Genre: Drama / Komedie
Speelduur: 174 minuten / 180 minuten (première, VS)
Alternatieve titels: The Sweet Life / Het Zoete Leven
Italië / Frankrijk
Geregisseerd door: Federico Fellini
Met onder meer: Marcello Mastroianni, Anita Ekberg en Anouk Aimée
Gesproken taal: Duits, Engels, Frans en Italiaans
Releasedatum: 6 oktober 2010
Te zien in één bioscoop ()
Plot La Dolce Vita
"The world’s most talked about movie today!"
Marcello is een columnist die het 'zoete leven' beschrijft van de high society van Rome. Op zoek naar sappige roddels en schandaalnieuws, stort hij zich elke nacht in de drukte van Via Veneto, waar playboys, filmsterren en hoeren in nachtclubs en bordelen van het leven een feest proberen te maken. Maar in de nachten vol drank en seks sluimert diepe tragiek en verdriet.
- Trailer (YouTube)
- La Dolce Vita: Het Zoete Leven (BoekMeter)
- La Dolce Vita (MusicMeter)
Marcello Rubini
Paola
Riccardo
Mza
- 1924 stemmen
Zware tegenvaller, te lang, en niet boeiend genoeg. Wel erg mooie beelden van Rome en goed acteerwerk. Het is me eigenlijk een raadsel waarvoor dit zo'n klassieker is.
Ik sluit me bij Mza aan. Ik heb er dagen over gedaan om deze film uit te kijken.
pinky
- 1999 stemmen
Ik heb er dagen over gedaan om deze film uit te kijken.
...Ik heb 'm lekker niet uitgekeken. Scheelt een hoop vrije tijd. En nu we het er toch over hebben, al is het een beetje off topic: ik loop al een tijdje rond met een briljant idee, nl. een top zoveel van de Taaiste Films Aller Tijden! Ik had laatst op een rijtje welke films ik in de afgelopen jaren niet heb afgekeken om wat voor reden dan ook. Dat waren er nog best veel, inclusief erkende meesterwerken (La Dolce Vita). Volgens mij kan dat nog een unieke statistiek gaan opleveren en dat is toch prachtig? Die flop-honderds kennen we nou wel. Kan bovendien mooie verhitte discussies opleveren.
Padd0
Ik had juist het tegenover gestelde van wat iedereen hierboven zegt.
Ik vond het namelijk een hele makkelijke film om te kijken. Je werdt gewoon meegesleurd in de film.
Prachtig gewoon die "high society". Ik zou nog wel uren van dit soort films kijken.
Mooie aanklacht tegen de papparazzi ook.
4*.
mr.Frielink
Pas op! Dit is een wel erg trage film. De sfeerschepping is overigens geweldig. Het duurt even voordat de film opgang komt, maar door de prachtige cinematografie én de geweldige sfeer ( feestjes & drukke restaurantjes etc.) is dit een buitengewoon goede film.
Ramon K
Ik vind dit juist een prachtige sfeertekening van de glamour en glitter, een levendig portret van het nachtleven. Fellini's beelden zitten vol met energie en vitaliteit: nachtclubs met feestende mensen, overvolle terrasjes, kibbelende mensen en sprookjesachtige taferelen(die fonteinscene is werkelijk adembenemend). Het verhaal is meestal simpel en ontwikkelt zich langzaam...maar who cares? Ik zit de hele tijd aan het beeld gekluisterd. Ik geef trouwens 4 sterren(binnenkort een herziening)
mr.Frielink
Ik kon eigelijk nauwelijks verhaal ontdekken, en vond het meer een aaneenschakeling van losstaande gesprekken, zonder daarbij daadwerkelijk bij te dragen aan het verhaal, maar ach; dit is gewoon een topfilm.
