menu

Valkyrie (2008)

mijn stem
3,27 (2745)
2745 stemmen

Verenigde Staten / Duitsland
Thriller / Oorlog
121 minuten

geregisseerd door Bryan Singer
met Tom Cruise, Kenneth Branagh en Bill Nighy

Claus von Stauffenberg (Tom Cruise) staat dichtbij Hitler en is een dienaar in diens Derde rijk. Maar Stauffenberg walgt van de misdaden van de nazi-regering. Hoe langer hij de gruwelijke misdaden meemaakt, des te meer hij inziet dat Hitler een enorm gevaar vormt. Hij besluit samen met enkele andere officieren Hitler om te brengen door een aanslag op hem te plegen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=-YppIQUiE9Y

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van avdj
2,5
Ze blijven jaarlijks komen: films over de Tweede Wereldoorlog. Daar is an sich niets mis mee, het onderwerp is immers interessant genoeg om Hollywood nog decennialang van brood te voorzien. De materie is schier onuitputtelijk waardoor zelfs een ‘klein’ onderwerp als operatie Valkyrie absoluut een film verdiend. Het is alleen jammer dat het zo’n lange zit is geworden.

Allereerst het visuele aspect. De film speelt zich vrijwel uitsluitend af in kraakhelder 'daglicht'. Dat is een goede keuze als je de uniformen te allen tijde in blinkende staat wilt zien. Voor de sfeer van de film doet het echter weinig goeds. Zelfs in de scenes met Adolf Hitler valt er maar weinig te proeven van de grimmigheid die deze periode heeft gekenmerkt.

Het acteerwerk is ook buitengewoon flets. Tom Cruise is gewoon Tom Cruise. Net als bij Barry Atsma maakt het geen donder uit in welke kledij je hem de filmstudio instuurt. Hij is gewoon altijd volledig herkenbaar als Cruise en kruipt nooit daadwerkelijk in de huid van zijn personages. De wat inwisselbare bijrollen helpen Valkyrie ook niet vooruit.

Ten slotte de actie: die is nihil. Als de bom eindelijk afgaat, zien we daar twee seconden van, daarna wordt er meteen weer ingezoomd op Van Stauffenberg. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben totaal niet geïnteresseerd in geamputeerde benen, maar het plaats van delict verdient wel iets meer tijd binnen de film. Heel even wat weggetrokken rookpluimen of de eerste woorden van Hitlers reactie.

Niets van dat alles; het verhaal en de film gaat, wederom in helder daglicht, weer verder. Na precies twee uur maakt een serie executies een einde aan Valkyrie en is de kijker maar weinig wijzer geworden.

2,5*

avatar van baspls
3,5
Valkyrie verteld het verhaal van Claus von Stauffenberg die samen met een aantal belangrijke militairen uit Nazi-Duitsland een moordaanslag op Hitler organiseert.

Tom Cruise speelde een prima hoofdrol. De vele Nazi-officieren worden vertolkt door Britse acteurs zoals Kenneth Branagh, Bill Nighy en Terence Stamp. Verder spelen ook Duitsers rollen, namelijk Thomas Kretschmann en Christian Berkel o.a. en tot slot zelfs de Nederlandse actrices Carice van Houten en Halina Reijn (gecast omdat Tom Cruise onder de indruk was van Zwartboek).

Oorlogsfilms waar Nazi's Engels spreken vind ik altijd raar aanvoelen. Hier doen ze het wel leuk door de film in het Duits te laten beginnen en dan langzaam in het Engels laten overgaan (alsof de TARDIS van Doctor Who het voor ons heeft vertaald). Maar toch komt het zo gek over dat Hitler Engels praat (best aardig geprobeerd door David Bamber) en hoe bepaalde acteurs wel een Duits accent hebben en anderen weer niet.

Het verhaal is maar liefst 5 keer eerder verfilmt, maar toch is Valkyrie de bekendste versie. De Duitse TV-film Stauffenberg (2004) met Sebastian Koch wordt ook veel geprezen.

