• 9.373.905 stemmen

Geregisseerd door: Tony Scott

Met onder meer: Tom Cruise, Kelly McGillis en Val Kilmer

Releasedatum: 31 juli 1986

Plot Top Gun

"Up there with the best of the best."

Maverick (Cruise) wordt samen met zijn copiloot Goose (Edwards) aangenomen bij Top Gun, een keiharde marineopleiding voor piloten. Hij gaat hier de concurrentie aan met een andere toppiloot, Iceman (Kilmer). Na een tragische gebeurtenis realiseert Maverick zich dat het leven toch keihard kan zijn en twijfelt of hij nog verder wil gaan met vliegen. Uiteindelijk moet hij toch bewijzen wie de beste piloot is.

avatar van speedy23

speedy23

Uitstekend gespeelde en schitterend opgenomen film over de training van straaljagerpiloten met als discutabele boodschap: oorlog is een aardig spel met dure dingen, een ridderlijke competitie waar je man van word en waar je en passant ook nog een meisje aan overhoudt. ('De marine is geen baan maar een avontuur.') Blockbuster die van Tom Cruise als de beste piloot een ster maakte. Kelly McGillis, de vrouwelijke instructeur, is de meid van zijn dromen. Dit lijkt wel op een reclamefilm voor de US Navy. Eerste belangrijke filmrollen voor Meg Ryan, Val Kilmer en Tim Robbins. De themamuziek 'Take My Breath Away' werd een nummer één hit in Europa...

avatar van argus

argus

De eerste 70 á 80 minuten van de film zijn inhoudsloos : er gebeurt vrijwel niets. Alleen maar een hoop trainingsvluchten en heen-en-weer gezwam tussen trainingspiloten met een cliché affaire er tussendoor. Pas als collega Goose sterft wordt de film interessanter, het einde van de film is nog redelijk te doen. Maar alles bij elkaar is het toch zwaar onvoldoende. Het enigste wat een beetje blijft hangen na afloop zijn een paar aardige songs waarvan 'Take my breath away' van Berlin het meest vermeldenswaard is. 1½

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

De film van de jaren 80 was dit! En dat kan ik me opzich wel voorstellen. Ikzelf vind dit zeker een leuke film, vooral de goede muziek van zowel Harold Faltermeyer en de soundtracks die gebruikt worden doen de film erg goed! De film bevat spanning, romantiek en vooral veel ''over the top'' scenes! Tom Cruise zet een heel erg slechte acteerprestatie neer en dat was de voornaamste reden om de film van 3,5 naar 3 sterren te halen! Ondanks dat blijft het een leuk filmpje voor tussendoor........

* * *

avatar van otherfool

otherfool

Goh had ik hier nog niet op gestemd? Echt een lekkere guilty pleasure (van velen denk ik), eigenlijk heel fout maar wie wilde vroeger niet Maverick zijn? Al met al toch wel een keertje of 5 gezien denk ik...

3,5*.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Helemaal niks aan.

Het verhaal was mat en saai.

Ook bakte Cruise er dit keer niks van.

avatar van Dutchero

Dutchero

Zo mierzoet als deze film krijg je het zelden. Het is niet veel bijzonders, het clichebeeld van piloot wordt op de automatische piloot ingevult. Het liefdesverhaaltje is uiteraard voorspelbaar, en ach ja Cruise doet het ook niet al te geweldig hier. Nou de vliegscenes zijn zo uit een stripboek geplukt want dat leek nergens naar. De capriolen die ze uithalen zijn ronduit onmogelijk, dus wat dat betreft was een ongeluk ook onvermijdelijk .

Best vermakelijk hoor, het is helemaal geen vervelende film om te kijken, maar gewoon veel te mager voor een voldoende.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Eigenlijk een heel fout promotiefilmpje voor de Amerikaanse marine. De muziek is lekker fout, het verhaaltje is fout, de tegenstelling tussen de good guy (Cruise) en de bad guy (Kilmer) is fout en het allerfoutst is nog de snor van Cruise zijn buddy. Ondanks dat alles heb ik me prima weten te amuseren. Mooie vliegactiescenes, al was niet alles even helder volgbaar.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

1 jaar geleden alweer dat ik deze film zag.

