• 9.373.522 stemmen

The Hudsucker Proxy (1994)

Komedie / Romantiek | 111 minuten

Genre: Komedie / Romantiek

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Joel Coen

Met onder meer: Tim Robbins, Jennifer Jason Leigh en Paul Newman

Releasedatum: 2 juni 1994

Plot The Hudsucker Proxy

"They took him for a fall guy... but he threw them for a hoop."

Waring Hudsucker, eigenaar van Hudsucker Industries, pleegt zelfmoord en Sidney Mussberger, de president-directeur, bedenkt een slim plan. Hij en zijn vrienden laten een idioot het bedrijf runnen, zodat het aandeel omlaag gaat. Vervolgens kunnen zij het bedrijf praktisch voor niks overnemen en het daarna weer naar rijkdom helpen. Norville Barnes is de aangewezen persoon, maar reporter Amy Archer vertrouwt het niet. Ze gaat op onderzoek uit.

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Deze is echt heel leuk inderdaad. De film zit barstensvol met geweldige typetjes, zoals die van Leigh, Durning, Newman en vele anderen. Tim Robbins is geweldig op dreef als "de sukkel". De ene hilarische scene wordt gevolgd door de andere en dit gaat zo door tot het einde.

Mja, nee.

Al kan ik Freud wel een eind volgen. Alle conventies en clichés zijn terug te vinden in deze film. En inderdaad, een soort van eerbetoon en parodie tegelijkertijd. En Hudsucker Proxy faalt net zoals vele andere films die hetzelfde pogen te doen. Het is een eerbetoon aan een hoop nonsens die veel te braaf uitvalt om maar enigszins als geslaagde parodie door te gaan.

Wat de Coens (zoals steeds) wel goed doen is een consequent wereldje uitbouwen in hun films. De film oogt redelijk mooi en de sfeer is zeker consistent. Het doet soms iets te sterk denken aan Brazil, maar verder is het wel een uniek filmpje.

Maar het verhaal en de personages lijken wel uit een strip gestapt. Hoeft niet negatief te zijn, maar Suske en Wiske vind ik al 10 jaar niet meer zo geweldig. De clichés worden zo ingevuld dat ze alleen maar irriteren. Zo'n drukke baas die met twee telefoons staat te bellen, het buizensysteem om berichten te versturen, "the blue letter". Weer zo'n typisch geval van doe het over-the-top of doe het gewoon alsjeblieft niet". De personages lopen rond alsof ze door Disney betaald worden en bestuurd met een stok in hun ... Het verloop van de film is pijnlijk saai en voorspelbaar, en krijgt ook veel te veel aandacht. En het merendeel van de personages is gewoon zo onleuk dat ze enkel irriteren. De liftjongen, die vrouw van de Mussburger. Humor om slechte TVcomedies mee te vullen.

Het meest irritante was trouwens nog dat 100koppig orkest dat bij de minste dramatiek een waar oorverdovend concert afstak. Slecht .

Een film van uitersten (alweer), waar de Coens weer een mooi concept de nek omwringen (alweer). Geef mij maar regisseurs met ballen. Vind dit een kinderfilm.

avatar van Freud

Freud

Helemaal de commentaar die ik verwacht had . Ik dacht, ik zal mijn verdediging maar al op voorhand schrijven, hoef ik dat alvast niet meer te doen .

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Weer een mooi staaltje onbegrijpelijke kritiek van Onderhond. Tv komedie humor, echt niet.

Hmmm.

Samson voor volwassenen dan ? De Coen versie van Full House ? Vond het plat, vervelend en het deed mij gewoon denken aan die overdreven typetjes die je vaak ziet in van die TVserietjes.

avatar van The One Ring

The One Ring

Dan moet jij maar weer eens die tv-serietjes gaan kijken, want het is niet vergelijkbaar.

Af en toe stoot ik er nog op eentje en ik vind het perfect vergelijkbaar.

avatar van Quido

Quido

Volgens mij zoek jij zowel in film als in je eigen kritieken het uiterste (wat in beide gevallen vaak irrelevant is).

Komisch trouwens dat elke discussie na een kritiek van OH gaat over OH zelf ipv zijn kritiek. Waar zou het aan liggen ?

avatar van Linn

Linn

Quido schreef:

Misschien omdat ze weinig over zijn mening kunnen zeggen, omdat het meestal goed onderbouwd is?

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Ik lees hier eigenlijk alleen maar kritiek op de kritiek, verder niets hoor.

