• 9.374.123 stemmen

Geregisseerd door: Barry Levinson

Met onder meer: Kevin Bacon, Robert De Niro en Dustin Hoffman

Releasedatum: 14 november 1996

Plot Sleepers

"When friendship runs deeper than blood"

De New Yorkse volkswijk Hell's Kitchen 1966. De jongeren Shakes, Michael, John en Tommy houden zich bezig met het plegen van kruimeldiefstallen. Maar op een dag doden ze per ongeluk bijna een man. Daar de man niet overlijdt en hij bijkomt van zijn verwondingen in het ziekenhuis komen de jongens er af met een "milde straf". Ze worden opgepakt en komen voor één jaar in een jeugdtehuis terecht. Daar worden ze seksueel en psychologisch mishandeld door enkele bewakers waaronder Sean Nokes. Tien jaar later zien Tommy en John hem terug in een bar en nemen hun wraak. Michael is ondertussen een heel invloedrijke procureur geworden en Shakes een journalist. Ze besluiten John en Tommy te helpen.

Sean Nokes

Ralph Ferguson

Shakes' Father

avatar van Dragon

Dragon

Zeker geen slechte film, maar met zo'n cast zat er toch meer in. Het rechtbankgebeuren vond ik soms onrealistisch, maar het verhaal bleef me boeien tot het einde. 3,5*

avatar van speedy23

speedy23

Dit verhaal zou waar gebeurd zijn en werd opgetekend door auteur Lorenzo Carcaterra, één van de vier jongens. Het boek bracht meteen controverse wegens het gegeven: seksueel misbruik in de Amerikaanse opvoedingsgestichten. De storm was zelfs nog niet geluwd toen Barry Levinson besloot het verhaal te verfilmen. Hij heeft een indrukwekkende cast bijeen gekregen voor Sleepers. Robert De Niro kruipt voor de derde keer in priesterkleren, na True Confessions en We're No Angels. Dustin Hoffman laat zich van zijn slordigste kant zien als de aan lager wal geraakte advocaat. Kevin Bacon is de geknipte onverlaat en Brad Pitt en Jason Patrick vullen het rijtje bekende namen aan als twee van de vier jongens. Geen van de acteurs spelen echt een hoofdrol, maar ieder op zich komt goed uit de verf. Levinson filmt zoals steeds met stijl: beelden uit het filmisch heden worden afgewisseld met zwartwit-flashbacks. Al is de film niet altijd even evenwichtig, Sleepers bevat zeer veel sterke momenten. Echt een aanrader...

avatar van Theunissen

Dit is inderdaad een geweldige film met een meer dan uitstekende cast. Het verhaal is uitstekend en de film is zeer boeiend. Verbaasd me eigenlijk dat deze film niet in de top 250 staat want dat verdiend hij zeker.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Erg vervelende film met een schandalig hoge score. Een stel bij elkaar samengeraapte bekende gezichten zal wel hoge ogen gooien dacht de regisseur of de studio.

Net als Figo al zei is de film verhaaltechnisch een zooitje. Stylistisch vond ik dit nog wel meevallen, het was eerder zo standaard als maar kan. Geen enige poging tot een mooie scene gezien. En inderdaad, als je een film vertelt waar er schokkende dingen gebeuren mag de kijker ook wel geshockeerd worden maar laat dit niet aan de amerikanen over want die krijgen het voor elkaar er een zoetsappige soap van te maken. Om naar van te worden.

Slechtste hollywood produktie die ik in tijden gezien heb.

avatar van Zinema

Nette film.

Met vrijwel alles zit het wel snor. Het verhaal begint redelijk heftig en trekt de kijker hierdoor snel naar zich toe. De soms sterke acteerprestaties helpen hier ook aan mee. Misschien had er meer in gezeten, maar deze 147 minuten zijn prima te doen. Al was de tweede helft van de film een tandje minder.

