• 9.376.911 stemmen

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Sam Peckinpah

Met onder meer: Dustin Hoffman, Susan George en Peter Vaughan

Plot Straw Dogs

"Sometimes a man is forced to defend his honor."

Wiskundige pacifist David Sumner en zijn vrouw verhuizen naar een rustig dorpje in Engeland om de misdaad in de Verenigde Staten te ontvluchten. Daar worden ze voortdurend lastig gevallen, bedreigd en beledigd. Totdat de stoppen doorslaan..

David Sumner

Bobby Hedden

Janice Hedden

avatar van Jus-T

Jus-T

Hij kon m'n verwachtingen helaas niet helemaal waarmaken.

Het was af en toe wel spannend, maar het was 't net niet voor mij. Wordt wel goed in geacteerd, verhaal had wat sterker gemogen van mij.

3 hele kleine sterren.

avatar van Gleanodin

Gleanodin

Zeer boeiende film. Goede acteerprestatie van Dustin Hoffman. Voor de waardering met 4 sterren neem ik mee in welk tijdsbeeld deze film uitkwam. Was een zeer controversiele film voor die tijd. Ik heb ervan genoten.

avatar van pimp-juice

pimp-juice

hoe kan deze film zo goed beoordeelt worden ik had hem gekocht omdat het me wel iets leek, toen keek ik op de site bijna 4 sterren ook niet slecht dan kijk ik de film en wat een kut film is dit zeg.... ik snap niet dat mensen hier goed voor voten van mij krijgt hij 0,5 ster...

avatar van Reinbo

pimp-juice schreef:

Met Demolition Man op 1, kan ik me daar wel wat bijvoorstellen. Deze film kent immers iets meer subtiliteit.:P

avatar van Waku

Waku

Indrukwekkende film.

Sterke rol van Dustin Hoffman.

Hoeveel kan een mens incasseren voordat hij doorslaat..

En goed ook...

3,5

avatar van tevelenco

tevelenco

Oudste film die ik tot nu toe heb gezien.

Ik heb hem voor 2.50 euro gekocht en het verhaal sprak me wel aan.

Maar de uitvoering viel nogal tegen.

De film komt erg langzaam op gang en de eerste 1.5 uur gebeurt er nagenoeg niets.

En was dan ook niet erg boeiend.

Behalve het laarte half uur waarin wel veel gebeurt en gelijk ook een stuk spannender was.

Maar dat kon voor mij de film niet meer redden.

Zeker gezien de hoge waardering hier viel me dat toch wel tegen.

avatar van youri_bonito

youri_bonito

geen hele goede film, maar om hem nou helemaal af te kraken gaat me te ver,

wat een inteeltdorp, een voor een tegen de muur

avatar van marzuq

marzuq

Jus-T schreef:

Hij kon m'n verwachtingen helaas niet helemaal waarmaken.

Vond ik ook, veel van verwacht maar viel wat tegen. Beetje vervelend zelfs

Querelle

Voor de 4e of 5e keer gezien nu en hij blijft me verassen. Erg sterk is hoe de personages halverwege de film langs elkaar heen manouvreren zonder dat ze achter de werkelijke toedracht van de gebeurtenissen komen. Een spiraal van geweld is dan ook een beschrijving die voor deze film uitgevonden lijkt te zijn.

Peckinpah blijft meester in het opvoeren van noodlottige conflictsituaties.

Voor de mensen die hem de eerste keer wel aardig, maar niet voldoende vonden kan ik aanraden hem nog een keer te zien. Het is een film die op meerdere niveaus werkt.

avatar van LaCaméraStylo

LaCaméraStylo

Querelle schreef:
Peckinpah blijft meester in het opvoeren van noodlottige conflictsituaties.

Vind ik ook, is het je wel eens op gevallen wat voor grote rol de montage daar bij speelt in deze film en eigenlijk ook wel in The Wild Bunch. Die hele korte shots na elkaar, als Hoffman en z'n vrouw bij dat dorpsfeest zijn, hierdoor ga je je als kijker net zo gespannen en claustrofobisch voelen als die vrouw en de spanning wordt ook opgebouwd.

Die shots met die mist in die schuur, die donkere personages en die lichtstralen er door heen waren echt heel indrukwekkend en het eind vind ik fantastisch. De hele film vind ik goed.

