There Will Be Blood (2007)
Geregisseerd door: Paul Thomas Anderson
Met onder meer: Daniel Day-Lewis, Paul Dano en Kevin J. O'Connor
Releasedatum: 28 februari 2008
Te zien in één bioscoop ()
Plot There Will Be Blood
"There will be greed. There will be vengeance."
Begin 20e eeuw. Wanneer Daniel Plainview een mysterieuze tip krijgt over een klein stadje in het Westen waar de olie letterlijk uit de grond zou spuiten, gaat hij met zijn zoontje H.W. op avontuur, op weg naar het stoffige Little Boston. In dit meedogenloze stadje, waar het plaatselijke vermaak zich beperkt tot de Hallelujakerk van de charismatische voorganger Eli Sunday, slaan Plainview en H.W. hun slag. Maar ook al maakt de olie hen rijk, toch blijft niets bij het oude wanneer de conflicten escaleren en alle menselijke waarden - liefde, hoop, geloof, ambitie, gemeenschap en zelfs de band tussen vader en zoon - onder vuur komen te liggen als gevolg van corruptie, bedrog en de rijkelijk vloeiende olie.
Daniel Plainview
H. B. Ailman
Abel Sunday
Mr. Bandy
campaign
Er is al veel gezegd, en ik sluit mij hierin veelal aan. Echter wat ik vind opvallend is de geweldige creepy muziek die af en toe opsteekt; geeft deze film net dat beetje extra.
Verder ben ik erachter gekomen dat Magnolia ook zeer te pruimen zou zijn, dus die ga ik ook uitchecken; ook al is dat een heel andere film.
Celluloid Dreams
Vanmiddag draaide 'ie eenmalig hier in Vlissingen. Dus nog maar een keer gegaan. Nog even indrukwekkend als de eerste keer. Zonder enige twijfel de beste film in jaren.
Prompt
Zeer grote indruk op me achtergelaten, kijkt ook zeer vermakelijk! Absolute top film als je het mij vraagt...
A. Jacobsen
ben ik de enige die heel veel Stanley Kubrick in de film terug zag?
Wanneer de film ook nog begint met onheilspellende geluidseffecten die doen denken aan de zwarte monoliet uit 2001 a Space Odyssey dan leg je vrijwel automatisch de link.
RobinF
saaiste film die ik ooooit heb gedaan , heb de film in 7 delen gezien omdat ik 6x in slaap ben gevallen. en dat gebeurt niet vaak !!
Leland Palmer
Zes keer in slaap vallen en dan nog proberen de film uit te zien?
helleke
Prachtig opgebouwde film met een super acterende Daniel Day-Lewis!!!
De film stak zeker niet tegen ondanks de lange duur.
Ik had dan ook een goeie nachtrust vooraleer ik hem bekeek.
3,5 sterren.
rtt
Meesterlijke film. Prachtige beelden welke goed aan elkaar zijn geplakt door de regiseur. Camera en acteerwerk op hoog niveau.
Direct als de film van start gaat zit je al bijna op he puntje van je stoel en merk je dat je naar iets heel bijzonders aan het kijken bent. Ondanks de lengte van de film verveel je je geen moment. De muziek bij de film is uitstekend uitgezocht.
Of het nu bloed zweet of tranen of olie is, het is allemaal zeer echt op de film gezet. Knap staaltje werk. Ik ben niet snel onderste boven van een film maar deze raakte mij wel. Eeen topper en een super-a film. Deze film zal ik beslist nogmaals bekijken. Een dikke 4.5 van mij.
Criticism
Ik weet niet hoe oud je bent (of hoe oud je je gedraagt), maar aangezien je Ice Age 5* geeft schat ik je niet héél oud in. Probeer deze film over een aantal jaar nog eens, misschien bevalt hij dan
Halcyon
Ikzelf ben oud genoeg en had ook moeite om wakker te blijven bij dit vehikel. Heeft dus weinig met leeftijd te maken lijkt me.
gebruiker_56935
Ik neem aan dat je een film als Ice Age anders beoordeelt als een film zoals dit. Ik heb sommige animatie films ook heel hoog in sterren gewoonweg omdat ik de animatie heel mooi vind, verhaal leuk etc. Een film als Ice Age beoordeel je niet vergelijkend met bv speelfilms. Dat is onmogelijk. Je vraagt bv ook niet aan iemand. Wat vind je mooier: The Lion King of The Green Mile? Dat is toch een totaal andere wereld? Elke film beoordeel je apart en NIET vergelijkend met andere films, dus die opmerking van jou lijkt er eigenlijk op dat jij hier de jongste bent.
