• 9.376.848 stemmen

Geregisseerd door: Barry Levinson

Met onder meer: Kevin Bacon, Robert De Niro en Dustin Hoffman

Releasedatum: 14 november 1996

Plot Sleepers

"When friendship runs deeper than blood"

De New Yorkse volkswijk Hell's Kitchen 1966. De jongeren Shakes, Michael, John en Tommy houden zich bezig met het plegen van kruimeldiefstallen. Maar op een dag doden ze per ongeluk bijna een man. Daar de man niet overlijdt en hij bijkomt van zijn verwondingen in het ziekenhuis komen de jongens er af met een "milde straf". Ze worden opgepakt en komen voor één jaar in een jeugdtehuis terecht. Daar worden ze seksueel en psychologisch mishandeld door enkele bewakers waaronder Sean Nokes. Tien jaar later zien Tommy en John hem terug in een bar en nemen hun wraak. Michael is ondertussen een heel invloedrijke procureur geworden en Shakes een journalist. Ze besluiten John en Tommy te helpen.

Sean Nokes

syllmusic

kevin bacon... TOPWERK!

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Grappig, afgelopen december was ik in New York en toen ben ik 's avonds regelmatig in Hells's Kitchen geweest, zitten een paar goede restaurantjes en leuke kroegen. Sprak daar wel een New Yorker van een paar jaar ouder dan mezelf en die had het er over dat in zijn jeugd (zeg maar jaren '80) Hell's Kitchen echt geen buurt was waar je 's avonds alleen naar toe ging. Groote kans dat je berooft en met een paar tikken op de neus thuis kwam. Tegenwoordig wordt de wijk trouwens Clinton genoemd, want dat klinkt vriendelijker voor de toeristen

Maar goed nu over de film. Sleepers is een heel behoorlijke film waarbij het eerste gedeelte me wel wat meer kon bekoren dan het tweede gedeelte wat zich vooral in de rechtbank afspeelt. Of de film (en het boek) nu wel of niet echt gebeurt is vind ik persoonlijk niet zo belangrijk. Films zijn niet mijn eerste keus als het om evenwichtige informatievoorziening gaat. Het is een beetje hetzelfde als met Midnight Express, die film neemt ook een behoorlijk loopje met de werkelijkheid maar weet toch een zeer beklijvende en indrukwekkende gevangenisfilm op te leveren. In de kern lijkt me toch dat zo'n internaat geen pretje zal zijn geweest en dat er best diverse misstanden zullen hebben plaatsgevonden.

Het begin deed me wel wat denken aan Once Upon a Time in America maar vooral als de jongens naar het internaat worden gestuurd neemt de film een andere wending. Ik moet zeggen dat ik de jonge cast toch wel erg goed vond spelen (soms zelfs beter dan de megasterren uit het tweede deel). De rol van Kevin Bacon mag er zeker zijn en ook DeNiro is een plezier om bezig te zien in deze film.

Het tweede gedeelte van de film, waarin het zwaartepunt vooral ligt op het rechtbankgebeuren, vind ik wel iets minder meeslepend, neemt niet weg dat hier nog steeds mooie stukjes inzitten. Ik had verwacht dat het zich meer richting een wraakverhaal pur sang zou ontwikkelen (wat ikzelf wel beter had gevonden).
Alhoewel niemand van de sterrencast echt in het middelpunt van de aandacht staat zijn het Minnie Driver en wederom DeNiro die toch wel de show stelen.
Wat me een tikkeltje dwars zit is de uiteindelijke bewijslast die op de laatste dag van het proces wordt opgevoerd. Als ze daadwerkelijk die leugen van de Basketbal wedstrijd willen doorvoeren dan moet dat verhaal toch kloppen met de politieverhoren van de verdachten? Maar hoe kan dat als de twee verdachten niet van te voren op de hoogte waren van deze leugen? Dit is toch behoorlijk dunnetjes... Of had Mikey misschien toegang tot politiedossiers?
Ik vind de film ook zeker niet te zoetsappig of te sentimenteel, van een happy end is ook nauwelijks sprake uiteindelijk.

Sleepers is niet in alle opzichten even origineel is en hier en daar wordt een clicheetje niet geschuwd maar over de hele linie sfeervol en sterk genoeg om dat niet al te storend te laten zijn. Mooi gemaakt en ondersteund door een sterke muziekscore van John Williams.

Niet altijd evenwichtig en zeker niet zonder zwakheden maar goed genoeg voor een bescheiden 3.5*

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

Ik heb deze film onderhand 3x gezien en hij kan mij maar niet overtuigen

Op de één of andere manier vind ik het veel te langdradig allemaal, de film had wat mij betreft veel korter gekund.