Valkyrie is een erg degelijke oorlogsfilm. De film is prima opgenomen en de locaties (vaak gefilmd op de daadwerkelijke locatie waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden) en de kostuums waren uitstekend verzorgt. In twee uur weet de film de historische gebeurtenis goed in beeld te brengen en is daarnaast nog vermakelijk ook. Knap want de afloop van de film was al voor aanvang een open boek.

Geen heel erg hoogstaande film, maar ook nergens slecht en zelfs behoorlijk historisch correct.

avatar van Capablanca
mod122 schreef:
Ik snap alleen het commentaar op de keuze voor engels ipv duits niet helemaal. Het is een hollywood film dus kan je niet veel anders verwachten. Daarnaast stoorde het mij niet heel erg in Valkyrie terwijl het me in bijvoorbeeld Troy enorm irriteerde maar dat had misschien meer te maken met het 'schotse' accent van Hector.


Ja, maar om de hele film nou in het Oudgrieks op te nemen...

avatar van Fisico
3,0
Vrij matige film over een interessant onderwerp en een cruciale gebeurtenis die de wereldgeschiedenis kon herschrijven. Het valt me ook des te meer op hoe vaak we Hitler op het witte doek mogen aanschouwen, hoe moeilijk het is zijn personage te vertolken. Het doet alleen maar mijn achting voor Bruno Ganz (Der Untergang) stijgen. In Valkyrie levert David Bamber maar een flauw afkooksel af. Dat er in de film bovendien Engels wordt gesproken, maakt het er natuurlijk niet beter op. En van Tom Cruise zal ik nooit fan worden, van zijn films evenmin.

Verder vind ik het jammer dat ondanks het feit dat de film gaat over de (laatste) aanslag op Hitler net zo weinig onder de aandacht wordt gebracht in de film. Buiten de explosie en de korte voorbereiding vooraf, wordt deze gebeurtenis volledig aan de kant gelaten. Hier kon veel meer uitgehaald worden. Ook qua spanning bleef het zeer beperkt. Er zat te weinig diepgang in de personages en er werd net daarom te veel gepalaverd over de plannen van de aanslag (veel oeverloos gemelk). Niet dat hier iets op tegen is, maar probeer dan ook de rest van de film op eenzelfde niveau te brengen.

3,0
Ondanks dat Tom Cruise er in zit is het toch een goede film. Vind het heel lastig om hem los te zien van zijn geloof of wat het ook is en daarom vind ik hem ook verschrikkelijk. Toch wel de moeite om de film een keer te zien. Al is het maar om Carice te zien! Toch leuk om te zien dat een Nederlandse in zo'n grote film zit.

avatar van Kondoro0614
3,5
Vandaag was het weer eens een beurt om een film te gaan herzien en ook deze film had ik al een aardig lange tijd op het oog, puur ook dankzij het concept maar het leek me in het algemeen gewoon nog weer een leuke film om weer eens te herzien en dat komt ook mede dankzij de hoge stem die ik ervoor geplaatst had. Mijn oog op stond al langere tijd op ‘Valkyrie’ niet dankzij het feit dat een persoon al Tom Cruise mee speelt nee, het concept sprak mij erg veel aan en dat ging om de vijftiende (mislukte) aanslag op Adolf Hitler in 1944 met een groot uitgedacht project en team erachter. Daarom dat ik me nog redelijk vermaakt heb met deze film, ondanks dat er eigenlijk vrij weinig tot helemaal niet in geschoten word is het oog voor detail wel meer en deels aanwezig maar zoals elke Amerikaanse tweede wereldoorlog verfilming kan geen enkele Duitser (zelfs Hitler) geen woordje Duits praten en is het allemaal erg cliché.