Die van Quido heeft duidelijk weinig te doen met inhoudelijke kritiek ...

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Vandaag gezien. Ik moet zeggen: alweer een leuke Coen-film, niet de beste maar hij behoort toch wel tot de beteren.

De commentaren die ik hierboven lees vind ik dan ook onjuist:

Samson voor volwassenen dan ?

Maak je die veronderstelling op het feit dat ze hetzelfde deuntje -van in de hoela-hoop-scène- wel eens durven te gebruiken of wat?

Wat jij zegt is nonsens: je vat de film volgens mij veel te serieus op.

Nee, dit was op vele vlakken een goede film:

cinemtografie (denk maar aan de droom van Robbins of de hoela-hoop-scène);

de humor, het scenario (Sam Raimi + Coens) en de zovele grote namen die erin meespelen.

Silvio Dante schreef:

Wat jij zegt is nonsens: je vat de film volgens mij veel te serieus op.

Nee, ik maak de vergelijking op basis van de manier waarop typetjes neergezet worden. Eén karakteristiek per personage, en dat dan ENORM dik uitgewerkt, met veel overacting. En noch leuk, noch grappig

Van melodietjes weet ik helemaal niks.

JJ_D

Typische komedie met grappige en minder grappige momenten. Van de Coen-broers verwachten we natuurlijk beter, maar dit stijgt amper boven pakweg "Trading Places" uit. Vermakelijke film, ongetwijfeld, maar een veel te geforceerd einde en heel wat flauwe situaties leiden tot een (kleine) teleurstelling op het einde...

avatar van Lola3

Lola3

Van de Coen-broers verwachten we natuurlijk beter, *

De beste en meeste films komen toch van Joel Coen, Ethan heeft slechts in 1 film met zijn broer samen geregisseerd, en dat was niet zo'n succes.

avatar van gotti

Volgens mij is het toch echt zo dat de broertjes veel samen op de set werken, maar dat gewoonweg de één als regisseur en de ander als producer op de credits staat.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Inderdaad. Als acteurs op bijv. een making of praten hebben ze het ook over de personen die regieaanwijzingen geven en niet alleen over één.

Lola3 schreef:

Inderdaad, maar bij de credits lezen we vaak "Written by Joel Coen & Ethan Coen", en dat is waar ik naar verwees...

avatar van The One Ring

The One Ring

Bij het schrijven van dit script werden ze geassisteerd door Sam Raimi.

avatar van kras van zwienen

kras van zwienen

Om de een of andere reden had ik veel meer van deze film verwacht. 3.5*

avatar van Jorick

Jorick

JJ_D schreef:

Hier valt eigenlijk helemaal niets aan toe te voegen.

Vermakelijk, maar ook ik had er meer van verwacht.

In mijn ogen de minste film van de Coen-broers.

mister blonde

Trading Places? Wat is dat voor belachelijke vergelijking?

mister blonde schreef:

Trading Places? Wat is dat voor belachelijke vergelijking?

Veel gemeenschappelijke factoren, toch? Bedrijfsleven (algemeen), kluns aan de top, etc.

Jorick schreef:

In mijn ogen de minste film van de Coen-broers.

Wacht maar tot je 'The Ladykillers' gezien hebt. (hé mister blonde?)

JJ_D schreef:

Hoewel, ik die film nooit helemaal zag, meen ik me te herinneren dat alleen het uitgangspunt enigszins vergelijkbaar is. Ben dan ook benieuwd naar die etcetera waar je het over hebt.

mister blonde schreef:

In beide films wordt de kluns bedrogen en ontdekt hij dat (zelf). De locatie is eveneens overeenkomstig, dus zijn er meer gelijkenissen dan verschillen, niet?

mister blonde

Nee. Wat ik zeg; alleen het uitgangspunt (hoort de locatie bij natuurlijk) is hetzelfde, de uitwerking is op alle punten anders.

mister blonde schreef:

Ok, maar ik vind dat je moet toegeven dat films over een zwerver die een zak geld vindt toch ook gelijkaardig zullen verlopen, tenzij er filmisch erg onconventionele paden bewandeld worden. En noch deze film noch 'Trading Places' neemt dat risico...

mister blonde

Moeten er perse conventies worden doorbroken of risico's worden genomen? Er zijn tal van films (het leeuwendeel) die dat niet doen. Dat betekent toch niet dat die films allemaal op een hoop gegooid kunnen worden.

mister blonde schreef:

Neen, maar naar mijn gevoel is dat bij deze film en 'Trading Places' wel het geval...