Genre: Misdaad / Drama
Geregisseerd door: Barry Levinson
Met onder meer: Kevin Bacon, Robert De Niro en Dustin Hoffman
Releasedatum: 14 november 1996
Plot Sleepers
"When friendship runs deeper than blood"
De New Yorkse volkswijk Hell's Kitchen 1966. De jongeren Shakes, Michael, John en Tommy houden zich bezig met het plegen van kruimeldiefstallen. Maar op een dag doden ze per ongeluk bijna een man. Daar de man niet overlijdt en hij bijkomt van zijn verwondingen in het ziekenhuis komen de jongens er af met een "milde straf". Ze worden opgepakt en komen voor één jaar in een jeugdtehuis terecht. Daar worden ze seksueel en psychologisch mishandeld door enkele bewakers waaronder Sean Nokes. Tien jaar later zien Tommy en John hem terug in een bar en nemen hun wraak. Michael is ondertussen een heel invloedrijke procureur geworden en Shakes een journalist. Ze besluiten John en Tommy te helpen.
Sean Nokes
Ralph Ferguson
Shakes' Father
Fat Mancho
Rosicky
Eerste helft van de film is erg goed en belooft veel moois. Daarna gooje ze het hele genre om en is er niks meer aan. Lekker geacteerd door Kevin Bacon, dat wel.
booyo
Ik zie veel mensen vragen of het een echt verhaal is ?
ik vraag het mezelf eigenlijk ook maar het zal mij niet verassen dat het op waar gebeurde feiten is gebasseerd (zie einde van het film dat schrijven ze er)
Het is een verfilming van een boek van Lorenzo Carcaterra, hij beweert dat het verhaal echt gebeurd is, dit is echter nooit bewezen..
Over de film kan ik kort zijn, top!
Lupussy Galore
Van mij 5 sterren. En verder laat ik het daar maar bij........
Jonas Olsson
Wat een dramatische film. En dan heb ik het natuurlijk niet over het niveau, maar over het verhaal. Hoewel ik waargebeurde verhalen altijd iets extra's vind hebben, hoop ik ten zeerste dat deze niet echt gebeurd is. Dit tegen beter weten in.
Lupussy Galore
Ik laat het hier toch niet bij!! Ik heb veel van de meningen en "recencies" gelezen. En was nogal geschokt dat zoveel mensen het eerste gedeelte beter vonden....huh, interessant. Lekkere horror, spannend....ugh.....Kijk maar eens goed in de spiegel naar jezelf degenen die deze "mening" hebben. Ik kon bijna niet kijken. Ooit was me ook aangeraden deze film nooit te gaan zien.....diegene heeft dat goed gedacht of misschien toch niet? Ik ben een "sleeper".
Of het helemaal waar is ga ik niet be- of veroordelen. Want uiteraard zijn alle dossiers verdwenen. Dat verbaasd me helemaal niks. Totaal niet. Iemand hier die zich de zaak Finkensieper herinnerd? Ach, ik zal wel voor de kat z'n dinges schrijven.
Ooit was ik een jong meisje, een onschuldig kind uit een disfunctioneel gezin die in de klauwen van de Kinderbescherming viel. Ik had helemaal niks misdaan. Dat waren anderen.....
Slechts een keer heb ik gehuild maar dat had ik pas in de gaten toen ik tranen over m'n wangen voelde rollen en dat was toen alleen het gezicht van Father Bobby (de Niro) werd getoond als "Shakes" verteld wat er echt gebeurd is......Pas vandaag realiseer hoe magistraal geacteerd dat was en wenste mezelf ook zo'n priester toe.....er werd vooral ook door Brad Pitt (vooral in de rechtzaal scènes) heel goed geacteerd. Eigenlijk is die film voor mij een soort "droom", wraak nemen op degenen die je zo gekweld hebben. Maar ja, zoals we zagen, heel realistisch, ook de wraak nam het noodlot niet weg.
Vanochtend na een nacht vol rare dromen herinnerde ik me een line uit Magnolia uitgesproken door William H. Macy als de voormalige gefrustreerde wizzkid in "Magnolia": "We maybe through with the past but the past is not through with us". Had zomaar in deze film gepast.
Mijn levensverhaal zal ook niemand geloven of mensen halen hun schouders op en/of neuzelen dezelfde holle frases als zoveel mensen doen bij dit soort dingen en/of weten zich geen raad met je of ze misbruiken die kennis en spelen spelletjes met je kwetsbaarheid.
Haha, dit soort personages, deze gebeurtenissen zijn werkelijkheid. Nog steeds....
Jammer dat je WRAAK niet groter en vetter kan tikken. Een "sleeper" is veel wakkerder dan je vermoed.....heel moe, maar heel wakker....nog steeds na al die jaren.......>:)
Lupussy Galore
Helaas........ik ben je dankbaar voor je laatse zinnen vooral deze: " Dit tegen beter weten in". Ja, zo is het!