Goed.

avatar van fwilhelmus

fwilhelmus

Het verhaal is zeer goed verzonnen en zeer goed uitgewerkt. Gewoon een een lekkere film, maar je moet er wel van houden.

avatar van artxxx007

artxxx007

Begin is PERFECT

het middenstuk vind ik echt heel zielig

en het einde vind ik meer dan perfect gewoon uitstekend

Ik zie veel mensen vragen of het een echt verhaal is ?

ik vraag het mezelf eigenlijk ook maar het zal mij niet verassen dat het op waar gebeurde feiten is gebasseerd (zie einde van het film dat schrijven ze er)

maarja ik geef het 5 deze film staat in mijn top 3

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Sterk eerste uur. We leren de 4 hoofdpersonages als kinderen kennen, kwajongens die opgroeien in de wijk Hell's Kitchen. Helaas loopt één van hun kwajongenstreken fataal af. Resultaat: alle 4 worden ze in een soortement verbeteringsgesticht annex jeugdgevangenis gestopt. Daar zien we hoe ze seksueel misbruikt en mishandeld worden door de bewakers. Vele jaren later komen 2 van hen (Tommy en John) één van de bewakers (Sean Nokes) toevallig tegen in een restaurant en leggen ze hem koelbloedig om. Tot daar krijgt Sleepers van mij 4*. Alles zit sterk in elkaar, het verhaal is meespelend, emotioneel, ja zelfs spannend.

Na dit eerste uur zakt de film echter een beetje in. Vooral de rechtbankscènes komen niet echt geloofwaardig over. Hoe kan het in godsnaam dat een getuige ten voordele van de beklaagden pas op het proces verschijnt? Zouden de beklaagden zelf niet aangegeven hebben dat ze op de avond van de moord niet in dat restuarant zaten, maar wel samen met de priester naar het basket waren gaan kijken? Het feit dat ze dit niet doen, is dat dan geen teken van hun schuld? Met dit soort zaken heb ik het best wel moeilijk en ze doen (een beetje) afbreuk aan de film. Vandaar het tweede deel slechts 3.0* krijgt. Er zat meer in deze film, maar al bij al toch onderhoudend.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Weer een hele mooie opgezette film dat van onderwerp naar onderwerp verplaatst: Eerst is het een kwajongens-film dat uiteindelijk omgetoverd word naar een gevangenisfilm en uiteindelijk een mafiafilm/rechtbankdrama. Om te beginnen vond ik de film weer erg mooi en sfeervol opgezet en de cast was weer om te smullen. Robert deNiro maakte er ook weer iets schitterends van als Pastoor en verder waren die 4 vrienden ook heel erg goed. Ook de decors waren weer sfeervol en om te smullen. Het begint allemaal met kwajongensstreken maar uiteindelijk gaat er een streek mis en belanden de vrienden in een gevangenis waar we te maken krijgen met die smerige gevangenisbewaker Nokes. Die machtsmisbruik vertoond en de vier jongens sexueel misbruikt en mishandeld en dat zag er ook heel onprettig uit. De gevangenisscenes deden me trouwens een beetje denken aan The Shawshank Redemption. En vanaf dan gaat het er in de film wel bikkelhard aan toe.

En dan komen we in het gedeelde dat de jongens volwassen zijn en door Tommy en wraakactie word gepleegt op Nokes En vanaf dat moment komen we bij de rechtbank-drama gedeelde, dat ook ijzersterk inmekaar word gezet en alle dingen die mensen liever willen vergeten naar boven komen. Ook mooi is dan om te zien dat de vier vrienden uiteindelijk allemaal hun eigen leven lijden. Ook Dustin Hoffman vond ik goed als advocaat. En natuurlijk Brad Pitt, Jason Patric en de rest van die ouder geworden vriendenclub.