Moet zeggen dat de film veel te danken heeft aan de scene's met de straaljagers. Ik denk dat de film daardoor alleen zo goed is. Het verhaal is anders best mager. Tom Cruise is natuurlijk een irritante acteur dus krijgt het een 2,0.

avatar van gotti

Beter dan Scott's latere werk. Wel zo nu en dan wat traag, al is Scott daar later nogal in doorgeslagen met zijn hoofdpijnedits.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Tja, je moet wel heel erg dol zijn op straaljagers wil je halverwege deze film nog steeds enthousiast worden van de zoveelste vliegscène. Want de ene vliegsequence is nog niet ten einde of de volgende staat alweer in de startblokken. En na een tijdje heb je het wel gezien met al die schreeuwende macho's achter hun knuppel, terwijl bombastische muziek uit de boxen klinkt. Helaas is Top Gun eigenlijk niet veel meer dan dat.

Terwijl mooie jongens Val Kilmer en Tom Cruise elkaar vol arrogantie aankijken en af en toe wat one-liners naar elkaar spuwen, draait Tony Scott gezellig het zoveelste SkyRadio popliedje. Gooi er nog een totaal zinloze romance in en je bent klaar. Het is allemaal eventjes leuk, maar gaat gewoon veel te snel vervelen. Sowieso zitten er vrij weinig verrassingen in het verhaal, is er iemand die dit slot niet zag aankomen? Desondanks ziet de film er verzorgd uit en bepaalde scènes, zeker in het begin, zijn nog best vermakelijk. Maar al redelijk snel slaat de verveling genadeloos toe. Het beste van de film komt overigens van Tom Skerrit en Michael Ironside, maar goed, echt veel krijgen beide heren ook niet te doen.

Kleine 2,5 sterren.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Heerlijke film. Wat mij betreft is het romantische gedeelte niet het sterkste van de film. De lang leven de lol houding van Maverick en Goos en de hechte vriendschap tussen die twee vond ik wel heel vermakelijk om te zien.De muziek was ook een heel sterk aspect aan de film. Heel emotioneel vond ik het wel toen Goos overleed. Dat vond ik wel heel goed overgebracht. Een film met een lach en een traan.

avatar van JANSSEN90

JANSSEN90

Goeie film met steengoede muziek en puike vlieg scenes, in de jaren 80 had ik een cassettebandje van de filmmuziek, helemaal grijs gedraaid...

avatar van Black Math

Black Math

Nadat ik de film een aantal jaar geleden voor het laatst had gezien toch maar weer eens een groot stuk gekeken toen ie gisteren op tv kwam. Dat krijg je als je bij je ouders langs gaat, zij zelf even weg zijn, en je hebt verder niets anders te doen. Ik kan me herinneren dat ik de film vroeger wel tof vond, maar ook toen niet echt geweldig. Daar is nu helemaal niets meer van overgebleven, want wat is dit een afgrijselijke cliché film.
Alles is aanwezig:een wereld waar - typisch Amerikaans - gaat om wie de beste is, een hoofdpersoon die natuurlijk met problemen uit z'n jeugd zit (waarom papa nou dood?). Natuurlijk is de instructrice een knappe blonde vrouw die zich eerst hard to get opstelt, maar later uiterst gewillig is. En natuurlijk gaat sidekick Dr. Mark dood, want het moet de held natuurlijk niet te makkelijk gaan. Na de nodige zelftwijfel door Dr. Marks en papa's dood overwonnen te hebben, komt de held natuurlijk keihard terug en laat zien dat hij de ware held is.
Tel daarbij de oeverloze scènes in de vliegtuigen op - waarbij ik soms geen idee heb wat er precies gebeurt, maar het zal wel spannend zijn aan het opgewonden krakeel van de acteurs te horen - en de irritante jaren 80 kutmuziek (alleen leuk voor foute feestjes, niet als filmmuziek) en ik kom op 0,5* uit.

avatar van schram101

schram101

Het visuele spektakel waar Tony Scott in zijn recentere films mee strooit blijft in Top Gun achterwege al is ook hier de cinematografie dik in orde. Nadeel is misschien hiervan dat het wat lijkt of we naar een simulatiespel zitten te kijken. Ook lijken de gevechtsscene's (zelfs de échte gevechten) een bepaalde spanning te missen waardoor het allemaal op een trainingsvlucht lijkt. En daar kan een prima acterende Tom Cruise niets aan veranderen. Evenals rivaal Val Kilmer. De prima muziek is echter wel weer een verademing. Kenny Loggins Highway To The Danger Zone past perfect en is anno 2012 nog steeds een geniaal nummer.

avatar van Noir

Noir

Dit is echt een klassieker. Dat het verhaal aan de dunne kant en licht verteerbaar is maakt niet uit want daar gaat het bij deze film niet om. Af en toe een keer junkfood tussendoor is tenslotte ook lekker.

