Genre: Thriller / Oorlog
Releasedatum: 22 januari 2009
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Plot Valkyrie
"Many saw evil. They dared to stop it."
Claus von Stauffenberg (Tom Cruise) staat dichtbij Hitler en is een dienaar in diens Derde rijk. Maar Stauffenberg walgt van de misdaden van de nazi-regering. Hoe langer hij de gruwelijke misdaden meemaakt, des te meer hij inziet dat Hitler een enorm gevaar vormt. Hij besluit samen met enkele andere officieren Hitler om te brengen door een aanslag op hem te plegen.
Claus Schenk Graf von Stauffenberg
Erich Fellgiebel
Carl-Friedrich Goerdeler
m1701
Geweldige film!!
Ondanks de 2 uur speeltijd heeft de film me geen moment verveeld!
Heb constant op het puntje van mijn stoel gezeten, vond de film zeer spannend! Wist ook helemaal niet hoe het verhaal zou gaan. Had er geen enkele verwachting van.
Carica had toch wel een aardige rol in de film! Ze deed het ook niet onaardig.
Deze film is zeker de moeite waard om te gaan kijken!!
Legan
Met enig tegenzin aan Valkyrie begonnen (dat effect heeft Tom Cruise bij mij ongeacht de film), maar uiteindelijk reuze meegevallen.
Wat direct opvalt is dat het vakkundig en degelijk is gemaakt en een uitstekende productiewaarde heeft. De cast is meer dan ervaren en slaagt erin om aardige prestaties neer te zetten ondanks de oppervlakkigheid van het verhaal en de personages. Maar het is Bill Nighy die als enige weet te overtuigen en met kop en schouders boven alles en iedereen uitsteekt. Wat betreft de inbreng van Cruise en de Nederlandse afvaardiging; de toegevoegde waarde ontgaat mij volkomen.
Dat er Engels in plaats van Duits gesproken wordt is jammer, maar nergens storend. Een ander mogelijk minpunt is natuurlijk de voorspelbaarheid, maar ook dit is nooit een issue. Integendeel zelfs; bij vlagen is Valkyrie zelfs zeer spannend, sfeervol en van een hoog niveau.
Woltertjes
Leuke film.
Er komen wel aardig wat praatstukken in voor maar de film verveelt niet. Goede oorlogsfilm.
JDSsmetje
Goede oorlogsfilm.
Juist omdat het zich in een tijdperk van oorlog afspeelt en de film te maken heeft met een belangrijk persoon voor de oorlog ( in negatieve zin dan) maakt het nog geen oorlog, gewoon omdat dat geen hoofdingrediënten zijn.
Karl van H.
Dat de afloop van een bepaalde film reeds bekend is, hoeft op zich geen belemmering te zijn aangaande de spanning die deze film op kan wekken. Het verhaal achter Valkyrie leent zich dan ook prima voor een spannende, enerverende rolprent om de avond op gezellige wijze mee te vullen. Het is echter spijtig dat de film faalt door de oppervlakkigheid van het script en met name door de platte personages, wiens gebrek aan diepgang enige sympathie in de weg staat. Valkyrie kijkt makkelijk weg, doch dit verhult geenszins het feit dat dit Hollywoodproduct nietszeggend is, en maar amper mijn aandacht wist te grijpen. Gelukkig is het nog leuk om vijf minuutjes lang naar Carice van Houten te staren.
mnrk
Deze film met Tom Cruise heeft me positief verrast.
Cruise speelde een prima rol als Claus von Stauffenberg....ook de keuze van de overige acteurs was prima.
Tja en dat Carice van Houten meespeelt is leuk voor Nederland....
De film is voor de rest prima uitgewerkt en prima om naar te kijken (ook al weet iedereen het einde al).