Gewoon een prachtige film. Dit had zo een Scorcese-werkje kunnen zijn. Gewoon prachtig opgezet met veel aandacht aan die mooie sfeervolle jaren 60 decors (waar de film zich grotendeels in afspeeld) en een hele mooie cyclus aan verhalen. En natuurlijk zorgt Robert deNiro voor de strike! Topfilm!

avatar van schram101

schram101

Eindelijk eens wat anders dan een standaard wraak filmpje. De film schommelt tussen verschillende genres, en doet dit overtuigend. De beste rol is overduidelijk voor Kevin Bacon! Wat een rol zet hij neer! Bravo! De andere rollen met DeNiro, Pitt en Hoffman worden overigens ook goed neergezet.

Hoewel het intro redelijk interessant is, voelt het tegelijkertijd erg langdradig aan. De film neemt vooral de tijd om alle personages te introduceren.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Best een aardige film, maar ik had bij alles het gevoel het al eens eerder gezien te hebben. Het stuk in de jeugdgevangenis was aangrijpend, maar niet enorm heftig. Je kon steeds voorspellen wat er ging gebeuren, bijvoorbeeld in de eetzaal scene als de nieuweling in de gevangenis wordt getreiterd door een andere jongen om niets, en de bewaker er nog een schepje bovenop doet. Dit zit ongeveer in iedere gevangenisfilm.

Het tweede deel is ook niet heel bijzonder. Het is allemaal prima gefilmd en prima geacteerd maar het deed me niets. Robert de Niro speelde helemaal op de automatische piloot als aimabele priester.

Het is een soort Once Upon A Time in America gekruisd met een rechtbankdrama, en het is een goed kijkbare maar geen indrukwekkende film.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Grappig, afgelopen december was ik in New York en toen ben ik 's avonds regelmatig in Hells's Kitchen geweest, zitten een paar goede restaurantjes en leuke kroegen. Sprak daar wel een New Yorker van een paar jaar ouder dan mezelf en die had het er over dat in zijn jeugd (zeg maar jaren '80) Hell's Kitchen echt geen buurt was waar je 's avonds alleen naar toe ging. Groote kans dat je berooft en met een paar tikken op de neus thuis kwam. Tegenwoordig wordt de wijk trouwens Clinton genoemd, want dat klinkt vriendelijker voor de toeristen

Maar goed nu over de film. Sleepers is een heel behoorlijke film waarbij het eerste gedeelte me wel wat meer kon bekoren dan het tweede gedeelte wat zich vooral in de rechtbank afspeelt. Of de film (en het boek) nu wel of niet echt gebeurt is vind ik persoonlijk niet zo belangrijk. Films zijn niet mijn eerste keus als het om evenwichtige informatievoorziening gaat. Het is een beetje hetzelfde als met Midnight Express, die film neemt ook een behoorlijk loopje met de werkelijkheid maar weet toch een zeer beklijvende en indrukwekkende gevangenisfilm op te leveren. In de kern lijkt me toch dat zo'n internaat geen pretje zal zijn geweest en dat er best diverse misstanden zullen hebben plaatsgevonden.

Het begin deed me wel wat denken aan Once Upon a Time in America maar vooral als de jongens naar het internaat worden gestuurd neemt de film een andere wending. Ik moet zeggen dat ik de jonge cast toch wel erg goed vond spelen (soms zelfs beter dan de megasterren uit het tweede deel). De rol van Kevin Bacon mag er zeker zijn en ook DeNiro is een plezier om bezig te zien in deze film.

Het tweede gedeelte van de film, waarin het zwaartepunt vooral ligt op het rechtbankgebeuren, vind ik wel iets minder meeslepend, neemt niet weg dat hier nog steeds mooie stukjes inzitten. Ik had verwacht dat het zich meer richting een wraakverhaal pur sang zou ontwikkelen (wat ikzelf wel beter had gevonden).
Alhoewel niemand van de sterrencast echt in het middelpunt van de aandacht staat zijn het Minnie Driver en wederom DeNiro die toch wel de show stelen.
Wat me een tikkeltje dwars zit is de uiteindelijke bewijslast die op de laatste dag van het proces wordt opgevoerd. Als ze daadwerkelijk die leugen van de Basketbal wedstrijd willen doorvoeren dan moet dat verhaal toch kloppen met de politieverhoren van de verdachten? Maar hoe kan dat als de twee verdachten niet van te voren op de hoogte waren van deze leugen? Dit is toch behoorlijk dunnetjes... Of had Mikey misschien toegang tot politiedossiers?
Ik vind de film ook zeker niet te zoetsappig of te sentimenteel, van een happy end is ook nauwelijks sprake uiteindelijk.

