Be Kind Rewind (2008)
Geregisseerd door: Michel Gondry
Met onder meer: Jack Black, Yasiin Bey en Danny Glover
Releasedatum: 15 mei 2008
Plot Be Kind Rewind
"You name it, we shoot it."
Jerry woont en werkt op een autosloperij naast een transformatorstation en heeft het angstige vermoeden dat het transformatorstation zijn hersenen doet smelten. Wanneer hij het wil saboteren gaat het mis en raakt hij gemagnetiseerd. Het magnetische veld om hem heen bezorgt hem nog meer problemen als hij Mike bezoekt, zijn vriend die in de oude slechtlopende videotheek van Elroy Fletcher werkt. Door het magnetische veld zijn alle videobanden onbruikbaar geworden, hierdoor zou Elroy zijn zaak wel kunnen sluiten. Aangezien er maar weinig klanten zijn valt de schade mee en besluiten Mike en Jerry elke film die ze willen huren met hun beperkte middelen zelf na te maken.
Jerry
Manny
James
Kid 2
Phoenix
Knutselkoning Michel Gondry brengt met deze film een pleidooi aan zijn eigen werkwijze: met veel inventiviteit, creativiteit en gezonde, persoonlijke inzet een film met een ziel maken. Zonder uitzinnige special effects, immense budgetten of perfecte sterren. Bescheiden en verlegen laat Gondry opnieuw een persoonlijke, in sympathie ondergedompelde, film op ons los. Be Kind Rewind is een ode aan de magie van de film en het kind dat het in velen van ons losmaakt, maar in sommige studiobonzen niet.
Het duurt even voordat de film op gang komt, maar zodra er wat aan vaart is gewonnen is hij ook niet te stoppen. Black kan zich weer lekker uitleven dus is leuk. Mos Def loopt de hele film een beetje mompelend door het beeld. De pathetische climax zou voor enig ander fenomeen té zijn, maar omdat het hier ons geliefde medium betreft zijn de sentimenten net door de vingers te zien.
Toch vraag ik me wel een beetje af waar dat budget van 20 miljoen naar toe is.
Voor de mensen die bij de laatste Filmvalley voor de Gondry-dubbeldisc hebben gekozen is dit de perfecte illustratie van het biografische boekje dat erbij zit.
Quentin
BE KIND REWIND SWEDING-CONTEST VAN START
Vandaag start de BE KIND REWIND Sweding-contest op film1.nl/bekindrewind. De komende vier weken kunnen creatievelingen op deze website hun nagespeelde filmtrailers en filmscènes uploaden. De prijs? 1,5 minutes of fame op MTV, waar het winnende filmpje op 15 mei zal worden uitgezonden en een reis naar het onvervalste film-mekka Hollywood!
De Sweding-contest wordt georganiseerd ter ere van de bioscooprelease van de film
BE KIND REWIND van Michel Gondry op 15 mei. In de film hebben videotheekhouder Jerry (Jack Black) en Mike (Mos Def) per ongeluk alle videobanden gewist. Om de klanten toch nog van films te kunnen voorzien, spelen ze alle gewiste films op een amateuristische en hilarische wijze na: de term ‘Sweding’ is geboren.
Voor de Sweding-contest is het de bedoeling dat enthousiaste (amateur-) filmmakers een filmscène of trailer van hun keuze op originele wijze naspelen. De vakjury, bestaande uit Frank Evenblij (aka Jakhals Frank), Willem Schouten (hoofdredacteur dagblad Spits) en Taco Stomps (Film1), zal het winnende filmpje kiezen, welke op 15 mei op MTV zal worden uitgezonden.
Afgelopen vrijdag gaf Jakhals Frank het startschot voor de wedstrijd in De Wereld Draait Door. Zijn geswede filmpjes (uiteraard uitgesloten van deelname), zijn te zien op http://www.film1.nl/bekindrewind.
Koek
Gezien in de sneakpreview in Kriterion, Amsterdam.
Vooraf nog niks gelezen over een eventuele nieuwe film van Gondry, dus onbevooroordeeld ernaartoe gegaan. Film gekeken en me kortgezegd ENORM lopen ergeren aan verhaal, cast, acteerprestaties en chaotische plot dat maar niet lijkt te weten waar het heenwil. Om dan vervolgens te horen dat dit de 'nieuwe' van Michel Gondry zou zijn -- een regisseur die ik hoog in het vaandel heb staan voor met name Eternal en Science of Sleep en een flink aantal videoclips -- deed me echt versteld staan. Ik kan ook niet anders zeggen dan dat dit bij voorbaat al de grootste teleurstelling zal zijn van 2008...
