• 154.226 films
 • 9.115 series
 • 27.211 seizoenen
 • 602.597 acteurs
 • 339.228 gebruikers
 • 8.710.041 stemmen
Avatar
 
banner banner

Sleepers (1996)

Misdaad / Drama | 147 minuten
3,72 2.293 stemmen

Genre: Misdaad / Drama

Speelduur: 147 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Barry Levinson

Met onder meer: Kevin Bacon, Robert De Niro en Dustin Hoffman

IMDb beoordeling: 7,5 (228.707)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 14 november 1996

 • Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

  Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan wordt in samenwerking met MovieMeter je eerste storting verdubbeld tot 100 euro! Jacks Claim je welkomstbonus van €100,- bij Jacks.nl
 • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Sleepers

"When friendship runs deeper than blood"

De New Yorkse volkswijk Hell's Kitchen 1966. De jongeren Shakes, Michael, John en Tommy houden zich bezig met het plegen van kruimeldiefstallen. Maar op een dag doden ze per ongeluk bijna een man. Daar de man niet overlijdt en hij bijkomt van zijn verwondingen in het ziekenhuis komen de jongens er af met een "milde straf". Ze worden opgepakt en komen voor één jaar in een jeugdtehuis terecht. Daar worden ze seksueel en psychologisch mishandeld door enkele bewakers waaronder Sean Nokes. Tien jaar later zien Tommy en John hem terug in een bar en nemen hun wraak. Michael is ondertussen een heel invloedrijke procureur geworden en Shakes een journalist. Ze besluiten John en Tommy te helpen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Sean Nokes

Tommy Marcano

Father Bobby

John Reilly

Carol Martinez

Danny Snyder

Ralph Ferguson

Shakes' Father

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 2601 berichten
 • 1880 stemmen

Do you still sleep with the light on...?

Dramafilm die soms naar melodrama neigt en qua aankleding en camerawerk neigt naar As the world turns, maar desondanks toch een prima indruk achter laat. Ik weet nog dat het boek van Carcaterra grote indruk op me maakte en als echt over kwam, iets waar heden ten dag veel twijfel over is. Carcaterra prestenteert het immers als autobiografisch met hem zelf als verteller, toch heeft hij nooit in een gevangenis of instituut gezeten. Zijn school spreekt iedere vorm van misbruik tegen, uiteraard, Carcaterra zelf verdedigt zich weer met de woorden dat namen en plaatsen verandert zijn. Tsja...

De film begint met een mooie situering en sfeerschets van het harde leven in Hell's Kitchen waar je je vrouw slaat naar gelang en ze als een bediende achter je aanstruint. Het tijdsbeeld qua muziek en aankleding is mooi met de vier jongens, Hun plan om een hotdog te stelen pakt minder uit waardoor ze in Wilkinson terecht komen. Een bijna gebruikelijke beeld komt naar voren van intimidatie en pesterijen die vooral psychologisch van aard lijken, macht en vernedering daar lijkt het in eerste instantie om te gaan. Iets dat mede door de eigenwijsheid van de jongens en de sportwedstrijd steeds verder gaat.

Een uitermate boeiende confrontatie wordt opgebouwd in het cafe. Hoewel Eldard niet een groots acteur in mijn ogen gaat hij toch mooi mee in de confrontatie met Nokes die een nogal radicale balanswisseling gekregen heeft door de tijd. Het plan dat daarna ontspint om de hele geschiedenis te ontrafelen is even goed bedacht als dat het naar het gekunstelde neigt. Desondanks is de tweede helft en de opbouw naar de getuige en biecht onder ede prima met de nodige flashes terug naar het verleden.