Ondanks de goede cast is deze film in mijn ogen toch mislukt, 2* en dat betekend dat ik hem nooit meer hoef te zien.

avatar van Dr. Salvador

Dr. Salvador

Het begin was echt prachtig, en zeer aangrijpend, het 2de gedeelte was nogal slordig, en haalde de vaart er voor mij compleet uit.

Toch voor het erg mooie begin zeker

3,0 sterren.

Wat zonde dat de 2de helft zo tegen viel, het begin was zo goed!

avatar van Scorpio11

Scorpio11

Of het verhaal nu wel of niet waargebeurd is doet niets ter zake. Het feit is dat zulke dingen in het echt zijn gebeurd en nog steeds gebeuren. Lees de kranten van vandaag wat er in Lieverde in de vorige eeuw heeft plaatsgevonden. Niet zo heftig als in de film maar toch..... en zo zijn er zat van zulke voorbeelden en verhalen aan te dragen.

Lupussy Galore schreef:

Ach ja.......het interesseert me geen bal of DIT verhaal wel of niet waar gebeurd is. Wat wel het geval is dat dergelijke dingen gebeuren of gebeurd zijn. Zonder zo'n "droom einde" dan....Daar schrijf ik ook over. Maar mensen maken zich liever druk om "research" en "bewezen feiten".....zucht.....

Overigens kan iedereen de IMDb net als de Wikipedia zelf bewerken.

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Schitterende film. Prachtig geacteerd, boeiend verhaal... ietwat voorspelbaar einde in de rechtszaak, maar dat was het enige minpuntje voor mij.

4,5*.

Wat raar trouwens dat Kevin Bacon zowel op deze site als op het hoesje van de dvd als eerste acteur staat vermeld.

avatar van NotJustAnOpinion

NotJustAnOpinion

Zeer boeiende film met een sterk spelende cast.

De kracht in deze film ligt hem vooral bij de speelduur, de regiseur neemt heel goed de tijd het verhaal te vertellen vanaf het begin tot een perfect uitgewerkt einde.

Dit zal zeker niet iedereen liggen die de film ziet maar mij heeft het voor de volle 147 minuten weten te boeien.

avatar van pgm

pgm

Meesterlijk film, 147 min boeiend , keigoede movie.

Meer van dat graag, i like it.

avatar van Norma

Norma

Hier had ik toch echt wel een portie meer van verwacht. Goede acteurs, een pijnlijk actueel verhaal en goede kritieken, maar het deed me allemaal niet zoveel.

Waar de meerderheid hier de voorkeur lijkt te geven aan het eerste stuk, met de jonge jongens, zag ik persoonlijk meer in de geraffineerde manier waarop de rechtzaak georganiseerd werd. Jammer is het dat dit al zo klaar als een klontje is. Beginnen bij de rechtzaak en zo langzaam maar zeker het hoe, wat en waarom onthullen had naar mijn idee beter gewerkt. Met meer aandacht voor de situatie in het tehuis en een grotere spanningsboog m.b.t. het verloop van de rechtzaak.

Nu was het een beetje van alles en van alles net niks. Te weinig ruimte voor de meeste acteurs om te knallen en te fragmentarisch om aangrijpend of spannend te zijn.

avatar van Shaky

Shaky

Wat een fantastische film. Zeer goed geacteerd, mooie beelden en een sterk script.

Absolute aanrader.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

De sterke regie van Levinson sleept een krappe vier uit het vuur: 4.00 (3.80)

Sterk ontwikkeld drama waarin de karakters centraal staan. De opbouw van het script is dan ook met name gericht op de karakters, hetgeen zowel het plot als de karakters versterkt. Regisseur Levinson is na het sterke Rain Man dan ook weer helemaal op zijn plaats. Vooral de tijdlijn wordt sterk neergezet zonder dat de prent uit fragmenten gaat bestaan; een knap staaltje regiewerk. Ook de cast oogst veel lof alom. Van jong tot oud, van hoofdrol tot bijrol, iedereen is goed bij de les, hetgeen zich uit in goed neergezette dialogen, welke doorgaans voldoende overtuigen. Ook cinematografisch schort er weinig aan Sleepers. Een minpunt betreft de simpele bewijsvoering in de rechtszaal, waar naar mijn mening met bepaalde aantijgingen nogal geforceerd lichtvoetig wordt omgegaan, maar vooruit.

avatar van Movsin

Movsin

Het eerste gedeelte van de film is actueleer dan ooit gelet op de vele gevallen van geweld en misbruik die heden ten dage worden openbaar gemaakt en dit steeds in een omgeving waar kinderen onder hoge druk van ouderen staan. Typisch is wel dat in de film de slachtoffers unaniem besluiten met hun leed niet naar buiten te komen.