Bryan Singer heeft weer goed werk afgeleverd.
timburton
Een teleurstellende film die een poging doet mee te gaan met de Oorlogsfilm-mode. Cruise is net zoals altijd een saaie acteur. En de grote Britse cast kan deze film dan ook niet redden. Slecht idee trouwens om nou meteen drie acteurs uit 'Zwartboek' te vragen. (Die twee Nederlandse actrices, en die Duitse acteur) Het lijkt daardoor veel te veel op een poging een soort internationale versie van Zwartboek te worden. Het slechtste van alles is dat de film Engels gesproken heeft. Zo'n film moet de slechtste recensies krijgen, want ik vind zoiets niet meer kunnen, in een tijd dat ook de Amerikanen heus wel ondertiteling kunnen lezen. (zie 'Inglourious Bastards' bijvoorbeeld) Dan is dat maar jammer voor Cruise, moet hij maar op een Duitse cursus. Maar ik kan nou eenmaal een film absoluut niet serieus nemen als zo'n nazi met een bekakt Brits accent vlekkeloos Engels begint te lullen. Vreselijk! ik wind me al weer op als ik er over na denk. We gaan toch ook geen film maken over Amerikaanse soldaten die in Vietnam zijn, maar wel allemaal worden vertolkt worden door Duitstalige acteurs? Nee, toch. Dus ook niet andersom dan. Eigenlijk is dat de enige rede waarom ik de film geen 2,5 geef. 'N dik punt er af voor die onbeschaamde frats die Singer heeft uitgehaald.
Karl van H.
De gemiddeld Amerikaanse filmganger is volgens mij te lui om de hele film lang ondertiteling te lezen. Commercieel bezien is het dus een prima keuze, al slaat het op zich natuurlijk helemaal nergens op, die Engels sprekende Duiters.
Lovely Boy
Absoluut goede film. We weten allemaal de afloop maar gaande weg zit er toch een spanningsopbouw in die mij weet te grijpen naast de vraag waar het nu eigenlijk fout ging.
Goed geacteerd, mooie opnames hier en daar, ook goed gebruik gemaakt van oude vliegtuigen, voertuigen en wapens. Leuk om allemaal bekende acteurs voorbij te zien komen die allerhande rollen gespeeld hebben maar vooral al Duitse officieren in andere film speelden zoals Zwartboek, Stalingrad, The Pianist, Conspiracy, Der Untergang, enzovoort.
Beste Karl, dat de film niet overloopt van dialoog en uitdieping van de personages is juist logisch. Het gaat hier om de feiten, hoe is het gebeurd en waar ging het fout. Er zijn simpel weg te veel betrokken partijen in het complot om dat allemaal uit te diepen, daar is gewoon weg geen tijd voor. Daarnaast moet een blik, reactie of shot in een film genoeg zijn om te weten hoe iemand in elkaar zit. Dat moet nu eenmaal snel. Bevalt je dat niet? Ga dan een boek lezen en laat de films links liggen.
En Burton, zeur niet zo. Ja inderdaad, Engels sprekende Duitsers is scheef maar het is niet anders. Beoordeel de film op wat het wel heeft, meer dan voldoende naar mijn smaak, en niet op wat het niet heeft. Om een film een 1.5 te geven alleen vanwege die reden is kinderachtig. Waarom kijk je eer uberhaubt naar als het je zo stoort?
Warner Brothers
Ik had hier veel meer van verwacht. Ben blij dat ik hier niet voor naar de bios ben gegaan.
Karl van H.
@ Lovely Boy: als ik me niet in kan leven in de personages, dan wordt het behoorlijk moeilijk met ze mee te voelen. Als ik niet met ze mee kan voelen, dan wordt het saai om naar ze te kijken - zo simpel is het. Ik hoef niet van elk personage het complete levensverhaal te kennen, maar de personages in Valkyrie vond ik saai en vlak - en dus werd de film behoorlijk vervelend voor me.
totti999
Een film alleen beoordelen op wat er wel is, lijkt me ook wat kort door de bocht. Dat Britse accent voor nazi's vinden veel mensen (onder wie ik) gewoon zeer irritant, het komt de geloofwaardigheid van de personages en het verhaal niet ten goede. In dit geval gaat het hele verhaal over de Duitsers, dus dat maakt deze keuze des te teleurstellender. Kan me overigens weinig oorlogsfilms voor de geest halen waarin de nazi's wel Duits spreken, m.u.v. U-571?