Toch weet Bryan Singer hier wel een boeiende film neer te zetten. De omstreden Amerikaanse regisseur heeft de laatste tijd wat commotie over zich heen gekregen omdat meneer niet op de set zou verschijnen en dat was misschien ook wel bij deze film aan de hand, toch blijft de film best sterk in zijn rol zitten. En dan kan ik de niet Duits sprekende Duitse soldaten toch nog een beetje matsen want kwalitatief heeft de film wel veel te bieden, zo zagen de uniformen er goed gelikt uit en zijn er toch weinig punten op te noemen waar de film zich niet aan houd, omtrent de Duitsers.

Aangezien de film over een waargebeurd verhaal ging waar ik het wat later over ga hebben, kent de film een leuke cast die er voor moet zorgen dat de personages zo goed mogelijk in beeld worden gezet. Tom Cruise is natuurlijk het gezicht van de film als hij de Duitse verzetsheld Claus von Stauffenberg mag spelen in de film. Ook Bill Nighy deed het leuk als de generaal Friedrich Olbricht wat eigenlijk een mede bedenker is geweest van de aanslag. David Bamber deed het aardig leuk, hij mocht de rol van de nazi-Duitse kopstuk Adolf Hitler spelen maar toch moet ik toegeven nadat ik Bruno Ganz deze rol heb zien spelen kan ik niet meer wennen aan een ander gezicht voor deze rol. Toch was David niet bepaald een ramp om te kijken en ik vond dat hij zich lekker in zijn rol wurmde. Ook nog leuk om te zien is dat de film een gezelschap heeft van twee Nederlandse actrices als Carice van Houten die de rol van Nina von Stauffenberg mocht verzorgen en ook nog Halina Reijn die de rol van Margarethe von Oven op zich nam.

Zoals ik al zei kende de film een waargebeurd verhaal. We volgen hier het verhaal van de vijftiende aanslag op Adolf Hitler die wederom mislukt was. Moet je na gaan, vijftien aanslagen op je terwijl je een leider van een supervolk denkt te zijn, blijkbaar was hij toch niet zo geliefd als hij dacht. Dit film volgt een opstand op 20 juli 1944 waar een aantal verzetssoldaten in het Duitse uniform een staatsgreep wouden plegen op nazi-Duitsland en probeerden Hitler om te brengen d.m.v. een bomaanslag wat mislukte. Kopstuk van deze aanslag: Claus von Stauffenberg die eigenlijk de vervanger van Henning von Tresckow die al enige tijd bezig is met het helpen en plannen van aanslagen op Hitler, een echter underdog van de Nazi’s om zo maar te noemen dat hij al vanaf 1942 bezig is om Hitler dood te krijgen en het hem tot aan zijn dood in 1944 niet gelukt is. Echter een plan van de aanslag die Claus op zich nam is om operatie ‘Walküre’ in gang te zetten, een door Hitler opgezet plan waar een reserveleger over Berlijn gaat regeren. Eenmaal als Hitler dood zou zijn gegaan was het plan van o.a. Claus om dit reserveleger te laten opereren en om zo belangrijke kopstukken van verschillende organisaties op te pakken (NSDAP, GESTAPO, SS etc. etc.) en die word uiteindelijk ook in werking gesteld d.m.v. een illegaal getypte brief. Best erg om te weten dat na de executie van Claus zijn as uitgestrooid is in de rioleringssystemen van Berlijn, niemand van zijn familie heeft niks van hem terug gekregen en de Nazi’s, zo boos als ze waren hebben hem echt smerig weggegooid, ook niet bepaald netjes..