Sleepers is niet in alle opzichten even origineel is en hier en daar wordt een clicheetje niet geschuwd maar over de hele linie sfeervol en sterk genoeg om dat niet al te storend te laten zijn. Mooi gemaakt en ondersteund door een sterke muziekscore van John Williams.

Niet altijd evenwichtig en zeker niet zonder zwakheden maar goed genoeg voor een bescheiden 3.5*

avatar van NotJustAnOpinion

NotJustAnOpinion

Zeer boeiende film met een sterk spelende cast.

De kracht in deze film ligt hem vooral bij de speelduur, de regiseur neemt heel goed de tijd het verhaal te vertellen vanaf het begin tot een perfect uitgewerkt einde.

Dit zal zeker niet iedereen liggen die de film ziet maar mij heeft het voor de volle 147 minuten weten te boeien.

avatar van Movsin

Movsin

Het eerste gedeelte van de film is actueleer dan ooit gelet op de vele gevallen van geweld en misbruik die heden ten dage worden openbaar gemaakt en dit steeds in een omgeving waar kinderen onder hoge druk van ouderen staan. Typisch is wel dat in de film de slachtoffers unaniem besluiten met hun leed niet naar buiten te komen.

Het tweede gedeelte van de film lijkt mij minder geslaagd. Een dergelijke rechtszitting lijkt mij toch een beetje geforceerd, de getuigenissen, de houding van de priester.....en wordt het gehele plot wat warrig.

Grote namen in een cast van een goede maar geen volledig geslaagde film.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Blijf dit een gave pay-back film vinden.
Hell's Kitchen, de buurt waar vaak films in de jeugdjaren beginnen.
Mooi in beeld gebracht, krijg je meteen een band met de 4 vrienden en de vriendin. Hoe juist 4 vrij normale kinderen door het lot hun leven zo drastisch zien veranderen geeft een zwaar gevoel van onrecht.
De jeugdinrichting is echt de hel op aarde en dat komt ook goed over. Geen enkel moment dat ik dacht dat ze een kant uit konden of dat iemand ze kon helpen. Je begint dan ook echt te hopen dat ze ooit de kans krijgen om wraak te nemen. En tsja na al die jaren komen ze uiteraard heel toevallig net Bacon al etend tegen. Die kans lijkt me echt heel klein, maar goed. De hele machine gaat hierna in werking door het brein Pitt. De hele rechtszaak en hoe dit in scene wordt gezet kwam me allemaal wel wat te makkelijk over. Ze werden toch echt aangewezen. Dat doet zo'n onschuldig vrouwtje niet zo snel lijkt me.
Hoe alles uiteindelijk toch precies goed uitkomt en de mede-cipier in huilen uitbarst en eigenlijk echt precies zegt wat ze willen horen lijkt me ook onwerkelijk. Op zich wel gaaf gevoel wat je dan even krijgt. Toch soort van gerechtigheid voor hun verloren jaren, maar het voelde iets te geforceerd aan.

Het einde waar de 4 vrienden en vriendin elkaar weer zien in vrijheid vond ik wel emotioneel. Eindelijk zag iedereen waar de hele rechtszaak voor bedoelt was en konden ze gewoon weer even kind zijn zoals vroeger. Dat het alsnog slecht met de John en Tommy afliep was zonde, maar ergens kon ik er nu wel beter mee leven nu hun demonen gewraakt waren.