Goodfella
Ik hoor ook bij de positievelingen hier, m'n 2e Fellini was opnieuw een heerlijke film om te zien. Helaas ontbrak hier dat vleugje surrealisme waardoor ik Fellini's 8 1/2 zo ontzettend goed vond, maar toch is dit werkje opnieuw zeer de moeite waard. Idd, dat geklets op een terrasje, feestje hier, feestje daar, beetje spokenjagen.. en het gaat maar door. Gewéldige sfeer! De muziek vond ik opnieuw helemaal fantastisch trouwens, hele ruime 3,5
Leuk dat iedereen deze film opeens gaat bekijken
. Ik wil 'm eigenlijk ook wel weer eens zien. Ben het erg met Goodfella eens; het sfeertje in deze film is geweldig. Een soort zomers, decadent, Zuid-Europees sfeertje waar the Talented Mr. Ripley alleen maar van kan dromen. Het verhaal is nu eenmaal te mager, dus daarom geen topper in mijn ogen. Misschien bij herziening...
titan
Mijn eerste Fellini dit (leek me een leuke voorbereiding op de documentaire over hem die vanavond op televisie komt)en hij viel niet tegen. Fellini geeft de film een mooie visuele flair mee. Nadeel vond ik wel dat de film af en toe wat langdradig en plotloos is. 3,5*
In de Varagids van deze week staat trouwens een leuk artikel van Wim Verstappen over Fellini. Het schijnt dat hij zijn acteurs regelmatig onzinzinnetjes (zoals een twee drie) liet roepen, om de personages in de montage achteraf andere zinnen te laten inspreken. Hierdoor loopt het beeld niet altijd synchroon met het geluid. In La dolce vita was dat het best te zien wanneer er bijvoorbeeld een flinke scheldpartij was. Dan zag je de lippen van de acteurs nauwelijks bewegen en aan de gelaatsuitdrukkingen was niet echt te merken dat ze dan boos of verhit waren.
Deze film viel me, na 8½ weer, erg tegen. Ik vond hem erg traag, te traag eigenlijk en te lang. Ik heb deze film dan ook, verspreid over vele dagen, met moeite uitgekeken en ik kan dus niet echt zeggen dat ik me 'vermaakt' heb. De klassieke status van deze film ontgaat me dan ook volkomen. 2*
Zachery Glass
Omdat Lindastuurman het had over Rome in haar bericht bij "The gladiator", moest ik plotseling terugdenken aan de paasvakantie in 1998.
We gingen met de school op "eindejaarsreis" (of hoe noemen jullie dat in Nederland?), we vertrokken op dinsdagochtend - en op maandagavond wou mijn vader (een hartstochelijk Fellini-fan)mij per se "La dolce vita" tonen (omdat die zich afspeelde in Rome én je kunt niet gaan naar Rome zonder "La dolce vita" te zien - zei mijn pa)
Ik kijk naar die film, vind hem best wel leuk (vooral die scene waarin Ekberg op de trap naar boven stormt en niemand haar kan volgen - behalve Marcello Mastroianni) en vertrek naar Italië.
Na zes dagen rondtrekken in Italië(in de bus was er één videocassette: "Witness" met Harrison Ford), komen we aan in Rome. We checken in in ons hotel en plotseling komt de leerkracht zeggen: "hey, er is nog tijd over - laten we naar de trevi-fonteinen gaan."
Nu moet ik zeggen - er was een meisje (Evelien is haar naam) in onze klas die alle deuren van m'n arme lodderhoofd wijd openzette (nog steeds doet ze dat). Evelien is écht de mooiste én liefste meid die er bestaat in het universum (maar da's natuurlijk puur subjectief
Bon, we komen aan bij de Trevi-fonteinen. Ik en m'n vrienden kraken een fles Chianti (de leerkrachten waren toch niet in de buurt!), plotseling gaan m'n vrienden weg (er was één of andere knappe Italiaanse in de buurt, vandaar.
Ik zit daar moederziel alleen en plotseling zie ik een groepje van onze klas bij de Trevi-fonteinen - Evelien en haar vriendinnen. Ik zie hoe haar vriendinnen haar in het water gooien en er giechelend vandoor spurtten - Evelien ook alleen achter latend.
