Genre: Drama / Romantiek
Releasedatum: 11 december 2008
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Vicky Cristina Barcelona
"Life is the ultimate work of art."
Vicky (Rebecca Hall) en Cristina (Scarlett Johansson) zijn twee Amerikaanse vrouwen die de zomer in Barcelona doorbrengen. Daar ontmoeten ze een Spaanse schilder (Javier Bardem) en diens mooie, maar knettergekke ex-vrouw (Penélope Cruz). Samen raken ze verwikkeld in een romantisch avontuur dat voor sommige van hen een tragedie en voor andere een wonder is.
Cristina
Mark Nash
Charles
Guitarist in Barcelona
danuz
De uitverkochte zaal was het hiermee eens; een klinkend applaus tijdens de aftiteling.
Natuurlijk wel enigszins een thuiswedstrijd voor Woody! (Neem aan dat je hem in Manhatten hebt bekeken?)
Poisonthewell
Yep, de Angelika op Houston & Mercer. Inderdaad wel het soort filmhuis waar Allen's films populair zijn.
confucius
Potverdekke! Weer een nieuwe van mijn top favoriet Woody. Hopelijk komt deze nog uit - op dvd - voor ik 'naar de overkant' verhuis! Ik behoor reeds tot de doelgroep 'Ziekte en Dood' snap je.
Dogie Hogan
Knisper
Fantastische film. Waar ik in eerste instantie nog enigszins skeptisch tegen de wat stereostype benadering van Spanje aankeek, werd ik hier later gewoon in meegezogen. Acteurs doen het stuk voor stuk fantastisch (met applaus voor Rebecca Hall, die zelfs nog wat beter is dan de rest). Tegen het einde begint het een klein beetje te slepen, maar dat wordt echt grootscheeps goedgemaakt door de briljante uitspattingen van Penelope Cruz.
Nee, voor iemand die zeker geen Woody Allen-fan is, is dit toch wel een openbaring. 4*.
- 1964 stemmen
Bijzonder goede film, een van Allen's beste zelfs zou ik zo zeggen.
Allen moet je ondertussen niets meer leren natuurlijk, hij weet ondertussen wel hoe hij een verhaal moet vertellen en brengt daarbij de mooie plekjes in Barcelona en Oviedo mooi in beeld. Met een interessante studie over verschillende aspecten van de liefde (en hoe verschillende mensen ermee omgaan) blijft hij bij zijn geliefkoosd onderwerp. Zoals altijd is de film narratief redelijk onvoorspelbaar, wat ik wel leuk vind. Ik vond de film verder ook minder intellectualistisch dan zijn meeste werk. De cast is natuurlijk erg sterk, vooral Rebecca Hall vond ik inderdaad geweldig. Javier Bardem laat hier opnieuw zien dat hij een veelzijdig acteur is (vreemd dat zo'n lelijke kerel zo'n charisma kan hebben) en ook Cruz was verrassend goed (ben geen fan).
cosp
Tsja, wat zal ik er van zeggen. Het was bijna een promotiefilm voor de stad waar in ik woon. Mooie beelden en een aanstekelijk liedje, maar geen sterk acteerwerk. Penelope Cruz en Hall halen het geheel met hun interpretatie nog wat omhoog. Bardem beheerst de engelse taal niet en dat is helaas te merken. Verwacht ook niet te veel van het verhaal of de erotische scènes. Kortom: ik begrijp niet waarom mensen dit een fantastische film vinden...
Kai

Toch ben ik nog steeds razend benieuwd ik heb toch wel een zwak voor Cruz, Johansson en Barcelona.
Knisper
Bardem beheerst de engelse taal niet en dat is helaas te merken.

Bovendien speelt hij een Spanjaard, dus zelfs als hij Engels niet zou beheersen, zou er niks mis zijn.
cosp
Ja, maar helaas gaat zijn slechte engels ten koste van de interpretatie. Soms is het net of hij niet weet wat hij zegt.
Daan23
Van Woody Allen verwacht ik steeds een goede film, en deze is er weer één....
Leuk verhaal, toffe beelden van Barcelona en 4 uitstekende acteurs. Vooral Cruz speelt de pannen van het dak.
Gaat dat zien, gaat dat zien.