De cast was ik helemaal tevreden mee, had geen andere acteurs/actrices op hun plekken willen zien. Bacon schiet er wel echt uit vind ik. Ook hoe kalm die bleef net voor hij werd neergeschoten. Hij kon die 2 zich na al die jaren nog onzeker laten voelen.
DeNiro met een klein rolletje die niet bij hem past. Priester? Nee ik zag het niet. Verder spelen de kinderen ook prima. De oudere versies moest ik in het begin even kijken wie wie nou van vroeger was, maar dat werd vanzelf duidelijk.

Het werd nergens echt uitmuntend, maar ik heb me toch geen enkel moment verveeld en zat al snel helemaal in het verhaal.
1 van de weinige films die nog even bleef hangen.

avatar van rep_robert

De film begint gelijk lekker met het nummer Walk Like A Man van Frankie Valli & Four Seasons, daardoor wistt ik dat ik een lekker nostalgische tripje tegemoet ging komen.
Dat gebeurt vooral het eerste uur ook, de belevenissen van de tieners in zo'n New Yorkse wijk vind ik echt prachtig. Vergelijkbaar met bv. Once Upon A Time in America, al is dat toch een paar niveaus hoger dan Sleepers.

De film bevat leuke rollen van onder andere Robert de Niro en Minnie Driver. De kinderen zijn wat onbekender, maar doen het stuk voor stuk goed. Vooral de scenes in de jeugd detentie zijn indrukwekkend.

Helaas wordt het na een uur een stuk minder, de volwassen jongens lijken allemaal uit een b-film gerold(behalve Pitt natuurlijk) en zo acteren ze dus ook. Ze zien er niet uit! Daarnaast is het hele rechtbank gebeuren niet zo interessant en is het ook maar een amateuristisch zooitje. Op het laatst opeens nog even met zo'n belangrijke getuige komen. Zoiets moet van tevoren toch wel gemeld worden lijkt me, maar de hele bewijsvoering vond ik een beetje zwakjes. Hoe die pedo vriend alles toegaf was wel erg makkelijk, een simpele 'nee' antwoorden op de vragen van Dustin Hoffman had al voldaan. In plaats van dat zat ie te snikken en alles zo simpel toe te geven, zonder enige vorm van druk. Een harde wraakactie had ik leuker gevonden in deze film ipv een rechtbank film.

Het einde vond ik wel weer indrukwekkend, ondanks dat je een happy end heb, heb je het toch ook weer niet.

Gemixte gevoelens, een erg leuk 1e uur van de jongensavonturen worden gevolgd door een zwakker tweede deel. Dat weerhoudt de film toch van een topscore, nu blijft het gewoon bij erg leuk, maar meer ook niet.

avatar van Tulsa

Tulsa

Aangrijpend verhaal maar het boek laat je echt met klamme handen zitten. Eigenlijk wel zo prettig dat het boek niet 'helemaa' verfilmd is.

avatar van Knisper

Knisper

Nogal saaie degelijkheid. Een blik aan goede acteurs is opengetrokken, het verhaal is interessant om te volgen, maar de emoties worden nooit opgeroepen. Dit omdat het erg lastig is om mee te leven met de personages, omdat je niet goed bij ze betrokken raakt. Dat komt deels doordat de film verouders is, maar ook de regie van Levinson is een wel erg kale registratie. Typisch zo'n geval van een film waarbij je net zo goed het boek zou kunnen lezen. Wel vermakelijk om te zien overigens en dat is met de lange speelduur op zich al een prestratie.

avatar van Shinobi

Shinobi

Mwah, het eerste uur is op zich nog wel vermakelijk om te zien en ik zat er ook echt in.
Alleen bij het gedeelte met de rechtszaak waren ze mij kwijt, ik was toen ook zelfs half in slaap gevallen...

3,0 Sterren.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Uitstekend gerechtsdrama.

