• 9.375.048 stemmen

Geregisseerd door: Tony Scott

Met onder meer: Tom Cruise, Kelly McGillis en Val Kilmer

Releasedatum: 31 juli 1986

Plot Top Gun

"Up there with the best of the best."

Maverick (Cruise) wordt samen met zijn copiloot Goose (Edwards) aangenomen bij Top Gun, een keiharde marineopleiding voor piloten. Hij gaat hier de concurrentie aan met een andere toppiloot, Iceman (Kilmer). Na een tragische gebeurtenis realiseert Maverick zich dat het leven toch keihard kan zijn en twijfelt of hij nog verder wil gaan met vliegen. Uiteindelijk moet hij toch bewijzen wie de beste piloot is.

riet 1 schreef:

een van mijn favorieten,ik heb hem al zo vaak gezien,dat ik al onderhand elke zin uit mijn hoofd kan.

Hehe, een aantal vrienden van mij kunnen ook zowat de hele film opdreunen, echt ongelofelijk .

avatar van hinie

hinie

ik ook

heb hem al tig keer gezien, maar hij blijft mooi!

avatar van Down_By_Law

Down_By_Law

Het blijft een zeer heftige film, en een van de beste blockbusters van de jaren '80. Tom Cruise kan zo irritant arrogant over komen in deze film, precies wat zijn karakter nodig heeft, en daarom een goede rol van hem. Ook Kelly McGillis, Val Kilmer en Tom Skerritt spelen goed, maar de show wordt toch echt gestolen door de scenes in de lucht, en niet die op de grond. Foute muziek, foute machograppen en misschien is het tegenwoordig ook wel een foute film. Daarom leuk. Moet je minstens 3 keer in je leven gezien hebben. De onlangs verschenen Special Edition dubbel DVD heeft verbazingwekkend goed geluid overigens. 4/5

avatar van Thomas83

Thomas83

Ik heb deze film heel vaak gezien, maar hij heeft me nog nooit verveeld.

De muziek is echt geweldig, en samen met de actiescenes in de lucht geven ze je echt een adrenaline-kick.

Er wordt aardig geacteerd in de film. Tom Cruise is echt geknipt voor zijn rol.

De film is vaak wel wat overdreven macho, maar dat maakt hem eigenlijk juist alleen maar beter, en omdat er aardig wat tempo in de film zit en er van alles wat in de film zit (actie, drama, romantiek) moet hij iedereen wel kunnen aanspreken.

avatar van code9

code9

De (gevechts-)scènes in de lucht zijn na Top Gun voor zover ik weet nooit meer overtroffen, maar dat is wat mij betreft het enige wat na 20 jaar van deze machofilm overeind is gebleven. Natuurlijk was het op de basisschool ook míjn jongensdroom om 'straaljagerpiloot' te worden en in die zin zal de film ongetwijfeld nog steeds een hoop tieners aanspreken, ook al zijn de getoonde vliegtuigen inmiddels verouderd.

Ontdaan van zijn jeugdige fantasieën is deze film niet meer dan effectieve, maar schaamteloze promotie voor de USAF, toonzettend voor inmiddels een hele reeks steeds irritanter wordende patriottistische films met de 'Amerika über alles' boodschap. Daarmee vergeleken is Top Gun nog mild te noemen, maar omdat de romantische verwikkelingen tussen Cruise en McGillis geen enkele meerwaarde hebben blijft er in feite slechts een mager en simplistisch stripverhaal over.

Goed gefilmd, maar dat alleen is echt te weinig.

avatar van BlueSword

BlueSword

wel een vermakelijke film over straaljagers, zelf heb ik daar niet zoveel mee.

ken veel mensen die deze film echt te gek vinden, ik zelf ben een cruise fan en vind dit 1 van zijn mindere, maar toch nog wel leuk voor een keer.

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Gisteren gekeken voor de zoveelste keer. Blijft toch boeiend op de 1 of andere manier. Best al een oudje maar ik vind het nog steeds best up-to-date. Mijn favoriet is toch Iceman.

*** -ster

avatar van Kaffeefiltjer

Kaffeefiltjer

Film onlangs gezien, maar de soundtrack van deze film trekt toch op niets hoor ! (Ik denk 4 verschillende filmpjes die terug komen, en gewoon in en outfaden )

Het verhaal is zoet, voorspelbaar maar op een of andere manier boeit hij toch een beetje.

Een doorsnee filmpje, 3.0*

avatar van Thomas83

Thomas83

De film was van de week weer op tv, en ik volgde hem met een schuin oog.

Ik heb de film toch heel vaak gezien vroeger, en ik dacht dat ik de film wel door en door kende. Maar toen ik hem zeg viel hij me eigenlijk toch wat tegen. Ik vond de muziek toch stukken minder dan ik me herinnerde. De film begint wat betreft muziek geweldig vind ik, maar daarna wordt het wel allemaal wat minder. Hetzelfde liedje komt meerdere keren terug.

De gevechtscenes in de lucht zijn nog wel altijd ongeëvenaard voor zover ik weet.

avatar van kArIzMa_TuRk

kArIzMa_TuRk

goeie film van Cruise. had een leuk verhaal en er werd goed geacteerd. krijgt een 3*

avatar van myla

myla

Toen ik hem laatst op TV zag dacht ik...He, het slaat toch ook eigenlijk nergens op...een saaie film..alleen al die Tom Cruise..... Drie keer niks!!

avatar van rens_1993

rens_1993

hoe oud was tom cruise in deze film? is dit zijn eerste film?

avatar van thunderball

thunderball

Nee, de Blue Lagoon, Sissi en Pearl Harbour zijn vijf sterren waard zeker!

avatar van JoeCabot

JoeCabot

rens_1993 schreef:

hoe oud was tom cruise in deze film? is dit zijn eerste film?