Sleepers is een meer dan prima verhaal met een behoorlijke cast. Persoonlijk vind ik Bacon geweldig en laat Patric weer op enkele momenten zien aardige te kunnen acteren, neem bv wanneer hij de hele geschiedenis aan Father Bobby vertelt. Hoffmann goed zoals gewoonlijk en Pitt vind ik eigenlijk niet zo veel toevoegen. Sleepers is nog altijd een spannende film, met een interessant verhaal en een boeiende achtergrond. Top is het echter niet meer helemaal, degelijk wel.


avatar van Lebarron

Lebarron

 • 1021 berichten
 • 702 stemmen

Een film met twee gezichten. De eerste helft is top maar de tweede helft is matig en dat mag eigenlijk niet in een film waar namen als Brad Pitt, Dustin Hoffman, Kevin Bacon en Robert De Niro op het affiche staan. Zoals gezegd begint de film met een schitterend portret van 4 jeugdige vrienden die opgroeien in de rauwe volkswijk Hells Kitchen. Een wijk waar de georganiseerde misdaad welig tiert en ook deze jongens draaien er zijdelings in mee. Ze brengen steekpenningen rond voor de maffiabaas King Benny(Vittorio Gassman) Het is dankzij de goede zorgen van de onorthodoxe buurtpastoor Father Bobby(De Niro) dat de jongens enigzins op het rechte pad blijven en het voornamelijk bij kattenkwaad houden. Helaas loopt zo'n schelmenstreek volledig uit de klauwen en raakt iemand ernstig gewond. De jongens moeten naar een internaat en worden daar door 4 bewaarders misbruikt. Jaren later zijn twee van hun brute moordenaars in dienst van de beruchte gang The Westies en schieten zij een van hun misbruikers neer wanneer ze die bij toeval tegen het lijf lopen. Dit zet het plan van wraak op hun misbruikers in gang. Hoewel het verhaal daar behoorlijk inkakt en ook knap ongeloofwaardig wordt bij tijd en wijlen is hij nog altijd genietbaar. Het is alleen geen topfilm en dat verwacht je wel met deze cast. Jason Patric doet het goed. Pitt is matig. Eldar en Crudup ook maar zij hebben vrij weinig tekst. Minnie Driver, bij het horen van haar naam moet ik altijd onbewust aan Mr Bean denken, is okay. Kevin Bacon speelt een uitstekende smeerlap en Terry Kinney zet geloofwaardig een miezerige meeloper neer. De Niro en Hoffmann spelen goed maar worden beide overklast door Vittorio Gassmann die met King Benny misschien wel de beste maffiabaas in een film ooit neerzet. King Benny is even charismatisch als enigmatisch en daarom straalt hij alleen al uit dat hij untouchable is.


avatar van Rubie2208

Rubie2208

 • 264 berichten
 • 251 stemmen

Enorm sterke film met super acteerwerk en een goed verhaal.

Het verhaal is eigenlijk ingedeeld in 3 stukken. Het verhaal voor de school, het verhaal in de school en het verhaal na de school.

Ik vond het begin vrij open en wist nog niet helemaal waar het naartoe zou gaan. Na een misdaad/fout van de jongens gaan ze naar de school en begint het duistere verhaal van de jongens en de bewakers.

Na de school beramen ze een plan om via een rechtszaak om wraak te nemen. Dit plan

Zit geniaal in elkaar en gedurende de film weet je vrijwel niet welke kant het op gaat .

4,5 heb ik het net niet gegeven , omdat ik het soms wat onduidelijk vond met de vele namen en het soms iets te trage verhaal naar mijn mening.

Al met al een een klassieke topper met top acteurs zoals Robert de Niro en Brad pitt.


avatar van jeffreyraijmann

jeffreyraijmann

 • 37 berichten
 • 63 stemmen

Ijzersterke film, waarin prima word geacteerd, door deNiro, Hofmann, bacon en de vier jongens.

Het verhaal over vier jongeren die iets doms hebben gedaan, met bijna een fatale afloop (denk dat we allemaal wel iets stoms hebben gedaan, wat ook hartstikke verkeerd had kunnen aflopen)

De jongens komen in een tuuchtinstelling terecht waar ze op onmenselijke manieren misbruikt worden.

Het tweede deel van het verhaal volgt een rechtzaak tegrn van hen, die inmiddels volwassen zijn en een van de misbruikers hebben omgebracht.