Het verhaal van de film, wat ik merendeels hierboven al gesimuleerd heb is leuk om te volgen. We volgen Claus von Stauffenberg. Een Duitse korpsleider die eerst goed functioneerde in Afrika (of Oberst Afrikakorps beter gezegd). Nadat zijn team word aangevallen door gevechtsvliegtuigen en Claus hieraan een oog en zijn hand verliest. Eenmaal terug in Duitsland neemt hij deel aan van een groepering dat samenwerkt om een aanslag op Hitler te plegen en wil hierna de geallieerden een handje helpen om Europa weer vreedzaam op gang te helpen zonder geweld, oorlog of andere nare dingen. Zo zien we in het eerste deel van de film de overhalingen op andere hoge soldaten, in het midden nemen wij de aanslag waar en op het eind zien we de terugval van Hitler en zijn kant van strijden waarna een groot aantal mensen opgepakt en geëxecuteerd worden.

In het algemeen een goeie WOII film waarvan ik toch merendeels wel van genoten heb. Toch was het grootste minpunt het feit dat de Duitsers geen Duits maar Engels spraken en dat vind ik toch altijd wel iets om aanmerken want dat haalt het geloofwaardige uit het verhaal en uit de film. Toch minder ik iets in de punt.

3.5*

PS. Dit is mijn 1200e mening.

2,5
TMP
Een nogal matige oorlogsfilm. Het helpt niet echt dat je al weet dat de coup gaat mislukken, mede daardoor wil het niet echt spannend worden. Er zijn echter ook andere factoren die ervoor zorgen dat je niet op het puntje van je stoel zit. Er is best een aardige cast op de been gebracht, maar niemand weet een echt boeiende rol neer te zetten. De personages blijven allemaal nogal vlak. Ook de omstandigheid dat iedereen - inclusief Hitler - Engels spreekt, doet de geloofwaardigheid geen goed. Het is allemaal best degelijk gemaakt en in beeld gebracht, maar het weet nergens echt te boeien.

avatar van IH88
3,5
“Long live sacred Germany!”

Sterke film. In het begin had ik nog wat moeite met Amerikaanse en Engelse acteurs die Duitse militairen spelen, maar na een stroef begin stoort het eigenlijk geen moment meer. Cruise, Nighy, Branagh, Wilkinson en Kretschmann zetten allemaal een indrukwekkende acteerprestatie neer.

Het verhaal van Von Stauffenberg is op zichzelf al interessant, en Bryan Singer weet er ook een boeiende film van te maken. Gedetailleerd, spannend, en de film heeft duidelijk geen geld bespaard op de indrukwekkende sets. Het geeft Valkyrie, ondanks dat er Engels wordt gesproken, iets authentieks en groots. Het einde is bekend maar maakt desondanks niet minder indruk. En dat is een groot compliment aan de makers en de acteurs.

avatar van Ste*
2,5
Vond het wat moeizaam. Of in ieder geval de eerste helft. Kan mijn vinger er niet helemaal opleggen waar het aan ligt, maar misschien wel aan Tom Cruise die echt de meest krampachtige rol neerzet die ik van hem gezien heb. Schuchter, gesloten en bijna heel de tijd fluisterend. Kan de bedoeling zijn geweest en dan is het best oke gedaan, maar kan niet zeggen dat het echt prettig wegkeek.

De Valkyrie-operatie zelf kan er mee door, vooral het gedeelte bij de bunker met het plaatsen van de bom is best spannend. Maar de rest is nu eenmaal veel onderling gebel en onderonsjes, echt heel veel spannender en filmgenieker valt dat ook nauwelijks te maken.

Doordat het op die manier zo feitelijk van A naar Z gaat voelt het eigenlijk een beetje aan alsof je een film zit te kijken voor het vak geschiedenis (maar dan met een nogal hoog budget). Best oke gedaan voor wat er van te maken valt, maar ook weer niet iets waar je - op wat voor manier dan ook - heel erg door wordt geraakt.

2,75*

avatar van Shadowed
3,0
Ok.

Wat ik vooral jammer aan deze film vond is dat ik soms bijna in slaap viel. Nergens vond ik het een beetje boeiend, vooral in het begin en middenstuk niet. Maar in het slot boeide het me volledig en vloog mijn cijfer eigenlijk weer omhoog.