De film valt op te splitsen in 2 delen. Het eerste deel laat de jeugd van de vier jongens zien, en kent haar climax met het gevangenisgedeelte. Dat doet bij momenten wat denken aan The Shawshank Redemption, maar behoudt toch een eigen, grillig sfeertje.

Het tweede deel valt onder het genre courtroom-drama. Ook dit deel is erg interessant, ondanks dat geniale wendingen uitblijven.

Het slotakkoord had misschien wel wat krachtiger gekunnen.

De cast levert uitstekend werk af, op één acteur na. Jason Patric, net hij die de hoofdrol heeft, valt door de mand. Gelukkig zijn de bijrollen wél van hoog niveau en kunnen zij Patric's gebrek aan charisma en inlevingsvermogen wat doen vergeten. Robert De Niro, Brad Pitt, Minnie Driver, Dustin Hoffman en zeker Kevin Bacon doen het allen uitstekend.

Sleepers heeft genoeg sfeer doorheen de film. In het gevangenisgedeelte wordt er bv boeiend gewerkt met een blauwe filter.

Qua muziek valt het dan weer een beetje tegen. Als er al eens iets opviel was het van dat zoet-dramatische soort. Niks voor mij.

avatar van scorsese

Prachtige film waarin vier jongens, na een noodlottige fout, in een tuchthuis worden geplaatst waar ze vervolgens misbruikt worden. Een mooi verhaal met een aantal aangrijpende momenten. Deels wraakfilm, deels coming-of-age drama en deels rechtbankthriller. Onderhoudend, ook al is het tweede gedeelte iets minder meeslepend dan het eerste. Verder is de cast met eigenlijk alleen maar bekende namen uitmuntend.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Goede film met een sterrencast (o.a. DeNiro, Pitt, Bacon), die enigszins episch aandoet. Het misbruik in jeugdinstellingen tijdens de jaren '60 wordt aan de kaak gesteld en dat is een nogal pijnlijke geschiedenis. Het wordt allemaal indringend verfilmd met vier jochies die voor een vergrijp een jaar lang in zo'n heropvoedingsinstituur terecht komen. In het tweede deel slaan vier de volwassen geworden kerels terug. Over de gehele speelduur (die vrij lang is) vond ik het allemaal best sterk en boeiend.

avatar van Spetie

Sleepers is een hele aardige film, waarvan het eerste deel verreweg de meeste indruk maakt.

Het camerawerk is mooi en verzorgd en af en toe komen daardoor erg fraaie beelden voorbij. Het acteerwerk is degelijk, wat je ook mag verwachten van een film met zulke grote namen als deze. Vooral Dustin Hoffman en Robert de Niro springen er bovenuit en leveren puike rollen af. Jason Patric is het minste. Hij scoort nog net een voldoende, maar sneeuwt toch ietwat onder bij de rest van de cast. In de tweede helft zakt het niveau echter toch wat naar beneden. Het wordt dan een echt rechtbankdrama. Hoewel ik rechtbankdrama’s altijd wel interessant vind, is het hier soms toch wat onevenwichtig en langdradig. Ondanks dat gegeven, is de uiteindelijke afloop dan wel weer erg bevredigend.

Zo zijn de gevoelens toch een beetje wisselend. Het begint allemaal heel sterk, sfeervol en soms zelfs indrukwekkend. Maar langzaam zakt het allemaal toch behoorlijk in en wordt het zelfs een tikkeltje langdradig. Maar in zijn geheel lang niet slecht uds.

avatar van chevy93

chevy93

Een indrukwekkende film dat enerzijds een sterk gevangenisdrama is en anderzijds een mooie rechtbankdrama. Maar wat uiteraard het meeste indruk maakt, zijn de emoties: kameraadschap, haat, gerechtigheid. Als kijker kun je niet anders dan de kannt kiezen van de criminelen en dat maakte deze film een zelfs een beetje een eyeopener. Het liet me zien hoe makkelijk een publiek voor één kant kan kiezen of beter gezegd: welke kant de regisseur wilt dat je kiest.

