• 9.380.080 stemmen

Gesproken taal: Japans en Spaans

Releasedatum: 17 april 2008

Plot [Rec]

"Experience fear."

Een jonge tv-journaliste en haar cameraman lopen mee met de lokale brandweer. Op een nacht moet de brandweer een oude vrouw redden, die in een appartementengebouw vast lijkt te zitten. Maar wat in eerste instantie op een doodnormale routineklus lijkt, begint langzamerhand te veranderen in een gruwelijke en duistere nachtmerrie.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Halcyon schreef:

Wat ik gezien heb zijn enkele bewoners van een flatgebouw die een uur lang hysterisch door het beeld lopen te krijsen.

Deze opmerking gaat zeker op voor Blair Witch, maar bij [Rec] gebeurt er een heleboel. Het lijkt me daarom raadzaam de film nog een keer te kijken.

Het decor zelf vind ik niet spectaculair genoeg om daaraan een hogere waardering te koppelen. Dan zie ik liever een supermarkt uit Dawn of een bos uit Blair Witch. Kan een persoonlijke voorkeur zijn natuurlijk, maar dat is filmbeleving ook, puur persoonlijk.
Tsja, dat is puur een kwestie van smaak natuurlijk.

Onderhond schreef:

Zou verder ook maar een zeer vreemd doel zijn. Zeker aangezien het niet meteen populair is bij het (grote) publiek.

[Rec] is dan ook niet bedoeld voor een groot publiek. 't Was eerder een persoonlijk experiment.

Lord Flashheart schreef:

Deze opmerking gaat zeker op voor Blair Witch.

Heb je gelijk in. Wel vind ik de gebeurtenissen in Blair Witch (hoe subtiel ook) een stuk meer angst in boezemen.

PS: Een herziening volgt nog. Van het moment [Rec] op DVD verschijnt.

Lijkt me wel erg sterk. Zeker omdat Balagueró een jaar eerder nog een segment leverde voor Películas para No Dormir. Typisch zo'n project waar je een beetje in kan experimenteren.

Halcyon

Mja, heb het gelezen in een interview. Dus ofwel liegt ie, ofwel moet ik een bril kopen. Maar [Rec] kijken met een bril lijkt me al helemaal een marteling .

avatar van Apollinisch

Apollinisch

Wat ik vooral betwijfel is of mensen inderdaad – zoals Halcyon beweert – minder oog hebben voor de inhoud bij het gebruik van deze filmstijl. Ik heb natuurlijk zelf ook wel opgemerkt dat [Rec] het niet moet hebben van de ingenieuze verhaallijn en de diepgaande personages. Dat interesseert me verder ook bijzonder weinig als ik zie wat de film wél te bieden heeft.

En hypothetisch gesproken: hoezo zijn mensen "gefopt" als ze dankzij het camerawerk inderdaad geen oog hadden voor de inhoud maar toch de stuipen op het lijf zijn gejaagd?

Horrorfilms rationeel gaan beschouwen is volgens mij het laatste wat je moet doen.

jeroentjuhhhhh schreef:

[Maar dan beoordeeld hij de film niet op de manier waarop het gefilmt is, maar op de manier waarop het zou zijn geweest zonder de handy-cam manier van filmen, en dat vind ik niet kunnen..

Onzin.

Je kunt natuurlijk altijd dingen proberen te verdoezelen met slecht camera-werk, maar is is en blijft een

"doorsnee "horror" film met alle heden ten daagse bijkomstigheden zoals een voorgekauwde simpele zielen- verhaallijn, kansloze acteurs, sneu scenario, voorspelbare schrikmomenten en nutteloos geschreeuw."

Dat is het met èn zonder cam manier van filmen.

Tonypulp

Ik ga hier niet meer op in, het gaat nergens meer over.

Gaan jullie maar lekker over niets discusieren

avatar van wibro

wibro

Gezien de vele discussies over deze film, ontzettend nieuwsgierig geworden en deze film maar eens gaan bekijken.

Wel, de moeite is niet voor niets geweest, ik vond dit superieure horror. Dit is een horrorfilm zoals die gemaakt dient te worden. Dat het verhaal ongeloofwaardig is, dat maakt niets uit. Bij een horrorfilm is het verhaal van ondergeschikt belang. Het gaat om de sfeer, de schrikeffecten. Het gaat er om dat de kijker op het puntje van de stoel wordt gejaagd en dat hij zich af en toe rotschrikt, dat hij op een gegeven moment niet meer durft te kijken. De spanning dient ahw tot een absolute climax te worden opgevoerd. En dat gebeurt in deze uitstekende horrormovie.

Verder vind ik dat de handy-cam manier van filmen extra bijdraagt in de angst-aanjagende sfeer in deze film, waarvan het einde mij erg veel aan de "Blair Witch" deed denken.

