• 9.379.506 stemmen

Gesproken taal: Russisch, Zweeds en Engels

Releasedatum: 20 maart 2003

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Lilja 4-ever

De 16 jaar oude Lilja leeft in een arme wijk in een stad van de voormalige Sovjet-Unie. Haar vriend is de jonge jongen Volodja. Samen hangen ze wat rond in de buurt. Ze fantaseren over hoe het leven voor hun gemakkelijker kan worden. Op een dag is er een sprankje hoop als Lilja verliefd wordt op Andrej. Hij vraagt haar om mee te gaan naar Zweden, waar zij samen een nieuw leven kunnen gaan opbouwen.

avatar van sydney

sydney

SlingBlade schreef:

Ik vraag me af welke betekenis je aan het woord indrukwekkend geeft.

Ja, wat is indrukwekkend? In ieder geval ook weer vanavond de blikken van de bioscoopbezoekers na afloop van de film.

avatar van gotti

Ik ga hem over een maandje denk ik nog eens in de bios zien (dan draait ie i.v.m. het moviezone programma in de meeste filmhuizen) en dan zal ik een kijken of ik ''gevoelloos'' ben (niet zo'n hele leuke opmerking trouwens...)

avatar van EmDee

EmDee

Gevoelloos is volgens mij niet het goede woord.

Het zal jou (en mij) wellicht minder raken en dat kan.

De enige keer dat ik (deels) gevoelloos was, was na mijn ruggeprik. En dat was een rare ervaring.

avatar van SlingBlade

SlingBlade

Jordy schreef:

wat er in de film gebeurt is verschrikkelijk, erg en indrukwekkend. Maar een film over een indrukwekkend onderwerp is niet automatisch zelf ook indrukwekkend... het deed me niet zo heel veel.

Bestaan indrukwekkende onderwerpen? Indrukwekkend is denk ik meer een begrip wat je zelf aan iets kan geven doordat het een bepaalde impact op jou heeft en/of indruk heeft gemaakt. Zelf vond ik het al een heel realistisch onderwerp waar nog bij komt dat het levensecht werd neergezet dmv de overweldigende acteerprestaties en de sfeerzetting.

Pierre1

In This World. Nieuwst uitgekomen project van Winterbottom, dat dit najaar in Nederland te zien is. Winnaar van de Gouden Beer in Berlijn.

Volgens De Filmkrant slaagt dit filmpje er in de tragiek van het vluchtelingenbestaan sober en realistisch neer te zetten (meer dan Frears' Dirty Pretty Things en Moodysson's Lilja 4-Ever, dat beide te onrealistisch en/ of melodramatisch zou zijn)...

Dit filmpje is in documentairestijl en met digitale camera's opgenomen.

Ehhhhh sinds wanneer is Lilja 4-ever een film over het vluchtelingenbestaan? En onrealistisch/melodramatisch????????

Pardon?

avatar van landrover

landrover

Lijkt me echt een supergoede film...

landrover schreef:

Lijkt me echt een supergoede film...

Klopt, is het ook.

avatar van jerry

jerry

Werd behoorlijk onpasselijk en geraakt door deze film. Tis zo dichtbij en realistisch!

avatar van rzasa

rzasa

Ik heb Lilja 4-ever nu anderhalve maand geleden gezien, en er is sindsdien eigenlijk geen dag voorbij gegaan dat ik niet even aan de film moest denken..... Verhoogd naar 5 sterren.

rzasa schreef:

Jij ook al... vandaar mijn persoonlijke nummer 1!

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

rzasa schreef:

Ik heb mij Rammstein CD maar uit de auto gehaald voordat ik tegen een boom wil oprijden . Steeds als nummer 1 van die cd opstaat krijg ik dat neerslachtige gevoel uit de film. Terechte 5 sterren (nog steeds).

Inderdaad, "gevaarlijk" nummer

avatar van Bozza

Bozza

Toen ik deze film ging kijken wist ik niet echt wat ik moest verwachten van een niet engelstalige film. Maar het is echt een intrigerende en mooie film. Er wordt goed in geacteerd en het verhaal is heel mooi...

avatar van Alan

Alan

Erg heftig hoor... deze film. Inderdaad realistisch neergezet en het voerde me echt mee in de belevingswereld van Lilja. Bij de man in de rode wagen had ik hetzelfde dilemma als Lilja zelf. Moet ze nou met hem meegaan of niet?

