• 9.387.541 stemmen

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Drama / Romantiek | 96 minuten

Genre: Drama / Romantiek

Oorsprong: Spanje / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Woody Allen

Met onder meer: Javier Bardem, Penélope Cruz en Scarlett Johansson

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 11 december 2008

Plot Vicky Cristina Barcelona

"Life is the ultimate work of art."

Vicky (Rebecca Hall) en Cristina (Scarlett Johansson) zijn twee Amerikaanse vrouwen die de zomer in Barcelona doorbrengen. Daar ontmoeten ze een Spaanse schilder (Javier Bardem) en diens mooie, maar knettergekke ex-vrouw (Penélope Cruz). Samen raken ze verwikkeld in een romantisch avontuur dat voor sommige van hen een tragedie en voor andere een wonder is.

avatar van benan89

benan89

Aardige film maar niet meer dan dat.....leuk voorstel wat hij de meiden doet als ze in een restaurant zitten en dat ze er toch nog op ingaan.

Vondt de driehoeksverhouding met Cruz erg ongeloofwaardig, maar ben ook geen liefhebber van haar eerlijk gezegd.

Van mij 2,5*

avatar van JohnnyRehab

JohnnyRehab

Ik weet nog niet goed wat ik moet vinden van deze film. Het heeft wel een bepaald sfeertje wat me aanspreekt. Je wordt vanaf het begin zo in de film gezogen. Mooie omgeving, heerlijke spaanse muziek, en goed acteerwerk.

Sommige situaties wat onrealistisch ofzo.

Al met al wel een film die makkelijk wegkijkt.

avatar van JohnnyRehab

JohnnyRehab

Paalhaas schreef:

Dat vond ik nou juist een vervelend nummertje (irritante stem heeft die vrouw). En dan komt het nog eens een keer of 3 terug tijdens de film. Doe mij die ouwe jazznummertjes maar waarmee-ie z'n films gewoonlijk begint.

Maar dan is de hele sfeer van de film weg.

avatar van Tom&films

Tom&films

De film Vicky cristina barcelona gezien tijdens de sneakpreview in pathe schouburgplein.

Werkelijk niets uit deze film vond ik echt de moeite waard.

Degene die zeiden dat ze "penelope cruz" goed in haar rol vonden, verwijs ik naar de film" elegy" daar speelt zij goed, ook die film vind ik niet super maar wel beter dan Vicky cristina barcelona. 1*

avatar van tevelenco

tevelenco

Redelijke film met veel mooie plaatjes, dames en heel veel ontwikkelingen in de relationele sfeer.

Voor mij soms wel wat te veel van het goede.

Vond hem wel wat beter dan scoop maar haalt voor mij nooit het nivo van matchpoint en scoort dan ook maar een magere voldoende.

avatar van Celluloid Dreams

Celluloid Dreams

Heeft Confucius al een reactie geplaatst?

avatar van voskat

voskat

Tom&films schreef:

"penelope cruz"

Zo heet ze echt, hoor. Je hoeft er geen aanhalingstekens omheen te zetten.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

**Comparison Blu-ray < = > DVD: veel screenshots!

avatar van AHWA

AHWA

Vermakelijke film van Woody Allen met sterke rollen van Hall en Bardem, die twee sprongen er toch wel uit. Ik vond Johansson een beetje onwennig hier, ze leek me zich niet helemaal thuis te voelen in haar rol.

De soundtrack draagt bij aan de sfeer, vooral het openingsnummer is prettig om te beluisteren. Ik ben het wel met Josseheijmen eens, want ik vroeg me ook de hele tijd af waar ze al hun activiteiten van betaalden, maar misschien moet je daar maar niet aan denken in films zoals deze, maar toch. Het stak me wel een beetje.

De dialogen tussen Bardem en Cruz over Johansson zijn erg leuk, vooral het geconstante gehamer op het spreken van Engels in haar bijzijn was grappig.

Rebecca Hall heeft me weten te verbazen, ik dacht dat zij een beetje in het niet zou vallen bij Bardem, Cruz en Johansson, maar ik vond haar personage het beste van de film, heel mooi hoe ze toe durft te geven dat ze bang was om de sprong te wagen. Dat was zeer herkenbaar. Niet iedereen is zo'n vrije denker,

avatar van alecx

alecx

3.5* en alleen maar voor indrukwekkende acteer prestatie van Penélope Cruz!!!

avatar van gotti

Als Cruz geen oscar krijgt, hoop ik dat Obama na Guantanamo ook de Academy opdoekt!

avatar van BlueVelvet

BlueVelvet

Is dat niet wat overtrokken? Ze acteerde zeker aardig, maar zo bijzonder toch ook weer niet.

avatar van gotti

Totaal niet. By far de beste rol uit de film. Héérlijke rol ook...

avatar van kanjertje

kanjertje

Pff wat een opgeklopte en overgewaarde film!

3,48/5 hier op MM en 7,6 /10 op IMDB en bovendien winnaar van de Globe als beste komedie/musical.

Ik vond deze film werkelijk niks, heb spijtiggenoeg geen seconde kunnen lachen met deze drama/komedie.

Ik vond hem oersaai, langdradig en het verhaal stelde weinig of niks voor (2 vrouwen die samen op vakantie gaan en één man hen beiden in zijn bed wil)

Bovendien waren de acteerprestaties van Johansson, Hall en Bardem helemaal niet bijzonder.

Enkel Pennelope Cruz zette een betere prestatie neer al had ze slechts een bijrol in 'Vicky Cristina Bracelona'

avatar van MrTheEnd

MrTheEnd

Ik vond het een goeie film. Ondanks dat de voice over niet Woody Allen was, leek het net of je hem hoorde praten. Typisch een film van hem met bijpassende humor.

