There Will Be Blood (2007)
Geregisseerd door: Paul Thomas Anderson
Met onder meer: Daniel Day-Lewis, Paul Dano en Kevin J. O'Connor
Releasedatum: 28 februari 2008
Te zien in één bioscoop ()
Plot There Will Be Blood
"There will be greed. There will be vengeance."
Begin 20e eeuw. Wanneer Daniel Plainview een mysterieuze tip krijgt over een klein stadje in het Westen waar de olie letterlijk uit de grond zou spuiten, gaat hij met zijn zoontje H.W. op avontuur, op weg naar het stoffige Little Boston. In dit meedogenloze stadje, waar het plaatselijke vermaak zich beperkt tot de Hallelujakerk van de charismatische voorganger Eli Sunday, slaan Plainview en H.W. hun slag. Maar ook al maakt de olie hen rijk, toch blijft niets bij het oude wanneer de conflicten escaleren en alle menselijke waarden - liefde, hoop, geloof, ambitie, gemeenschap en zelfs de band tussen vader en zoon - onder vuur komen te liggen als gevolg van corruptie, bedrog en de rijkelijk vloeiende olie.
Daniel Plainview
H. B. Ailman
Abel Sunday
Mr. Bandy
superbassie
De film viel me wat tegen...
Verhaal boeide me eigenlijk niet en het was gewoon een vrij saai geheel. Ben het met cornelis eens, de muziek irriteerde me soms mateloos. Of het was een irritant geluid óf de muziek paste voor geen meter bij het beeld.
Pluspunt: Daniel Day-Lewis speelde overtuigend, goede man voor de rol.
Meer dan 3* is de film naar mijn mening niet waard.
maarten70c
Meesterwerk of een saaie film liggen blijkbaar dicht bij elkaar.
Ik vond dat er zeer mooie beelden in zaten en dat er heel goed geacteerd werd.
Maar ik vond het vooral een zeer langdradige en een wat saaie film!
Macmanus
Huh? Waar heb je deze film gezien? Ik vind de belichting in There Will Be Blood echt super mooi en geslaagd. Prachtig juist zoals gezichten uitgelicht worden, je ziet er echt het moeilijke en zware leven in terug. Ook over de landschapsopnamen ben ik zeker te spreken (de scene met de brandende boortoren is al een waar meesterwerkje op zich).
Drie jaar later
Heb de film gewoon gezien in de bioscoop. En hoewel ik die scene niet verkeerd vond, zag ik toch in veel scenes (vooral overdag) een wat bleke uitstraling. Wat ook te maken heeft met kleurcorrectie en wat er allemaal nog meer niet bij komt kijken. En is het verder natuurlijk ook een smaak iets, ik hou erg van hard licht. Maar als je Assassination of Jesse James naast deze film legt zie je een duidelijk verschil, ik hou meer van de manier die de Jesse James film gebruikt.
Komisch filmpje trouwens
Word_Play
Zeer indrukwekkende karakterstudie met inderdaad een geweldige Day-Lewis, hoewel niet het meesterwerk wat sommige ratings en reviews doen vermoeden. Oo ongeveer tweederde van de film kakt de boel nogal in en dreigt de fim saai te worden, iets wat gelukkig niet gebeurt door de meesterlijke eindscene. Alle waanzin, spanning en haat komen dan eindelijk tot uiting in woedebui van jewelste, met als hoogtepunt de zin "I DRINK YOUR MILKSHAKE!!". Dit tilt de film nog net naar een solide 4*.
Ook complimenten naar Dano, die sinds Thre Girl Next Door een heel eind is gekomen.
Redlop
Knap gelaagd verhaal dat nog slechts een voorbode was van de wereld nu. Once upon a time in the oil. 4*
wibro
Prachtige film met een glansrol van Daniel Day Lewis, hoewel er af en toe wel sprake was van overacting . Verder schitterend camerawerk. De soundtrack vond ik echter minder, te bombastisch.
janhero
Voor mij werd de film helemaal gedragen door het prachtige camerawerk en Daniel Day Lewis. Begin was ik zeer enthousiast maar hoe verder de film vorderde hoe meer ik moeite had om er bij te blijven. Jammer. Het verhaal zakt ook steeds meer in.
Ik kom niet verder dan een 3* Daniel Day Lewis verdient een beter verhaal.
MarkFish
