Sicko (2007)
Met onder meer: Michael Moore en George W. Bush
Gesproken taal: Spaans, Frans, Russisch en Engels
Releasedatum: 22 november 2007
Plot Sicko
"This might hurt a little."
Michael Moore onderzoekt ditmaal het gezondheidsstelsel in de Verenigde Staten en vooral waarom talloze patiënten niet de zorg krijgen die ze moeten hebben, omdat verzekeringsmaatschappijen alles doen om onder de kosten uit te komen en farmaceutische bedrijven hun winsten zo hoog mogelijk willen hebben. In deze documentaire probeert Moore zelf de levens van bepaalde individuen te redden.
Hier ben ik erg benieuwd naar. Interessant onderwerp.
Quentin
mikey
Heel amerika is in de ban van die gast, vraag me af of je nog wel een fatsoenlijke film (met duidelijke feiten) kan maken met zoveel tegenwerking.
as
Volkskrant: Michael Moore trapt VS in Cannes weer op ziel
*Nientjah*
Ik had gehoord dat Michael Moore de gevangenis in was gegooid voor deze film
swankel
nee ,het was een gerucht omdat hij het handelsembargo met cuba had verbroken in de film.
L. luchtloper
Ik verheug me er op, zag net een stukje op youtube: http://www.youtube.com/watch?v=iFUtAaeYxno
*Nientjah*
o ok ik dacht al
Salto
Ik heb dat filmpje op youtube gezien en ik verheug me nu zeker op dez film...
hoop dat ie in nederland gaat draaien...
Roowland
Het gaat deels ook over het slechte eten in amerika, de MCDonalds enzo, dat je daar dik van word, best lachwekkend als jij kijkt hoe dik de man zelf is.
as
Manual
Ongelofelijk dat je als Amerikaan wordt gestraft omdat je in Cuba bent geweest! Ze houden Cuba ook al 50 jaar arm, omdat het simpelweg niet gelukt is om dat land in te pikken. En toch heeft Cuba een beter zorgsysteem!
Ben heeel benieuwd naar de film!
dragje
wordt dit Amerika-basher nr. zoveel?
Nee, eerder een "verzekeringsmaatschappijen"-basher.... de eerste van zijn hand. Voorts kiest de regisseur niet voor de makkelijkste route door de miljoenen Amerikanen onder de loep te nemen die niet zijn verzekerd maar juist de Amerikanen die "wel" verzekerd zijn. Zeg maar gerust, de absolute minderheid.
Huglife
Zonet gekeken.... moet nog even laten bezinken
Voor nu 3.5 sterren.
why?
Voor nu, puur dat er iemand is/ mensen zijn die dit onder aandacht brengen. Ook al woon ik niet in de VS.
Oh en vanwege de humor athans humor...
The Lexx
Tsja ook net gekeken en toch behoorlijk indrukwekkend,
als hier al de verzekeringsmaatschappijen kunnen bepalen naar welk ziekenhuis je moet dan ziet de toekomst er niet best uit als ik naar het land van uberkapitalisme Amerika kijk.
voor nu 4 sterren.
Quentin
Interessant onderwerp, maar veel te lang en Moore's typische trucjes kennen we ondertussen wel. Zit soms op het randje van 'socialistische' propaganda, in plaats van het Amerikaanse stelsel eens gronding onder de loep te nemen is hij het meeste van de speelduur bezig met andere landen te promoten.
Jordy
Weer een erg grappige en schrijnende documentaire van Moore. Het volgt inderdaad de inmiddels bekende structuur (droge feiten, Moore gaat op onderzoek uit, en een spectaculaire actie op het eind), maar mij verveelde het nog niet.
Erg mooi om Moore de ignorant Amerikaan te zien spelen die in een Engels ziekenhuis op zoek gaat naar de plek waar hij moet betalen, of even bij een gemiddeld Frans gezin gaat kijken welke verschrikkelijke gevolgen de hoge belasting zouden moeten hebben.
Macmanus
Viel me nog mee, maar nog steeds niet mijn smaak.
Moore blijft een vervelende voice-over stem hebben. En het hele extra aandikken van dingen blijft jammer en onnodig. Er is iets niet helemaal goed met het zorgsysteem in Amerika, en opzich is het wel goed dat je het dan aan de kaak stelt. Maar net als in Fahrenheit 9/11 (en eigenlijk als zijn docu's) dikt die het zo erg aan met bombastische soundtracks en verontwaardige een voice over toon. Dat het bij mij niet werkt en bijna averechts werkt. Je kunt misschien zeggen dat dit het grote publiek wel meer aanspreekt en het daarom wel meer invloed heeft. En dat zou kunnen, maar ik kijk de documentaire vanuit mijzelf. En ik hou daar helemaal niet van.
Hoewel 2 uur wel wat lang is, blijft het over het algemeen wel boeiend en zitten er inderdaad geinige stukjes in. Maar die worden te vaak afgewisseld met huilende Amerikaantjes die maar al te goed weten dat het rode lampje boven de camera aan staat.
2.5 sterretjes.
Pkunk
Goede film weer. Bowling for columbine vond ik geweldig en Fahrenheit 911 vond ik maar niks. Deze film gaat gelukkig weer de goede kant op. Natuurlijk blijft More zo nu en dan een beetje oncenuanceerd (of juist wel, maar dan zijn mening op nuanceren), maar in tegenstelling to fahrenheit, was het hier niet zo overdreven. Wel krijg je zo hier en daar het idee dat mensen zich bewust zijn van de camera en daarom niet helemaal 'echt' reageren.
Maar al met al weet hij het weer goed te brengen. Het amerikaanse gezondheidssysteem klopt duidelijk voor geen ene meter, en dat is ook wel erg duidelijk na het kijken van deze film.
had'ie die vent van diewebsite toch mooi te pakken heheh
Ziet er op de één of andere manier al een stuk beter uit dan Fahrenheit. Ben toch wel weer benieuwd.
Olaf K.
Ja, ik heb een zwak voor deze man. Documentair gebrachte propaganda? Doorgetrokken linksheid? Onevenwichtige visie op zaken? Allemaal waar, maar met zo ongelofelijk veel retorische vondsten, spitsvondigheden en humor gebracht, dat ik toch weer plat ga. Ik vind Sicko misschien nog beter dan Fahrenheit omdat het grote onrecht tot kleine proporties is teruggebracht en het conspiracy-gehalte daardoor wordt verlaagd (al doet Moore zijn best). Retoriek of niet, stel (en ik zie niet echt hoe) dat je de helft kunt afdingen op Moore’s verhaal, dan nog is de conclusie compleet shocking.
Zuurpruim
Opnieuw legt Michael Moore de vinger op een zere plek van de amerikaanse samenleving. De film is een scherpe aanklacht geworden tegen het systeem van verwevenheid tussen de politiek, verzekeringsmaatschappijen en de farmaceutische industrie.
Soms komt de film een beetje ongeloofwaardig over. Het is nauwelijks te bevatten dat op Cuba een groep amerikaanse burgers vrij rond kunnen lopen. Ze krijgen zelfs gratis medische zorg.
De argumenten en getuigenissen van andere mensen in de film zijn echter heel sterk.
4,0 sterren
Stephan
Ik heb begrepen dat het kon omdat Moore als journalist ging.

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen

Anvil: The Story of Anvil
Documentaire / Muziek, 2008

The Cove
Documentaire, 2009
bureaucracyvscorruptiecubageneesmiddelguantanamo bayhealth care reform assurancehealth care geldziekenhuisdokterziekteexistenceinsurance company