Nogmaals een meesterwerk


avatar van umbra

umbra

 • 3226 berichten
 • 3118 stemmen

Weer zo'n kaskraker, die ik nu pas voor de eerste maal heb gezien. Tja, heb enkel lof over voor deze film, van sfeer, verhaal, uiteenzetting, acteerprestaties...alles was aanwezig om je van begin tot eind aan je scherm vast te houden. Ijzersterk drama!


avatar van wimaroca

wimaroca

 • 705 berichten
 • 583 stemmen

Een goede film maar geen top voor mij,de jongens zien Bacon in de kroeg,en het fatale schot kwam tevlug mijn inziens,daar hadden ze wat meer tijd in moeten steken,
Want er waren stukken bij die veel korter konden

Maar tis geen verkeerde film met dit super verhaal, maar niet goed genoeg uitgewerkt met al die top acteurs

toch 3.5 sterren


avatar van ForrestHanks

ForrestHanks

 • 122 berichten
 • 113 stemmen

Beroerd van de ellende. Ik werd er naar van. Ik heb na het zien van deze film altijd een schurfthekel aan Kevin Bacon gehad. Dat laat wel zien wat een fantastische acteur het is.


avatar van AGE-411

AGE-411

 • 10163 berichten
 • 701 stemmen

Wat een topcast in een film die een mix is tussen een misdaadfilm en een rechtbankfilm. In eerste instantie lijkt die combinatie geslaagd, maar ik bleef op het einde helaas op mijn honger zitten. Daar zit de verklaring van priester Bobby voor iets tussen. Ik was eigenlijk benieuwd op welke geniale wijze men dit ging oplossen. Helaas.
Maar behalve dit mis ik op het einde toch nog 'iets' wat in elke andere goede rechtbankfilm wel aanwezig is. Je kent het wel: de haren op je arm gaan recht staan na een onthulling of na een tussenkomst van een van de advocaten. Dat had ik hier niet: het kabbelt gezellig voort naar het einde.

Het begin is wel ijzersterk. De jongetjes die gedoemd zijn om op te groeien tot boefjes, het misbruik in het gesticht en in tot op zekere hoogte ook de gebeurtenissen in 1981.


avatar van david bohm

david bohm

 • 2777 berichten
 • 3020 stemmen

De film is sfeervol, heeft een sterrencast, de Oscar winnende muziek van John Williams is in orde. Maar het is allemaal zo dik aangezet en over de top. Ben hier niet zo kapot van.


avatar van schrans

schrans

 • 381 berichten
 • 973 stemmen

Begon heel sterk en beklijvend, maar van zodra ze volwassen waren deed het me plots een pak minder en vond ik het wat geforceerd en onrealistisch aanvoelen.


avatar van John Barry

John Barry

 • 3404 berichten
 • 596 stemmen

Mooie drama film. Het verhaal van de film is behoorlijk heftig. Vooral het gedeelte in het jeugdtehuis is aangrijpend. De cast is indrukwekkend en iedereen acteert behoorlijk goed. De donkere en soms ook emotionele muziek van John Williams is uitstekend. Het gedeelte in de rechtbank is wat minder geloofwaardig en duurt ook iets te lang. Toch eindigt de film wel bevredigend en mooi met o.a het laatste samenzijn van de vriendengroep.

4,0*


avatar van mjk87

mjk87

 • 12557 berichten
 • 3631 stemmen

In het begin een beetje een mix van Goodfellas en Once Upon a Time in America qua gevoel, maar wel veel minder uitgewerkt. Die kinderen blijven allemaal vrij plat en lijken allen op elkaar waardoor de binding er niet is en later als ze oud zijn ook niet meer komt. Hoewel de oudere acteurs het beter doen blijven het stuk voor stuk toch wat afstandelijke personages. Het verhaal voelt lange tijd ook vooral als een wat lange samenvatting in plaats van een echt doorlevende film. Verder is alles degelijkheid troef met een enkel moment dat eruit springt en uiteindelijk nog wel tot een voldoende leidt maar dat is het dan ook wel. 3,0*.