Genre: Komedie / Romantiek
Geregisseerd door: Joel Coen
Met onder meer: Tim Robbins, Jennifer Jason Leigh en Paul Newman
Releasedatum: 2 juni 1994
Plot The Hudsucker Proxy
"They took him for a fall guy... but he threw them for a hoop."
Waring Hudsucker, eigenaar van Hudsucker Industries, pleegt zelfmoord en Sidney Mussberger, de president-directeur, bedenkt een slim plan. Hij en zijn vrienden laten een idioot het bedrijf runnen, zodat het aandeel omlaag gaat. Vervolgens kunnen zij het bedrijf praktisch voor niks overnemen en het daarna weer naar rijkdom helpen. Norville Barnes is de aangewezen persoon, maar reporter Amy Archer vertrouwt het niet. Ze gaat op onderzoek uit.
Norville Barnes
Smitty
Aloysius
Benny
boerenpummel
Deze is echt heel leuk inderdaad. De film zit barstensvol met geweldige typetjes, zoals die van Leigh, Durning, Newman en vele anderen. Tim Robbins is geweldig op dreef als "de sukkel". De ene hilarische scene wordt gevolgd door de andere en dit gaat zo door tot het einde.
Mja, nee.
Al kan ik Freud wel een eind volgen. Alle conventies en clichés zijn terug te vinden in deze film. En inderdaad, een soort van eerbetoon en parodie tegelijkertijd. En Hudsucker Proxy faalt net zoals vele andere films die hetzelfde pogen te doen. Het is een eerbetoon aan een hoop nonsens die veel te braaf uitvalt om maar enigszins als geslaagde parodie door te gaan.
Wat de Coens (zoals steeds) wel goed doen is een consequent wereldje uitbouwen in hun films. De film oogt redelijk mooi en de sfeer is zeker consistent. Het doet soms iets te sterk denken aan Brazil, maar verder is het wel een uniek filmpje.
Maar het verhaal en de personages lijken wel uit een strip gestapt. Hoeft niet negatief te zijn, maar Suske en Wiske vind ik al 10 jaar niet meer zo geweldig. De clichés worden zo ingevuld dat ze alleen maar irriteren. Zo'n drukke baas die met twee telefoons staat te bellen, het buizensysteem om berichten te versturen, "the blue letter".
Weer zo'n typisch geval van doe het over-the-top of doe het gewoon alsjeblieft niet". De personages lopen rond alsof ze door Disney betaald worden en bestuurd met een stok in hun ... Het verloop van de film is pijnlijk saai en voorspelbaar, en krijgt ook veel te veel aandacht. En het merendeel van de personages is gewoon zo onleuk dat ze enkel irriteren. De liftjongen, die vrouw van de Mussburger. Humor om slechte TVcomedies mee te vullen.
Het meest irritante was trouwens nog dat 100koppig orkest dat bij de minste dramatiek een waar oorverdovend concert afstak. Slecht
Een film van uitersten (alweer), waar de Coens weer een mooi concept de nek omwringen (alweer). Geef mij maar regisseurs met ballen. Vind dit een kinderfilm.
Freud
Helemaal de commentaar die ik verwacht had
. Ik dacht, ik zal mijn verdediging maar al op voorhand schrijven, hoef ik dat alvast niet meer te doen
BoordAppel
Weer een mooi staaltje onbegrijpelijke kritiek van Onderhond. Tv komedie humor, echt niet.
Hmmm.
Samson voor volwassenen dan ? De Coen versie van Full House ? Vond het plat, vervelend en het deed mij gewoon denken aan die overdreven typetjes die je vaak ziet in van die TVserietjes.
The One Ring
Dan moet jij maar weer eens die tv-serietjes gaan kijken, want het is niet vergelijkbaar.
Af en toe stoot ik er nog op eentje en ik vind het perfect vergelijkbaar.
Quido
Volgens mij zoek jij zowel in film als in je eigen kritieken het uiterste (wat in beide gevallen vaak irrelevant is).
Komisch trouwens dat elke discussie na een kritiek van OH gaat over OH zelf ipv zijn kritiek. Waar zou het aan liggen ?
Linn
Misschien omdat ze weinig over zijn mening kunnen zeggen, omdat het meestal goed onderbouwd is?
BoordAppel
Ik lees hier eigenlijk alleen maar kritiek op de kritiek, verder niets hoor.
Die van Quido heeft duidelijk weinig te doen met inhoudelijke kritiek ...
Silvio Dante
Vandaag gezien. Ik moet zeggen: alweer een leuke Coen-film, niet de beste maar hij behoort toch wel tot de beteren.
