• 9.378.126 stemmen

Met onder meer: Michael Moore en George W. Bush

Gesproken taal: Spaans, Frans, Russisch en Engels

Releasedatum: 22 november 2007

Plot Sicko

"This might hurt a little."

Michael Moore onderzoekt ditmaal het gezondheidsstelsel in de Verenigde Staten en vooral waarom talloze patiënten niet de zorg krijgen die ze moeten hebben, omdat verzekeringsmaatschappijen alles doen om onder de kosten uit te komen en farmaceutische bedrijven hun winsten zo hoog mogelijk willen hebben. In deze documentaire probeert Moore zelf de levens van bepaalde individuen te redden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Heb je de film uberhaupt wel gezien? Die verzekeringsmaatschappijen doen alles om onder de polis uit te komen...

avatar van markie1978

markie1978

kos schreef:

Daarom moet je er voor zorgen dat je een goede keuze maakt. De Amerikanen kiezen zelf voor dit systeem, dus is het ook een beetje hun eigenschuld. In Nederland moeten we toch ook keuzes maken welke zorgverzekering je moet kiezen?

avatar van dragje

dragje

markie1978 schreef:

Zal Micheal Moore ook nog iets positiefs kunnen filmen over Amerika???? Het is een echte zwart kijker, de Amerikaanse geneeskunde is de top of the world, en is nergerns op de wereld beter, maar als mensen niet de moeite nemen op zich te goed verzekeren, ja dan moeten ze daar de consequenties van nemen.

Het niveau van de wetenschap c.q. geneeskunde in Amerika staat geheel niet ter discussie in deze documentaire.

Michael Moore brengt juist niet de tragische taferelen van onverzekerde Amerikanen in beeld maar die van "goed" verzekerde Amerikanen.

avatar van MrEd

MrEd

Stijntje schreef:

Micheal Moore past meer manupilatie toe dat mijns inziens over de schreef gaat. Ik wil ervan uit gaan dat de feiten die hij neerleegt waar zijn (hoewel we het niet kunnen controleren) maar ook hier zorgt hij ervoor dat dingen stukken erger in beeld komen dan het in werkelijkheid is.

Nu maakt hij deze documentaires uit een goede zaak, het aan de kaak stellen van problemen, maar pas op met het vormen van je mening op dit soort filmpjes. Zoals een bekend gezegde uit de filmwereld lijkt: You weren't there.

Wat denk je dat een krant publiceert, echt niet alle feiten hoor, alleen de dingen waar je lezers mee trekt. En wat denk je van de politiek. Ook die hebben mooie verhalen maar de echte feiten hoor je meestal niet. Zo gaat het overal in de wereld.

avatar van Prudh

Prudh

markie1978 schreef:

Ga de film eerst eens kijken.

avatar van KarinV

KarinV

Gisteren gezien en ik loop er nog mee door mijn hoofd. Ik werk zelf bij een zorgverzekeraar en ik hoop dat de policiti deze film ook eens zien, want Nederland gaat hard de VS achterna.

avatar van Denveen

Denveen

Ik kan niet wachten, Micheal Moore is altijd indrukwekkend om naar te kijken!

avatar van Raffael77

Raffael77

Hij is net zoals veel anderen die Bush gewoon dwars wil liggen.

Eenmaal aan de top bakken ze er niets van en dan zeggen ze, maar ik kan er niets aan doen.

Kijk maar naar Balk ellende en Donner. CDA is ook zo slecht bezig.

Moore heeft weer eens iets gevonden om Bush af te kraken.

Nou weten wij het wel Moore. Bla bla bla bla.

Zeiken omdat bush aan golf doet terwijl er oorlog is.

Wat doe jij na je werk dan...... doorwerken nou dat denk ik niet.

avatar van Smi

Smi

Kan Moore wel waarderen.

Vooral omdat hij zeker zijn huiswerk doet voordat hij zijn oordeel vijlt.

Ook hier vind ik dat hij echt heeft zitten graven. Uiteraard selecteerd hij dan een aantal dat het goed zal doen in de film maar ik vind zijn werk erg sterk.