In plaats van popcorn adviseer ik bij deze film prozac...

avatar van FisherKing

FisherKing

Alan schreef:

Ze had niet echt een keuze, hé ?

FisherKing schreef:
Ze had niet echt een keuze, hé ?

Of toch... ? als we tenminste die "vriend"van Lilja bedoelen die haar naar Zweden bracht. Ik ben even kwijt welke kleur auto die had, maar volgens mij rood.

avatar van Alan

Alan

Wel of geen keuze… het ligt eraan hoe je het ziet. Als Lilja hem niet was gaan vertrouwen (ze had zich bijvoorbeeld kunnen afvragen hoe hij zo’n auto kon rijden), dan had hij nooit zover kunnen gaan om haar het land uit te smokkelen. Ze had alle reden om hem niet te vetrouwen na alle shit die ze had doorgemaakt. Maar ja, als je verliefd wordt liggen de zaken ineens heel anders. Bovendien was dit natuurlijk wel het enige sprankje hoop dat ze had.

Droopy

Klopt, maar ik heb het idee dat ze het wel redelijk goed overwogen heeft, ook gezien haar gesprek met haar andere vriend .
En inderdaad, liefde maakt blind.

avatar van lindastuurman

lindastuurman

Ein-de-lijk op DVD! Binnenkort nog maar es een keertje kijken dus. En dan maar hopen dat de 2e keer kijken niet ineens de film vervelend maakt, zoals me dat wel vaker overkomt.

Ik ben iig blij dat ik hem na zo'n lange tijd nog es kan zien.

lindastuurman schreef:

Ein-de-lijk op DVD!

Is ie uit op koop DVD of.. ?

avatar van lindastuurman

lindastuurman

Ja. Hij ligt in de winkels.

Joepie... halen !

avatar van DonnieBrasco

DonnieBrasco

Droopy schreef:

Jij ook al... vandaar mijn persoonlijke nummer 1!

Dat gevoel heb ik ook. Bij veel films denk je: Leuke film verder niets, maar hier heb ik echt heel lang over nagedacht.

Dit is verreweg de meest aangrijpende film die ik ooit heb gezien. Bijna alles is goed aan deze film. Daarom geef ik deze film 5 sterren.

avatar van electic

electic

Volgens de VARA-gids komt deze over twee en een halve week op Nederland 3.

Ben erg benieuwd...

avatar van EmDee

EmDee

Gaat t niet om Lilja 4-real?

avatar van electic

electic

nope

In een stukje over Together (29 december op tv) werd daar op gewezen.

avatar van FisherKing

FisherKing

Ik heb een Vara-gids voor me (geen leuk blad overigens) en zie het absoluut niet staan, Waar gevonden dan ??

avatar van starbright boy

Het nieuwe nummer (52) van de vara gids (enige tv gids die ik prettig vind). Rubriek filmweek, artikel over together (blz 28,29).

citaat: Het mooie daarbij is dat Moodysson (die met Lilja 4-ever, over twee weken op nederland 3, inmiddels een veel duisterder film heeft gemaakt) bewonderenswaardig genuanceerd blijft.

Ik vind het verbazingwekkend vroeg, maar het staat er echt.

Pierre1

Vanmiddag weer gezien, dit keer op DVD. Na herziening baal ik toch wel dat ik niet 6 sterren kan geven hier. Wat een geweldige en indrukwekkende film is het toch. 6*

avatar van Jes

Jes

Ik heb de film in het zweeds van kazaa gedownload dus die subtitles begrijp ik niet helemaal. Ik ben blij als hij op tv komt, kan ik hem opnemen want de dvd is duur.

Ik vind het een schokkende film en hij hoort bij mijn favorieten (net als fucking amal)!!!!! er moeten veel meer van dit soort films komen in plaats van scary movie deel 167 etc.