Cruise speelt goed maar ziet er eigenlijk vrij belachelijk uit mijn zijn ooglapje. Nighy en Branagh doen het ook redelijk, Branagh is niet helemaal mijn acteur. Er zitten wel enkele intense momenten in die gelukkig goed sfeervol in beeld gebracht zijn.

Niet helemaal mijn oorlogsfilm dit, leuk dat onze eigen Carice meedoet. Prima verhaal, wat saai in beeld gebracht maar toch wel een best sterk einde. Al bij al heeft het wel een voldoende verdient. Interessant die operatie, dat ook.

avatar van knusse stoel
3,5
Waarom zo negatief op deze site? Het lijkt erop dat de stemmers over het algemeen wel tevreden zijn over de film maar de reacties hier zijn qua stem minder in hun nopjes als je kijkt naar dat gemiddelde van hun cijfers. Kondoro0614, die zette in fraaie bewoordingen neer wat ik over het geheel ook van deze film vond.
Het verhaal begint gelijk boeiend in Noord-Afrika waar we voor het eerst in de film kennis maken met
Kolonel Claus von Stauffenberg gespeeld door Tom Cruise, die naar mijn mening een geloofwaardige persoon neerzet. Jammer vind ik wel dat weer, zoals in veel films die over Duitsers gaat, in deze film de voertaal Engels is. En wees eerlijk, een schreeuwend bevel voor militairen klinkt toch veel gaver in het Duits dan in het Engels?
Vooral als het over de 2e wereldoorlog gaat.
Nadat Von Stauffenberg "ruzie" heeft gehad met Engelse kogels vanuit een machinepistool op een Brits vliegtuig, gaat hij retour Duitsland waar hij zijn aversie tegen Hitler verder ontwikkeld. Dit gebeurd mede dankzij de invloed van andere collega's en burgers. En wat ook belangrijk was voor zijn hekel aan de "grote leider" was het spoor van het onzinnige geweld gepleegd door o.a. de SS.
Uiteindelijk komt het tot de aanslag en nemen ze een deel over van de Berlijnse machtsstructuur. Helaas, zoals we weten, lukt deze 15e aanslag (die bekent is) op Hitler niet. De gevolgen voor Von Stauffenberg en zijn maten zijn desastreus.
Persoonlijk vond ik dit best een aardige en boeiende film met een op ware feiten berustende verhaal.
Beloning van deze kijker is een ruime 7,5!

avatar van FlyingGustman81
4,0
Stond al een tijdje op mijn lijstje. Het duurde lang voor ik in de film kwam, ik weet niet zo goed waarom. Misschien omdat ik nog niet veel films met Tom Cruise heb gezien.
Het kan ook aan het personage van hem liggen. Verder wel een prima film.

Ik vind het jammer dat de film hier zoveel lage stemmen heeft gehad. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.

4,5
Deze film verdient een hogere score dan 3 ''laag'', naar mijn mening. In tegenstelling tot vele andere belicht deze film de Tweede Wereldoorlog vanuit Duits perspectief door verfilming van de laatste mislukte aanslag op Hitler. Het is ook nog eens erg mooi verfilmd. Het citaat 'De wereld moet weten dat niet alle Duitsers zoals Hem waren' is me altijd bij gebleven. Indrukwekkend.

De acteerprestasties liegen er ook niet om, Tom Cruise zet een verbluffend goede Stauffenberg neer. De eerste film waarin ie liet zien ook serieuze rollen aan te kunnen. En ook diverse anderen mogen er zijn zoals Kenneth Brannagh.

Onderschatte film wat mij betreft, die laat zien dat ook Duitsers geleden hebben destijds.

avatar van Lovelyboy
3,5
Geheel eens met de bovenstaande reactie. Behoorlijk onderschatte film die bijzonder goed bij de feiten blijft. Van het afblazen van eerder pogingen wegens de afwezigheid van Himmler, tot Tresckow die zelfmoord pleegt, tot de rol die bijvoorbeeld Fromm speelde.