Nee, ik ben niet zo negatief over Amerika na deze film. Mijn ergernis wakkerd wel eens aan als iemand mij de amerikaanse trots en "propaganda" onder de neus wrijft maar na zo'n film ben ik toch eerder blij met waar ik woon...

Petje af Moore

avatar van KarinV

KarinV

Raffael77 schreef:

Wat doe jij na je werk dan...... doorwerken nou dat denk ik niet. Jij zit toch ook gewoon tv te kijken na het werk en maak jij je toch ook niet druk om arme mensen.

Was dit voor mij bedoeld? Of was dit in het algemeen?

avatar van dragje

dragje

Raffael77 schreef:

Hij is net zoals veel anderen die Bush gewoon dwars wil liggen.

Michael Moore maakt er geen persoonlijk issue van, waarom jij dan wel?

De overheid, als politiek orgaan verantwoordelijk voor het bepalen van wetten, die het beleid van de diverse verzekeringsmaatschappijen in toom zouden kunnen houden slaagt er niet in deze nieuwe regels door te voeren. In Sicko toont Moore aan hoe verschillende (!) regeringen er niet in slagen om wetten in het leven te roepen die vergaande misstanden, veroorzaakt door het beleid van de verzekeringsmaatschappijen, zouden kunnen voorkomen. De redenen hiervoor worden ook helder en duidelijk aangegeven.

M.a.w. ik raad mensen aan eerst Sicko te bekijken alvorens de conclusie te uiten dat het hier een aanklacht tegen de regering Bush betreft. Die conclusie is veel te kort door bocht.

Sicko is geen aanklacht tegen Bush persoonlijk, maar tegen een overheid die door decennia heen er niet in weet te slagen het machtige beleid van verzekeringsmaatschappijen in toom te houden.

Kijk maar naar Balk ellende en Donner. CDA is ook zo slecht bezig.

Ik zie de relevantie niet met betrekking tot deze documentaire.

Moore heeft weer eens iets gevonden om Bush af te kraken.

Nou weten wij het wel Moore. Bla bla bla bla.

Je weet het dus blijkbaar niet, het beleid van Bush wordt zijdelings genoemd in deze documentaire maar altijd in de context van het beleid dat wordt gevoerd in het algemeen genomen. Zo wordt ook het beleid van de Clinton regering bekritiseerd. En niet zo'n klein beetje ook.

Nogmaals, het is verstandig eerst een film c.q. documentaire te bekijken alvorens van alles te stellen. Het betreft namelijk loze kritiek wat ik hier aantref, niet gevrijwaard van enig vooroordeel.

Zeiken omdat bush aan golf doet terwijl er oorlog is.

De oorlog speelt al helemaal geen rol van betekenis in deze documentaire.

Nogmaals, bekijk eerst eens de documentaire voordat je kritiek lanceert over diens inhoud. De punten van kritiek raken kant noch wal.

Wat doe jij na je werk dan...... doorwerken nou dat denk ik niet.

Wat je hiermee wil zeggen is mij niet duidelijk.

Ok, na Fahrenheit 9/11 al wel wat sceptischer geworden over meneer Moore maar dit was toch wel weer een slap-in-the-face!

Moore heeft specifiek het amerikaanse zorgstelsel onder de loep genomen maar hij had net zo goed een film kunnen maken over hoe de overheid de amerikanen in het algemeen structureel belazerd en dom houdt.

Als je het dan objectief bekijkt moet je je wel realiseren dat op een bevolking van miljoenen je natuurlijk altijd wel een handje vol (on)verzekerden kan vinden die door de mazen vallen... tragisch, schokkend en schrijnend. Moore licht maar een tipje van de sluier op als het gaat om de oorlog in Irak en hoe Amerika met z'n veteranen omgaat, Bush moet het uiteraard ook weer ontgelden. De Cuba-scene was ge-ni-aal, ik sprong letterlijk uit m'n stoel.

Uiteindelijk krijg je een beklemmende weerzin tegen Amerika in het algemeen, het is wachten op autentieke film over 9/11 en de oorlogen in Irak en Afganistan. Verwacht niet dat Moore deze vanuit de USA zelf gaat maken...

avatar van Smi

Smi

dragje schreef:

...Zo wordt ook het beleid van de Clinton regering bekritiseerd. En niet zo'n klein beetje ook...

