• 9.115.894 stemmen

Geregisseerd door: Joseph Kosinski

Met onder meer: Tom Cruise, Miles Teller en Jennifer Connelly

Releasedatum: 26 mei 2022

Plot Top Gun: Maverick

"Feel the need... The need for speed."

Het is jaren geleden dat Pete 'Maverick' Mitchell de pilotenopleiding volgde bij Top Gun. Inmiddels is hij een oude rot in het vak en is hij onverwachts teruggekeerd. Hij neemt vervolgens de rol van mentor op zich om een nieuwe generatie gevechtspiloten op te leiden.

Capt. Pete 'Maverick' Mitchell

Lt. Bradley 'Rooster' Bradshaw

Penny Benjamin

Adm. Solomon 'Warlock' Bates

Wo-1. Bernie 'Hondo' Coleman

avatar van colin_280z

colin_280z

Wat een prut film! Ik snap die hoge recensies niet, moet je misschien brain dead zijn om het te waarderen. Ik ben blij dat ik niet naar de bioscoop ben geweest, zonde van het geld.

colin_280z schreef:

De mensen die hoge cijfers gaven hebben tenminste het vermogen gehad uit te leggen waarom. Dat kunnen we van jouw mening niet zeggen.

avatar van eRCee

eRCee

• 1934 stemmen

Deze film zondigt op een aantal cruciale punten tegen de interne logica. Hierbij geldt dat als de film mij niet serieus neemt, ik de film ook niet serieus kan nemen:

1. De missie moet op deze specifieke, in de uitvoering gevaarlijke manier worden volbracht omdat je met een F18 kansloos bent tegen de modernere gevechtsvliegtuigen van de tegenstander
> vervolgens kan Tom Cruise doodleuk in een F14, dus meerdere generaties ouder dan een F18, twee van die hypermoderne dingen uit de lucht schieten.

2. Als ze door die kloof vliegen, dan moet dat op de hoogst mogelijke snelheid, die in training alleen door Tom Cruise behaald wordt
> tijdens de missie zitten ze doodleuk omhoog te kijken naar de opgestelde luchtafweer en kan één van de teamleden gedurende de helft van de 2,5 minuut even rustig nadenken of hij echt op volle snelheid wil gaan of niet.

Verder is een dieptepuntje toch wel het moment dat Rooster en Maverick elkaar in dat bos (direct) tegen het lijf lopen en dan zo gespeeld boos zijn op elkaar.

Vanwege de muziek, weer een platte bedoening van de heer Zimmer, ben ik ook blij dat ik deze niet in de bioscoop heb gezien.

Ondanks bovenstaande vond ik Top Gun: Maverick vermakelijk genoeg. Ik miste de Amerikaanse vlag om het af te maken, maar de gelukzalige ontvangst op het vliegdekschip kwam wel uit het eerste hoofdstuk van het Hollywood cliché-boekje. Niet te serieus nemen allemaal (maar: was deze prent niet verkozen tot MM film van 2022!?).

avatar van Ajax&Filmfreak

Ajax&Filmfreak

De drama stukjes zoals de hereniging met Penny en de introductie van de Topgun leerlingen vind ik niet al te best, tenenkrommend zelfs misschien.

Maar de straaljager actie waar het in deze film om draaid zijn top. Veel beter dan in de 1e Top gun. Vandaar 4 sterren.

avatar van jipt

jipt

Vette productie die wat laat op gang komt. Dikke 4*/4,5*

avatar van clairest

clairest

Dat hebben ze leuk gedaan. Goed vervolg. Oude film herkeken en twee sterren gegeven, deze krijgt drie en een half.

avatar van Jointz

Jointz

Nou nou, alle cliches zijn ook uit alle kasten getrokken die ze maar konden vinden. Het is een doorlopend doorverwijzen naar het origineel inclusief de muziek, de gelijkenissen van acteurs en de heldenrollen en de verdeling daarin. Een vervolg vind ik meestal niet heel best maar deze Top Gun spant toch echt wel de kroon (oke, het is niet zo slecht als The A-Team en Miami Vice maar Tom Cruise had dit nooit mogen laten doorgaan)

avatar van Joy4ever

Joy4ever

Oioi, deze had ik echt in de bioscoop moeten zien. Wat een belachelijk gave beelden met de gevechtsvliegtuigen. Nog nooit zoiets vets gezien. Het verhaal zelf was compleet ruk maar dat is ze volledig vergeven. Damn, wat mooi was dit zeg.

