten zeerste betwijfel.

Jammer dat je niet weet waar mijn reactie naar jou toe vandaan komt, maar Pierre klaarblijkelijk wel. Voor mij was dit ook geen uitnodiging tot een discussie en is het ook niet nodig om het hier in privé nog over te hebben, gewoon een opmerking die ik niet voor me wilde houden.

Pierre1965 schreef:

Nou een beetje irritant ben je wel.

Maar ik ben wel wat gewend.

Je mag schrijven wat je wil.

Alleen de vraag in zijn algemeen is. Wat wil een mens schrijven?

Wij waren er vanaf 9 November wel uit geloof ik.

Ik neem je ook niks kwalijk of zo, ben vredelievend.

Zij.

En verder deel ik absoluut jouw visie betreffende "vierhoeksverhouding".

Pierre1965 schreef:

Welkom Alice D. bij moviemeter.

Ook nog bedankt voor je bijval.

Mag ik je Midnight in Paris aanraden om eens te kijken, ook van Woody Allen.

Geen dank.

Bedankt voor je aanrader, die staat al op mijn lijstje! Ik ben sindskort enthousiast geworden over de werken van Allen (dusver Match Point, Cassandra's Dream en Vicky Cristina Barcelona bekeken) en ze zijn me allen heel goed bevallen, uiteraard wel in gradaties. Ben benieuwd naar Midnight in Paris! Mag ik vragen waarom jij deze specifiek aanbeveelt?

Alice D. schreef:

Geen dank.

Alice,

Alles wat een film van Allen interessant maakt, komt in Midnight in Paris geweldig sterk naar voren.

De liefde voor sfeer, de sfeer van Parijs, het gevoel van nostalgie.

Mooie dialogen en romantiek.

Een knipoog naar het intellectuele en artistieke, humor en het relativeren.

Dit alles verpakt in een fantasie, maar door het gevoel dat in de film zit voel je je niet bedrogen, integendeel.

Het wordt allemaal heerlijk bereid en geserveerd in de leukste film van het jaar.

Trouwens, hij draait nog!