menu

The Hudsucker Proxy (1994)

mijn stem
3,43 (891)
891 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Verenigde Staten
Komedie / Romantiek
111 minuten

geregisseerd door Joel Coen
met Tim Robbins, Jennifer Jason Leigh en Paul Newman

Waring Hudsucker, eigenaar van Hudsucker Industries, pleegt zelfmoord en Sidney Mussberger, de president-directeur, bedenkt een slim plan. Hij en zijn vrienden laten een idioot het bedrijf runnen, zodat het aandeel omlaag gaat. Vervolgens kunnen zij het bedrijf praktisch voor niks overnemen en het daarna weer naar rijkdom helpen. Norville Barnes is de aangewezen persoon, maar reporter Amy Archer vertrouwt het niet. Ze gaat op onderzoek uit.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=2o5yi6hFg4Q

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van sander.h
3,5
Ik ergerde me juist een beetje aan Jennifer Jason Leigh...

avatar van Nicolage Rico
3,5
Fijn filmpje, dat vooral in het eerste half uur/uur erg verfrissend is, met een eigen sfeer en geslaagde vondsten. Jammer is wel dat het script zich vanaf het begin laat raden en dat de hoes een kleine spoiler bevat.

De film heeft een keurmerk op uiteenlopende typetjes, die ook verschillen qua geslaagdheid. Zo vind ik die liftdude bijzonder vervelend en smakeloos, alsof hij zo vanaf een kinderfeestje is gestapt (van de 45e verdieping wellicht). Zo zijn er nog meer typetjes die wat infantiel overkomen. Maar de hoofdpersonages vertolkt door Tim Robbins, Paul Newman en Jennifer Jason Leigh zijn al met al vrij sterk.

De humor is royaal aanwezig - subtiel en soms ook een heel stuk minder subtiel, zoals ik van de Coens gewend ben. De scene waarin Norville de hula hoop aan de Hoge Heren toont, vind ik briljant, met zijn enthousiaste heupbewegingen en verhaal Carter Burwell zorgt voor, bij vlagen, geweldige muziek, hoewel ik zijn stukken niet fulltime vind aansluiten bij het verhaal. Het verhaaltje namelijk is nogal flauw en is, naarmate de film vordert, enigszins saai te noemen. Totaal niet serieus te nemen ook, maar dat is dan ook precies wat de makers niet willen.

3,5*

avatar van jipt
4,5
Heerlijk filmpje. Weet perfect de balans de vinden tussen bizar, slap-stick, en satire. Geweldige over de top personages. Film deed soms meer aan Gilliam denken dan de Coen bro's. Zelfde gekheid, maf doch vet verhaal, originele vondsten, fantasierijk en grappig. 4,5* en op Big Lebowski na Coen Bro's beste.

avatar van Rmie
4,0
Derde keer dat ik deze zie en er kan echt een halve ster bij. Heerlijke film gewoon, ook als je oog hebt voor de details.

avatar van knusse stoel
3,5
Fijne film met aparte situaties zoals in het begin met de directeur op de tafel.
Deze film duurt echt niet te lang zoals sommige andere komedies uit USA.
Tim Robbins en Jennifer Jason Leigh en ook onze oude vriend Newman spelen de 'sterren van de hemel'.

3,0
leuke film, veel grappige stukjes, en Tim robbins die hetzelfde jaar shawshank redemption heeft gedaan is erg op dreef, leuk om een keer gezien te hebben maar haalt het niet bij Fargo

avatar van Tarkus
2,0
Tim Robbins schitterde in de 'Shawshank Redemption' een prachtige film uit hetzelfde jaar als deze prent.
Helaas ben ik niet zo ,opgetogen over deze film als over 'Shawshank Redemption' integendeel zelfs, vind de prestatie van zowel Tim Robbins als Jennifer Jason Leigh (die werkelijk irritant overkomt) als Paul Newman beneden alle peil.
Het verhaal is redelijk, maar voor een film van een van de broeders Coen, toch een onvoldoende.