Joy4ever schreef:

Oioi, deze had ik echt in de bioscoop moeten zien. Wat een belachelijke gave beelden met de gevechtsvliegtuigen. Nog nooit zoiets vets gezien. Het verhaal zelf was compleet ruk maar dat is ze volledig vergeven. Damn, wat mooi was dit zeg.

Dit is wel een van mijn gaafste bioscoopervaringen ooit.

Heb de film daarna ook gekocht, maar durf nog niet te kijken, bang dat het thuis veel minder impact heeft.

avatar van DrJ

DrJ

Heerlijke actiefilm. Op het laatst zat ik echt bijna in de televisie. Lijkt me zo gaaf om ooit nog eens in een straaljager mee te vliegen. Beetje duur wel, maar wie weet.

avatar van schrans

schrans

Degelijke actiefilm met sterke luchtgevechtscenes. Voor dat laatste doe je het ook want het verhaal is eerder mager en vooral gestoeld op de nostalgische zielen.

avatar van Jynxter

Jynxter

Vermakelijke cliché prent. Dit Top Gun vervolg ziet er gelikt uit en heeft weinig inkak momenten. Maar er gebeurt werkelijk niks dat je niet van mijlen ver aan ziet komen. Een goed geproduceerde formule film op de automatische piloot. Met bijbehorende onzinnigheden en melodrama.

avatar van FunkStarr

FunkStarr

Enorme tegenvaller, terwijl ik er al niet heel veel van had verwacht. Dat er zo af en toe eens wordt teruggegrepen naar het origineel is niets mis mee, maar hier was het echt te veel. Ontzettend voorspelbaar, totaal niet origineel cliché, happy end en noem het maar op. Pluspunt zijn natuurlijk de beelden van de vliegtuigen wanneer men dan eindelijk overgaat tot actie. Zeer spectaculair gefilmd en genoten, verder een nietszeggend cliché filmpje met een walgelijk happy end. Het is wel een voldoende, maar een hele krappe, puur vanwege de beelden van de gevechtsvliegtuigen en omdat de tijd eigenlijk best snel gaat ondanks dat er toch meerdere saaie stukken in zitten.

avatar van FunkStarr

FunkStarr

Jointz schreef:

Helemaal hiermee eens. Het was echt veel te veel inderdaad.

avatar van des1

des1

Wel wat veel cliché's en "talk to me Goose" en een bijna formule achtige benadering. Zelfs Cruise's Kawa GPZ900 was weer even te zien. Idem exact dezelfde muzikale intro van Faltermeyer als in de eerste film, die ik overigens als de beste aller tijden beschouw. Maar goed, why change a winning formula? Tis bijna meer een eerbetoon aan Cruise zelf wiens carrière we hebben kunnen volgen over de laatste meer dan 40 jaar. Hij is een 'larger than life' instituut geworden. Cruise hield aan de film ruim 100 miljoen over. Overigens bestaan 5th Generation fighter jets nog niet echt (de F22 komt er nog het dichtstbij), laat staan dat enig andere natie dan de VS er over zou beschikken. Luchtgevechten waren spectaculair.

avatar van Puffy81

Puffy81

36 jaar na Top Gun (1986), komt dan dit veel te late vervolg. Niemand zat er meer op te wachten, maar werd toch "getriggerd" toen de film uitkwam.

Het verhaal is opzich best oké met een Pete Mitchell die maar niet "volwassen" is geworden in zijn carrière om een betere functie te betreden.

Supergave camera beelden van Claudio Miramda (DOP). Ook de regie van Joseph Kosinski is meer dan goed. En toch zat een bepaalde "knulligheid" in deze film waarom ik mij soms ergerde aan bepaalde scenes en het acteerwerk daarin.

Ik vond Tom Cruise goed, maar saai. Miles Teller vond ik niet goed acteren in sommige scenes, wat het dus "knullig" maakte.