En Nixon, kinda.. toch? Volgens de documentaire was het tijdens dat Nixon regeerde dat het huidge gezonheidsverzerkeringsmaatschappijen in het leven geroepen werd.

En volledig met je eens wat betreft het commentaar omtrend Bush. De context van de documentaire bleef strikt bij het onderwerp.

haastigespoed schreef:

Erg sterk van Moore om het zorgstelsel in de VS te vergelijken met andere westerse landen. Vooral omdat de mediaen de regering in de VS het tegendeel beweert dan wat Moore ons hier leert.

En 't is vanzelfsprekend dat Moore een onderwerp aansnijdt als het zorgstelsel, het grijpt het publiek gewoon aan.

avatar van Eem

Eem

Kijk je kan je eigen mening hebben over Moore en dingen die hij eerder heeft uitgebracht, maar met deze film kan je niet anders dan met open mond kijken naar dat hele systeem, ik heb ook zijn bezoek bij oprah gezien, waarbij het hoofd van de verzekeringen (ofzoiets) ook langskwam, maar het is gewoon ongelooflijk hoe zij met haar gebotoxte mond kan vertellen dat er niets mis is met het systeem.

En zo zat ik ook in die film, niet alleen die 50 miljoen onverzekerde amerikanen, maar die personen die wel verzekerd waren en dan nog niet fatsoenlijk geholpen worden.

Indrukwekkend,

en word er blijer van dat ik hier woon.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Al zal Moore zijn film wat melodramatisch hebben gemaakt, en ook vond ik dat hij wel heel veel landen heeft bezocht. Het staat vast dat dit wederom een krachtige documentaire van zijn hand is. Hopelijk wordt er daadwerkelijk actie in de VS ondernomen, maar eigenlijk acht IK die kans vrij klein.

Ik vond het overigens jammer dat Moore niet zelf in actie kwam en de directeuren of leidinggevenden van de grote maatschappijen opzocht. Opvallend was, misschien niet geheel relevant, dat ongeveer alle Amerikanen die aan het woord kwamen overgewicht hadden. Wat dat betreft zou "gratis" zorg ongeveer het einde van de VS zijn.

avatar van Linn

Linn

Erg krachtige documentaire die mij heeft geshockeerd in sommige momenten.

Moore zet weer een tamelijk goed beeld neer van de domheid maar tevens ook de geslepenheid en ongevoeligheid van de Amerikaanse overheid.

Met momenten heb ik met tranen in mijn ogen gezeten van medelijden en ongeloof voor dit alles wat ik gezien heb. Misschien heeft Moore dit alles aangedikt maar ik vraag me af in hoeverre? De mensen die in deze documentaire aan het woord komen zullen niet liegen.

Na het zien van documentaires van Moore blijft bij mij altijd een soort woede hangen. Hoe kun je zo met mensen omgaan? Daarbij heb ik een afschuw voor dit land ontwikkeld die al met al steeds groter lijkt te worden.

Het Cuba gedeelte vond ik dan wel weer heel mooi en aandoenlijk. Al met al heeft Moore hier weer een meesterlijke documentaire van gemaakt en ik neem daar dan ook mijn petje voor af. Zelf denk ik nog wel eens 10 keer na voor ik Amerika eens zal bezoeken.

En voor Moore ontzettend veel bewondering voor zijn lef.

avatar van Sarasani

Sarasani

• 1924 stemmen

Goeie film weer van Moore!

Vond de nieuwe aanpak van werken ( zelf minder in beeld) toch wel beter dan zijn andere films.

dikke 4*

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Vond het toch wat teleurstellend, lees hier waarom. 2,5*

avatar van Knisper

Knisper

Waarom post je die recensie niet gewoon hier?

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Omdat ie niet hiervoor geschreven is, maar dat kan ik ook wel doen hoor.. Als je dat liever wil.

De één ziet zijn documentaires als een complete ontmaskering van het kwade, de ander ziet ze als pure manipulatie. Michael Moore is een begrip geworden, iedereen kent hem, en dat is waarschijnlijk precies wat hij wil: mensen bereiken. Na de wapenindustrie (Bowling For Columbine) en Bush (Fahrenheit 9/11) is Moore’s nieuwe kritiekpunt het Amerikaanse gezondheidsstelsel.

