• 9.377.956 stemmen

Met onder meer: Michael Moore en George W. Bush

Gesproken taal: Spaans, Frans, Russisch en Engels

Releasedatum: 22 november 2007

Plot Sicko

"This might hurt a little."

Michael Moore onderzoekt ditmaal het gezondheidsstelsel in de Verenigde Staten en vooral waarom talloze patiënten niet de zorg krijgen die ze moeten hebben, omdat verzekeringsmaatschappijen alles doen om onder de kosten uit te komen en farmaceutische bedrijven hun winsten zo hoog mogelijk willen hebben. In deze documentaire probeert Moore zelf de levens van bepaalde individuen te redden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Stephan

Een slap in the face zeg... chilling.

Stephan schreef:

Ik heb begrepen dat het kon omdat Moore als journalist ging.

. Het barst van de Amerikaanse toeristen in Cuba.

kos schreef:

. Het barst van de Amerikaanse toeristen in Cuba.

Ja, maar er is een handelsembargo met Cuba. Wat Moore deed "zou" opgevat kunnen worden als handel drijven. Het is in ieder geval allemaal vaag. De regering heeft Moore de wacht aangezegd, maar als je de sequentie bekijkt is het wel duidelijk waarom ze in hun broek plassen. Vette MRI scan, top-notch ziekenhuis... Medicijnen voor $0,05 ipv $120 in Amerika... niet het beeld dat de Amerikanen graag van Cuba willen laten zien. Wat niet wil zeggen dat ik er zou willen wonen BTW.

avatar van Nixon17

Nixon17

Goeie documentaire zoals we dat van Michael Moore gewent zijn. Hopelijk draagt het iets bij aan het verbeteren van Amerika. Wachten is nog op een documantaire over onderwijs want ook dat zuigt volgens mij behoorlijk daaro. 4,5* voor deze

avatar van armand1812

armand1812

Lang niet meer zo'n feel-good movie gezien, want wat ben ik blij dat ik een Nederlander ben en niet ieen amerikaan..... Feels good to be dutch!

avatar van mkok

mkok

Gaat dit ook in NL gebeuren ?!

avatar van Erik Dekker

Erik Dekker

Vooral erg schokkend, dat er mensen in amerika worden aangenomen om ergens een foutje te vinden of iets kleins om een levensbedreigende dure operatie te weigeren.

En dan terroristen die gevangen zitten betere zorg te geven dan gemiddelde amerikanen

echt belachelijk

Volgende punt was ook te belachelijk voor worden:

''Moore toont zich in Sicko opnieuw een meester van de retoriek. Hij laat zien hoe een verzekeringsmaatschappij de behandeling van een 22-jarige kankerpatiënte weigert omdat zij ‘statistisch’ te jong is om aan kanker te lijden.''

Ik wist niet dat er ergens ter wereld iemand niet geholpen word, omdat ze te jong is, hoewel wel vastgesteld is dat ze aan kanker lijdt.

Verder wel aardig gegeven en goed in elkaar gezet door moore, alleen duurde docu veel te lang en daarom maar een 3,5

Echt veel beter dan fahrenheit 9/11, die trouwens ook veel te lang duurde

avatar van titia

titia

Erik Dekker schreef:

Volgende punt was ook te belachelijk voor worden:

Ze kan wel behandelt worden, ze krijgt de kosten alleen niet vergoed omdat het statistisch niet mogelijk is dat ze kanker heeft. (wat was het ook al weer, je hebt leugens, grove leugens en statistieken?) Fijn zo'n verzekering, maar ik vrees dat het in de algemene voorwaarden staat...dus komen ze ermee weg (oja, film nog niet gezien, dus ik kan natuurlijk niet echt oordelen)

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

Een shockerende film, ben blij dat ik in Nederland woon.

avatar van Ithildin

Ithildin

Stephan schreef:

Medicijnen voor $0,05 ipv $120 in Amerika...

