Ben X (2007)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 8 november 2007
Plot Ben X
"Everything's dare"
Ben is anders. Zijn leven zit vol vreemde rituelen. Hij lijkt te leven in zijn eigen universum, dat zich voor meer dan de helft afspeelt in de wereld van online computergames. In de echte, harde wereld van een technische school is het leven voor hem een dagelijkse hel, met twee kerels die hem het leven bijna letterlijk onmogelijk maken. Ben heeft een plan. Een plan van één woord: moord!
Ben
Jonas
Coppola
Ben - 6 jaar
sinterklaas
Harm: Nouja, natuurlijk kan het overdreven zijn dat met die scene in die klas. Maar juist denk ik dat de regiseur juist met het extreme hiermee een boodschap wil weggeven. En jongens met bepaalde autisme pest je niet? Nou, wacht maar eens af. Juist diegene worden gepest en onder de grond gedrukt omdat die natuurlijk helemaal niemand aankunnen en niemand deren. En daar maken zulke mensen juist gebruik van. Al gaat het om het uiterste (zo ook met die scene in die klas met die broek omlaag en die scene met dat drugspilletje) En ja, als je dan zo'n iemand ook nog bedreigt door als ie het doorverteld dat ie eraangaat (zie smsje). En zo'n iemand verteld het dan ook aan niemand, dan juist kunnen de jongens er meer gebruik van maken.
En of het nou een waanidee van Ben was dat ze hem filmden. Volgens mij niet. Want hij kwam ook nog op internet te staan en de moeder van Ben kreeg dat ook onder ogen. Dus ik denk dat dat wel echt was.
Maar ik denk gewoon dat de regiseur vroeger zelf keihard gepest is en met deze film iets heel duidelijks wil weggeven door het extreemste te laten zien.
Bluebird moet ik ook nog maar eens zien.
Frok
Redelijk aangrijpende film met goed verhaal en goed acteerwerk.
Verhaal/Script ....................................... 3,50
Acteerwerk ............................................ 3,00
Cinematografie .................................... 2,50
Muziek/Speelduur e.d. ........................ 2,50
filmsmurfje
Een knap in elkaar gestoken film met een duidelijke boodschap; de film laat ruimte voor persoonlijke invulling (wat is er met Ben gebeurd?) en dat betekent mijns inziens een grote meerwaarde. Ook de rol van Scarlett is een grote meerwaarde in de film (de ene keer is ze het echt; de andere keer beeldt hij ze hem maar in). Overigens erg knappe acteerprestaties door de hele cast.
bild
Sterk drama van Nic Balthazar. Zo vaak zie je het ook niet, films over het pesten dus zorgde voor mij voor een beetje vernieuwing. Greg Timmermans acteert dit zeer goed !
Filmkriebel
Dit is geen film over pesten, al is het zo overdreven dat het wel zo lijkt.
sabsabsab
Dit is geen film over pesten, al is het zo overdreven dat het wel zo lijkt.
tis helemaal niet overdreven. ze hebben alles expres zo gedaan. om te laten zien dat als je iemand pest het mischien grappig lijkt. maar als je alles op zon manier terug kijkt. zie je wel hoe die ander zich daar in voelt.
elmo4ever
mensjus dit is waar gebeurd dit gaat over julias Beerends uit vlaandere hij pleegde zelf moord in 1995 hij heeft zijn moord op video vast gelegd! eminem rapt er ook over in loose your self!
yeyo
Elmo4ever was je high toen je dit bericht schreef of ben je gewoon dom?
Niet alleen vind ik absoluut niks over die "Julias Beerends", maar Lose Yourself van Eminem gaat over een beginnend rapartiest die het moeilijk heeft! Helemaal niet over één of andere suïcidale tiener dus!
Ik vraag me af hoe je in godsnaam op deze bullshit bent gekomen.
J. Clouseau
Elmo4ever was je high toen je dit bericht schreef of ben je gewoon dom?
Ik vraag me af hoe je in godsnaam op deze bullshit bent gekomen.
Ben X is inderdaad gebaseerd op feiten, eind jaren '90, maar daar sprong de jongen in kwestie van een toren naar beneden (en was dood, uiteraard). Zijn naam kan ik me helaas niet meer herinneren.
yeyo
Kan goed zijn, maar de "feiten" die hier worden verteld zijn helemaal foutief. En dat Eminem erover zou rappen is al helemaal absurd, alsof die iets over deze zaak zou weten..