Helaas was deze film voor mij werkelijk nergens boeiend of grappig, sterker nog, ik heb me behoorlijk lopen ergeren aan de personages en de onovertuigende vertolkingen ervan, met name die van Jack Black, die mij steeds meer begint te irriteren met elke nieuwe film (terwijl ik hem in High Fidelity zelfs nog sympathiek vond). Misschien komt het door zijn vastgeroeste mimiek, die er elke keer voor zorgt dat ik niemand anders kan zien dan een acterende "Jack Black", in plaats van een nieuw personage.
Hij heeft dan wel niet als enige een hoofdrol, maar ook Mos Def en Danny Glover voegen bar weinig toe aan de film. Het verhaaltje is vergezocht en verloopt voorspelbaar, tot en met het belachelijke einde aan toe.
Niet leuk. 1 ster voor een glimlach voor het begrip "Sweded".
[offtopic] leuke site heb je
[/offtopic]
Je bericht stelt me helaas wat teleur, precies waar ik niet op gehoopt had.
Malick
Ik heb geen hoge pet op van de films van Michel Gondry vooral omdat hij in elk interview zichzelf niet ziet als pretentieus. Waarom zie ik dat zelf wel als ik zijn films bekijk. Zijn nieuwste telg zit ‘’boordevol’’ humor met ‘’acteurs’’ als Jack Black en Mos Def en hier daar als die verstaanbaar was grappen van Danny Glover. Maar het is duidelijk Gondry heeft het niet heeft op Hollywood hij vind creativiteit en originaliteit belangrijker dan remakes en of formulefilms. Vreemd dat het verhaal van de film heel mager is, vreemd dat de grappen niet echt grappig zijn, vreemd dat wel allemaal heel voorspelbaar is. Gelukkig had ik deze teleurstelling al van te voren geïncasseerd. Dus een standaard formulefilm dat origineel wil zijn maar nergens origineel is.
Doom
Regisseur Michel Gondry staat met films als Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) en Science des Rêves, La (2006) hoog in het vaandel bij mij. Helaas pakt zijn nieuwe film Be Kind Rewind (2008) niet goed uit. Het plot is origineel, echter compleet belachelijk. Het hoofdpersonage Jerry (Jack Black) is uiterst irritant. Hij wist het voor elkaar te krijgen om het bloed onder mijn nagels te halen. Maar dat is ook niet zo gek als je het kinderachtige gedoe rondom het gemagnetiseerd worden moet volgen. Dat soort taferelen horen thuis in een kinderfilm. Het ontbreekt de film verder ook aan sfeer, goede muziek en voornamelijk humor.
Nee, helaas. Be Kind Rewind (2008) is een rampzalig slechte film. Hier heb ik geen enkel goed woord voor over.
HaanHoen
Met 'the Science of Sleep' wist Gondry mij een verassend goede film voor te schotelen. De interesse is hier dan al snel gewekt. Het plot klinkt in ieder geval al fantastisch. Maar met de berichten die ik hier lees stel ik mijn verwachtingen uit voorzorg maar niet al te hoog. Snel maar eens bekijken.
deTuinman
Voor iemand die Untraceable en the Bucket list een 4 geeft, kom je gelukkig niet geloofwaardig over. Ik zie ook geen beargumenteerde argumenten.
HaanHoen
Vind ik nogal een onzinnige opmerking. Bovendien wordt er toch heel duidelijk beargumenteert door Doom waarom deze film in zijn ogen waardeloos is.
deTuinman
dus de magnetatie maakt de film slecht
er ontbrak sfeer, goede muziek en humor (dit zijn directe opmerkingen en geen argumenten)
ik zou de film kijken als ik jou was HaanHoen
Brooklyn
Als dat geen argumenten zijn waarom hij de film niet goed vindt weet ik het ook niet meer...
mister blonde
Vind het uitgangspunt in combinatie met Gondry toch wel interessant. Lijkt me wel leuke flauwigheid. Bovendien vind ik Black meestal wel geestig. Ben benieuwd.
deTuinman
de sfeer ontbrak, maar waardoor bleek dat? dat is pas een argument
HaanHoen
Er werden wel degelijk argumenten gegeven. Of het goede en overtuigende argumenten zijn is een ander verhaal.
Bovendien vind ik het toch wat vreemd dat je iemand niet geloofwaardig vindt omdat hij/zij een stem heeft geplaatst bij een andere film waarmee jij het niet eens bent. Dan blijven er weinig geloofwaardige mensen over, en kan je net zo goed de boel opdoeken.
En ik zal de film zeker eens gaan kijken, bedankt voor de tip.
MXO
Als grote fan van ‘Eternal Sunshine’ en ‘The Science of Sleep’ moest ik ‘Be Kind Rewind’ natuurlijk bewonderen. De film viel me helemaal niet tegen en de film heeft fantastische vondsten. De centrifuge scène uit '2001: a Space Odyssey' is fantastisch gesweed. Ook de scènes uit 'Men In Black' en 'Boyz n the Hood' zijn fantastisch.