Lupussy Galore
Goh, was er niks meer aan toen de terreur over was? Misschien kan jij solliciteren bij zo'n instelling?
Ik geloof dat ik hier maar snel weg moet van deze site.....grrrrr....
Lupussy Galore
Het is ook helemaal niet waargebeurd.
Ach nee, zulke dingen gebeuren niet.....nee, hoor....niet in jouw wereld kennelijk. Prijs jezelf maar heel gelukkig. En.laat ik nu maar snel wegwezen.......
yeyo
Zucht... wat een kinderachtige nonsens toch weer allemaal.
IMDB trivia over deze film:
"Author Lorenzo Carcaterra has claimed that his book on which the film is based was a true story of his childhood. When the New York legal community went on record stating that no cases resembling the events of his book could be found in any court records, Carcaterra refused to discuss the discrepancy. His claims have been neither proven or disproven."
En als je geen Engels begrijpt wil ik het gerust voor je vertalen.
Lupussy Galore
Zucht... wat een kinderachtige nonsens toch weer allemaal.
IMDB trivia over deze film:
En als je geen Engels begrijpt wil ik het gerust voor je vertalen.
Eigenlijk kan dit niet want dit is geen forum: Ik kan uitstekend engels lezen en ben niet zo'n feitjes freak Maar kennelijk kan jij je eigen taal niet goed lezen! Dit noem jij "kinderachtige nonsens"? En nu hou ik echt op.....:P
yeyo
Je verwijten waren gewoon absoluut misplaatst, doe even research voor je gaat uitmaken of een verhaal waargebeurd is of niet.
Om de discussie over het waarheidsgehalte tot een conclusie te brengen quote ik even een eerder bericht van mij:
Er zit trouwens nog een behoorlijk verhaal aan deze film (of eigenlijk vooral aan het boek) vast. Carcaterra (de schrijver) deed het voorkomen alsof dit zijn levensverhaal was. Zowel in het boek als in interviews toen het uitkwam. Onmiddelijk werden archieven ondersteboven gehaald en werd er gezocht naar documenten over de gebeurtenissen of de rechtszaak. Er werd niets gevonden. Sindsdien heeft Carcaterra geweigerd te spreken over de zaak.
Carcaterra schreef bovendien een tweede boek, ook "waar gebeurd" en gebaseerd op zijn eigen leven. Helaas zitten er duidelijke contradicties in de twee boeken, waardoor ze onmogelijk allebei waar kunnen zijn. Het lijkt dus niet meer dan een publiciteitsstunt om het boek te verkopen.
Lupussy Galore
Ach ja.......het interesseert me geen bal of DIT verhaal wel of niet waar gebeurd is. Wat wel het geval is dat dergelijke dingen gebeuren of gebeurd zijn. Zonder zo'n "droom einde" dan....Daar schrijf ik ook over. Maar mensen maken zich liever druk om "research" en "bewezen feiten".....zucht.....
Overigens kan iedereen de IMDb net als de Wikipedia zelf bewerken.
yeyo
Sowieso dat er zeer gelijkaardige zaken gebeuren, dat ga je mij niet horen zeggen.
Maar niks mis met een beetje kritiek geven op een mythomaan die z'n eigen fictie gelooft.
Rosicky
Ik geloof dat ik hier maar snel weg moet van deze site.....grrrrr....
pwaah, ik hou gewoon niet van rechtbankdrama's, da's alles.
Rosicky
Jezus, nou lees ik ook al die andere onzin die je allemaal post. Gewoon beargumenteren wat je mening is is er voor jou niet bij of wel?
sinterklaas
Weer een hele mooie opgezette film dat van onderwerp naar onderwerp verplaatst: Eerst is het een kwajongens-film dat uiteindelijk omgetoverd word naar een gevangenisfilm en uiteindelijk een mafiafilm/rechtbankdrama. Om te beginnen vond ik de film weer erg mooi en sfeervol opgezet en de cast was weer om te smullen. Robert deNiro maakte er ook weer iets schitterends van als Pastoor en verder waren die 4 vrienden ook heel erg goed. Ook de decors waren weer sfeervol en om te smullen. Het begint allemaal met kwajongensstreken maar uiteindelijk gaat er een streek mis en belanden de vrienden in een gevangenis waar we te maken krijgen met die smerige gevangenisbewaker Nokes. Die machtsmisbruik vertoond en de vier jongens sexueel misbruikt en mishandeld en dat zag er ook heel onprettig uit. De gevangenisscenes deden me trouwens een beetje denken aan The Shawshank Redemption. En vanaf dan gaat het er in de film wel bikkelhard aan toe.