Het einde maakt veel goed. De slotscenes met zijn zoon en daarna met die geestelijke Eli zijn geniaal, maar ik had wel iets meer willen zien van het proces dat hij steeds gevoellozer, egoistischer, sadistischer wordt. Er zitten grote tijdsprongen in de film waarbij je moet aannemen dat hij is veranderd, maar ik had dat emotionele proces wat meer willen zien.
The One Ring
Wie zegt dat er daadwerkelijk zo'n proces is? Volgens mij was Plainview vanaf het begin al geen fijn ventje. Het werd later wel erger en vooral opener, dat wel, maar het kwade in hem zat er denk ik al.
Nohands
Prachtige film, Daniel Day Lewis.heeft terrecht zijn oscar verdiend!!!
myscoi
Hij kreeg een oscar ik kende hem van Gangs of New York zag een totaal andere man ik dacht wat is dit.
Ik ben als de wiederweerga naar de Bioscoop gerend, en ja hoor de Oscar is meer dan verdiend wat een acteur!
En dat komt van een Al Pacino, Robert De Niro, Jack Nicholson, Johny Depp, Leonardo Dicaprio, Matt Damon fan:D
Ja mensen aan de gene die het nog niet hebben mogen ervaren, ga er snel heen!
Hij kreeg een oscar ik kende hem van American Gangsters zag een totaal andere man ik dacht wat is dit.
En dat komt van een Al Pacino, Robert De Niro, Leonardo Dicaprio, Matt Damon fan:D
Ja mensen aan de gene die het nog niet hebben mogen ervaren, ga er snel heen!
American Gangster? Je bedoelt zeker Gangs of New York.
myscoi
Ik kwam al terug naar de pagina:D
whahahaha ja zoveel films hier en daar een foutje moet kunnen;)
MarkFish
Nou ja, er wordt een sprong gemaakt van tien jaar waarin dat zou moeten gebeuren. En dat hij steeds erger wordt komt ook door de alcohol neem ik aan. Het zit natuurlijk wel in zijn karakter, maar door alle ellende komt het naar buiten denk ik.
Ik zie dit niet zomaar als een verhaal over een mafkees, maar eerder als een verhaal over iemand die langzaam gek wordt en door de alcohol zichzelf min of meer vernietigd (emotioneel gezien).
Nasir
Een meesterwerk. Bij dit soort films vergeet je de tijd.
Ik merkte wel toen ik de zaal uitliep dat ik me depressief voelde en een borrel nodig had. Ik was even door plainview aangetast.
Er zijn zoveel mooie scenes in de film, maar die laatste scene met de zoon vond ik echt heel sterk
klute89
Een meesterwerk. Bij dit soort films vergeet je de tijd.
Deze film is niet voor niets bekroond met oscars!
En oscars heeft deze film zeker verdient, een magistrale film.
Waku
Zeer lange maar absoluut boeiende film .
Ondanks dat het verhaal langzaam voortgang maakt wordt het nooit saai.
Hoofdpersoon Plainview als oliebarron blijft intrigeren.
Prima en overtuigend neergezet door Daniel Day-Lewis
Toch is er wel enig commentaar op “There will be blood”…
Na 2 uur lijkt de film er heel snel een eind aan te willen breien.
Zoon HW is wel heel snel volwassen geworden en neemt een rigoreuze beslissing.
Bovendien is er een merkwaardige confrontatie met de profeet Eli die ook voor enige vraagtekens zorgt.
Uiteindelijk eindigd “There will be Blood” een beetje verwarrend..
Conclusie naar mijn mening, dit is een goed onderhoudende film.
Maar echt zo groots als hij wordt aangeprezen vind ik iets overdreven.
klute89
Een beetje flauw maar wel leuk.
Captain Pervert
Hoe heet dat klassieke stuk waarmee de aftiteling begint?
MadMichel
Vond dit echt een enorm goede film. Wat een acteur zeg. Ook die zoon vond ik goed spelen. Ik vind dit echt wel een aanrader. Van mij krijgt hij 4 sterren.
otherfool
Hmm, nadat No Country for Old Men al een lichte tegenvaller was is ook die andere bejubelde en als meesterwerk binnengehaalde film, There Will Be Blood, niet geheel aan mij besteed.
Qua aankleding, camera en cast valt er hoegenaamd niets op de film aan te merken, en het eerste uur intrigeerd ontzettend; de persoon Plainview, zijn relatie met z'n zoon, z'n binnenkomst in de gemeenschap. Helaas valt daarna de spanning wat weg, wordt de film zelfs enigzins langdradig en is het slothoofdstuk te abrupt.