Kronos
Knappe film weer van Woody Allen. Niet zo sterk als Match Point, maar zoveel beter dan verschillende films daarvoor.
Mensen die erg opwindende scenes verwachten gaan beter naar een andere film. Woody Allen concentreert zich zoals steeds op de psychologische verwikkelingen waar de personages mee te maken krijgen bij het aangaan van liefdesrelaties en/of het ingaan op verliefdheden.
donnie darko
Zeer aardige Allen weeral, al is het wel allemaal heel oppervlakkig.
Maar dat vond ik voor één keer absoluut niet erg. Ik zat bijna alleen in de cinema op de beste plaatsen, en kon echt genieten van deze verrukkelijke film die helemaal gedragen wordt door de vier hoofdrolspelers. Hall, Johansson, Bardem en Cruz spelen allevier uitstekend en zorgen ervoor dat de film wegkomt met het mager verhaaltje.
Voor de rest zeer veel leuke scenes met Penelope en Bardem. Ook is het altijd fijn om een film plaats te zien nemen in een prachtige stad als Barcelona.
Kronos
Terwijl ik naar de film keek vond ik het ook niet bijzonder diepgaand, in die zin dat het helemaal niet zwaar aanvoelt, bijna luchtig zelfs.
Maar de film blijft best hangen bij mij, de dagen erna. Ondanks het licht gebrachte verhaal worden er essentiële levenskwesties en diepzinnige vragen over liefde aangeboord.
De kracht van de film zit hem er voor mij juist in dat dit zo speels en vrijblijvend gebeurd. Er wordt de kijker niets opgedrongen.
Ik doe aan de hand van mijn nabeschouwing nog een half puntje bij mijn waardering bij.
- 1964 stemmen
Ik had exact hetzelfde gevoel. Best wel zwaardere, diepere en interessante thema's, maar op een erg luchtige manier gebracht.
Zo vond ik het bijvoorbeeld erg leuk om na te denken over wat nu precies de specifieke karaktereigenschappen waren van de twee zeer verschillende vrouwen, die ervoor zorgden dat ze allebei eigenlijk nooit de Liefde met hoofdletter L zullen vinden.
Oppervlakkig vond ik het dus zeker niet, net zoals ik het verhaal ook helemaal niet mager vond (Allen slaagt er ook nog steeds in met verrassende plotwendingen te komen).
Door de luchtigheid is de film iets toegankelijker dan vroeger werk van Allen (en hij is ook minder intellectueel). Je kan deze film bekijken als een ontspannend en lichtvoetige relatiekomedie, maar je kan ook op zoek gaan naar bepaalde levensvragen als je dat wil. Een film die dus werkt op meerdere niveaus, wat ik altijd erg kan smaken.
Patat
Zoetige romantische film met een interessante kijk op verschillende visies over de liefde. De vier hoofdpersonages worden sterk neergezet - vooral Penélope Cruz zet hier een sterke rol neer- en voeren je mee op hun reis door het prachtige Barcelona en hun twijfelachtige liefdesleven. Leuke film om te zien en om gezellig over na te praten met vrienden.
FilipSTG
Cyberjoi
Gisteren in de sneak gezien. Was wel een vermakkelijke film. Ik vond de meeste elementen voorspelbaar.
Verder werd er goed geacteerd Penelope Cruz kan goed de krankzinnige bitch spelen!
Iets hoger als een voldoende
Metalfist
Vicky Christina Barcelona
Een chaotische, intrigevolle, luchtige maar toch diepgaande film.
De film slaagt erin om toch redelijk diepgaande thema's aan te boren op een zeer luchtige manier (wat ook te danken is aan de geweldige vertolkingen van alle acteurs en de geweldige muziek). Tegen het einde begint het een klein beetje teveel van hetzelfde te worden, maar dat wordt echt grootscheeps goedgemaakt door de geweldige, zoniet briljante uitspatting van Penelope Cruz.
Het fragment dat even wordt getoond wanneer ze naar de film gaan is trouwens Alfred Hitchcock's Shadow of a Doubt.
mandy7
Gisteren in de sneak preview gezien.
Die muts die bij Pathe de Kuip rondloopt alsof ze de eigenaar is, had het helaas vorige week al verraden.
Ik wou deze film wel zien, en ik ga sowieso elke week naar de sneak, maar dan nog.. She needs to be quiet!