Jennifer Connelly is echt veel te hoog gegrepen voor zelfs Mr. Cruise. Haat rol was er wel, maar deed eigen "niks".

Ed Harris dacht dat ie interessant kon meedoen en was er eigenlijk ook gewoon niet.

En het einde.....boring!

En dan zeggen ze in reviews dat deze film veel beter is dan de voorganger.....uhhhh.....NEE! Dat was ook geen topper, maar toch iets beter dan deze film.

Prima film.....niks meer en niks minder!

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Mezelf in een eerder stadium ingehouden de film aan te schaffen of op Pathe te kijken voor wat toen nog een aanzienlijk bedrag was, want dat bleek de film allemaal echt niet waard nadat ik deze afgelopen maandag zag tijdens première op tv. Begrijp me goed, echt slecht is het nergens, maar dat de film in de beginfase in de Top250 stond en op IMDb een 8,2 scoort is lachwekkend want er is ècht niets bijzonders aan ondanks dat het best vermakelijk is.

Er is een meer dan prima cast bij elkaar gebracht, de soundtrack is best oké, zat mooie vliegtuigen ondanks dat de F-14 natuurlijk de mooiste is, zijn de duels tijdens de opleiding en de vliegtuigen in de lucht van grote cinematische schoonheid inclusief de geluidsmix met de straalmotoren en speciale effecten, en ook erg opvallend de cast van Miles Teller die als Rooster in alles lijkt op Anthony Edwards die Goose speelt en een uitmuntende cast is als zoon. Daarnaast zijn er enkele aardige momenten van humor, is Cruise iets minder de zelfingenomen verwaande eikel die hij anders wel is en was McGillis niet bereikbaar voor dit deel waar Connolly gelukkig een prima vervanger is en er zowaar iets beter uit ziet en minder mager dan in Only The Brave, toch wordt de chemie met McGillis zelfs niet eens benadert.

Maar daar is het meeste goede wel mee gezegd rond een film die in een soort krampachtige stuip zit om echt alles uit de eerste film te kopiëren en daarmee niet een grote maar zelfs gigantische voorspelbaar over zich heeft. Maverick houdt zich nog steeds niet aan de regels en mag nu zelfs instructeur zijn binnen een dergelijke gerenommeerde vliegopleiding, het geeft je denken over andere zaken aldaar. Dan de rest van het kopieergedrag waar Mav in plaats van Charlie nu achter Penny aan zit, zijn motor en zelf aankomst race met een startend vliegtuig zijn een exact kopie en de lijst is wat dat betreft eindeloos. De kift tussen Mav en Ice is nu tussen Rooster en Hangman, we hebben weer een Great Balls of Fire momentje, een flyby kan er natuurlijk niet aan ontbreken en zelfs de vermoeiende female fantasy volleybalmatch in spijkerbroek moet nagedaan wordt gelukkig in iets subtielere vorm en natuurlijk mag Kenny Logins niet vergeten worden. Met dit alles in gedachten kan ik dan ook niet anders zeggen dat TGM niet bepaald vernieuwend of orgineel is en mij vooral met zijn kopieergedrag erg op de lachspieren werkt.

Ondanks het bovenstaande, en de humor die niet altijd slaagt noch de flauwe callsigns en natuurlijk de ronduit belachelijke ontknoping en ontsnapping vanaf de grond, is TGM best vermakelijk voor een keertje maar blijft toch vooral de conclusie dat dit macho beeld in de jaren '80 nog prima kan maar in dit tijdperk al snel doorslaat naar to much zelfs al zou dit een persiflage voor moeten stellen wat het volgens mij niet is. Daarom wat mij betreft een 3 voor het vermaak maar ook echt niet meer en de conclusie dat de eerste op zijn eigen manier beter is.

Lovelyboy schreef:

Je had dit in de bios moeten zien, dit zal thuis veel minder impact maken. Heb hier de bluray ook al een hele tijd liggen, maar durf hem nog niet op te zetten. In de bios ben ik bijna letterlijk weggeblazen door het beeld maar vooral het pompende geluid.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

The Oceanic Six schreef:

zoals ik zeg in mijn comment zit het visueel en audio technisch wel goed vooral met de gevechten. Maar de rest van de film is echt te mager.