VierkanteOogjes
Ik er meer van verwacht, de film is zwaarder dan ik me voorstelde. Eli met zijn gepreek was ik ook dan meer dan zat. Dat de film geen standaard Holywood formule volgt, kan ik alleen maar waarderen, alleen pakte het bij mij niet goed uit. Eerste helft zeker beter dan de tweede. Die trok dan toch minder mijn aandacht dan het begin van de film. De apart gekozen muziek is ook niet mijn smaak.
Daniel Day-Lewis verdient echter wel zeker een *!
Slug
Helemaal goed deze film
Als je aan het einde van een film nog steeds niet weet wat de hoofdpersoon precies voor een snuiter is dan heb je hem ofwel slecht geacteerd of je hebt de prestatie van de eeuw geleverd. Ik ga voor het laatste. Het geheel van de film - het verhaal - de camera voering - de muziek/sfeer en het acteren maken dit mijn absolute topper. En het einde is weergaloos!
eduard
Ik heb deze film halverwege afgezet omdat ik echt in slaap viel.
Ik ga die andere helft nog wel eens een keer kijken maar heel nieuwsgierig ben ik niet.
Dus met andere woorden gewoon een kud film.
Malick
Paul Thomas Anderson had nog niets verkeerd gemaakt totdat ik het serieus overgewaardeerde There Will Be Blood onderging. Ieder moment van de film vroeg ik me af wat Anderson ons probeert te zeggen. Waarbij de muziek serieus tot ergernis leidde en totaal misplaats was. Het is opzich wel sterk bedacht dat de muziek de innerlijke gevoelens van de karakters moest voorstellen maar het werkt van geen meter in There Will Be Blood. De één zal het door hebben en accepteren, de ander zal het zien als bijzondere muziek onder een vrij kalme film.
En dan de rol van Daniel Day-Lewis. De beste man weet als geen ander het karakter te doorgronden en neer te zetten als een waardig personage. Hier vond ik hem volstrekt een vreemd eend waarbij het vooral neigt tot overacteren. Hij lijkt een steeds killer, onrealistischer persoon weer te geven. De psychologische nonsens die Anderson ons voortzet gaat erbij mij niet zomaar in. En dan de vergelijkingen die ik kon maken met een film als Giant. James Dean - Daniel Day-Lewis. Armoedige knecht die Oliebaron wordt. En drie keer raden waar de film geschoten is?!
De film is ten eerste veels te zwaar en ondoorgrondelijk. Ieder ander zal opmerken dat het geen formule werk is uit Hollywood. Ten tweede vroeg ik me af waarom Anderson opeens met deze stijl komt aankloppen? De vorige films waren minder zwaar waarbij het totaal plaatje ook niet neigde tot filmkunst. Ik hoop niet dat we hier te maken hebben met een Kubrick vervanger. Zo wel dan heb ik een dergelijk gevoel dat deze trend zal doorgezet worden. En waarbij ik serieus afhaak…
Timecop
Vreemde, maar ook intrigerende film. Weet niet wat ik ervan moet denken. Erg sterk acteerwerk natuurlijk, verhaal blijft boeien, maar had een gigantische ontknoping verwacht, die bleef uit.
helleke
Dus met andere woorden gewoon een kud film.
Misschien was het niveau van de film gewoon te hoog voor u afgaande op uw Nederlandse spelling: kuD film!!!
FatMike
- 1976 stemmen
Toen ik de trailer zag van deze film vond ik het er allemaal veelbelovend uitzien.
Na korte scenes te hebben gezien kreeg ik het idee dat ik
misschien wel vanwege het overacteren door Daniel Day-Lewis,
deze film minder zou gaan vinden.
Het eventuele overacteren van Day-Lewis bijkt achteraf
een onnodig vooroordeel te zijn, sterker: hij doet het prima.
De hele cast doet het prima en daar ligt het dus ook niet aan.
There will be blood heeft een sterke opening.
De beelden zijn fraai en door middel van de soundtrack
wordt er extra aan kracht bijgezet.
Net als velen moest ik natuurlijk ook denken aan werkjes van
Kubrick, met 2001 voorop.
Na iets minder dan helft neemt de film in kracht af.
De beelden gaan vervelen en de karakteristieke soundtrack
is niet meer genoeg om de neergaande zaak te redden.
