Stargate (1994)
Genre: Actie / Sciencefiction
Speelduur: 121 minuten / 130 minuten (director's cut)
Verenigde Staten / Frankrijk
Geregisseerd door: Roland Emmerich
Met onder meer: Kurt Russell, James Spader en Jaye Davidson
Gesproken taal: Engels, Noors en Zweeds
Releasedatum: 30 maart 1995
Bekijk via Prime Video
Plot Stargate
"It will take you a million light years from home. But will it bring you back?"
In 1928 wordt een geheimzinnige metalen ring in Egypte gevonden. 65 jaar later komt onderzoeker Daniel Jackson (Spader) erachter dat de ring een portaal is naar een andere wereld. Samen met een groep militairen, geleid door kolonel Jack' O'Neil (Russell) gaan ze de andere wereld onderzoeken, maar Jackson komt erachter dat O'Neil andere bedoelingen heeft dan hij aanvankelijk dacht.
Dr. Daniel Jackson
Lieutenant Kawalsky
Horus
Anubis
Parisa
Vanavond eens bekeken omdat de titel me bekend voor kwam. Van de serie dus, die ik nooit gezien heb. Ik vond de mix tussen de oude Egyptische cultuur en hypermoderne sf erg goed gevonden. Meneer loste zijn puzzels wel erg snel op, maar o.k. De aankleding van alles op de andere planeet was erg mooi. Good end evil. En de paardjes/hondjes/kamelen-beestjes waren grappig. Ook 'leuk' om te zien dat communicatie tussen verschillende culturen in 94 ook al moeilijk was.
Malick
Groot, groter en je hebt Roland Emmerich. Als je dat weet moet je dus geen vraagtekens zetten bij zijn films. En dat doe ik dan ook niet althans dat probeer ik niet. Maar deze film wil wel heel veel zijn maar is uiteindelijk een lachwekkend project. Één van de weinige films die ik nog moest zien van Emmerich die op dit moment zeer interessante kritieken krijgt met 10,000 B.C. Kurt Russell en vooral James Spader met zijn belachelijk uiterlijk hebben niet in de gaten dat ze in een slechte sciencefiction film zitten. En ze hebben dan ook de meest serieuze hoofden vergeleken met de rest van de cast. Niet alleen dat ergerde ik aan maar ook nog eens de special effects die nu toch echt wel achterhaald zijn. Neem daarbij een verhaal dat zich veels te serieus neemt, het belachelijke acteerwerk en de spanningsloze finale. Missie compleet Roland Emmerich!
DragQueen
Aardige scifi-actie prent, met voor die tijd prima special effects. het acteerwerk is prima van russell en spader. het verhaal is vrij degelijk, en in zijn geheel is de film onderhoudend en best vermakelijk om te zien. 3 sterren.
Zuzuu
Neem daarbij een verhaal dat zich veels te serieus neemt.
Naar mijn mening vind ik het verhaal van Stargate nog lang niet overdreven vergeleken met andere films. Je kunt elke film beoordelen ten opzichte van een bepaald punt. Deze film is duidelijk aangegeven dat het science fiction is, dus vind ik jouw opmerking een beetje nutteloos.
Odd Eye
Dit is nou typisch het soort science-fiction waar ik absoluut geen fan van ben. Kurt Russell maakt dan wel een klein beetje goed, waardoor ik deze film toch nog 1,5 ster wil geven.
Donkerwoud
Naar onze huidige maatstaven oogt het vooral erg gedateerd, maar dat neemt niet weg dat het best een aardige SciFi betreft. Die combinatie van Egyptische mythologie en aliens is best een geinig uitgangspunt, al kwam het in de hierop volgende serie allemaal beter tot z'n recht.
Roodkapje
Avonturenfilmpje dat zeker niet slecht is; maar je toch erg snel weer vergeet. Beetje cliché personages, de nerdy wetenschapper, de stoere militair, de wrede onderdrukker... Het verhaal vind ik maar zo-zo en heb ik al zoveel keer gehoord. Misschien dat deze film in zijn tijd wel goed was; maar nu niet meer.
Banjo
- 2032 berichten
Typische "Bekijk-hem-en-vergeet-hem" film.
nou... zoveel films heb je niet, met een stargate hoor
Bxian32
Weer eens gezien gisteren. Vind eigenlijk enkel het begin leuk als e.e.a gepuzzeld/ontdekt wordt, wat er vervolgens allemaal gebeurt kan me echt helemaal niet boeien. En hoe kun je er 10 jaar over doen om een volgorde van symbolen te zoeken terwijl je er maar 1 in de volgorde zoekt/mist, er staan niet 100 symbolen op die ring of zo. Wel veel onwaarschijnlijkheden in deze film