Want daarmee is van alles mis. Sicko gaat niet over de (50 miljoen!) mensen die geen verzekering hebben tegen ziektes, maar de 250 miljoen die dit wel hebben. Die ondervinden namelijk flinke problemen van de verzekeringsmaatschappijen, die alles doen om zoveel mogelijk geld te verdienen. En om dat te doen, moeten ze zo min mogelijk uitgeven. En daarom proberen ze zo min mogelijk mensen te helpen.

Sicko leunt op voorbeelden van mensen die de duistere kant van het gezondheidsstelsel van dichtbij hebben meegemaakt. Een vrouw die niet geholpen wordt voor haar kanker omdat het niet mogelijk is dat ze het op zo’n jonge leeftijd heeft, een vrouw wiens stervende dochtertje niet kon worden geholpen in een bepaald ziekenhuis en werd doorgestuurd naar een ander (gevolg: het dochtertje overleed), een man die moest kiezen of hij liever het topje van zijn wijs- of middelvinger hield en ga zo nog maar even door.

Om deze overtuigende praktijkvoorbeelden heen bouwt Moore een betoog tegen het Amerikaanse gezondheidsstelsel, en om dit nog wat extra kracht te geven gaat hij naar verschillende buitenlanden (respectievelijk Engeland, Frankrijk en Cuba) om te laten zien dat het ook anders kan. En daar slaat hij de plank mis.

Moore schildert Parijs namelijk af als de hemel op aarde met een perfect gezondheidsstelsel en waar iedereen tevreden over straat loopt. Is Moore zelf nou zo’n typische Amerikaan dat hij het nieuws in het buitenland niet volgt? Heeft hij niets gehoord over de ernstige rellen in de Parijse voorsteden en de onvrede onder het volk? Al deze facetten worden niet genoemd, en daardoor krijg je als kijker het gevoel dat je niet geheel serieus wordt genomen. Als alles zo eenzijdig wordt belicht als Moore dat hier doet, valt er voor of tegen vrijwel alles wel een overtuigende documentaire te maken.

Daarnaast maakt Moore veelvuldig gebruik van overdreven muziek en trekt hij zijn argumenten zo in het extreme, dat het soms een stuk meer grappig dan leerzaam is. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn, aangezien Moore juist een serieus probleem aan de kaak wil stellen.

Moore’s typische manipulatieve montage, eenzijdige belichting van de toestanden en compleet subjectieve voorbeelden zorgen ervoor dat Sicko als documentaire weinig overtuigend is, hoewel het natuurlijk als een paal boven water staat dat er van alles niet deugt aan het Amerikaanse gezondheidsstelsel. Dit is alleen niet de manier om daar verandering in te brengen, want door zijn verhaal zo te overdrijven zorgt Michael Moore ervoor dat Sicko meer vermakelijk dan educatief is om naar te kijken, en dat kan niet de bedoeling zijn.

Bron: viping.nl

avatar van ArcovandenBroek

ArcovandenBroek

Wat een indruk heeft Sicko op gemaakt, en ik weet nu dat ik niet in Amerika wil wonen. Ik vind het een fantastisch vakantieland, maar daar blijft het zeker bij! (al mag je nooit nooit zeggen)

De documentaire zit erg goed in elkaar, Michael Moore had z'n huiswerk helemaal af voordat ie aan de film begon en dat blijkt wel in de film. Af en toe behoorlijk shocking hoe gestoord Amerika is, ik besef nu alleen maar meer dat we niet zo mogen klagen in Nederland.

4* meer dan verdiend!

avatar van Ché Cliché

Ché Cliché

Ook op mij een behoorlijke indruk. Moore slaat af en toe door, is subjectief en laat hele stukken weg om zijn gelijk te krijgen, maar uiteindelijk maakt hij wel een punt duidelijk, dat zelfs zonder die subjectiviteit erboven uit springt.