Het tweede gedeelte van de film lijkt mij minder geslaagd. Een dergelijke rechtszitting lijkt mij toch een beetje geforceerd, de getuigenissen, de houding van de priester.....en wordt het gehele plot wat warrig.

Grote namen in een cast van een goede maar geen volledig geslaagde film.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Blijf dit een gave pay-back film vinden.
Hell's Kitchen, de buurt waar vaak films in de jeugdjaren beginnen.
Mooi in beeld gebracht, krijg je meteen een band met de 4 vrienden en de vriendin. Hoe juist 4 vrij normale kinderen door het lot hun leven zo drastisch zien veranderen geeft een zwaar gevoel van onrecht.
De jeugdinrichting is echt de hel op aarde en dat komt ook goed over. Geen enkel moment dat ik dacht dat ze een kant uit konden of dat iemand ze kon helpen. Je begint dan ook echt te hopen dat ze ooit de kans krijgen om wraak te nemen. En tsja na al die jaren komen ze uiteraard heel toevallig net Bacon al etend tegen. Die kans lijkt me echt heel klein, maar goed. De hele machine gaat hierna in werking door het brein Pitt. De hele rechtszaak en hoe dit in scene wordt gezet kwam me allemaal wel wat te makkelijk over. Ze werden toch echt aangewezen. Dat doet zo'n onschuldig vrouwtje niet zo snel lijkt me.
Hoe alles uiteindelijk toch precies goed uitkomt en de mede-cipier in huilen uitbarst en eigenlijk echt precies zegt wat ze willen horen lijkt me ook onwerkelijk. Op zich wel gaaf gevoel wat je dan even krijgt. Toch soort van gerechtigheid voor hun verloren jaren, maar het voelde iets te geforceerd aan.

Het einde waar de 4 vrienden en vriendin elkaar weer zien in vrijheid vond ik wel emotioneel. Eindelijk zag iedereen waar de hele rechtszaak voor bedoelt was en konden ze gewoon weer even kind zijn zoals vroeger. Dat het alsnog slecht met de John en Tommy afliep was zonde, maar ergens kon ik er nu wel beter mee leven nu hun demonen gewraakt waren.

De cast was ik helemaal tevreden mee, had geen andere acteurs/actrices op hun plekken willen zien. Bacon schiet er wel echt uit vind ik. Ook hoe kalm die bleef net voor hij werd neergeschoten. Hij kon die 2 zich na al die jaren nog onzeker laten voelen.
DeNiro met een klein rolletje die niet bij hem past. Priester? Nee ik zag het niet. Verder spelen de kinderen ook prima. De oudere versies moest ik in het begin even kijken wie wie nou van vroeger was, maar dat werd vanzelf duidelijk.

Het werd nergens echt uitmuntend, maar ik heb me toch geen enkel moment verveeld en zat al snel helemaal in het verhaal.
1 van de weinige films die nog even bleef hangen.

avatar van johnboer

johnboer

Ik heb de film onlangs voor de derde keer gezien. En weer ademloos uitgekeken. Het script zit zo goed in elkaar. Topacteurs. Wal wil je nog meer?

Voor een dergelijke topper moet ik toch een 4,5 geven.

Aanrader.

avatar van campaign

campaign

Hoffman maakt een goede indruk als verstrooide maar degelijke advocaat, haast Colombo-achtige verschijning met zijn vraagstelling.

Met deNiro kan je niet snel mis mee gaan, hoewel hij in deze rol niet helemaal uit de verf komt.

Maar uiteindelijk bevat deze film teveel drama voor mij. De eerste helft was nog spannend en daarmee hoopvol, maar bij de 2e helft moest ik moeite doen om wakker te blijven; anders was ik in slaap gesukkeld. Kan niet echt zeggen dat er spectaculaire dingen gebeurden, ze wisten 1 van de daders op slimme manier aan het janken te krijgen die vervolgd zou worden; maar het werkte voor mij gewoon niet.

avatar van Mrs.Donut

Mrs.Donut

Prima film.

avatar van NKS

NKS

Steengoede film en cast.

avatar van rep_robert

De film begint gelijk lekker met het nummer Walk Like A Man van Frankie Valli & Four Seasons, daardoor wistt ik dat ik een lekker nostalgische tripje tegemoet ging komen.
Dat gebeurt vooral het eerste uur ook, de belevenissen van de tieners in zo'n New Yorkse wijk vind ik echt prachtig. Vergelijkbaar met bv. Once Upon A Time in America, al is dat toch een paar niveaus hoger dan Sleepers.

De film bevat leuke rollen van onder andere Robert de Niro en Minnie Driver. De kinderen zijn wat onbekender, maar doen het stuk voor stuk goed. Vooral de scenes in de jeugd detentie zijn indrukwekkend.