YoG
Wat een suffe silm.. heel erg 90s en voorspelbaar.. ik kijk veel liever een StarTrek van uit die periode
Nick Hardeman
Een 2,0 voor de moeite.
Nog net afgekeken.
Begint nog wel ok, maar word met de minuut minder.
En dat heeft niets met de huidige maatstaven te maken, want ik kan zo tal van films noemen die zelfs ouder zijn en vele malen beter..
MNV2
Na vorige week Independance Day gezien te hebben van Emmerich, besloot ik ook maar om deze nog eens op te zetten. Ik heb de film op Blu-Ray gezien en het mag gezegd worden dat de effecten nog best aardig zijn maar dat ben ik dan ook al gewoon geraakt van Emmerich. Het verhaal is zoals bij elke film van deze regisseur, voorspelbaar en oversentimenteel, al vond ik het idee dat de basis van onze beschaving bij aliens ligt op zich wel interessant, ik vond het alleen wel jammer dat het verhaal bij momenten wel erg onrealistisch was. Aan het einde heb ik me nog het meest geërgerd, er was gewoon te weinig spanning en je wist al op voorhand hoe het ging aflopen. En toch was de film best vermakelijk, vandaar toch nog een redelijke score.
Metalfist
Sealed and buried for all time is the key to mankind's future
De serie van Stargate behoort voor mij tot één van de beste science fiction reeksen, vooral door het geweldige, originele en altijd boeiende verhaal. Maar dat verhaal is gebaseerd op een gewone film die buiten de personages niets heeft te maken met de reeks. Dat is waar deze Stargate aan te pas komt.
Zoals gezegd is het een sterk origineel verhaal, wel één dat beter tot zijn recht komt wanneer je de reeks hebt gezien maar toch. Heel het idee dat de piramides zijn gebouwd door aliens is interessant om te weten maar de grote publiekstrekker is toch de Stargate zelf. Jammer genoeg wordt heel het idee van hoe dit werkt op zich niet zo goed uitgelegd (iets dat in de latere reeks dan wel werd gedaan) en is het ergens ongeloofwaardig dat het Daniel lukt om alles te ontcijferen in twee weken terwijl de andere wetenschappers er twee jaar over hebben gedaan. Ook het subplotje waar Russel die zijn leven beu is besluit om via een bom alles op te blazen voelt te geforceerd aan. Dit kan waarschijnlijk wel zijn omdat ik Richard Dean Andersons O'Neil gewoon ben en die zou dat nooit op die manier oplossen.
Qua spektakelgehalte zit het hier ook wel vrij goed. Nergens krijg je echt het gevoel dat je naar kartonnen decors zit te gapen. De Stargate zelf is mooi vormgegeven en ook de piramide ziet er zeer gelikt uit. Dit geldt trouwens ook voor de actie die nergens onoverzichtelijk wordt.
Kurt Russel zet nochtans voor de rest wel een uitstekende O'Neil neer. Eén van de weinige rollen waar hij echt geloofwaardig overkomt. James Spader zet ook een uitstekende Daniel Jackson neer. Viel me wel op hoe hard hij eigenlijk op de latere Michael Shanks trok. Wat ook leuk was, is om in de film al een aantal acteurs te zien die later dezelfde rol zouden vertolken in de reeks zoals Alexis Cruz als Skaara of Erick Avari als Kasuf.
Interessante film die een groot deel van de elementen introduceerde die mij later hard zouden aantrekken aan de serie.
mnrk
Prima SF film...de serie die hierop kwam heb ik niet gevolgd, maar deze film was wel prima.
Kurt Russel en James Spader spelen hun rol prima. De gehele setting en special effects zijn ook goed.
De maskers van Anubis en Horus zien er goed uit net zoals de pyramide.
Ik heb de director's cut gezien en dan krijg je toch een duidelijker beeld van de film.
Popcorn.
En daar is niet zo heel veel mis mee uiteraard.
Al vind ik dat het formulewerk, met name op het eind, ietwat begon te irriteren.
Emmerich is zeker geen held, maar hij heeft ze veel slechter gemaakt. En over het algemeen genomen entertaint de film, de voorspelbaarheid ten spijt. Toch is het mij een klein raadsel dat de film zo een grote schare spinoffs e.d. kent. Echt bijzonder wordt het namelijk nergens.