Straaljagerscenes zijn opwindend, muziek is top, misschien wel beste soundtrack ooit. Cruise is duidelijk in z’n element en acteert beter dan ik van hem gewend ben. McGillis daarentegen vond ik als love-interest wat minder op z’n plaats.

De uitvoering had hier en daar beter gekund maar alle knoppen van een succesformule worden behendig gedrukt; ruwe diamant worstelt met onverwerkt verleden, gaat na verloop van tijd door diep dal maar hervindt zichzelf op het allerlaatste moment om de overwinning, heldenstatus en, last but not least, het meisje in de wacht te slepen. Cheesy als het is werkt het wel, mede door de sterrencast en zoals gezegd de perfect gekozen muziek.

Film komt op Blu-Ray erg goed tot z’n recht al is het jammer van de zwarte balk boven en onder in beeld. Al met al een geweldige film. 4*

avatar van blurp194

blurp194

Simplistisch. Militaristisch, oorlogszuchtig, patriottisch, stereotiep lomp en dom Amerikaans.

En toch een van de meest indrukwekkende films van de jaren 80. Hele generaties zijn opgegroeid met de helden uit deze film als voorbeeld - ook al realiseren ze zich dat misschien nu niet meer. Tijdloos genoeg om ook nu nog moeiteloos spannend te zijn. Prima timing, prima gespeeld, mooi in beeld gebracht, goed verhaal, goede muziek.

Eerst nog eens zien of een film van nu over een jaar of 35 nog zo sterk staat. Pas dan is het tijd voor kritiek. Tot het zover is mogen we dit best een meesterwerk noemen.

avatar van K. V.

K. V.

Deze klassieker eindelijk ook eens gezien en 'k vond hem niet mis. Niet echt een groots verhaal, maar het wist me wel te boeien. De film moet het vooral hebben van de actietaferelen en die waren dik in orde. Ook de muziek was het vermelden waard, vooral dan het oh zo bekende "Take My Breath Away". Verder deed de cast het ook wel overtuigend.

Tja, 'k vond hem wel eens de moeite om hem eens gezien te hebben.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Gemiste kans.

De eerste helft steekt met kop en schouders boven de tweede helft uit. Er gebeurt niets en dat is net wat Top Gun zo leuk maakt: hersenloze romantiek tussen eendimensionale personages, vol idiote dialogen en foute muziek.

Maar dan gebeurt het onvermijdelijke: er wordt wat drama ingepropt om toch iets te vertellen te hebben (allez ja...) waardoor Top Gun al snel evolueert in opgeklopt Hollywooddrama en zowat al z'n charme verliest.

Die aanpak is ook duidelijk te zien aan de cast. Zo is Tom Cruise zeer te pruimen als vlakke posterboy (in de eerste helft) om uiteindelijk nog maar eens te laten zien dat hij niet kan acteren wat drama betreft.

Kelly McGillis is ook zo'n gevalletje, Val Kilmer - met geblondeerde vetkuif - kan wel bekoren.

Tony Scott was indertijd nog vrij gematigd in z'n aanpak. Top Gun is - ondanks de vliegtuigritjes - niet chaotisch. Dat komt wellicht door de eightiessaus, want die is dik in orde. Vooral loze dingetjes zoals Cruise op z'n brommer en McGillis met een quasi-zwoele blik in combinatie met het heerlijk foute 'Take My Breath Away' zijn genieten.

2,5

avatar van jipt

jipt

Vond het een beetje een a-typische Tony Scott film. Had veel meer een high-concept actie/thriller verwacht. Desalniettemin wel een typisch jaren '80 product, was allemaal lekker fout en de soundtrack was ook goed. Kakt in het midden helaas wat in een de focus ligt was meer op het slappe drama. kleine 3,5*/3*

avatar van baspls

baspls

Goede film. Gister op TV gezien.

Goede effecten, de straaljagers zijn erg mooi gemaakt. De muziek is ook erg mooi. Erg goed geacteerd, wel grappig om Tom Cruise een jaar na Legend te zien en man die ziet er ineens veel ouder uit.