Het is wel zo dat het heel veel geld kost om een medicijn te ontwikkelen, waardoor ze zo duur worden. Cuba betaalt daar niet aan mee waardoor medicijnen daar een stuk goedkoper gemaakt kunnen worden. Zonder deze hoge prijzen zouden er nooit nieuwe medicijnen ontwikkeld kunnen worden.

Wat misschien wel zou werken, want de overheid betaalt in het universele ziektekostenverzekeringssysteem toch al de medicijnen, is de pharmaceutische industrie een semioverheidsinstelling maken

avatar van Goodfella

Goodfella

Ik moest hardop lachen om die malle sequentie in Frankrijk. Ergens is het wel schrijnend dat Moore alleen met compleet overtrokken tegenvoorbeelden voor een eyeopener zorgt, maar hij maakt het toch wel weer waar.

3tje dan maar.

avatar van Materny

Materny

Ben benieuwd waar hij nu weer mee komt aanzetten.

Is toch meestal wel de moeite waard voor een keer te zien.

Ithildin schreef:

Nee... wat daar moet stoppen is dat de lobbiesten van de farmaceutische industrie ervoor zorgen dat de winsten die gemaakt kunnen worden op medicijnen exorbitant zijn. Er zijn dus ook al congresleden die voor dat soort regelgeving verantwoordelijk zijn en na hun politieke loopbaan in het bestuur van die bedrijven gaan zitten.

Corruptie waar in de meeste Afrikaanse landen nog wat van geleerd kan worden.

avatar van Kaffeefiltjer

Kaffeefiltjer

armand1812 schreef:

Hoe... De Nederlander bestaat toch niet ? :-P

avatar van Gaetan D.

Gaetan D.

De mentale/emotionele armoede ten gevolge van een liberale visie op een natie.

Deze film geeft een beter beeld van het clichématige dat we aantreffen in massapubliek films en commerciele muziek. De politieke intwijfelstellingen, corruptie en leugens van voormalig president Bush zijn dan wel door velen? onder ons gekend, over de gezondheidszorg denk ik dat de kennis vrij beperkt is. Ikzelf was er mij van bewust dat deze erg duur was in de Vs en dat ze dus niet voor de doorsnee Amerikaan laat staan de lagere sociale klasse binnen handbereik lag. Hoewel Michael Moore houdt van sarcastische en satirische grapjes omtrent de heer Bush en hooggeplaatse politieke ambtenaars waaronder o.a. parlementsleden te maken en zijn typische subjectieve mening omtrent de sociale zekerheid (of het gebrek daaraan) evenals het te pas en te onpas gebruik van de Amerikaan van het woord "socialisme" in vrijwel heel de film duidelijk wordt gemaakt, geeft deze prent dan weer een heel nieuw beeld van een misschien te wenig besproken problematiek die deze cultuurarme natie tekende. Moore hervalt dan wel in zijn typische filmstructuur en oude gewoonten, toch kan de man nu en in de toekomst altijd op mijn sympathie rekenen. Ik ben blij dat ik zijn documentaires kan zien en vorm over de thematiek voor mijzelf een iets neutraler beeld. Ik stel nu wel meer dan ooit het gebruik van het woord "documentaire" in twijfel want zou deze niet meer een objectievere weergave van de feiten moeten geven? Los van dit laatste denk ik dat deze film een goeie 6.8/10 waard is.

avatar van jeronimus72

jeronimus72

Blij dat ik in NL woon na het zien van deze docu., maar engeland en frankrijk zijn met ziektekosten nog beter af dan ons NL-se systeem..een goede doc.

avatar van nietdatdus

nietdatdus

Lijkt me niet echt interessant voor niet-Amerikanen.

Maar wie weet.

avatar van extremezz

extremezz

American dream lol,voor de rijksten ja.