Anyhow,
leuke film, nu geen tijd (en zin) om er diep op in te gaan.
maar ik vond het echt geweldig!
Penelope Cruz stal de show.
Zij heeft gewoon 'the crazy' in haar ogen. Geniaal.
En bijna te eng overtuigend.
ArcovandenBroek
Heerlijke film, echt genoten. Javier Bardem, Scarlett Johansson, Rebecca Hall, alle 3 erg goed gedaan. Javier als Spanjaard die alles en iedereen in bed probeert te krijgen, Scarlett heb ik gewoon een zwak voor, Rebecca Hall zie je niet in veel films maar deed het erg goed. Maar de beste rol was van Penelope Cruz, vooral als ze in het Spaans begon te tieren, echt prachtig!
Dit is een absolute aanrader, de beste van Woody Allen voor mij persoonlijk!
- 1978 berichten
We are meant for each other and not meant for each other. It's a contradiction.
Eén van de diepzinnigere quotes uit "Vicky Christina Barcelona". Een film over twee Amerikaanse toeristen - in Barcelona op vakantie om hun verschillende kijk op de liefde te ontdekken - die toevalligerwijs een knappe Spanjaard tegen het lijf lopen; Juan Antionio. Dat hij een ongelooflijke straight-to-the-point droogkloot was werd gelijk duidelijk, ... And after I have shown you the place we are going to bed with eachother (o.i.d.). Het verhaaltje kabbeltje rustig voort zonder ergens echt te boeien. Op het moment dat de ex-vrouw van Juan in het spel komt - Maria Elena - werd het wat interessanter, maar het ontsteeg nergens de middelmaat van een aardige romantische komedie. Enige puntjes die eruit sprongen waren de scènes waar Juan enkele mooie one-liners uitsprak en wanneer Maria Elena in het Spaans begint te tieren. Naar het einde toe werd het echter allemaal wat zoet sappig en was het wel erg voorspelbaar, de trio tussen Juan, Christina en Maria Elena zag je mijlenver van te voren aankomen..
Een ander minpuntje was het weinig boeiende kleurgebruik, het was erg eentonig en voegde vrijwel niets toe aan de gehele sfeer van de film. Daarbij was het acteren van Hall niet om over naar huis te schrijven, bij vlagen was het gewoon irritant hoe ze zich presenteerde. Cruz en Bardem waren daarentegen erg goed en het was dan ook om te smullen als beide tegen elkaar tekeer gingen. Tot slot Johansson, gewoon een degelijke rol en ze paste perfect bij de naïeve Christina.
Al met al was het een vrij matige film met een bij vlagen best interessant verhaal. Helaas was het te saai uitgewerkt en werd er teveel gebouwd op de spaarzame komische momenten van Juan Antonio.
Knisper
[Daarbij was het acteren van Hall niet om over naar huis te schrijven, bij vlagen was het gewoon irritant hoe ze zich presenteerde.
- 1978 berichten
Het was niet zozeer het karakter Vicky zelf, het was puur de manier waarop Hall het presenteerde. Ik vond het vaak te overdreven en ergerde me hieraan waardoor ik me niet goed kon inleven. Er is daarom in mijn ogen wel degelijk wat aan te merken op haar acteren.
- 1964 stemmen
Hmm, ik vond Hall net erg sterk in deze film, net zoals Cruz trouwens.
- 1978 berichten
Hmm, ik vond Hall net erg sterk in deze film, net zoals Cruz trouwens.
Voor mij werkte het gewoon niet. Wat vond je zo goed aan haar? Ik vond namelijk dat ze eigenlijk niet veel toevoegde aan het karakter Vicky. Sterker nog, Vicky had veel potentie, maar Hall brak het karakter juist af.
Cruz vond ik echter - net zoals jij en wat ik ook eerder gezegd heb - zeer goed, bij vlagen zelfs uitstekend spelen
Herbart
Het was Vicky's film, want zij was het personage met wie echt iets gebeurde, die werkelijk met een zwaar dilemma werd geconfronteerd. Ik vond juist dat Hall die rol heel subtiel vertolkte. De andere rollen waren met opzet cliché, en gewoon heel leuk. Cruz als de krankjoreme Spaanse was helemaal het beeld van Johanna de Waanzinnige, de vurige en onberekenbare Spaanse.

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001