Goede film met veel Straaljager-actie.

avatar van Spetie

Ik heb vroeger weleens een stukje van Top Gun gezien, maar kon me er weinig meer van herinneren. Hot Shots!, waarin Top Gun op de hak wordt genomen, staat me wat dat betreft veel beter bij.

Top Gun begint vrij aardig met een spectaculaire vlieg scène. Al snel is het duidelijk dat we met een film van Tony Scott te maken hebben, want het bombastische en het macho mannen gedrag is hier ook al vrij snel aanwezig. Op zich wel logisch bij een Amerikaans verhaal over een vliegschool, waarin men elkaar de loef probeert af te steken om de beste te zijn. Cruise doet het aardig, evenals Kilmer en ik moet toegeven dat er best wat leuke momenten in verwerkt zitten. Het hele verhaal van Maverick zijn achtergrond, zijn beweegredenen en nog wat andere zaken blijven vooral aan de oppervlakte ronddrijven.

Ook de vlieg scènes begonnen me op een gegeven moment wel wat te vervelen. Het ziet er verder allemaal degelijk en goed uit, maar de uiteindelijke afloop zal niemand verbazen. De opvallende en niet onaardige soundtrack, maakt het ook tot een typische jaren tachtig product. Leuk om een keer gezien te hebben, maar ik ben er verder niet kapot van.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Ook onlangs herzien. Geweldige time-piece, maar de actie vond ik tegenvallen. De gevechtsscènes met de straaljagers worden onoverzichtelijk en chaotisch in beeld gebracht. Vind vooral de platte romance nog het leukste aan Top Gun. Heerlijke soundtrack vaak onder die scènes.

Qua actie vind ik Days of Thunder beter in elkaar steken.

avatar van Insignificance

Insignificance

Een plat tachtiger jaren relikwie. Zolang Scott met z'n vliegtuigen aan het spelen is, gaat het wel, alhoewel individuele shots daar meer indruk maken dan de totale actie. Daar is het allemaal iets te chaotisch voor. Aan de grond is er het macho wereldje van de piloten die er nog enigszins toe doet. Goose is een fijne sidekick en Kilmers gladde smoel past perfect.

Zodra er een plotje rondom Maverick op touw wordt gezet, wordt het al gauw tandenknarsen met hapklare en smakeloze emoties die worden op- en toegediend. Ongegeneerd zouteloos en klef. De pedante rol van Cruise is daar ook eigenlijk niet op berekend, zoveel sympathie roept hij niet op. Geen guilty pleasure of iets dergelijks voor mij en dat blijft er weinig over.

Voor het eerst bewust gezien.

Ik denk dat ik de film vroeger ook wel gezien heb, maar veel staat me er niet meer van bij. Kan ook zijn dat ik toen enkel wat stukken op TV heb meegekregen. Toch maar eens een kans gegeven omdat hij van de hand van Tony Scott komt, en da's best goed te zien ook.

Geen idee of Scott een echte straaljagerfetish had, maar hij filmt er wel naar. De hele intro is een ode aan die beestjes. Tof en sfeervol, hij neemt er ook echt alle tijd voor. Zie je zelden in een Hollywoodproductie. Daarna wordt het alleen iets minder.

Met de gevechten niks mis. Best grappig om te zien waar series als Yukikaze de mosterd heeft gehaald. De gevechten in de lucht zien er nog steeds best tof uit, al valt het soms iets te veel op dat er wat geknipt en geplakt is. Die ondersteboven scene zal bijv. vroeger best grappig zijn geweest, ondertussen is het best lame.

Maar het is vooral Cruise en zijn dramatisch gebral op de begane grond die de film nodeloos vertraagt. Z'n daddy issues, de romance en de vriend die sterft ... het kon me echt niet boeien. Jammer, want visueel staat de film z'n mannetje wel. Over de soundtrack zeg ik liever niet al te veel, enkel dat ik het Top Gun theme zelf nog wel kon appreciëren. Verder kan je beter met het geluid af kijken.

Film met twee gezichten dus. Sterke vliegscenes die model staan voor heel wat later werk en nog steeds niet veel aan spankracht ingeboet hebben, de rest is gezemel van de bovenste plank.

avatar van dvdcrusher

dvdcrusher

Een van de grootste blockbusters uit de jaren 80. Als je de film gezien hebt weet je waarom. Een jonge Tom Cruise en Val Kilmer, zinderende actie, drama en romantiek. Schitterende soundtrack. De perfecte film. Tijdloos! 5 sterren

avatar van Movsin

Movsin

Tom Cruise is uitstekend als ambitieuze, zelfbewuste haantje-de-voorste in een actiefilm, die inzake verhaal toch eerder mager is, maar filmisch te genieten valt omwille van de luchtscènes en de soundtrack.