Meneer Bungel
Het is natuurlijk de bedoeling dat hun rollen zo dik aangezet zijn, maar ja, als je dat niet trekt...

avatar van blurp194
2,0
Een feest van overacting.

Het verhaal is een sprookje, eigenlijk. Sommige onderdelen daarvan zijn nog wel grappig, maar het geheel komt bij mij niet echt aan - te flauw, te dun, en de deus ex machina die het verhaal uit de afgrond moet tillen is echt een beetje te makkelijk. En hoewel er door de hele cast wel perfect goed gespeeld wordt, is het nogal persoonlijk of de typetjes je aanspreken. De muziek die een nogal grote rol inneemt is oubollig en afgezaagd - geeft nog eens een extra nadruk aan het al erg simpele en uitleggerige sprookjesverhaal. Dat met alle uitleggerigheid dan ook nog eens een voiceover nodig heeft om de laatste details er in te rammen. De beelden zijn erg zorgvuldig in stijl, maar die spreekt me ook al weinig aan. De overheersende bruine tonen vind ik daarbij vooral lelijk.

avatar van Gruffalo
4,0
Man, hier kun je toch alleen maar blij van woorden? Prachtig decor, geweldig script met een aantal geniale scènes. het moment dat dat jongetje die hoepel op pakt is grandioos.. Een geweldige cast met een beeldschone Jennifer Leigh. De film bleef soms wel wat stereotype met aardig wat clichés, maar dat zou je hier ook als de kracht van de film kunnen zien. Een fijne familiefilm.

avatar van Donkerwoud
3,0
Net niet. Hier zie je al iets van de filosofische inslag die de broers in later werk veel effectiever zouden toepassen. Het toont de krachten achter het kapitalisme als een soort bureaucratisch monster waarin mensen mee worden genomen in de waan van de dag. Helaas ligt het er zo dik bovenop dat er weinig te raden valt naar mogelijke andere betekenissen. De mooie settings en de prettig overacterende acteurs kunnen niet verhullen dat het eigenlijk een nogal moralistisch en voorspelbaar verhaaltje is.

avatar van gauke
3,0
Deze satirisch bedoelde komedie, waarin de steen- en invloedrijke industriëlen op de hak genomen werden, was slim geschreven en een waar feest voor het oog, maar toch miste ik de ziel of anders verwoord: ik vond het teveel een luchtballon of zeepbel die op knappen stond.

3,5
Een pastiche noemde een criticus het (volgens wikipedia), maar wel een mooi uitgevoerde en geinspireerde versie daarvan. Wat ontbreekt is wat warmte of menselijke interactie.

Toch de moeite (en zeker een zeven) waard.

gauke schreef:
steen- en invloedrijke


Goede vondst Gauke.

avatar van Alathir
3,5
Fijne film, zitten weer heel wat woordgrapjes in en waarschijnlijk nog een stuk meer dan ik, bij een eerste kijkbeurt, heb opgemerkt. Jennifer Jason Leigh vond ik op bepaalde momenten irritant, ik vond haar veruit het minst goed acteren. De film vond ik wel origineel, heb me zeker niet verveeld. De humor was regelmatig wel goed voor een grijns of appreciatie van toch wel goed gevonden. Regie is weer top en soundtrack mocht er ook wel zijn. Stem neigt naar de 4*, al vond ik sommige stukken iets minder.

3,5
"Hoe kan ik nu voor het eerst beginnen werken als er alleen maar ervaring vereist wordt ?".
Zakenleven en maatschappij worden op een satirische wijze op de korrel genomen.
Bijwijlen erg spiritueel en grappig met soms niet zo best begrijpelijke situaties. Goed acteerwerk, vind ik, en eigenlijk wel origineel.