Een topcast uiteraard, hoewel Pitt toch wat teleurstelt als gekrenkte man. Wat eventueel te maken kan hebben met het feit dat hij er duidelijk het beste overheen is gekomen.

Als ik dan toch een minpunt moet noemen: het had allemaal wat schokkender gemogen. Nu hoef ik geen kinderporno te zien, maar het zou best wat heftiger mogen. Al was het maar, zodat de klappen nog harder aankomen en de haat nog meer opjoelt.

Spetie schreef:

niet zoveel aan toe te voegen, ik vond het einde best wel zwak eigenlijk.

0,5 omdat ik de film nog al over rated vind.

avatar van Insignificance

Insignificance

De Tinseltown cocktail. Alles zit er wel zo ongeveer in om de argeloze kijker bij de strot te grijpen, maar het is er eentje die hoe langer, hoe dubieuzer wordt. Tot een punt waarop je je kan en gaat afvragen wat de moraal is die achter de film of het boek schuilgaat. Blijkbaar is alles geoorloofd.

Met deze ernstige toon wordt het wel erg bont gemaakt. Daarbij mist de film, ondanks een uitgebreide opbouw, opvallend genoeg impact. Aardig tijdsbeeld en dergelijke, Hell's Kitchen, maar de lamlendig lullende voice over en wat flauwe narratieve haakjes maken het al vrij snel doorzichtig.

Met het verhaaltje van King Benny weet je wel zo ongeveer wat dit wordt en daar komt dan ook nog een boekje bij te pas. Magertjes, maar zelfs in Wilkinson weet Levinson geen onuitwisbare indruk achter te laten. Ja, smerig, maar overdreven en simpel om iemand als Nokes zo te portretteren.

Het heeft juist een averechts effect, dat via Rizzo nog wat dikker wordt aangezet. Met de volwassen cast wordt het zelfs totale duimzuigerij. De rechtszaak en alles wat daarbij komt kijken, is één grote farce. En dat met armetierige flashbacks, want je zal het voelen. Mij kwam het de strot vooral uit.

avatar van Brabants

Brabants

Verhaaltechnisch een behoorlijk sterke film waarin de drie delen(voor, tijdens en na de hervorming) goed samenkomen in een verhaal. De film lijkt behoorlijk omstreden, omdat het de vraag oproept of wraak in de vorm van moord wel of niet gerechtvaardigd is. Het acteerwerk is van een hoog niveau en De Niro is toch wederom heer en meester in zijn vak.

avatar van Glennekeeeee

Glennekeeeee

De regisseur van Rain Man en een All Star Cast (al hadden vele acteurs nog niet de status die ze nu hebben) en een straf onderwerp, Sleepers had een ware topfilm kunnen worden. Een zwakke film is het zeker niet geworden maar de hoogste hoogtes worden niet bereikt.

De film begint nog wel sterk, ook al vond ik de kostumering niet altijd even secuur. Maar al snel komt het eerste 'pijnpunt' naar boven. De 4 jonge acteurs zijn niet van de hoogste kwaliteit en spelen vaak matig. Het feit dat de film vooral spits op de jonge versies van de vrienden zorgt er dan ook voor dat het wat aan kracht inboet. Gelukkig is er nog - een in die tijd altijd sterke - DeNiro die zich bij elke scène weer van zijn beste kant laat zien. De film leeft wel vanaf de vrienden in de tuchtschool terechtkomen. De film wordt grauwer, harder en eindelijk begint de film een doel te krijgen naar waar gewerkt kan worden en is er een uitstekende Bacon te bewonderen. De laatste akte is een nogal doorsnee rechtbankdrama. Het enige leuke aan deze insteek is het achterliggende verhaal van het personage van Brad Pitt al weet je eigenlijk wel hoe de film zal eindigen. De lange speelduur voor dit soort films was uiteindelijk geen obstakel en daarvoor alleen al is de film te prijzen. het wordt geen enkel moment saai en je blijft aandachtig kijken. Toch blijf je achteraf met het gevoel zitten dat hier meer zou kunnen uitgehaald worden hoewel het eindproduct zeker mag gezien worden