Redelijk.
Betamax
De 15th aniversary edition op blu ray gezien en het blijft een prachtige film.
Hou wel van SF gemengd met oude cultuur.
Was wel wat snel afgelopen
Mister Onserious
heb ook 15th aniversary gekeken en is zeker nog steeds een pracht film maar niet veel mensen hebben op deze film gestemd
ErikP
Ik vond de film erg leuk. De special effects vond ik ook prima, al ben ik de eerste om toe te geven dat ik daar niet erg veel verstand van heb. Misschien is dit ook wel leuk voor mensen die geloven of althans er interesse in hebben in een link tussen buitenaards leven en het oude Egypte zoals bijvoorbeeld dat de piramides als baken voor ruimteschepen dienden. Heb je hier niets mee, dan blijft het in mijn ogen nog steeds een prima science fiction film. De serie ken ik verder niet. Mijn vraag is dan ook aan degenen die dit lezen of de serie aan te bevelen is aan mensen die deze film leuk vinden.
Chattingforum
Net de film gekeken (finale komt nog, maar vind het wel goed genoeg om een mening al te hebben), heb nooit de serie zelf gezien, maar ik vind deze film erg leuk, ik hou van het Oude Egypte:) En die kernbom:P
rensie32
Ik vond het een meevallertje, had van tevoren niet zoveel verwacht van Emmerich.
Het verhaal van de film zat goed in elkaar maar hangt af en toe wat af van onwaarschijnlijkheden en toevalligheden. Soms wat misplaatste humor door de acteur die Jackson speelt. De achtergrond en de decors waren mooi en vooral de piramide zorgde voor een mooi plaatje.
Gewoon een middelmatige film, die me de gehele tijd heeft weten te boeien, ondanks dat je het einde toch al weet. Ik kom uit op 3 sterren.
Materny
Serie is leuker. De kleine verschillen met de film maken het wel leuk om te kijken. Valt trouwens ook wel op hoeveel James Spader lijkt op Michael Shanks '' beide de rol van D.Jackson''.
Maar de film kijkt lekker weg. De eerste systemlord die het loodje legt, het is amusant om te zien hoe alles verder uitgewerkt is geworden in de serie.
dave
Volgens Humo had deze film voor 55 miljoen dollar aan special effects gespendeerd. Ik moet zeggen dat ik daar weinig van gemerkt heb. De piramide zag er nog wel doenbaar uit, maar de scènes in de ruimte en het reizen door de stargate zagen er verschrikkelijk lelijk uit. Verder ook weinig speciaals te zien. Zandbuffels zoals je ze in Star Wars zou tegenkomen, vrij goedkoop uitziende maskers en povere effecten als het op de actie aankomt. Zou de kapper van Russell misschien met het grootste deel van het geld zijn gaan lopen?
Fixi88
Mwaah... Aardig filmpje. De effecten waren voor die tijd goed en verhaal steekt ook aardig in elkaar. Ik heb het gevoel wat ik altijd heb bij films van Emmerich. Aardig meer niet. Dus 3*
movie fan
redelijke film , verhaal was goed , cast ook , special effects waren goed voor 1994 . einde was voorspelbaar vond ik , maar heb me toch vermaakt ,een 3. meer kan ik niet geven .
Vinokourov
De spektakelfilms Roland Emmerich begin ik steeds meer te trekken. Deze blockbuster is nog uit het begin van zijn carrière, dus met het over-the-top-gehalte en de overtreffingsdrang valt het mee. Met welbekende SF-elementen als het oude Egypte, portaaltje hier en daar is het prima te behappen. Met de vredelievende, maar ook gewelddadige confrontaties tussen oude en moderne culturen verwacht je een hoop schijtlollige opmerkingen, maar gelukkig bleef dit achterwege. Eigenlijk is er niets aan de hand met deze film, ik geef het een ruime voldoende

Stargate Origins: Catherine

2008

Stargate SG-1: True Science
2006
1 reactie

Roland Emmerich gaat geen 'Stargate'-films meer maken: 'Nee, dat heb ik opgegeven'

Groundhog Day

Wo Hu Cang Long
Avontuur / Actie, 2000

Kolja
Drama / Komedie, 1996
egyptepyramidruimtereisteleportationuprisingruimteshot to deathandrogynyspace westerntimebomb death of sonnuclear weaponsruimte-operainvented languagehieroglyph egyptian mythologyegyptology