De commentaren die ik hierboven lees vind ik dan ook onjuist:
Maak je die veronderstelling op het feit dat ze hetzelfde deuntje -van in de hoela-hoop-scène- wel eens durven te gebruiken of wat?
Wat jij zegt is nonsens: je vat de film volgens mij veel te serieus op.
Nee, dit was op vele vlakken een goede film:
cinemtografie (denk maar aan de droom van Robbins of de hoela-hoop-scène);
de humor, het scenario (Sam Raimi + Coens) en de zovele grote namen die erin meespelen.
Wat jij zegt is nonsens: je vat de film volgens mij veel te serieus op.
Nee, ik maak de vergelijking op basis van de manier waarop typetjes neergezet worden. Eén karakteristiek per personage, en dat dan ENORM dik uitgewerkt, met veel overacting. En noch leuk, noch grappig
Van melodietjes weet ik helemaal niks.
JJ_D
Typische komedie met grappige en minder grappige momenten. Van de Coen-broers verwachten we natuurlijk beter, maar dit stijgt amper boven pakweg "Trading Places" uit. Vermakelijke film, ongetwijfeld, maar een veel te geforceerd einde en heel wat flauwe situaties leiden tot een (kleine) teleurstelling op het einde...
Lola3
Van de Coen-broers verwachten we natuurlijk beter, *
De beste en meeste films komen toch van Joel Coen, Ethan heeft slechts in 1 film met zijn broer samen geregisseerd, en dat was niet zo'n succes.
Volgens mij is het toch echt zo dat de broertjes veel samen op de set werken, maar dat gewoonweg de één als regisseur en de ander als producer op de credits staat.
feanaro surion
Inderdaad. Als acteurs op bijv. een making of praten hebben ze het ook over de personen die regieaanwijzingen geven en niet alleen over één.
JJ_D
Inderdaad, maar bij de credits lezen we vaak "Written by Joel Coen & Ethan Coen", en dat is waar ik naar verwees...
The One Ring
Bij het schrijven van dit script werden ze geassisteerd door Sam Raimi.
kras van zwienen
Om de een of andere reden had ik veel meer van deze film verwacht. 3.5*
Jorick
Hier valt eigenlijk helemaal niets aan toe te voegen.
Vermakelijk, maar ook ik had er meer van verwacht.
In mijn ogen de minste film van de Coen-broers.
mister blonde
Trading Places? Wat is dat voor belachelijke vergelijking?
JJ_D
Trading Places? Wat is dat voor belachelijke vergelijking?
Veel gemeenschappelijke factoren, toch? Bedrijfsleven (algemeen), kluns aan de top, etc.
JJ_D
In mijn ogen de minste film van de Coen-broers.
Wacht maar tot je 'The Ladykillers' gezien hebt.
(hé mister blonde?)
mister blonde
Hoewel, ik die film nooit helemaal zag, meen ik me te herinneren dat alleen het uitgangspunt enigszins vergelijkbaar is. Ben dan ook benieuwd naar die etcetera waar je het over hebt.
JJ_D
In beide films wordt de kluns bedrogen en ontdekt hij dat (zelf). De locatie is eveneens overeenkomstig, dus zijn er meer gelijkenissen dan verschillen, niet?
mister blonde
Nee. Wat ik zeg; alleen het uitgangspunt (hoort de locatie bij natuurlijk) is hetzelfde, de uitwerking is op alle punten anders.
JJ_D
Ok, maar ik vind dat je moet toegeven dat films over een zwerver die een zak geld vindt toch ook gelijkaardig zullen verlopen, tenzij er filmisch erg onconventionele paden bewandeld worden. En noch deze film noch 'Trading Places' neemt dat risico...
mister blonde
Moeten er perse conventies worden doorbroken of risico's worden genomen? Er zijn tal van films (het leeuwendeel) die dat niet doen. Dat betekent toch niet dat die films allemaal op een hoop gegooid kunnen worden.
JJ_D
Neen, maar naar mijn gevoel is dat bij deze film en 'Trading Places' wel het geval...

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan

Misdaadserie 'Memory of a Killer' trekt de aandacht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

Man on the Moon
Komedie / Biografie, 1999

Miller's Crossing
Misdaad / Drama, 1990
zelfmoordnew york citycorruptiejournalistuitvinderundercoverspeelgoedplanbossonderzoekcompanyindustry feestjegeldboardstocks jaren 50hula hoop