avatar van cinemanukerke
4,0
Fasten your seatbells, jullie gaan de rit van je leven beleven. Nee, het gaat niet om een power actie film ala Jason Bourne (nipt geen top 100 materiaal) maar om een comedie. Maar wat voor één ! Beste scenes citeren is onbegonnen werk want in feite is de film één lang gerekte geniale scene maar we doen een poging : de hula hoop scene (perfecte gebruik van de muziek Aram Khachaturian, Sangre Sabre), de bar scene waar 2 figuranten de scene becommentariëren tussen de sluwe Jennifer Jason Leigh en de naieve Tim Robbins (die ouderwetse dialogen !) en niet te vergeten die sequentie hoe onze ambitieuze, pas afgestudeerde held Norville de job bij Hudsucker vondt (meesterlijk stukje dat begint bij de kring van koffiemok op de krant tot aan de ingang van het bedrijf). Auteurs van dienst zijn de gebroeders Coen. Ethan staat in voor het schrijven en Joel voor de regie. In de jaren ’90 waren zij één van de meest getalenteerde cinema makers die er rond liepen. Maar niemand was overtuigd. De broers waren (en zijn) nu eenmaal meester in het gezegde ‘muchado about nothing’. Er zijn geen grote thema’s in hun verhalen, geen diepe karakterontledingen, geen sociaal engagement. In wezen is ook THP een romantisch niemendalletje (MET happy end, optimisme is toch een zeldzaamheid in hun oeuvre). Geïnspireerd op films van jaren ’40 (zoals Hawks en Capra) met een verhaal in de jaren ’50 gemaakt in jaren ’90 (Ook in het verhaal wordt er gespeeld met tijd) zou dit toch een breed publiek moeten aanspreken. Toch was het een flop aan de box office en de critici hadden het moeilijk om er door te kijken. Nochtans zorgde hun vaste crew voor doordachte visuele referenties. Production design en set decoration bv boetseerden een visueel concept van circels (You know … for kids) en verticale lijnen (wolkenkrabbers), camera man Roger Deakins (met voorlopig 12 caps) creëerde een geslaagde clair obscur look en Carter Burwell componeerde een tintelende upbeat score. Alhoewel ze in de jaren 2000 wat mindere comedy’s maakten (The ladykillers was bij momenten nog hilarisch maar Intolerable cruelty was bleekjes) stonden wij nog steeds als één man achter de Coen broers. Plots kregen ze dankzij hun oscar succes achting van het wereldje. Eigenwijs als ze zijn maakten ze daarna opnieuw een comedy nl Burn after reading en de achting was snel gedaald. Opnieuw ging het over niks, opnieuw ging de vakpers aan het morrelen. Ze bleven immers trouw aan hun idiote personages met hun hebzucht. Spijt tot wie het benijdt maar Burn after reading is een grappige spy spoof, ademt gitzwarte humor uit en heeft een staalharde plotconstructie. Bij THP is het mikpunt van spot de bedrijfswereld. Zowel slaptick, als one liners, als surrealisme : het zit er allemaal in. Een scene zoals de mail room orientation scene heeft ondanks alle overdrijvingen een zekere herkenbaarheidsgehalte (zo zitten grote bedrijven, dat weten we nu, inderdaad in elkaar). Ja, we houden op tijd en stond wel van onnozelheden en dwaasheden en als dit door de Coen broers in een kunstwerkje wordt gegoten dan salueren wij in volle Benny Hill modus (omgekeerde hand op voorhoofd, tong uit – dé referentie als het gaat om doldwaze fratsen) iedere keer als de eindgeneriek over het scherm rolt.

een uittreksel uit mijn boek 'mijn 100 favoriete films' met op nr 80 : The hudsucker proxy

3,5
De film is overduidelijk met zeer veel liefde voor de details gemaakt. Alwaar zo'n prachtige kijkervaring van de gebroeders Coen.