Prima Docu. 4 sterren.

titan

De bezwaren tegen Michael Moore zijn onderhand bekend. Hij manipuleert, chargeert, dramt door, simplificeert allerlei dingen en hakt met de botte bijl. Dit soort kritiek heb ik altijd nogal opportuun gevonden. Allereerst omdat de instanties en fenomenen die hij aan de kaak stelt precies hetzelfde doen (en dat wordt blijkbaar wel geslikt) en ten tweede omdat dit nogal afleidt van het feit dat Michael Moore, of je het nou met hem eens bent of niet, gewoon een goede documentairemaker is en zijn punt goed duidelijk weet te maken aan de hand van basale feiten.

Toch lijkt het wel of hij zich bij Sicko iets van alle kritiek heeft aangetrokken. Moore komt nauwelijks in beeld, hij becommentarieert heel ingetogen en laat zich vooral door verbazing leiden i.p.v. woede. Op een of andere manier komt dat zijn geloofwaardigheid ten goede, ook al spreken de feiten gewoon voor zich. Alleen in Cuba laat hij zich een beetje makkelijk voor het karretje van de Cubanen spannen.

Waar Moore vooral goed in slaagt is aan te geven waarom de gezondheidszorg in zijn vaderland zo slecht geregeld is (door de ik-cultuur in de VS en het feit dat geld en macht in dat land in de verkeerde handen is), zodat zijn betoog veel meer is dan wat losse flodders en het in beeld brengen van een aantal schrijnende gevallen. Hierdoor is het misschien wel zijn beste documentaire geworden.

avatar van MFEO

MFEO

markie1978 schreef:

Om het netjes te houden ben je erg onwetend.

Appels kan je niet met peren vergelijken.

En het is duidelijk dat je de film nog geen eens gezien heb.

thomzi50 schreef:

Het zou ronduit belachelijk zijn geweest wanneer Moore hier aandacht zou hebben besteed, omdat het met het onderwerp van deze documentaire he-le-maal niets te maken heeft. Moore schildert Parijs hooguit af als hemel op aarde op het gebied van de gezondheidszorg. Waarom worden er toch altijd van dit soort niet ter zake doende argumenten bijgehaald om de handelswijze van Moore (waar best wat op aan te merken is) te bekritiseren?

Om het de spijker op zijn kop slaande bericht van Olaf K. nog maar eens te citeren:

Ja, ik heb een zwak voor deze man. Documentair gebrachte propaganda? Doorgetrokken linksheid? Onevenwichtige visie op zaken? Allemaal waar, maar met zo ongelofelijk veel retorische vondsten, spitsvondigheden en humor gebracht, dat ik toch weer plat ga. Ik vind Sicko misschien nog beter dan Fahrenheit omdat het grote onrecht tot kleine proporties is teruggebracht en het conspiracy-gehalte daardoor wordt verlaagd (al doet Moore zijn best). Retoriek of niet, stel (en ik zie niet echt hoe) dat je de helft kunt afdingen op Moore’s verhaal, dan nog is de conclusie compleet shocking.

avatar van MFEO

MFEO

Over deze video

Michael Moore praised how wanderful the health care system is in Canada, France and Great Britain in his movie "Sicko"

But there is another country that shines even brighter when it comes to fair, healthy living - Norway!

Michael Moore cut this scene about Norway from Sicko because no one would believe it.

Very nice prison system too.

avatar van raza1

raza1

Vond het eentonige documentaire. Op een gegeven moment wist je het wel. 2*

Ik denk dat hier teveel sterren worden gegeven voor de mening van Moore en niet voor de documentaire.

raza1 schreef:

Ik denk juist het tegenovergestelde.

avatar van Wouter

titan schreef:

Ik denk juist het tegenovergestelde.

Dat er teveel sterren voor de documentaire worden gegeven en niet voor de mening van Moore...?

avatar van Prudh

Prudh

titan schreef:

De twee punten die je aanhaalt vind ik juist bijzonder gemakkelijke statements ten bate van de olijke dikkerd. Je eerste argument is van het niveau 'als jij in de sloot spring doe ik het ook' en ten tweede wordt zijn status als documentairemaker van alle kanten bekritiseerd. ' Dat hij een goede documentairemaker is, is zeer discutabel.