Verder een erg intrigerend verhaal met goed acteerwerk, goed voor 3.5 sterren wat mij betreft.
Karl van H.
In Inglourious Basterds deden ze 't wel, maar dat was dan ook wel het enige correcte aan díe film
timburton
Het is ook gewoon iets wat ik niet meer vind kunnen. Het is kinderachtig om nog alles in het Engels te doen, of zoals Tarantino over de film zei: "It's not only English... it's fucking Shakespeare English!"
Karl van H.
Maar ja, 't is dan ook een film voor het grote publiek, en zoals ik al eerder zei: die willen geen ondertitels lezen ('als ik wil lezen, dan pak ik wel 'n boek' - maar dat doen ze natuurlijk ook nooit
), maar vermaakt worden. In zekere zin mogen we zelfs nog wel blij zijn dat de aanslag op Hitler in deze film überhaupt mislukt, want, om mijn geschiedenisleraar te citeren: "Als Tom Cruise het probeert, dan moet het wel lukken, zou je zeggen"
Inglourious Basterds loste dit probleem overigens op hele aardige wijze op, door de personages dingen tegen elkaar te laten zeggen als "Het is mij ter ore gekomen dat u uitstekend Engels spreekt; heeft u er bezwaar tegen als we in die taal verder gaan?" (in de openingsscène). Zo kom je het grote publiek toch nog halverwege tegemoet, zonder de geloofwaardigheid uit het oog te verliezen.
Mr_Remia
Erg goede film!
Sterk verhaal over de complotten die in WWII tegen hitler plaatsvonden. Cruise speelt de rol heel goed alleen vind ik hem niet echt in zo'n soort film thuishoren.
Erg spannend, de film verveeld geen moment ook al zit er weinig actie in, als je de film volgt en hem ook snapt is het echt een meesterwerk 4*
Lovely Boy
Tja, dan is de vraag hoeveel je van de oorlog weet en of een dergelijke historisch gebeurtenis en opsomming, zo mag je film wel noemen want een goed uitgewerkt drama is het niet, wel wat voor je is. Ik persoonlijk weet veel van de oorlog en dus had ik totaal geen moeite mee in te leven en er is praktisch niemand voor bij gekomen waar ik niet wat van gelezen heb. Hele gemakkelijke redenatie nog even, vergeef mij al vast, maar het zijn de mensen die een aanslag op Hitler plegen, hoeveel sympathie en medeleven moet er bij jouw dan nog gecreerd worden? Dan hebben ze mij al vrij vlot aan boord.
'n Aanslag op Hitler kan ik natuurlijk alleen maar goedkeuren (
), maar de reden waarom juist uitgerekend het personage van Tom Cruise dit wilde doen, vond ik behoorlijk oppervlakkig. Verder dan 'Tja, eigenlijk is die Hitler toch niet zo tof als ik dacht' komt de film niet; dan is 'We moeten laten zien dat niet alle Duitsers slecht zijn' er al eentje die meer in de buurt komt. Het kan natuurlijk ook komen dat Tom Cruise een behoorlijke drol van een acteur is, wat 'ie in deze film maar weer eens bevestigd.
ErwinH
'n Aanslag op Hitler kan ik natuurlijk alleen maar goedkeuren (
), maar de reden waarom juist uitgerekend het personage van Tom Cruise dit wilde doen, vond ik behoorlijk oppervlakkig. .
Tom Cruise speelt de persoon die de aanslag werkelijk heeft gepleegd, hoe kan in deze film dit personage de aanslag dan niet plegen maar iemand anders. ?? Wat een raar commentaar zeg...