Filmkriebel
Ik dacht dat autisme het onderwerp van de film was
Meneer Bungel
WIKI:
''De film is gebaseerd op Balthazars eigen boek 'Niets was alles wat hij zei', dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. In Gent pleegde een jongen (Tim) zelfmoord door van het Gravensteen te springen, omdat hij op school gepest werd. Het pesten in combinatie met het Syndroom van Asperger, een vorm van autisme zou deze jongen tot waanzin gedreven hebben, bleek uit de afscheidsbrief die Tim schreef aan zijn moeder. Balthazar kent de moeder van deze jongen persoonlijk. Zijn filmdebuut is ter nagedachtenis en een eerbetoon aan hem.
De film wil de kijker duidelijk maken welke de gevolgen kunnen zijn van pesten en iedereen aansporen de school leefbaarder te maken.''
Over de Eminem-referentie kan ik geen zinnig woord zeggen, hoewel het me onwaarschijnlijk lijkt dat hij dat nummer op dit verhaal heeft gebaseerd.
yeyo
Ja nu je het zegt, dat komt me ook bekend voor.
Maar heeft nog altijd niets te maken met het "waargebeurde" verhaal dat hier eerst vernoemd werd.
Laoslander
Niet bepaald een echt realistisch beeld van een autist. Maar een aangrijpend drama vanzelfsprekend. Alleen die zelfmoord die in scene werd gezet was een beetje over het paard getild vond ik.
JDSsmetje
Ja , vond het ook niet echt een realistisch beeld van een autist. OP dat vlak gaat Balthazar toch iets te ver.
Katharina
Of het wel of niet een realistisch beeld was van een autist kan ik niet zeggen, maar ik kan me voorstellen dat het in de buurt ligt van de werkelijkheid.
Het is een erg mooie film, met een mooi en ingrijpend verhaal. En het is erg goed geacteerd door Greg Timmermans, maar ook door de rest. Ook is het mooi gefilmd en zit de film goed in elkaar.
Echt een aanrader!!
Flipman
Niet bepaald een echt realistisch beeld van een autist.
. Maar nogmaals, ik heb ervaring met Aspergers en ik herkende het meteen!
RichieH
Ik vond het een erg goede film. Erg mooi om de wereld eens vanuit de ogen van een "autist" te zien. Wat er nou werkelijk gebeurt is blijft iets waar we naar kunnen gissen. Voor mij was de film wel een eye-opener!
Donkerwoud
In de eerste plaats alle lof voor de jongen die Ben speelt. Hij weet zeer overtuigend de mimiek en de maniertjes van een autist te spelen. Maar als gediagnosticeerd asperger stuit het me wel lichtelijk tegen de borst dat ook hier weer de autist als freak wordt uitgebeeld, daar waar het in de realiteit vaak om mensen gaat die geïntegreerd zijn in de maatschappij. Vaak komen mensen pas op late leeftijd tot de diagnose omdat het niet altijd even zichtbaar is dat iemand aan Asperger lijdt. Met een film als Ben X. wordt er toch weer een beeld geschetst waarbij de autist als rare flapdrol naar voren komt. Maar wellicht dat de materie mij te dichtbij kwam en dat ik met deze kritiek de boel op afstand wil houden, dat kan ook.
Donkerwoud
Het is best een realistisch beeld, alleen had ik wel heel erg het gevoel dat ze gewoon allemaal clichés op een hoop hebben gegooid met betrekking tot het karakter van Ben. Ik miste een beetje een karakter dat verder gaat dan het autisme.