De wegen die worden ingeslagen om There will be blood nog enigzins op de rit te houden, de onecht broer, rivaliserende zakenlui, de heftige doop, doen eerder meer afbreuk aan het geheel dan goed.
De paar laatste momenten in de film, de waarheid voor de dove zoon, de valse profeet en de bowlingbaanmoord zijn
één grote afraffeling.
Alles bijelkaar is het een aardig film om gezien te hebben, maar
daar is ook alles mee gezegd.
Ik luister graag nog eens naar de soundtrack en zal daarbij denken
aan het sterke matriaal waarmee de film zo mooi opende.
2,5 ster
SandLover
Huh?? Het einde was meer dan briljant. Met gemak 1 van de beste filmeindes ooit. Tenminste, dat is mijn bescheiden mening.
Arkadi.
Het einde was op zich nog wel te verkroppen, maar het ongelofelijke overacting van Day- Lewis op dat moment deed de hele scene doen lijken of het uit 1 of andere B-film kwam.
Zo jammer van zo een goede film.
SandLover
Zo heb ik die scene niet ervaren. Ik ben nog een tijd onder de indruk geweest van die eind scene. Maar als de DVD uit is kan ik hem nog eens rustig bekijken.
whatsarahsaid
Wauw, een serieus goede film. Een vriend van me had 'm me opgestuurd maar hij lag al maanden in de kast. Vanavond er eens goed voor gaan zitten en ben behoorlijk onder de indruk.
Hoezo, overacting van Daniel Day-Lewis??? Lees ik in meerdere berichten. Daniel Day-Lewis IS de film! Je ziet 'm niet vaak acteren (ken hem zelf alleen maar van 'Gangs of New York' en 'The Last of the Mohicans' volgens mij...) maar als hij ergens voor gaat dan doet ie 't wel gelijk goed. Hij speelt z'n rol heel pakkend, vooral zijn relatie met zijn zoontje, prachtig. En de scènes met die creepy Eli Sunday, super. Wie is die acteur eigenlijk? Kwam me bekend voor maar kan er geen naam of film bijplaatsen.
grid8400
Zou je toch eens My Left Foot moeten gaan kijken. ...
Anyways.. goeie film..en goeie rol van Lewis, maar al met al vond ik alles veel te traaaaaaaag. Ondanks het sterke acteerwerk hierdoor niet een film die blijft hangen...
RobinF
Ben 22 , en ice age ... vond ik gewoon lachen ... miss was 4 sterren genoeg , maar toen was ik net aangemeld hier.
en deze film hoef ik nooit meer te zien.
Het acteer werk was goed hoor, daar niet van ... en ik kan heel wat saaie films gewoon afkijken , maar deze was het toppunt van saaiheid.
Martijnnn
Dus het acteer werk wat je goed vind verdiend volgens jou geen punten, de saaiheid is alles bepalend...
RobinF
als ik de film meerdere keren moet aanzetten omdat ik in slaap val ... is voor mij de film 1 ster. hoe goed het acteer werk ook is.
Safri
Sjonge jonge wat een Magnum Opus weer deze film. Anderson kiest nooit voor de makkelijke weg en deze film is ook weer een (bijna) meesterwerk. Hij wist me echter bij lange na niet zo emotioneel te raken als Magnolia, maar ik kan er niet onderuit dat dit de creme de la creme is van de hedendaagse cinema.
Respekked
De titel Magnum Opus is in principe maar voor één werk van iemand weggelegd, vaak het belangrijkste dan wel beste werk.

Felle kritiek? Quentin Tarantino haalt uit naar Paul Dano: 'Zwak en oninteressant'

Oscarwinnende film 'There Will Be Blood' van Paul Thomas Anderson morgen op televisie

'There Will Be Blood' wordt morgenavond (28 januari) uitgezonden: 'Eén van de beste films van de laatste tien jaar'

Oscarwinnende film 'There Will Be Blood' van Paul Thomas Anderson vanavond op televisie

One Flew over the Cuckoo's Nest

Cidade de Deus
Drama / Misdaad, 2002

O.J.: Made in America
Documentaire / Biografie, 2016
broer of zus relatiecaliforniëkapitalismegebaseerd op boekpastordeaf-muteamerican dreamfanaticpipeline petrolhebzuchtbaptismnarcissismvadermisanthrophyoliegeldreligieimpostorkerkmoordenaaralcoholischoil industry narcissismchild abandonmentcharacter studyzealot bowling alleysign languagesoil fieldshockingturn of the century19e eeuwadopted sonbegin 1900complexpersonality changepipeline 20th century1890smilkshake commandingsurdez