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Eerste film die ik van deze regisseur zie en ik hou er een beetje gemengde gevoelens aan over. Het begin vond ik heel sterk, vooral die verkrachtingsscene was heel heftig in beeld gebracht. Daarna werd het allemaal wat te ongeloofwaardig. Hoffman die volledig doorslaat (wat op zich nog logisch is), maar de manier waarop het laatste halfuur verliep stond me niet aan. Die verkrachters die opeens ook willen moorden (waarom?). De vader van het "ontvoerde" meisje die per se die ene rare gozer dood wil, omdat hij zijn dochter meenam. Hij wist nog niet eens dat het meisje per ongeluk dood is gemaakt. En dan ook nog het toeval dat de moordenaar van het meisje "toevallig" door Hoffman wordt aangereden en wordt meegenomen, om in Hoffmans huis beschermd te worden. De motieven van zowel Hoffman als van de verkrachters zijn me daarom niet duidelijk. Wat doen ze moeilijk?

4* voor het begin
2* voor het einde

avatar van kiriyama

kiriyama

Niet echt mijn film, ondanks zogenaamde spanning vond ik hem toch vooral saai.

avatar van robertus65

robertus65

Goed en sterk slot.

avatar van Friac

Friac

boerenpummel schreef:

Ik was toch compleet mee. Het is niet 'toevallig' dat het Sumner was die de pedofiele Henry aanrijdt aangezien hij nagenoeg de enigste moet geweest zijn die op dat tijdstip op de baan was, de rest van het dorp zat in de kerk. Sumner wil gerechtigheid voor Henry, voor wie hij ongetwijfeld een zekere sympathie koestert aangezien hij volgens mij niet weet welke misdaden Henry begaan heeft, en wil hem niet ten prooi gooien voor de razende meute: makes sense to me. Dat de bende van Tom razend is op Henry zonder te weten dat Tom's dochter al gestorven is lijkt me nog logisch: gezien het verleden van Henry vermoedden ze volgens mij allicht het ergste. In het begin was er ook geen sprake van hem te doden, maar allicht werden de gemoederen gewoon opgehitst naarmate de bestorming van Sumner's huis vorderde.

Een erg sterke film, die dankzij montage (verkrachtingsscène en de herinneringen eraan in de kerk) en bijzondere camerastandpunten een broeierige claustrofobische sfeer weet te creëren. Fantastisch hoe de film van bij het begin al de 'onrust' tussen de locals en de outsiders insinueert, met een gewelddadige én spannende finale à la Peckinpah als perfecte afsluiter.

Een aanrader!

Querelle

Voor de zoveelste keer gezien en besloten hem maar eens in mijn top 10 te zetten. Psychologisch zit deze film zo sterk in elkaar dat me elke keer weer een ander detail opvalt waarmee de gebeurtenissen in het verhaal verklaart worden. Er zit geen scene teveel in en ook geen scene te weinig. Perfecte psychologische spanning met een alles overtreffend einde.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Met deze dramatische geweldfilm had Sam Peckinpah mijns inziens de bedoeling te insinueren dat zelfs bij de brave burger de meest primitieve instincten kunnen losbarsten als men ver genoeg in het nauw gedreven wordt. Naarmate de personages en de menselijke verhoudingen duidelijker worden geschetst, groeit bij de kijker ook de zekerheid dat het onvermijdelijke steeds dichterbij komt. De regisseur heeft de escalatie van geweld in deze "rape & revenge story" zorgvuldig opgebouwd en indrukwekkend in beeld gebracht. Het laatste halfuur is ronduit hallucinant. Een film die ondanks zijn ouderdom nog steeds blijft nazinderen.

*4*

avatar van brucecampbell

brucecampbell

ook al een keer of 5 gezien en verveelt nooit!

avatar van Willy Wartaal

Willy Wartaal

Na de vele goede reacties te hebben gelezen ben ik toch zwaar teleurgesteld . De film kon me niet boeien, hij begon saai en traag en dat bleef hij ook de volle speelduur (118 zware min). Het verhaal vond ik niet slecht en Hoffman ook niet maar de rest viel zwaar tegen. **

avatar van BASWAS

BASWAS

Een prachtige intelligente filmcompositie met als ingrediënten de beschaafde en de onbeschaafde binnen- en buitenkanten van mensen.