Neen, ik moet zeggen wat horror betreft, ik dit jaar best goed aan mijn trekken ben gekomen. Na "El Orfenato" en "Cloverfield" (SF horror) is dit de derde film in dit genre waarbij ik mij dit jaar redelijk tot uitstekend geamuseerd heb.

NB: De DVD die ik gezien heb is een Spaanse importversie met Engelse ondertiteling.

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Ik vind het een goede horror........mooie beelden en schrikeffecten : 3,5

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Iemand trouwens een verklaring voor wie dat jongetje op zolder zou kunnen zijn? Ik heb zo hier en daar gelezen dat dat eigenlijk alleen in een deleted scene die op de SE gaat verschijnen verklaard gaat worden.

avatar van Dwaalman

Dwaalman

dutchtuga schreef:

Is dat niet gewoon het bezeten meisje waaraan wordt gerefereerd door de man die op de band te horen is..?

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Nee het is duidelijk een jongetje. Het bezeten portugese meisje is toch gewoon dat magere ding die de reporters aanvalt? Naar mijn weten zijn dat echt twee aparte figuren.

avatar van Dwaalman

Dwaalman

dutchtuga schreef:

Ehm.. Ja, ik dacht zelf ook twee aparte figuren te zien, maar omdat ik niet kon bedenken waar de tweede vandaan zou moeten zijn gekomen had ik geconcludeerd dat het aan mij lag... 't Was tenslotte nogal donker. Tja, dan weet ik het ook niet! Ben wel benieuwd... Misschien weet iemand anders het..? Of kan alleen de SE uitsluitsel geven?

Onderhond schreef:

Heb het interview met de makers er nog eens op nagelezen. Het woord experminent wordt dan wel nergens in de mond genomen, hun antwoorden stralen een "we doen ons eigen ding, zonder druk van bovenaf en we zien wel waar we komen"-attitude uit. Het is dus discutabel, maar ik blijf ervan overtuigd dat de makers vooral zichzelf wilden plezieren met deze film en niet zozeer een groot publiek als voornaamste doel voorop stelden.

avatar van Danit

Danit

het lijkt een nieuwe trend te worden of is het al,een film uitbrengen gefilmd mbv een handycam.Zoals we al eerder zagen in the blair witch en cloverfield,die zekers erg geslaagd waren.

Maar deze film kon mijn geen moment boeien,lachwekkend en erg irritant geschreeuw gedurende hele film.Wat een flop zeg

wibro schreef:

Bij een horrorfilm is het verhaal van ondergeschikt belang.

Dat vind jij. Ik vind dat een horrofilm ook een goed verhaal moet hebben. De recente horrorfilm 'El Orfenato' (die jij ook noemt) heeft dat bijv. dus wel.

Cloverfield was dan weer waardeloos...

avatar van Knisper

Knisper

El Orfanato is geen horrorfilm, maar een drama (met een enkel horrorelement).

Koerok schreef:

Dat vind jij. Ik vind dat een horrofilm ook een goed verhaal moet hebben.

Klopt, want de horror kan ook in het verhaal schuilen. Eerder een persoonlijke interpretatie in plaats van een algemeen geldende regel dus.

Knisper schreef:

El Orfanato is geen horrorfilm, maar een drama.

?

avatar van Knisper

Knisper

Op Moviemeter is het een drama/thriller en daar ben ik het mee eens. Mocht er een derde genre toegevoegd worden, dan zou ik pas voor horror kiezen.

Halcyon

De bovennatuurlijke plot + enkele grafische griezelscènes zijn, vind ik, genoeg om deze film als horror te catalogeren.

Maar goed, hier draait het om [Rec] .

Precies.

Straks mag horror pas horror heten als het een kutverhaal heeft....

avatar van wibro

wibro

Koerok schreef:

Cloverfield was dan weer waardeloos...

Bij een horrorfilm is het verhaal van ondergeschikt belang

Natuurlijk is dit een persoonlijke interpretatie en geen algemeen geldende regel.

Ik wilde hier alleen maar mee zeggen dat horrorfilms zowiezo altijd onrealistisch zijn en dat ik opmerkingen van "ongeloofwaardig verhaal" of zoiets dergelijks daarom zo onzinnig en overbodig vind.

wibro schreef:

Ok, daar kan ik wel mee instemmen. Zo heb ik zelf een zwak voor 'superhero-films' (ja sorry, kan er niks aan doen), en dan moeten ze bij mij ook niet aankomen met: "Een man die kan vliegen, zo ongeloofwaardig....".