Sleepers is een aardig misdaaddrama dat nergens verveeld. Toch is het niet de grootste film die ik had gehoopt te zien

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Het begin is geweldig, het middenstuk een beetje verdwaald, maar het einde is weer uitstekend. Het verhaal is goed verzonnen maar soms slordig uitgewerkt. Al met al een meer dan prima prent.

avatar van Fisico

Fisico

De film start met de zin "This is a true story about friendship that runs deeper than blood". Blijkbaar ontstond er destijds toch een kleine hetze over de film (en eerder over het boek) of de vermelde feiten daadwerkelijk gebeurd zijn, al dan niet aangedikt. Het valt niet meer te achterhalen. Nu feit is wel dat er destijds, of het nu in de VS of in Europa was, wel vandaag vaststaat dat er seksueel misbruik gepleegd werd tegenover minderjarigen en de daders vaak personen waren die macht en controle uitoefenden of vanuit hun ambt respect en aanzien afdwongen bij het slachtoffer. Waargebeurd of een doofpotoperatie, het kan allemaal en ik zou van geen van beiden echt verwonderd zijn.

Los van het waarheidsgehalte vond ik dit een vrij intrigerende film. Het eerste gedeelte vond ik het best en bracht een speelse nostalgische sfeer met zich mee. Hoewel we spreken over de jaren 60 had ik bijvoorbeeld dezelfde gedachten toen ik naar de film 'Once upon a time in America' keek: jeugdig, onschuldig, speels, kameraadschap, loyaliteit, solidariteit ... en dit in een omgeving met weinig kansen, geweld, armoede en verpaupering. Het is dan ook father Bobby die letterlijk waakt over Hell's Kitchen als een herder over zijn (verdwaalde) schapen. Een erg goede vertolking alweer van Robert de Niro! Naast father Bobby zag je ook wel dat iedereen zorg draagt voor zijn zijn locals (King Benny).

Het tweede gedeelte in het tuchthuis is eveneens vrij sterk gebracht. Mishandeling, verkrachting en vernedering zijn dagelijkse kost met Kevin Bacon als supermasochist. De insteek met het boek van 'De graaf van Monte Christo' is een leuke insteek en een ankerpunt geweest voor de 4 jongens (althans voor Michael en shakes). Nadien verwatert de film wat. De rechtbankscène vond ik erg vreemd en zelfs ongeloofwaardig. Is dit echt op deze manier gebeurd? Sowieso verslapte mijn aandacht wat en verloor ik de sterkte van pakweg het eerste uur, anderhalf uur.

Het morele dilemma of de aangehaalde feiten een moord kunnen goedpraten is een maatschappelijk precedent. Feit is wel dat de twee daders hoegenaamd geen doetjes waren en al één en ander op hun kerfstok hadden. Een mens blijft nog steeds verantwoordelijk voor zijn daden, verzachtende omstandigheden of verklaringen kunnen steeds gezocht (en gevonden worden), maar het is en blijft moord. Dat éénieder getekend door het leven gaat staat buiten kijf, hoe ordentelijk en sociaal aanvaard sommigen ook door het leven gaan. "Do you still sleep with the light on?" Een zin die bij mij bleef nazinderen. Het is een zin die voor elke slachtoffer gold ...

De film moet opletten niet in een sentimentele opgekopte dramafilm terecht te komen waarbij verkeerd geplaatst populisme de bovenhand dreigt te nemen. Het is balanceren op een slappe koord. Dead men walking, nog zo'n film over een moeilijk moreel dilemma, is op dat vlak bijvoorbeeld genuanceerder en iets neutraler (voor zover dat soms mogelijk is voor élke kijker).