Ik verlaat m'n krakemikkig tafeltje en loop naar de Trevi-fonteinen. Ik help haar (terwijl mijn hart zich opblies als een luchtballon!) uit het water en paf! plotseling slaat ze haar armen rond me heen en zegt ze: "Eigenlijk ben ik dolverliefd op jou."
Ik wist niet wat ik hoorde - en plotseling kreeg ik kippenvel en dacht terug aan die voorspellende scène in "La Dolce Vita"!
Of hoe iemand 5 sterren kan geven aan een film!
Stephan
Zit ik nu toch echt te kijken hoe duur tegenwoordig de tickets zijn...

Waarom overkomen die dingen mij nooit?
(laat de grappige reacties maar voor je
Zachery Glass
Ach, gotti - zorg ervoor dat je véél fouten maakt: doe stuntelige pogingen om haar te versieren, begin te stotteren als je probeer met haar te spreken (hhhhhhhalloooo, hhhhoe ggggaaat hhet?)- en deze situatie doet zich automatisch voor -
(werd opgetekend uit eigen ervaringen)
én het belangrijkste van al: deel een favoriete film! In ons geval was dat "Badlands" - en praten maar met die meid
empirekees
Goeie film, bleef de hele tijd boeiend. Veel scenes zijn rustig, maar niet traag.
Het acteerwerk weet ik niet zo goed te beoordelen.
Maar alles bij mekaar, Rome, de Italiaanse taal, en de muziek kom ik op 4*
ps Ik heb zo het gevoel dat de film na de tweede keer kijken beter wordt!
BoordAppel
Helemaal mee eens! Het leek ook wel alsof je naar een slechte wasmiddel reclame zat te kijken, iedereen praatte langs zijn/haar lippen. En die autorijscenes waren wel errug nep. Het laat wel erg goed, zeker op t eind, de decadentie van the rich and famous zien en de film heeft erg mooie beelden, maar ik vond hem toch te lang duren.
Illuvatar
zal straks nog even mijn commentaar geven ben hem op dit moment nog aan het kijken
Freud
Ik heb La Dolce Vita gisteren gezien, enorm genoten, ik dacht dat iedereen dat zou doen, en nu blijkt de helft hem saai en te lang te vinden. Terwijl die film toch spettert van begin tot einde! Ik was aan het scherm gekluisterd, toen hij gedaan was vond ik het vreemd dat alles rond mij in kleur was, en niet in het prachtige zwart-wit van deze film. En dan zwijg ik nog over de schitterende personages en de leuke muziek. Er zijn blijkbaar veel ongevoelige mensen op deze wereld.
tovenaar
Er zijn blijkbaar veel ongevoelige mensen op deze wereld.
Wat wordt ik hier ontzettend moe van zeg...
Wat wordt ik hier ontzettend moe van zeg...
Freud
Sorry hoor! Het lijkt trouwens nog wel mee te vallen met die ongevoeligheid als jullie zo snel op je tenen getrapt zijn...
Voel je niet aangevallen Freud, maar die berichten met "gevoeligheid ontbreekt in de meisheid" begonnen me een beetje de keel uit te hangen. Zulke berichten zijn imho de grootste BS. Zelfs de grootste klootzakken hebben wel een beetje (en wellicht diep weggestopt wel heel veel) gevoel...
Freud
Ik heb het gewoon als komische noot aan mijn bericht toegevoegd, maar ik ben blij dat het intussen dergelijke filosofische bedenkingen oproept. Er is nog hoop.
Als het komisch was, had je beter even een smiley kunnen gebruiken. Anders gaan komt het wel eens voor dat je serieus genomen wordt...

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

La Haine
Drama / Misdaad, 1995

Le Notti Bianche
Drama, 1957
rome italiëzeeverlies van geliefdelovesicknesssunriseirony krantfotograafbardesperationsadnessnight lifefountainsterven en doodunsociabilitycowardlinessgeesttrevi fountain