(terzijde: kon me niet inhouden en heb toch een cam-versie gekeken van Iron Man; heb ik spijt van...)

avatar van Flipman

Flipman

OMFG!!! Wat een standaard verhaal! En het concept van de uitwerking hebben we al in Cloverfield gezien! Maar wat heeft deze film me alsnog regelmatig de stuipen op het lijf gejaagd! Ik bedoel, het is natuurlijk knap dat een film je kan laten schrikken omdat er iets onverwachts gebeurt. In een film waarin men moet vechten tegen een -bovennatuurlijk- fenomeen, leert men dit fenomeen vaak goed genoeg kennen om te weten waarteo het in staat is, zodat je weet wat het kan doen en uitrichten en op wat voor manieren het je zou kunnen laten schrikken. Soms, echter, weet je dit niet, omdat je daar te weinig info voor krijgt. Dan schrik je van heel onverwachte dingen. Maar weer in andere situaties, weet je echt precies wat er zou kunnen gebeuren of ben je zelfs zeker van wat er gaat gebeuren.

Als een film je in dat laatste geval kan laten schrikken, is het een goeie film.

Nou, dat is deze in mijn optiek dan ook!

Crisis, hé! Qua verhaal stelt het eigenlijk niks voor. Mijn broer had 'm al gezien en noemde het terecht een mix tussen de films 28 Days Later... en Cloverfield. Dan is eigenlijk alles al gezegd, maar, echt, mijn broer zag hem voor de tweede keer samen met mij. Ik schrok me vaak genoeg de pleuris, maar mijn broer, die hem reeds had gezien, nog steeds! Die verschoot nog steeds!

Wat moet ik er verder nog over zeggen? Ik hoop niet dat het Cloverfield-concept nu te vaak toegepast gaat worden -hoewel ik niet eens denk dat het leentjebuur is, deze film kwam zelfs eerder uit, maar volgens mij heeft Cloverfield het ook niet van [Rec] afgekeken. Het zou zonde zijn dat dit zo'n uitgemolken concept wordt. Maar dan zijn de grondleggers tenminste de moeite waard. Dat kan ik van Scream niet zeggen. Van de walgelijke aftreksels in de serie I Know What You Did Last Summer al helemaal niet!

Anyway, deze film schopt kont!

Completere Review

Tonypulp

Ik zou het niet ''het cloverfield concept'' noemen.

Het is namelijk al veel eerder gedaan dan cloverfield, en het word ''handy-cam'' (methode) genoemd over het algemeen.

avatar van Apollinisch

Apollinisch

En de vergelijking met Scream slaat al helemaal nergens op. Een leuke parodie, maar wat dat met [Rec] te maken heeft. Om maar niet te spreken over I Know What bla bal.

Apollinisch schreef:

Hij begon over aftreksels (Lol..) en noemde daar een paar voorbeelden van..

En dan nog, de scream vervolgen waren zó slecht nog niet.

I know what you did last summer is dan weer een ander verhaal idd

Maar laten we bij [rec] blijven, erg dope film

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Ah, eindelijk weer eens een film die me de stuipen op het lijf heeft weten te jagen. Gelukkig, want daar draait het bij dit soort films toch om. Jammergenoeg weet [Rec] niet altijd het niveau hoog te houden en bereikt de film dan ook een paar keer een redelijk dieptepunt. Vooral die jonge journaliste wist me soms behoolijk op mijn zenuwen te werken. Een aantal dialogen kwamen ook behoorlijk ongeloofwaardig over, de acteerprestaties zijn niet van iedereen voldoende en soms word de film nogal saai. Vooral het saaie gedeelte had ik niet verwacht, want ik had echt één brok angst in gedachten, maar veel praatscenes (waarvan sommigen wat onnodig vind ik) deden dit idee de das om.

Gelukkig bevat de film genoeg positieve dingen om deze mindere momenten op te vangen. Het is in ieder geval lang geleden dat ik zovaak geschrokken ben tijdens een film. Er was zelfs één moment dat ik bijna van de bank afdonderde, niet te geloven. Dat kleine jongetje op zolder was daar de boosdoener van. Ik vraag me wel af wat die daar in hemelsnaam doet. Ondanks dat je sommige momenten echt mijlenver van tevoren aan ziet komen schrik je je toch dood. Het moment dat de camera inzoomd op dat kleine meisje wanneer die agent haar een spuit wil geven is daar een prima voorbeeld van. Die oude vrouw vond ik trouwens eerder om te lachen, vooral de scene waneer die brandweerman haar gezicht inbeukt met een hamer. Veel schrikmomenten aanwezig dus die de mindere dingen - zoals eerdergenoemd - goed weten op te vangen. Het camerawerk valt weer goed in de smaak net als bij Cloverfield en het verhaal stelt misschien niet zo veel voor, maar daar kijk ik echt niet naar bij dit soort films.

Voldoende voor deze film die me een paar keer goed op het puntje van mijn stoel heeft laten zitten. Ben nu ook wel benieuwd naar het reeds geplande tweede deel.

* * *