Ben ik blij dat ik daar niet woon,over de documentaire dan,deze was zeer goed maar soms zo triest.

avatar van dragje

dragje

Michael Moore slaagt er wederom in aan de hand van uitermate simpele voorbeelden het Amerikaanse gezondheidssysteem kritisch onder de loep te nemen.

Inhoudelijk goed gemaakte documentaire die ontroert; soms door het leed dat men te zien krijgt maar ook zeker door de sarcastisch en humorvolle ondertoon waarmee Michael Moore meer dan eens bewijst een zeer bekwaamd regisseur te zijn.

avatar van puhpuh

puhpuh

Stephan schreef:

Een slap in the face zeg... chilling.

En dan vooral in het gezicht van de Amerikanen ... die het dan nog heel goed opnemen te zien aan de vele positieve kritieken op imdb.com. 4,5*

avatar van MrAmsterdam

MrAmsterdam

in 1 woord, bizar!

avatar van Gioia221

Gioia221

Ben dr nog me bezig maar wat me op viel is dus dat Nederland nummer 17 is in dat lijstje waar VS nr 37 is (engel)(engel)

moest het ff melden

avatar van Ridito

Ridito

Blij dat ik in Europa woon,wist het al maar dit ondersteunt mijn idee over USA een IK metaliteit ( van de overheid dan ).

avatar van Phil1972

Phil1972

Iemand die zo'n lef heeft om het verdoken systeem in de vs bloot te leggen, kan niet anders dan respect krijgen.

Na het zien van deze film besef je hoe goed we toch zitten in ons land.

Stem --> 4.5

avatar van RicoNC

RicoNC

goede docu van Michael Moore...

Voor de mensen die blij zijn dat ze in nederland wonen:

geniet er nog maar van... zal niet lang meer duren voordat we hier americaanse toestanden met de zorg gaan krijgen...

als je goed kijk gebeurd het al... we moeten steeds meer ziekenfonds betalen (volgend jaar word het nog duurder) terwijl we gaan steeds minder zorg krijgen...... steeds meer eigen risico...

Wij gaan dezelfde kant op...

W.M.J.M

Nauw, ik ben al bang zeg... Gelukkig hebben we de SP om dit verschrikkelijk gegeven stop te zetten. Verschrikkelijk die doemdenkers. Maar in ieder geval de film. Een typische Moore documentaire: grappig, misleidend en met een weer typische verontwaardigde Michael Moore.

De documentaire op zich vind ik helaas teveel naar andere landen kijkend. De stukken met Frankrijk en Engeland overlappen elkaar zoveel dat het eigenlijk dubelop is. Ik had liever wat financiele vergelijking gezien, want al dat gedoe over gratis dit, gratis dat... hoeveel kost de medische zorg nu gemiddeld in landen zoals Amerika en Engeland, Frankrijk. Of je nu 2.000 euro op de vrije markt kwijt bent of 2.000 euro via belastingen, dat maakt nu niet zoveel uit. Als je nu 2.000 euro op de vrije markt kwijt bent en 4.000 euro via belastingen, nauw dat maakt toch wel verschil uit. Ook het emo-tv van personen die goed wisten dat er gefilm werd is ook een nadeel. Dat woensdagavond-drama heeft de documentaire niet nodig. Vond wel dat hij genuanceerder was dan in zijn vorige documentaires. Het gedeelte van Cuba met haar 50 cent-medicijnen vond ik ook raar. Cuba heeft gebrek aan alles, maar voor amerikaanse staatsburgers wordt zomaar alle medicijnen beschikbaar gesteld. Zit volgens mij toch en luchtje aan.

W.M.J.M schreef:

Tenzij je veel meer dan 2000 nodig hebt...

W.M.J.M

2.000 euro aan een -goede- verzekering.

avatar van adaveke

adaveke

W.M.J.M schreef:

2.000 euro aan een -goede- verzekering.

die uiteraard alles weigert wat je nodig hebt...

W.M.J.M

lees het vorige: "een goede verzekering". Er zullen heus wel goede verzekeringen bestaan in de V.S.