Stranger Than Fiction (2006)
Komedie / Romantiek
113 minuten
geregisseerd door Marc Forster
met Will Ferrell, Maggie Gyllenhaal en Dustin Hoffman
Harold Crick is een belastinginspecteur, wiens leven overhoop wordt gehaald wanneer hij zijn levensverhaal hoort, door een stem die alleen hij kan horen. Deze vertelster, Karen Eiffel, is een schrijfster die haar laatste roman probeert af te maken, maar zij weet niet dat haar hoofdpersoon daadwerkelijk leeft en zijn leven via haar woorden plaatsvindt. Geheel wanhopig zoekt Harold hulp bij een excentrieke professor.
TRAILER
Daar ik geen idee had waar deze film over ging, ben ik er dan ook volledig onbevooroordeeld in gestapt en ik kan alleen maar beamen, dat ik hem zeer origineel en intrigerend vond.
Dit is echt zo'n film, waarvan je bij het begin niet weet, hoe de verhaallijnen zullen verlopen en wat de uiteindelijke afloop zal zijn.
Ferrell speelt erg sterk in deze film en bewijst dat hij dus meer kan dan alleen maar maffe, onzin karakters neer zetten in nog meligere, maffe films. Dit was van zijn kant echt goed, ingetogen en -op sommige momenten- emotioneel spel. Petje af voor Ferrell!
Ook de andere acteurs zijn goed. Eindelijk eens een film, waarin ik Hoffman niet uiterst met zich zelf ingenomen en irritant vind (hoewel hij op het randje zat), Thomson is altijd goed en Gyllenhaal is een actrice, die niet veel hoeft te doen om mij om haar vingers te winden.
Maar het is uiteraard het ingenieuze, verfrissende script wat de film zo goed maakt. Alhoewel ik moet bekennen, dat hoewel bevredigend, het laatste gedeelte met terugwerkende kracht, toch wat tegenviel. Dit was net weer te makkelijk, te "happy end"- achtig, dat meer bij een Hollywoodse romantic comedy past, dan bij al het voorgaande in de film was voorgevallen.
Toch alles bij elkaar zeker genoten van deze originele film.
Een dikke acht, ofwel vier sterren.
It could have been great (of op zijn minst beter), net als het boek in de film, met het oorspronkelijke einde. Ergens is dat een grappige overeenkomst maar tegelijkertijd ontkom je niet aan de teleurstelling. Desalniettemin is het begin, het komedie deel, erg fijn. Het is vooral interessant om te zien hoe er gespeeld wordt met verschillende (fictie in fictie) werkelijkheden.
Het boek en de personages, waar zowel schrijver als lezer uiteindelijk afscheid moet nemen omdat het ergens tot een einde komt: een concept dat interessant wordt uitgebeeld in deze film. Daarnaast de kwestie van ethiek. Fictieve personages kunnen gevoelsmatig werkelijk sterven, ongeacht dat ze niet werkelijk bestaan. Daarnaast worden kwesties als opoffering en de onzekerheid van het leven aangesneden. Om die redenen toch een 3.5*
De vraag waar ik achteraf het meest mee blijf zitten is waarom hier bij 'genre' niet in de eerste plaats 'fantasy' staat. Want dat onderdeel van de film is toch de basis van het geheel ?
Het verhaal sleept zich maar verder, het sleepte mij helaas niet mee; daarvoor gebeurde er te weinig en was het allemaal net iets te tam. Pas bij de laatste 20 minuten werd ik nieuwsgierig naar hoe het nu eigenlijk zou aflopen.
Te onzinnig, gewoon teveel onzin om gewoon van 'drama/komedie' te kunnen spreken, de term 'fantasy' zou daarvoor eigenlijk een waarschuwing moeten zijn.
Een pluim voor Ferrel die hier eens niet irritant is en ook goed blijkt te kunnen acteren.
Het uitgangspunt is natuurlijk erg ongewoon en daarom leuk en fris: een hoofdpersoon die de voice-over kan horen. Ook visueel voelt de film fris aan, zeker in het begin, met veel details in de vorm van aantekeningen in het beeld. Dit wordt later minder, maar de toon is gezet.
Aardige rol voor Ferrell, maar met name Hoffman steelt voor mij de show met zijn gortdroge personage. En zo kijkt de film prettig weg, het uitgangspunt wordt goed uitgewerkt tot we bij het einde aankomen. De vorige keren wist ik niet echt wat te denken van dat einde, maar nu is het me duidelijk: er is voor een verkeerde ontknoping gekozen. Vooral omdat het in een andere richting lijkt te sturen en men de sfeer zo opbouwt dat dat einde sereen had aangevoeld. En dan gooit men toch ineens het stuur (niet als woordspeling bedoeld) om en dat voelt dan niet goed. Daarom een halfje minder dan wat er qua potentie in had gezeten: 3,5*.
Nu nog een film waarin ik Owen Wilson en/of Will Ferrell eens een keertje geen vervelende druiloor vindt??
Stranger Than Fiction al eens gezien? Da's je best bet als je Ferrell normaal niet waardeert.
Voor Ferrell kan je Stranger Then Fiction is proberen misschien?
Dit is toch wel één van de leuke dingen van dit forum: dat je een rare vraag kunt stellen en dat je serieuze antwoorden krijgt met goede suggesties. Hierdoor toch inderdaad nu films kunnen zien met Adam Sandler en Will Ferrell, waarin ze me eens niet enorm irriteerden! Op één of andere manier geeft dit toch voldoening en is dit hoopgevend: niet bij voorbaat iets afschrijven omdat er een acteur of actrice inspeelt waar je een bloedhekel aan hebt!
Tot mijn verbazing vond ik Ferrell zelfs erg goed spelen in deze rol en in een film met een leuk gegeven, dat nergens 'raar' wordt voor de kijker. Je accepteert al gauw dat Crick in deze situatie zit en raakt benieuwd of hij er uit weet te geraken. Het einde is licht teleurstellend, maar de weg daarnaartoe vond ik hoogst vermakelijk.
‘Stranger Than Fiction’ is een vrij serieuze film, en je hoeft dus ook zeker niet te verwachten dat je veel gaat lachen tijdens deze film. Het is zeker niet de beste film in zijn klasse, komedie was er vaak eigenlijk niet te bekennen en ik vond het meer toch de drama kant op gaan. De film kan beter maar, na het eindslot was het ook zeker geen slechte film om eens gezien te hebben. Ja, leuk om Ferrell eens wat serieuzer te zien, weer eens wat anders!