Ik had er geweldig veel zin in, maar blijf vooralsnog steken op 3 sterren...
Captain Pervert
Het ziet er allemaal leuk uit, maar de muziek werkte nogal op mijn zenuwen. Op een gegeven moment heb je wel door dat de muziek innerlijke gevoelens van personages uitdrukt en niet zozeer bij de rustige beelden hoeft te passen. Dat is op zich een leuke vinding.
Daar houdt het positieve wel een beetje op. Day Lewis acteert goed maar het neigt steeds meer naar overacting, en hij lijkt beter thuis op een toneel dan in een film. Het personage werd steeds onrealistischer en ongeloofwaardiger met zijn theatrale gedoe.
Het verhaal is op zich nog een beetje boeiend en de openingsscène, zonder woorden, doet qua eenvoud en onderhuidse spanning denken aan dat van Once Upon A Time In The West, maar verder... Brrr.
2.5 sterren
Jabba
Een goede onderhoudende film waarin, in mijn optiek, een aspect wordt belicht van de huidige amerikaanse samenleving die ik nog niet eerder in een film had gezien. Namelijk de ontstaansgeschiedenis van de olie-industrie.
Af en toe wat te langdradig, maar een boeiende film.
Daniel Day-Lewis speelt magistraal en heeft terecht de oscar voor deze rol gewonnen.
WB
Door het fantastische acteerwerk twijfel ik tussen een 3,5 en een 4...
Bedenk me nu dat het acteerwerk een van de weinige goeie dingen aan deze film was. Voor Daniel 3*. Voor de rest blijft de film me niet zo bij...
dutchtuga
Anderson de klassieke toer op. There Will be Blood is de klassieke vertelling over de begintijden van de VS, het begin van industriele revolutie. Dit alles door ogen van een man die alleen geld en macht in ogen heeft en dat als enige doel heeft in het leven. Dit wordt mooi weergegeven in een scene waar hij in één klap miljonair kan worden maar dit voorbij laat schieten uit angst geen doel meer in het leven te hebben. Het klinkt allemaal als een film die perfect in het Oscar plaatje past, en dat is dit ook. Een degelijke film die er mooi uitziet. Weinig bijzonders, gewoon onderhoudend. Toch jammer want van een Anderson kan je meer verwachten. Een Magnolia is toch stukken beter imo, om het feit dat daar de film niet om één uitschieter draait maar waar elk personage een feest is, een film die keer op keer verrast. Anderson grijpt nog even terug naar zijn roots op het eind maar is in deze film compleet misplaatst. Overacting zelfs in context van de gehele film. Prima film hoor dit maar een uitschieter zeker niet. Prima rol ook van Lewis maar zoals al eerder gezegd in de context van een mainstream klassieke film. Oscarmateriaal.
Nicolage Rico
- 20219 berichten
Verdwijnt "There will be Blood" nu al uit de Nederlandse (pathé) bioscopen? Vrij vlot voor een film als deze.

Felle kritiek? Quentin Tarantino haalt uit naar Paul Dano: 'Zwak en oninteressant'

Oscarwinnende film 'There Will Be Blood' van Paul Thomas Anderson morgen op televisie

'There Will Be Blood' wordt morgenavond (28 januari) uitgezonden: 'Eén van de beste films van de laatste tien jaar'

Oscarwinnende film 'There Will Be Blood' van Paul Thomas Anderson vanavond op televisie

One Flew over the Cuckoo's Nest

Cidade de Deus
Drama / Misdaad, 2002

O.J.: Made in America
Documentaire / Biografie, 2016
broer of zus relatiecaliforniëkapitalismegebaseerd op boekpastordeaf-muteamerican dreamfanaticpipeline petrolhebzuchtbaptismnarcissismvadermisanthrophyoliegeldreligieimpostorkerkmoordenaaralcoholischoil industry narcissismchild abandonmentcharacter studyzealot bowling alleysign languagesoil fieldshockingturn of the century19e eeuwadopted sonbegin 1900complexpersonality changepipeline 20th century1890smilkshake commandingsurdez