De nauwelijks uit te roeien oerdriften van boerenpummels komen steeds meer dwars te liggen tegenover het geciviliseerde masker van een buitenstaander, een lulletje rozenwater uit de stadskraan.

Met prachtig subtiel opgebouwde stapjes groeit het verhaal naar zeer grove wreedheid. Wat begint als een beetje leuk etterig dollen, blijkt onder de pastorale dakpannen zeer valse addertjes verstopt te hebben.

Slim en leuk hoe op de achtergrond in de film het hoofdconflict weerspiegeld wordt in de uitdagende houding van het nog jonge en toekomstige lekkere stuk van het dorp en de in toom gehouden sullige locale piespaal.

Peckinpah is een pracht regisseur. Alleen zijn overbodige slow motions en flitsende terugblikjes in de montage blijven bij mij er te nadrukkelijk uitspringen en komen daardoor erg kunstmatig over.

avatar van Bert1

Bert1

Een film die er in slaagt de juiste sfeer over te brengen vanaf de eerste minuut (mede dankzij het subtiele bewegen van de camera).

De sfeer die in het dorp hangt is erg herkenbaar, gelukkig ben ik hem nog niet in zo een grote dosis tegengekomen.

Dustin Hoffman is een acteur die er voor zorgt dat ik net dat ietsje meer meeleef met het hoofdpersonage.

(Erg leuke poster trouwens een man met een kapotte bril ziet er altijd cool uit.)

avatar van The Lexx

The Lexx

Ik vond hem bijna zo creepy als The Shining, goed opgebouwde spanning alleen soms iets te traag.

maar ik kan begrijpen waarom deze film zolang is geband 4*

avatar van Struan

Struan

Ik vond het ook een zeer goede film met een moedige psychologische boodschap. Wel vond ik de acteerprestaties van de vrouw van Hoffman niet erg sterk en vond ikook haar karakter niet goed uitgwerkt.

Toch 4*

Querelle

Zij heeft gewoon een karakter met weinig diepgang, en dat word juist heel gedetailleerd getoond. neem bijvoorbeeld die pesterijtjes tegen haar man en haar reactie op die opgeknoopte kat en op de bestorming van het huis. Haar karakter is vooral emotioneel en nog niet helemaal volwassen.

avatar van Struan

Struan

Ja, daar heb je wel gelijk in. Wel vreemd dat juist een intelligente en integere prof. met zo iemand getrouwd is. Zal dan wel de bedoeling zijn.

avatar van Quentin

Quentin

Rod Lurie (The Castle, The Contender) heeft getekend voor de regie van een remake van Sam Peckinpahs klassieker Straw Dogs uit 1971. In het origineel verhuizen David Sumner (Dustin Hoffman) en zijn vrouw naar een dorp in Engeland om de criminaliteit in de VS te ontvluchten, maar als ze zich eenmaal hebben gevestigd worden ze voortdurend lastiggevallen en bedreigd. De remake wordt geschreven door Reed Steiner (The Shield), over de cast is nog niks bekend.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11914 berichten

Film die de eerste 50 minuten moeite heeft om op gang te komen, maar die daarna dan ook echt helemaal losgaat. De uiteindelijke confrontatie is ijzingwekkend en Dustin Hoffman is mijn nieuwe favoriete acteur. 3,5*

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Volledig eens met BlueJudasKiss. Hoffman speelt voortreffelijk!

avatar van Thomas83

Thomas83

Ik dacht in het boekje wat bij de special edition van Reservoir Dogs te hebben gelezen dat dit een van de films was die Quentin Tarantino heeft geïnspireerd voor zijn film Reservoir Dogs. Dat maakt me wel erg benieuwd naar deze film. Net als het hoge cijfers en de lovende kritieken hier. Het plot klinkt ook goed moet ik zeggen.

avatar van nightbreed

nightbreed

Ik kan me de indrukwekkende hoes nog herinneren toen deze film in '82 (dacht ik) in de videotheek lag.

Dat was toen Betamax HET systeem was...haha dus zo lang geleden alweer.

Nu weet ik echt niet meer of ik deze heb gezien maar ik ga hem zeker kijken vanavond.

avatar van Bert1

Bert1

Thomas83 schreef:

Als ik naar je puntenverdeling kijk vermoed ik dat deze wel eens kan tegenvallen.