avatar van Flavio
3,5
Flavio (moderator)
- You have a very charming wife Mr Mussbe...Sid
- So they tell me.Behoort niet tot het beste werk van de Coen broers, wel weer een originele prent met de typische Coen-feel, scherp ironisch met sympathie voor de loser. Ik ben niet zo'n fan van Tim Robbins maar hij is goed gecast als de ubernaïeve Norville, ook Jason Leigh en Newman zetten hun rol lekker vet aan met gewenst resultaat.
De weg naar de top is het leukst, met de verbeelding van het kille kapitalisme als een minuut stilte die van het loon wordt afgetrokken. Het hele Muncie-gebeuren was ook grappig en zo'n scène als in het kantoor van Mussburger is pure slapstick. Helaas is het einde, vanaf de val naar beneden, een stuk minder geslaagd met Hudsucker als guardian angel en een overbodige strijd tussen goed en kwaad. Het blijft kennelijk toch lastig om dergelijke films bevredigend maar niet te zoet te laten eindigen. De voice-over had van mij ook weggelaten mogen worden trouwens.

avatar van Lovelyboy
4,0
Ronduit kostelijke film waar ik bij uitkomst in 1994 wat van zag in een filmprogramma en toen afdeed als flauwe onzin en een ontstellend zacht ei genaamd Tim Robbins. Iets waar ik inmiddels dus wel anders over denk.

Humoristisch wordt gebracht hoe de grote baas er eigenlijk wel klaar mee is, de zittende directie een ramp verwacht en met een bijzonder vies plannetje komt om de zaak op termijn naar zich toe te trekken. Slachtoffer lijkt de sullige Barnes te moeten worden maar dan komen ze bedrogen uit. Kleurrijke karakters en bijzondere dialogen trekken voorbij in een typisch Coen Brothers geheel en ik moet zeggen dat ik constant in een deuk van het lachen lig.

Als er dan wel wat te merken valt is het de rol van Jason Leigh die net wat te overdreven en gemaakt overkomt. Ligt de rol haar niet? Mislukt het karakter simpelweg...? Lastig te zeggen. Ze herstelt zich wel wat naar het einde maar het algemene niveau wordt wel een beetje omlaag getrokken. Behalve dat is de soundtrack heerlijk, net als de algemene sfeer, bewijst Robbins zich andermaal als buitengewoon acteur en de film vermaakt over het algemeen meer dan.

Eindresultaat: fijne film, echt erg leuk.

avatar van kissyfur
4,0
Heerlijk absurdistisch en over the top. Met meer dan een knipoog naar film noir en klassiekers als Citizen Kane. Drie lead acteurs die goed op dreef zijn. Maar vooral veel humor. ‘For the kids... you know’.

avatar van Fisico
3,0
Fisico (moderator)
Ik moest de hele tijd denken aan Forrest Gump (1994) toen ik deze film uit hetzelfde jaar bekeek. Ook hier hebben we te maken met een "idioot" die op één of andere manier de mogelijkheden in de schoot geworpen krijgt om zijn invloed tegen beter weten in te laten gelden. Daar het bij Forrest wat uit de hand loopt met zijn travel around the world, krijgt Norville een multinational onder zijn benen geschoven.

Het is een erg luchtige film dat met een serieus korreltje zout dient genomen te worden, want in werkelijkheid onmogelijk te realiseren. Was het maar zo simpel om ongestraft je eigen aandelen te doen kelderen om ze dan goedkoop terug te kopen ...

Verder wat stereotiepe karakters die nog net binnen de lijnen kleuren, al vond ik Jennifer Jason Leigh met haar rol als reporter vrij irritant. Het is een film vol satire en eentje die ook door kinderen gesmaakt kan worden. Zeker wanneer Norville blijk geeft van zakelijk talent met de uitvinding van de Hoelahoep en de frisbee, hoewel dit in werkelijk totaal fout is. De hoelahoep was er al net na de Tweede Wereldoorlog en de frisbee was een uitvinding voortvloeiend van een gelijknamige bakker, eveneens net na WOII.

Deze dichterlijke vrijheden vergeef ik de scenaristen nog wegens de bij momenten toch fijne sfeersetting en decor. Die klok bvb en die radertjes waren erg knap.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:47 uur

geplaatst: vandaag om 22:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.