De echte samenhang tussen de sweedmomenten miste ik alleen een beetje. Ik had liever grotere stukken geswede-films gezien, waarin de stukken met de handcamera te zien waren. Ik kon daarom ook genieten van de 'Ghostbusters-film'. De scène waarin meerdere films langskomen (onder andere 2001: a Space Odyssey' en 'Men In Black') mist daarom misschien een beetje zijn impact. Desalnietemin zit deze scène fantastisch in elkaar. Je ziet Jack Black weer ala Jim Carrey in 'Eternal Sunshine' uit het beeld verdwijnen en op een volgend moment van achter de camera verschijnen. Hierna vertrekt de camera naar de set's van andere gesweede films waar Jack Black vervolgens nog een keer het shot in komt rennen. De scene moet behoorlijk wat moeite en tijd gekost hebben, maar het resultaat mag er wezen.
Nee, ‘Be Kind Rewind’ heeft fantastische Gondry-momenten, maar mist wat samenhangen en er had wat meer gesweed mogen worden. Desondanks levert Gondry een verschrikkelijk originele, gezonde, levendige en bovenal leuke prent af. Ik moet toch snel de videoclips van Gondry gaan bekijken!
The Last
Eindelijk eens een positieve reactie Nou kijk ik d'r weer naar uit.
MXO
Bedankt voor de tip! Hij is wat prijzig, maar ik ben toch razend benieuwd.
Eindelijk eens een positieve reactie Nou kijk ik d'r weer naar uit.
In mijn krant kreeg hij het hoogst mogelijke aantal sterren. Dat maakte me opeens ook behoorlijk benieuwd.
deTuinman
een slecht argument is geen argument te noemen, het is iig geen niveau
Doom
Dank je wel. Het is mij verder een raadsel waarom "deTuinman" mijn filmsmaak meteen moet aanvallen. En dat allemaal omdat ik "zijn" film rampzalig vind. Ik zet het in ieder geval graag onder het kopje kinderachtig en onvolwassen, over smaak valt immers niet te twisten.
deTuinman
Mijn film? dit is een film van Michel Grondy en je maakt nu als het ware een picasso zwart omdat jij hem niet snapt. En dan zelfs nog zonder daar kritisch over te zijn. Dat is gewoon onvolwassen en kortzichtig.
Tja en dan ga ik kijken, welke films jij nou wel top vind. En dan zie ik dat het gewoon ordinaire hollywood chiklits zijn.
Knisper
^O^
Uiteraard, zoals iedereen weet, bedoelde ik met "zijn" tussen de aanhalingstekens dat het hier ging om een film die jij persoonlijk hoog hebt staan. En dat blijkt overigens ook wel uit je reacties.
Ik zie verder gewoon helemaal niets in dit prul (picasso; my ass) werkje. Misschien valt er inderdaad een hoop te snappen aan deze film, maar volgens mij valt dat allemaal wel mee.
Ik vind het overigens wel erg hypocriet om mijn korte recensie de grond in te boren terwijl jezelf helemaal niets hebt geplaatst. Dus waar staan jouw "geweldige" argumenten? (Let op: wederom het gebruik van aanhalingstekens!)
Dan was het gewoon te verwachten.
Ik ben blij voor je dat jouw filmsmaak wel helemaal geweldig is.
Martijnnn
Grappig filmpje met brilliante vonsten en soms leuk camera werk. Maar het lijkt of er meer aandacht is gegaan naar alle details dan naar de film is zijn geheel. Een regiseur met zon creatieve geest moet overigens wel in staat zijn een creatiever einde te kunnen verzinnen dan dit.
v1ce
Uiterst matige film. Kon het acteerwerk van Mos Def wel waarderen, maar Jack Black was (zoals altijd) gewoon té irritant om aan te zien.
Het enigste stukje wat ik wel vermakelijk vond was de scene dat ze Ghost Busters aan het shooten waren. Voor de rest was het gewoon een "yawn en uitzit" film.
SuperSideSwipe
Zeer matige film, had meer verwacht na het zien van de previews.
Jack Black was zoals meestal wel grappig, maar het verhaal was op enkele uitzonderingen veel te saai en afgeraffeld.
Martijnnn
Dan vind ik een 2.5 nog wel aan de hoge kant voor iets wat uiterst matig is.
SouthParkFan
ga deze zeker zien. Ondanks al deze reacties lijkt het me een geweldige film omdat ik zelf ook van dat soort filmpjes maak en ik een enorme black-fan ben

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen

Man on the Moon