Karl van H.
Maar de beweegredene waarom Tom Cruise z'n personage dit wilde doen, komen niet echt naar voren - dat bedoel ik te zeggen. Laten we het er maar op houden dat ik Tom Cruise in deze film niet overtuigend vond als Claus von Stauffenberg.
timburton
O, nee Karl. Dat had met iets heel anders in deze film te maken, waarom die over ging naar Engels. Iets wat ik niet hier ga vertellen, aangezien je daarvoor zelf de film moet zien. Maar het is uiteindelijk maar 20 % van de film waar Engels in wordt gesproken (de rest is Frans of Duits), dus zó vaak werd geen truukje bedacht.
timburton
Omdat, zoals Karl van H. latterlijk zegt, Cruise een drol van een acteur is. Iets waar ik me volledig bij aansluit.
Psst... ik heb iets geniaals ontdekt op mijn DVD! Er staat een Duitse vertaling op! Wordt het toch nog een leuke filmavond
Nee, de film is überhaupt erg matig.
skipy05
Goede sterke film. Je weet zo hoe het gaat aflopen maar toch is hij spannend van het begin tot het einde. Ik vond Tom Cruise zeer goede rol spelen. Het Engels in de film stoorde mij niet zo echt. Het was een goede film maar ik zal hem niet rap een 2de keer zien.
Tarkus
Ik ben heel goed bekend met dit verhaal, heb er veel over gelezen en ook vele documentaires van gezien, en daarom weet ik ook zeker dat het in deze film niet allemaal correct wordt verteld, zeker wat er aan de aanslag vooraf gaat is niet helemaal juist.
Maar het is niet mijn bedoeling dat allemaal hier te gaan corrigeren, de boodschap van de film, dat niet alle Duitsers nazi's en moordenaars waren, komt wel duidelijk over.
Verder is de film wel zeer goed gemaakt, met oog voor details, het juiste oorlogsmaterieel, uniformen en locaties.
Dat Tom Cruise Stauffenberg zou vertolken schrikte me aanvankelijk ook een beetje af, maar toegegeven, hij doet het goed, met respect voor het personage Stauffenberg.
En ook alle andere personages zijn niet slecht gekozen, al had men misschien voor Hitler opnieuw Bruno Ganz kunnen vragen.
Nog een opmerking, die velen maken, de film had nog beter geweest mocht er Duits gesproken zijn.
Maar toch 4,5 sterren, omdat hij goed is gemaakt met zeer goede vertolkingen en respect voor de geschiedenis (op enkele foutjes na) en eerbied voor de personages.
Sisko
Film viel absoluut niet tegen! Had wat negatieve berichten gehoord maar ik vond 'm goed en spannend.
booyo
Prima oorlogsfilm, maar wist nergens echt te overtuigen. Met Tom Cruise heb ik altijd moeite, en ook hier vond ik zijn vertolking als Claus von Stauffenberg maar oppervlakkig. Het is een spannend verhaal en ik heb me tijdens het kijken niet verveeld. Alleen vond ik dat het her en der de nodige diepgang miste.. En ook ik ergerde me best aan het feit dat er Engels gesproken werd door de Duitsers!
'n Prima oorlogsfilm, 3*

WOII-film 'Valkyrie' met Carice van Houten en Tom Cruise komt binnenkort naar Netflix

Oorlogsthriller 'Valkyrie' met Tom Cruise en Carice van Houten donderdagavond 9 mei uitgezonden op televisie

De grootste internationale films met een Nederlandse acteur

Der Untergang

The World's Fastest Indian
Biografie / Roadmovie, 2005

Rush
Biografie / Sport, 2013
berlijn, duitslandzelfmoordbommoordweerstandman vrouw relatietweede wereldoorlognaziplanvriendschapbedrogtreasoncolonelmilitary officerplotgerman officermedal geweldoperation valkyrie