• 9.379.224 stemmen

Iron Man (2008)

Actie / Sciencefiction | 126 minuten

Genre: Actie / Sciencefiction

Geregisseerd door: Jon Favreau

Met onder meer: Robert Downey Jr., Jeff Bridges en Gwyneth Paltrow

IMDb beoordeling: 7,9 (1.211.441)

Gesproken taal: Engels, Perzisch, Urdu en Arabisch

Releasedatum: 1 mei 2008

Plot Iron Man

"Heroes aren't born. They're built."

Tony Stark (Robert Downey Jr.) is een multimiljardair, industrialist en bovenal een geniale uitvinder. Hij wordt ontvoerd en gedwongen om een verschrikkelijk wapen te bouwen. In plaats daarvan maakt hij een ingenieus ijzeren pak waarmee hij weet te ontsnappen. Als hij terugkeert in de VS, ontdekt hij een complot dat de stabiliteit van de wereld in gevaar brengt. Onder zijn alias Iron Man probeert hij het tij te keren.

Tony Stark / Iron Man

General Gabriel

J.A.R.V.I.S. (stemrol)

Harold 'Happy' Hogan

avatar van james_cameron

Geslaagde film, zelfverzekerd geregisseerd door Favreau en met Downey Jr. perfect gecast in de hoofdrol. Compact, goed uitgewerkt verhaal, een prima cast en geweldige special effects. Verder zit de film op ieder technisch vlak goed in elkaar; van de eersteklas montage, tot de sterke score en het mooie camerawerk. Gelukkig is er ook ruimte voor veel ironische humor. Kom maar op met deel twee, wat mij betreft.

avatar van Sergio

Sergio

Het stukje na de aftiteling geeft al aan dat er een deel 2 komt .

avatar van Achmed

Achmed

Sergio schreef:

Het stukje na de aftiteling geeft al aan dat er een deel 2 komt .

Dat stukje heeft meer te maken met the Avengers maar volgens dit interview gaat het zeker effect hebben op Iron Man 2 en 3.

Edit: Het interview bevat wat spoilers over het verhaal en de bad guys in Deel 2&3.

avatar van erkin17

erkin17

Captain Pervert schreef:
Steekt ver boven The Incredible Hulk en The Dark Knigt uit, wat mij betreft. En waarom? Simpel. Een geweldig personage in de vorm van Tony Stark, subliem gespeeld door Downey Jr.

Eindelijk niet eens een geestelijk gekwelde lamlul zoals Peter Parker, Bruce Wayne of Bruce Banner. Een vlot, arrogant ventje zonder veel poespas maakt het een leuke, vlotte film zonder veel poespas. Het verhaal bevat een aantal ingrediënten die eindeloos gerecycled zijn (met name het antiheld gedeelte, dat de badguy datgene wat de goodguy uniek maakt kopieert), maar dat is niet erg. Grappig effect als je gisteren The Big Lebowski hebt gekeken, en nu The Dude ziet... In een heel andere rol

5 sterren.

doe mij maar die andere marvel fims

avatar van erkin17

erkin17

sorry dark night is geen marvel film maar die bedoel ik ook

avatar van Oosie

Oosie

ECHT EEN GESLAAGDE ACTIE FILM , van mij krijgt ie 4,5**** TOP TOP , ik kan niet wachten op deel2 , die is zeker welkom !!!!!

avatar van mike2006

mike2006

Aardige film....Begon een beetje standaard zoals de meeste films maar werd gaandeweg steeds beter. Mooie apotheose als cliffhanger. Op naar deel 2 dus....

avatar van eltorro

eltorro

zeker een van de beste superhelde films ooit

avatar van stuffie

stuffie

Gewoon een robocop-remake, niet echt bijzonder. Wel het kijken waard.

avatar van daantje81

daantje81

Vond het een beetje een saaie film die me niet echt wist te boeien.

De effecten waren leuk maar vond er toch echt te weinig actie in zitten.

avatar van Fast-V

Fast-V

Ik vond dit echt een super film!Met leuke komische momenten.En in mijn ogen ook veel beter geslaagd dan de dark night!Deze film is zeker niet te vergelijken met robocob!Je moet gewoon van dit soort genre houden..voor mij een dikke voldoende!

avatar van Achmed

Achmed

stuffie schreef:

Gewoon een robocop-remake, niet echt bijzonder. Wel het kijken waard.

De enigste vergelijking met robocop is dat ze allebij misdaad bestrijden. Dan had het net zo goed een remake kunnen zijn van Cops!

avatar van Quaest

Quaest

Zeer geslaagde film!

avatar van Lkw

Lkw

Ai, wat een stupide film. Het verhaal is slap en komt nooit lekker op gang, het gaat allemaal volslagen nergens over.

1 ster, met name omdat het leuk was Jeff Bridges weer eens te zien.

avatar van Rutte

Rutte

Leuke film!

Het is normaal niet zo m'n favoriete genre, maar deze springt er wel uit zeg.

Downey Jr zet hier een prachtige rol neer, en er zitten enkele leuke special effects in.

Ook het verhaal op zich vond ik prima, al had het op sommige stukken wat beter uitgediept kunnen worden. Het tempo lag namelijk redelijk hoog, maar hierdoor keek ie dan wel weer lekker weg.

Bovendien af en toe goede humor.