Een ode aan de Amerikaanse gevechtspiloten, meer niet.

avatar van IH88

IH88

“Great balls of fire!”

Blijft leuk. Top Gun kan je opzetten en je komt gelijk weer in die heerlijke jaren 80 sfeer. Alleen al door die weergaloze intro heb je gelijk zin in straaljagers, actiescènes, Maverick, Iceman, Goose, 80's music, humor en natuurlijk de prachtige Kelly McGillis.

Top Gun moet je niet kijken voor het plot of voor diepe karakterontwikkelingen, maar gewoon om anderhalf uur lang entertaint te worden. De actie ziet er spectaculair uit (alhoewel de montage verschrikkelijk is, je ziet bijna niet wat er gebeurd) en de acteurs hebben zichtbaar plezier. De romance tussen Cruise en McGillis is ontzettend cheesy uitgewerkt, maar het blijft leuk. Het is zo over the top (die muziek) dat je er eigenlijk alleen maar in mee kan gaan en er om kan lachen. De bromance’s tussen Maverick en Goose en Maverick en Iceman blijven leuk en er wordt gretig met inmiddels iconische oneliners gestrooid. Top Gun blijft topvermaak.

avatar van TMP

TMP

Slecht is Top Gun niet, maar het voelt allemaal wel erg geforceerd aan. Het moet allemaal kennelijk erg stoer overkomen, maar dat lukt toch niet echt. Het kijkt op zich wel best aardig weg, maar mist echte overtuiging. Een mager plot en weinig interessante personages. Ook de vliegscènes heb je op enig moment wel gezien. De soundtrack is wel passend en ook niet onaardig.

avatar van scorsese

Matige film waarin een roekeloze straaljagerpiloot de kans krijgt om een opleiding te volgen voor de beste. Een mager verhaaltje dat door de dik aangezette personages en dialogen hier en daar wel vermakelijk is. Alhoewel het zeker een paar spectaculaire beelden oplevert, is het probleem met de actie-scenes in de lucht dat het allemaal nogal snel op elkaar lijkt. Bovendien ziet het er ook allemaal te gelikt en gepolijst uit (en de overigens fijne jaren '80 soundtrack doet daar nog een schepje bovenop).

avatar van Shadowed

Shadowed

Scott in de lucht.

Vond het altijd wel een aantrekkelijke regisseur qua stijl, maar hiermee heeft hij me totaal niet weten te overtuigen. Van Scott was ik het een beetje gewend dat hij de films niet al te Amerikaans maakt, maar dit was heel duidelijk uit Amerika.

Cruise speelt redelijk maar heeft een vreselijk personage. Niet dat hij het dan heel slecht uit weet te voeren, maar dit soort irritante types bestaan er te vaak en zijn allemaal even voorspelbaar. McGillis is net zo irritant. Ze mag er dan wel goed uitzien, haar karakter is vreselijk. Altijd weer die felrode lippen en blond haar. Te vaak gedaan.

Voor de rest is het verhaal voorspelbaar en de romantiek genant. De romantiek was misschien wel erger dan de personages zelf. Vreselijke dialogen, gênante romantische scenes en totaal geen vonk onder die oorverdovende en bombastische 80's muziek soundtrack.

Het enige dat dan (heel) goed gelukt is zijn dan toch wel de actiescènes in de lucht. Beelden vanuit de straaljagers zijn adembenemend en spectaculair in beeld gebracht bij een heerlijk blauwe omgeving en sterke cameragebruik. Bij dit soort scenes leeft de film enorm op.

Zonder die scenes was dit namelijk niet om aan te zien geweest. Maar ze brengen sterke sfeer mee en weten daarmee nog best beklemmend te zijn. Scene waar de vriend sterft, met de helikopter boven de helblauwe zee is ook een prachtig visueel moment. Visueel staat de film dan nog steeds erg goed. Ver boven zijn tijd eigenlijk.

Tja, met minder romantiek en voorspelbaarheid en meer mooi geschoten actie was dit beter tot zijn recht gekomen waarschijnlijk.