Hij was toen een jaar of 24. En neen, dit was niet z'n eerste film.

avatar van wolfhound

wolfhound

Ondanks het feit dat het cinematografisch geen sublieme film is, staat deze hoog in mijn top 10. Hele goede herinneringen aan. Al een keer of 25 denk ik gezien, kon ongeveer het eerste half uur van de film letterlijk meepraten. Ik was in die tijd een redelijk fanatiek militair-vliegtuig-spotter. Dan is het niet meer zo moeilijk raden dat de film erg aansprak.

Maar, nog steeds vind ik de films van Don simpson (helaas overleden) en Jerry Bruckheimer echt om van te genieten. (Flashdance, Beverly Hills Cops, The Rock)

Eindoordeel: 4 sterren. Deze verdient 'ie voor het zeer sterke camerawerk.

code9 schreef:

...Ontdaan van zijn jeugdige fantasieën is deze film niet meer dan effectieve, maar schaamteloze promotie voor de USAF, ...*

Deze film draait om "Top Gun Fighter Weapons School" op Miramar, welke een vliegschool is van de US Navy, niet USAF... maar is beetje mierenneukerig, geef ik toe.

Zelf ben ik vrij kritisch t.o.v. straaljager films omdat er meestal van vrij weinig realisme sprake is, maar deze is nog aardig te verteren. Dit is deels te danken aan de inbreng van de US Navy in deze film. En er werd ook niet echt een geheim van gemaakt dat ze hun medewerking aan deze film gewoon zagen als een mooie toevoeging aan de recruteringcampagnes.

De film zelf is inderdaad erg jaren '80, bruckheimer, en erg fout natuurlijk... om maar over de muziek te zwijgen. Maar dat is een deel van de charme, vind ik. Het is zeker geen hoogstaande film (hoewel de acteurs wel geknipt zijn voor de rollen en deze ook zeer goed invullen) maar ik vind hem nog zeer vermakelijk om een keertje in het jaar op een lazy sundayafternoon te kijken. Heb hem dan ook in mijn DVD collectie staan... Het is ondertussen toch al beetje een klassiekertje

****

avatar van Movie_fan#

Movie_fan#

Heb hem thuis, een erg goede film met mooi camerawerk in de lucht als ze gaan vliegen!

avatar van Istria

Istria

wolfhound schreef:

Eindoordeel: 4 sterren. Deze verdient 'ie voor het zeer sterke camerawerk.

Een cameraman is trouwens overleden in een F14-crash tijdens de opnames.

avatar van HeatWave

HeatWave

Vermakelijke film destijds, en voor Tom Cruise het begin van een glansrijke carriëre.

avatar van hollandpride

hollandpride

oohh wat was deze film toch mooi 4,5 voor deze pracht film

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

Top Gun: mooie erotische spanning (b.v: de lift scéne) tussen Maverick en de instructrice: zo kan je liefde erin laten vliegen!

Gewoon een klassiek goed gemaakte film.

avatar van LazyJohn

LazyJohn

Helemaal niet mijn type film. Van begin tot eind een melig liefdesverhaal, afgewisseld met welliswaar behoorlijke vliegscenes. Foute eighties-muziek,...

avatar van Hartox

Hartox

Ook een film die ik al tig keer heb gezien. Met als hoogtepunt het intro nummer * kippevel*

avatar van my style

my style

wel een goede film!

avatar van VS60*

VS60*

Ook ik ben één van die mensen die deze film al minimaal 5 keer gezien heeft. De eerste keer toen ik een jaartje of 10 was en de laatste keer een paar maandjes geleden. Vroeger vond ik het natuurlijk een fantastische film omdat ik niets anders wou dan piloot worden. (Laat ik dat nu toevallig nog steeds willen en daarmee bezig zijn.)

Het verhaal van de film, is niet echt een verhaal, maar meer een soort greep uit Maverick z'n leven. Maverick, z'n wingman en Iceman vond ik trouwens erg goed neergezet door Tom, Anthony en Val. De lucht-gevechten zijn uiteraard zeer netjes gefilmd en zeer zeker voor een film die al zo oud is.

@ Hatox: Het intro-nummer is één van de nummers die mij ook kippenvel gaf, maar zo was er nog een nummer wat echt héél goed bij de film pastte: "Berlin - Take my breath away".

avatar van Comanchero

Comanchero

Als jeugdsentiment deugt- 'ie wel. Toen de Russennog gewoon de vijand waren, toen Tom Cruise nog een gewone jongen was, toen ik nog niet wist dat de Migs helemal geen Migs waren...

Toen was het een mooie film.

Wat overblijft is gewoon, leuk vermaak.

avatar van Wassup !

Wassup !

Voor 1986 was dit zeer goed, maar moet zeggen dat 'Top Gun' toch wat van zijn kracht heeft verloren. Dacht dat de film wel een stuk hoger gemiddelde had. Ik vind de film nog best te pruimen.

3***!!!

avatar van Steven Taylor

Steven Taylor

Het blijft voor mij een fantastische feel-good movie.

Ik kijk hem elk jaar een keertje (vandaag ook maar weer eens).

Gewoon een klassiekertje (*****)

avatar van Noud

Noud

Zo hoe vaak is Topgun in de afeglopen 10 jaar welniet op de tv geweest...

avatar van nightbreed

nightbreed

Te vaak voor zo'n uiterst matige film.

De hype was groter dan het script.

Cijfer: 2