Bovengemiddeld=aanrader= 3,5 sterren

avatar van pyt72

pyt72

en weer een leuke zak chips film

avatar van Spetie

Leuke film! Ik moet zeggen dat ik helemaal niet bekend was met het Iron Man personage en verder ook niet zo goed wist wat ik kon verwachten, dus liet ik alles als het ware maar over mij heen komen.
Het verhaal is best leuk en Downey Jr. zet echt een hele leuke rol neer. Zelfverzekerd met grappige oneliners, ietwat arrogant en vooral vastbesloten om iets te bereiken. Ook de rol van Bridges is prima. Ik moest eerst eens even goed kijken voordat ik hem herkende, want "The Dude" heeft in deze film toch een hele transformatie ondergaan.
De special effects zagen er ook prima uit, vooral het pak van Iron Man is erg mooi gemaakt. Vond het alleen jammer dat het einde nogal voorspelbaar was. Misschien hoort het gevecht tussen Iron man en de bad guy die hem kopiëert gewoon thuis in de oorspronkelijke versie van het verhaal, maar ik vond het ietwat afgezaagd .
Voor de rest dus echter prima popcornvermaak en gezien het einde zit het er waarschijnlijk wel in dat er een deel twee zal komen, die ik dan ook wel wil zien.

avatar van grandpa

grandpa

lekkere met je verstand op nul film, Downey Jr goed

Jeff Bridges wel koel met z'n kale knar

bios aanrader!

@Lkw

wat had je verwacht? een artistiek hoogstandje? kom op man wake-up

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Behoorlijke film en iets heel anders dan ik had verwacht. Robert Downey Jr. mag zich steeds dichter in het rijtje van mijn favoriete acteurs gaan scharen, wat een geweldig figuur. En ook in deze film steelt ie' de show weer. Jeff Bridges speelt ook weg geinig, maar is op dat kale hoofd na en zijn creepy overkomen niets speciaals. Gwyneth Paltrow ziet er goed uit en pas ook prima in het plaatje wat mij betreft.

We worden in het begin direct geconfronteerd met de vijand. Cool gedaan en als kijker zit je direct in de film, ik wel in ieder geval. Vooral erg leuk om daarna weer terug in de tijd te gaan en Downey Jr. in de spotlights te gaan zetten. Prima en erg vermakelijk. Ondanks dat je dit natuurlijk met een grote korrel zout moet nemen vond ik het op een gegeven moment een beetje té veel worden. Downey die van een hoopje schroot in die rotgrot een groot pak weet te maken, yeah right. Net een beetje te veel van het goede, maar toch wel leuk uitgewerkt, want hoe had het anders gemoeten. Wat mij betreft hebben we dan het minste al gehad van de film en zodra Downey weer in zijn eigen huis - wat een geweldig ding - is mogen we genieten van de ene na de andere geweldige scéne waar Donwey behoorlijk wat geweldige quotes weet te produceren. Dat pak is gewoon geweldig gedaan, de CGI is ook geweldig en de actie is van de bovenste plank. Erg grote pluspunten die een karig verhaal een beetje in de vergetenheid doen raken, want dat stelde niet veel voor.

Over het algemeen heb ik me prima vermaakt met deze film en was zelfs verrast over het resultaat dat Favreau hier boekt. Ik kijk al uit naar een eventueel tweede deel wat geloof ik in de toekomst ook nog eens moet komen. Erg leuk in ieder geval om Downey Jr. weer op de goede weg te zien en hem als één van de beste acteurs van dit moment te mogen noemen. Dikke voldoende voor deze prent!

p.s. Deze was heerlijk trouwens:

Virginia 'Pepper' Potts: What's your social security number?
Tony Stark: [he pauses]
Tony Stark: Five...

avatar van de grafhond

de grafhond

Deze was ook wel origineel ja, vast al een keer geroepen hier maar in vergelijk met de andere superhelden heeft deze geen Trauma's of wordt gebeten of wat dan ook, nee bij deze is het gewoon overleven.

avatar van alec

alec

Prima film met een eigenzinnige Downey Jr. als (anti) held die af en toe uit zijn rol valt. De dialogen zijn vaak gevat, rommelig en door elkaar heen wat je aandacht vereist. Mooie technische hoogstandjes wat goed in beeld wordt gebracht. Klein minpunt is misschien dat het begin niet zo sterk is en je lang moet wachten tot het verhaal (en de actie) op gang komt.

Een *4.0

avatar van tal1b

tal1b

Achmed schreef:

HAHA heeft er wel wat weg van.

maar iig een leuke actie film

avatar van GuiTo

GuiTo

Goede film met een heel sterk verhaal. Het blijft continu spannend en de special effects zijn leuk gedaan. Originele film met een goed spelende Downey Jr. Een aanradertje!

avatar van teigetje37

teigetje37

Goede aktie - science fiction film, met mooie special effects.

Maar geen topper.

Waardering: 3 sterren

avatar van stevo21

stevo21

Redelijke film, niet zo veel zin om in de hype mee te gaan.

Matig verhaal, matig acteerwerk en bijzonder mooie special effects.

Typische zondagavond film

avatar van db78

db78

Zeer vermakelijke film en vooral het eerste deel van de film vond ik erg goed! Regelmatig een "w0w vet!" effect maar het einde vond ik dan toch een stuk minder.. jammer dus van het einde! Maar voor de rest echt het kijken waard! Op naar deel 2

avatar van acrise

acrise

zéér goeie film, special effects en goeie wegkijk film

na xmen en andere strip films staat deze bij mij op een nummero uno

avatar van SalsaLover

SalsaLover

Entertainment a la Transformers,Robocop enz...waarbij alle registers van de hedendaagse effecten, worden opengetrokken.

Puur amusement.

avatar van Waku

Waku

Prima special effects.

Een van de pluspunten van deze"Ïron Man" die de film lekker om naar te kijken maakt. Net als bij Batman Begins eerst ook een inleiding waarom en hoe een wapenhandelaar veranderd in de man van ijzer.

Prettig acteerwerk van Robert Downey Jr.

avatar van xzaz

xzaz

Prima film, vooral de special effects waren goed. Leuke film om zo even te zien.