Helaas wordt het na een uur een stuk minder, de volwassen jongens lijken allemaal uit een b-film gerold(behalve Pitt natuurlijk) en zo acteren ze dus ook. Ze zien er niet uit! Daarnaast is het hele rechtbank gebeuren niet zo interessant en is het ook maar een amateuristisch zooitje. Op het laatst opeens nog even met zo'n belangrijke getuige komen. Zoiets moet van tevoren toch wel gemeld worden lijkt me, maar de hele bewijsvoering vond ik een beetje zwakjes. Hoe die pedo vriend alles toegaf was wel erg makkelijk, een simpele 'nee' antwoorden op de vragen van Dustin Hoffman had al voldaan. In plaats van dat zat ie te snikken en alles zo simpel toe te geven, zonder enige vorm van druk. Een harde wraakactie had ik leuker gevonden in deze film ipv een rechtbank film.

Het einde vond ik wel weer indrukwekkend, ondanks dat je een happy end heb, heb je het toch ook weer niet.

Gemixte gevoelens, een erg leuk 1e uur van de jongensavonturen worden gevolgd door een zwakker tweede deel. Dat weerhoudt de film toch van een topscore, nu blijft het gewoon bij erg leuk, maar meer ook niet.

avatar van Tulsa

Tulsa

Aangrijpend verhaal maar het boek laat je echt met klamme handen zitten. Eigenlijk wel zo prettig dat het boek niet 'helemaa' verfilmd is.

avatar van badfans69

badfans69

NKS schreef:

Steengoede film en cast.

Zo'n topcast is tegenwooordig niet meer te betalen, zoveel A+ acteurs

tenzij je geluk hebt met een film zoals Bobby (2006) met veel gastrollen van A sterren

avatar van Pau

Pau

Ik vond het een zeer aangrijpende film. Het is langgeleden dat ik hem heb gezien, maar toch ik vandaag het verhaal weer las kreeg ik weer de rillingen. Goed gespeeld!

"FirstNurse"

Deze film hoort zeker in mijn top tien. Al een aantal keer gezien maar blijft spannend. Mooi verhaal, goede acteurs

Na een lange tijd nog eens bekeken. Sleepers is en blijft een prachtfilm met een Cast om 'wauw' tegen te zeggen. Boeit van begin tot einde, barst van de sterke dialogen en Bacon is een kunstenaar.

Wordt hier jammer genoeg zwaar ondergewaardeerd

avatar van Jasp

Jasp

Kwam deze film eigenlijk bij toeval tegen. Had er nog nooit van gehoord, toch wel raar met zo'n geweldige cast.

Grappig, de bijrolletjes van John Slattery (Roger Sterling in Mad Men), Aida Turturro (Janice Soprano in The Sopranos) en Wendell Pierce (Bunk Moreland in The Wire)

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Was alweer een tijd geleden dat ik deze film zag, blijft een prachtige boeiende film.

avatar van aburex

aburex

Indringende en intrigerende film over sommige volkswijken in Amerika. Zeer goed gespeeld: Kevin Bacon is uitstekende in zijn rol van sadistische bewaker en ook de andere hoofdrolspelers maken van deze film zeker het bekijken waard (hij mocht wel iets korter geweest zijn)

avatar van Knisper

Knisper

Nogal saaie degelijkheid. Een blik aan goede acteurs is opengetrokken, het verhaal is interessant om te volgen, maar de emoties worden nooit opgeroepen. Dit omdat het erg lastig is om mee te leven met de personages, omdat je niet goed bij ze betrokken raakt. Dat komt deels doordat de film verouders is, maar ook de regie van Levinson is een wel erg kale registratie. Typisch zo'n geval van een film waarbij je net zo goed het boek zou kunnen lezen. Wel vermakelijk om te zien overigens en dat is met de lange speelduur op zich al een prestratie.

avatar van Shinobi

Shinobi

Mwah, het eerste uur is op zich nog wel vermakelijk om te zien en ik zat er ook echt in.
Alleen bij het gedeelte met de rechtszaak waren ze mij kwijt, ik was toen ook zelfs half in slaap gevallen...

3,0 Sterren.

avatar van MGoody

MGoody

Waanzinnige film. Verbaast me echt dat ik deze nog nooit eerder gezien had.

avatar van DragQueen

DragQueen

Sfeervolle Dramafilm, die over de gehele lengte onderhoudend blijft. Het verhaal zit goed in elkaar, en is prima uitgevoerd. Ook wordt er klasse geacteerd door de sterke cast. Hiervan sprongen Bacon, Driver, Hoffman en DeNiro er het meest uit naar mijn mening. 4 Sterren.