Ben de Hoog
Deze film is zeer scherp, zeer zeer scherp. Als eerste meteen al de regie over de lensen van de camera’s. Weinig scherpte/diepte, dus veel messcherpe focussen en een vage omgeving. Daarmee is de beleving van deze Ben X al neergezet, focussen op alle ontelbare blaadjes van de boom. En de boom, de boom is wazig Je kunt goed op een spijkerbed liggen, nagenoeg iedereen ligt er op. Maar een BenX voelt iedere spijker afzonderlijk en wordt gek. Voor mij is dat gegeven de krukas in deze film. En dat wordt uitzonderlijk goed verbeeld. De dialogen, de monologen. Sommige quotes zijn echte parels. Het licht, de muziek……..de totale sfeer en gevoelens. Als je er als kijker op let, dan zijn er zo ontelbaar veel details. Om dat er als regisseur in te stoppen, ik zou bijkans gek worden van uitputting. Ik denk dat ik 95% van de bedoelingen gezien heb. Spijtig dat deze film in Belgie is geboren en niet via grotere kanalen is gebaard.
yeyo
Behoorlijk overroepen en flauw, maar ja, wat verwacht je van een film met meer voice-overs dan dialogen?
Greg Timmermans is niet bijzonder sterk als hoofdpersonage Ben. Al is z'n personage op zich geen ongeloofwaardige voorstelling van iemand met Asperger syndroom, Timmermans' gelaatsuitdrukkingen en manier van doen komen eerder karikaturaal over. Daarmee bedoel ik allesbehalve dat ik deze voorgestelde stoornis lachwekkend vind, maar dit soort rol zou beter met enige subtiliteit worden benadert. Wat de film niet vooruit helpt is dat zowel Timmermans als z'n klasgenootjes er allemaal ouder dan 25 uitzien Er is ter vergeefs gepoogd dit weg te moffelen door de "jongeren" in wat jeugdige kleren te stoppen, maar dit brengt enkel een onbedoeld komisch effect teweeg. Zowel de relatie met Ben en zijn familie als de infantiele pesterijen door diens klasgenoten komen door dit leeftijdsverschil zeer ongeloofwaardig over.
De pesterijen vind ik bovendien overdreven gedramatiseerd. Het is duidelijk dat men de kijker eindeloos wil raken door dit soort erge scènes, ook al zijn ze eigenlijk hol qua inhoud zijn en hebben ze buiten de shock factor niets te bieden. De constante game symboliek stoorde me evenals: visueel levert dit een paar mooie vergelijkingen op, maar inhoudelijk absoluut noppes. Heel de tijd dat gezeik over z'n "endgame", ik werd er niet goed van.
Dat een film over autisme overladen is met clichés is niet zo verwonderlijk. Het zou misschien eens innoverend zijn een film te zien over een fysiek heel aantrekkelijke autist of een autist die helemaal niet uitblinkt in iets. En waarom moet het personage "vader's nieuwe vriendin" altijd een kreng zijn?
Het bombastische einde is bizar en verspeelt de weinige geloofwaardigheid die de film nog had.
Skylar_Malfoy
Verschrikkelijke film. Wat een groot cliché. Ik ergerde me kapot aan die kernautist (gewoon omdat ik weét uit ervaring hoe autisten zijn, doordat ik op een school zit waar ook autisten zitten), en het feit dat hij ineens 'genezen' was door een pilletje sloeg ook nergens op. Acteerwerk, ja, is te doen, maar matig.
Ook de in scene gezette zelfmoord actie was erg nep, het is volgens mij illegaal om 2 jongens, hoe gemeen ook, het valse idee te geven dat ze aan hebben gezet tot zelfmoord. Nee, helaas slaan ze compleet het plankje mis...
JTV-kijker
- 2017 stemmen
Ik vond het een zeer sterke en goede film. Het verhaal zit vol met goede subtiliteiten en bouwt zich goed op. Ik kan moeilijk zeggen of het verhaal geloofwaardig is of niet, maar ik denk wel dat er mensen zijn die zo hard gepest worden. Ik ken zelf leerlingen die ook soms echt wel erg hard gepest werden. Het einde in de kerk en de boot vond ik wel onrealistisch. Daar had ik toch wel gemengde gevoelens over, maar ik vond de film over het algemeen zeer goed.
Voor mensen die twijfelen over de geloofwaardigheid van het verhaal, de film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De getuigenis van een vriendin van Nic Balthazar.

Sciencefictionfilm 'Prometheus' van Ridley Scott komt binnenkort naar Netflix

Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles Forever
Animatie / Actie, 2009

The Snow Walker
Avontuur / Drama, 2003
underdogvideogameautismedaily lifemobbing dangerousvirtuele realiteitgamesasperger's syndromeschool life