En dan komen we in het gedeelde dat de jongens volwassen zijn en door Tommy en wraakactie word gepleegt op Nokes En vanaf dat moment komen we bij de rechtbank-drama gedeelde, dat ook ijzersterk inmekaar word gezet en alle dingen die mensen liever willen vergeten naar boven komen. Ook mooi is dan om te zien dat de vier vrienden uiteindelijk allemaal hun eigen leven lijden. Ook Dustin Hoffman vond ik goed als advocaat. En natuurlijk Brad Pitt, Jason Patric en de rest van die ouder geworden vriendenclub.
Gewoon een prachtige film. Dit had zo een Scorcese-werkje kunnen zijn. Gewoon prachtig opgezet met veel aandacht aan die mooie sfeervolle jaren 60 decors (waar de film zich grotendeels in afspeeld) en een hele mooie cyclus aan verhalen. En natuurlijk zorgt Robert deNiro voor de strike! Topfilm!
schram101
Eindelijk eens wat anders dan een standaard wraak filmpje. De film schommelt tussen verschillende genres, en doet dit overtuigend. De beste rol is overduidelijk voor Kevin Bacon! Wat een rol zet hij neer! Bravo! De andere rollen met DeNiro, Pitt en Hoffman worden overigens ook goed neergezet.
Hoewel het intro redelijk interessant is, voelt het tegelijkertijd erg langdradig aan. De film neemt vooral de tijd om alle personages te introduceren.
Kr!kke
Een sterk misdaaddrama van Barry Levinson met een toch wel indrukwekkende cast. Het begin van de film vond ik het sterkste, maar het einde steekt toch ook wel goed in elkaar.
Kevin13
1ste deel: 3.5*
2de deel: 1.0*
Totaal: 2.0*
Captain Pervert
Best een aardige film, maar ik had bij alles het gevoel het al eens eerder gezien te hebben. Het stuk in de jeugdgevangenis was aangrijpend, maar niet enorm heftig. Je kon steeds voorspellen wat er ging gebeuren, bijvoorbeeld in de eetzaal scene als de nieuweling in de gevangenis wordt getreiterd door een andere jongen om niets, en de bewaker er nog een schepje bovenop doet. Dit zit ongeveer in iedere gevangenisfilm.
Het tweede deel is ook niet heel bijzonder. Het is allemaal prima gefilmd en prima geacteerd maar het deed me niets. Robert de Niro speelde helemaal op de automatische piloot als aimabele priester.
Het is een soort Once Upon A Time in America gekruisd met een rechtbankdrama, en het is een goed kijkbare maar geen indrukwekkende film.
(verwijderd)
Echt of niet echt gebeurd? Het interesseert me eigenlijk helemaal niet. Deze geweldige film is geloofwaardig tot in het kleinste detail, vooral door de uitgekiende opbouw en de treffende flashbacks. Prachtig camera-werk, acteer top-prestaties, dialogen en pakkende duistere sfeer sterk afstekend tegen de ooit zo onschuldige jeugdherinneringen in Hell's Kitchen.
Hoe levens kapot gemaakt werden. Hartverscheurende tragiek met als stralende lichtpuntjes een priester en een maatschappelijk werkster (geweldige rol weer van Minnie Driver).
jansma
hij krijgt van mij 2,5 ster omdat het te lang duurt en op een gegeven moment te langdradig wordt. Wat ik ook niet begrijp is waarom er alles aan gedaan wordt de jonges niet veroordeeld te krijgen voor de moord op de gevangenisbewaarder en vervolgens tijdje later worden ze vermoord.
Overigens wel goed geacteerd alleen een onbegrijpelijke wending krijgt het verhaal
(verwijderd)
De hele rechtzaak is een vooropgezet plan (letterlijk uitgeschreven) om 'wraak' te nemen op een onrechtvaardig rechtsysteem, inclusief corrupte gevangenis-werknemers en brengt de 'vrienden' opnieuw bijeen !?
Er is niets onbegrijpelijks aan. Alles wordt uitstekend uitgewerkt!
jansma
Er is niets onbegrijpelijks aan. Alles wordt uitstekend uitgewerkt!
DAt het een vooropgezet plan is begrijp ik maar de essentie van de vriendschap wordt na de rechtzaak niet echt verder belicht.. omdat het abrupt eindigt en dat is zonde
van duijn
Hij is erg langdradig maar uiteindelijk in een aantal scenes vooral boeiend mede door het puike acteerwerk wat hoffman,bacon de niro en pitt laten zien. Ik geef hem 3 sterretjes *3.0

Netflix-verwijderalarm: de dienst verwijdert 40+ titels, dit zijn de best beoordeelde

Deze goed beoordeelde films verdwijnen vandaag nog van Netflix

Donnie Brasco
Misdaad / Drama, 1997