De film geeft vanaf het begin een aardig beeld van Stauffenberg die al jaren een tegenhanger was en met eigen ogen de genocide in Rusland zag en tevens verspilling van manschappen aan het Oostfront. Cruise speelt redelijk op de automatische piloot en weet de lichaamstaal en bepaalde manieren, van Stauffenberg, aardig te benaderen, maar als er dan toch een tekortkoming aan de film is betreft het toch wel de diepte aan karakters. Het blijft uiteindelijk allemaal redelijk vlak, en de film moet het vooral hebben van zijn spanning en opbouw richting de aanslag en de couppoging die toch wel erg goed gebracht wordt.

Singer brengt bepaalde dingen erg mooi in beeld zoals de bijna fatale aanval van de jachtbommenwerper op Stauffenberg in Tunesie. Daarnaast valt de vaart en spanning goed op. Singer weet de film met een constant opbouwende spanningsopbouw prima te brengen en de 'moderne' soundtrack doet het prima. Verder ziet alles er behoorlijk goed en gedetailleerd uit. De acteurs zijn allen bijzonder goed bij hun rol gezocht zoals Nighy, Branagh en Wilkinson. Bamber als Hitler is ook best aardig.

Eindoordeel is dat Valkyrie niet een film is die erg de diepte in gaat qua karakters en inhoud, maar toch meer dan prima de feiten volgt en vooral opvalt als een fijne opgebouwde en vooral spannende blikveld, hoofdzakkelijk vanuit het oogpunt, van Graaf Claus Schenk von Stauffenberg, en daarom vooral een spannende en vermakelijke film is. Leuk om zo nu en dan even op te zetten.

avatar van Noodless
3,0
geplaatst:
Interessante film over de 15de aanslag en laatste poging om Hitler te vermoorden. Je krijgt een goed beeld dat er ook heel wat Duitsers niet met Hitler eens waren. Het plan om de macht over te nemen wordt met heel wat structuur uitgezet en goed opgebouwd naar de climax met aandacht voor de feiten.
Het acteerwerk is degelijk. Qua cast zijn de invullingen prima gekozen, al blijven sommige karakters wat vlak wat uitwerking betreft. 6,5/10

2,0
geplaatst:
Gaap.

3,0
geplaatst:
aanslag hitlerfilm

avatar van Tarkus
4,5
geplaatst:
Tarkus schreef:
Ik ben heel goed bekend met dit verhaal, heb er veel over gelezen en ook vele documentaires van gezien, en daarom weet ik ook zeker dat het in deze film niet allemaal correct wordt verteld, zeker wat er aan de aanslag vooraf gaat is niet helemaal juist.
Maar het is niet mijn bedoeling dat allemaal hier te gaan corrigeren, de boodschap van de film, dat niet alle Duitsers nazi's en moordenaars waren, komt wel duidelijk over.
Verder is de film wel zeer goed gemaakt, met oog voor details, het juiste oorlogsmaterieel, uniformen en locaties.
Dat Tom Cruise Stauffenberg zou vertolken schrikte me aanvankelijk ook een beetje af, maar toegegeven, hij doet het goed, met respect voor het personage Stauffenberg.
En ook alle andere personages zijn niet slecht gekozen, al had men misschien voor Hitler opnieuw Bruno Ganz kunnen vragen.
Nog een opmerking, die velen maken, de film had nog beter geweest mocht er Duits gesproken zijn.
Maar toch 4,5 sterren, omdat hij goed is gemaakt met zeer goede vertolkingen en respect voor de geschiedenis (op enkele foutjes na) en eerbied voor de personages.


Deze film blijft wel goed, het is een stukje geschiedenis dat men zeker niet mag vergeten?
De grote fout van de film is en blijft de taal, hij had nog beter geweest wanneer hij Duits was gesproken!!!

Gast
geplaatst: vandaag om 12:22 uur

geplaatst: vandaag om 12:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.