Niet alleen Pennelope zet hier een goeie rol neer.

avatar van voskat

voskat

kanjertje schreef:

Uhm, daarmee som je dus niet meer dan de eerste 5 minuten van het verhaal op...

En Peetje Cruz was geweldig. 100% Spaanse furie, 100% geloofwaardig (en ik kan het weten).

Apart hoe ze altijd meegroeit met het niveau van de regisseurs die haar casten. Dat ze nog maar vele malen mag samenwerken met Almodóvar en Allen!

avatar van dulcinea

dulcinea

Alweer een geslaagde Woody Allen film die het deze keer toch vooral van de sfeer en de chemie tussen de hoofdrolspelers moet hebben, al mogen de dialogen in bepaalde scènes er ook wel zijn.. Het verhaal is vrij eenvoudig en hier en daar een beetje cliché, maar weet op de goeie momenten toch ook te verrassen waardoor de film voor mij nooit saai werd. Het heerlijke zomerse sfeertje zorgt ervoor dat alles héél makkelijk wegkijkt.

Scarlet zie ik enorm graag bezig maar eerlijk gezegd heb ik haar al beter zien doen, Rebecca Hall was voor mij onbekend maar vond ik hier héél overtuigend, net als Javier Bardem.

En ik ben het hier blijkbaar oneens met de meerderheid hier, hoe geloofwaardig de rol van Penelope ook was ik vond ze van begin tot einde nogal irritant, zal wel aan mij liggen zeker :s

Al bij al leuk en origineel filmpje 3,5*

Montorsi schreef:
d.d.13012009 (...) Plotseling raakte Vicky verliefd op Juan Antonio, plotseling ging Cristina bij Juan Antonio wonen, ook plotseling vertrekt Cristina daar weer, en ook weer plotseling vertrekken ze allemaal weer uit Barcelona . Dit alles ongetwijfeld om de luchtige sfeer te benadrukken, maar wat mij betreft had het wat minder luchtig en wat diepgaander gemogen.
Eigenlijk gaat de hele film ook helemaal nergens naartoe en zijn de ontwikkelingen gewoon net te doorzichtig. (...)
'dit alles ongetwijfeld om de luchtige sfeer te benadrukken'... nee , dat gevoel heb ik niet.
Je somt alle 'plotselinge' gebeurtenissen op. Volgens mij is er zoveel te beleven tussen de regels door! Jonge mensen, zoveel keuzes... losbandigheid/ structuur ende regelmaat, huwelijk/ losse relaties, een driehoeksverhouding... Hoe verwarrend liefde kan zijn...

Wat jammer dat Allen er niet in is geslaagd jou in deze zoektocht mee te slepen en te laten meeleven!

AHWA schreef:

d.d.20012009 (...) ik vroeg me ook de hele tijd af waar ze al hun activiteiten van betaalden, maar misschien moet je daar maar niet aan denken in films zoals deze, maar toch. Het stak me wel een beetje.(...)

ja hè!

josseheijmen

nog even iets aangaande de voice-over aangezien die voor (hier en daar) verhitte discussie zorgt (as you like als een aanvulling op mijn recensie van d.d.05012009):

Ik vind 'm steengoed. Zeer menselijk en slaat de spijker wat mij betreft steeds weer precies op zijn kop.

avatar van The One Ring

The One Ring

josseheijmen schreef:

ja hè!

Dat is toch niet zo moeilijk? Van Cristina weet ik het niet zeker, maar Vicky kwam duidelijk uit een wat rijkere omgeving. Ik ga er verder sowieso ook vanuit dat als je besluit een maand op vakantie gaat je zorgt dat je overal genoeg geld voor hebt. Zeker als je iemand als Vicky bent die totaal geen verrassingen wil tegenkomen.

avatar van Montorsi

Montorsi

josseheijmen schreef:

Waarschijnlijk dan een verschil in ervaring. Zo verwarrend vond ik die liefdesrelaties ook eigenlijk niet, allemaal kraakhelder maar misschien wat complex in de verhoudingen tussen de hoofdpersonages.

josseheijmen

verwarrend voor Scarlett en Rebecca toch zeker (eigenlijk ook voor Javier en Pene )!

avatar van zeemeermin

zeemeermin

Een film met veel sfeer! Heb er van genoten. Sommige stukjes (misschien de voice-over en/of de dialogen?) deden me denken aan films uit de jaren '60/'70.

avatar van Siorgi

Siorgi

Zware tegenvaller, ongelooflijk saai en veel te weinig Penelope...

avatar van utfragger

utfragger

Ontzettend sterke film. Hele mooie herkenbare karakters (zonder té stereotype over te komen), realistische dialogen en juist niet voorspelbaar vond ik. Dacht dat het een échte vrouwenfilm zou zijn, maar bleek meer dan interessant ook voor de mannelijke kijker. Wat een verrassing!

avatar van Wouter

Slechte bouquetreeks. Niet eens afgekeken.

avatar van BlueVelvet

BlueVelvet

Kom op Wouter, van jou verwacht ik een iets minder inhoudsloos bericht!

avatar van Wouter

Ik vond het gewoon echt helemaal niks. Mooiemensenfilm voor pubermeisjes. Slecht geschreven vooral. Irritant stom.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Wouter schreef:

Slecht geschreven vooral. Irritant stom.

Je kan zeggen wat je wilt, maar het feit dat Allen een briljante schrijver is kan je hem niet ontzeggen.