Genre: Actie / Thriller
Met onder meer: Bruce Willis, Justin Long en Timothy Olyphant
Gesproken taal: Engels, Italiaans en Frans
Releasedatum: 28 juni 2007
Plot Live Free or Die Hard
"The old school cop is back!"
Politieagent John McClane krijgt de opdracht de jonge hacker Matt Farrell op te halen. Het lijkt in eerste instantie een routineklus te worden, maar als McClane en Farrell ineens aangevallen worden in Farrell's appartement, blijkt er veel meer aan de hand te zijn. Ze ontdekken dan dat Thomas Gabriel het hele land bedreigt met een complot om het computersysteem en de technische structuur waar de Amerikaanse economie op drijft te saboteren. Aan de ruige en grof gebekte McClane de taak om dit plannetje van Gabriel te stoppen.
- Trailer (YouTube)
- Live Free Or Die Hard (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Taylor
Raj
Agent Molina
FillumGek
Hij is weer fijn en doet zeker niet onder voor de voorgaande delen. Het verhaal is best interessant over het hele hackgebeuren en het is mooi om te zien hoe je met een beetje verstand van electronica eigenlijk alles in de hand hebt.
Willis is weer lekker op dreef en Winstead is erg leuk om naar te kijken. Heerlijk actiespectakel!
chillout
zeer goede film spannend van begin tot het einde!
enkel soms enkele onrealistische scenes maarja hoort erbij je moet je echt inleven in dit soort films!
bruce was weer top zoals altijd en die andere jonge kerel ook mooi gespeeld!
aanrader!
Thomas83
Het begin is weer flitsend. Mooie sfeervolle muziek, prachtige decors (ook zo'n typische Hollywood-computerkamer met enorme flatscreens aan de muren, hippe en vaak knappe mensen achter de computers, en zelfs de geluidjes die uit de pc en van het tikken op het toetsenbord klinkt flitsend. Uiteraard typen de mensen achter de computers alleen maar, want dat ziet er dramatischer uit dan een muis gebruiken, vooral als ze allemaal nogal snel kunnen typen. De computersoftware ziet er ook altijd in een bepaalde stijl uit), mooi camerawerk en een fraaie explosie.
John McClane wordt weer erg leuk geïntroduceerd met zijn grappige manier van acteren met een hoop humor in de dialogen. Hij is weer heerlijk cynisch.
Gaandeweg de film vind ik wel minder en minder worden. Vanaf de tunnelscene ongeveer gaat het wat bergafwaarts.
De actie is al snel weer spectaculair en over the top, met fraaie wapens, actiescenes, achtervolgingen, stunts en special-effects. Het doet me goed om te zien dat de special-effects (op het einde na) nooit echt overduidelijk CGI zijn en nog vrij vaak gewoon 'echt' lijken te zijn. Meestal vind ik CGI de Hollywood-actiefilms van tegenwoordig echt nogal verpesten.
Het verhaal stelt weinig voor, is zelfs vrij belachelijk, maar hoort precies bij een film als deze. Daar moet je gewoon een bad guy hebben met snode plannen die de wereld bedreigen, zodat John McClane er zijn tanden in kan zetten. Pure adrenaline verzekerd. Ik vind de bad guy zelf trouwens wel zwaar tegenvallen. Als die echt een sterk en overtuigend karakter was geweest dan was de film duidelijk sterker geweest. In een film als deze is een overtuigende bad guy niet bepaald onbelangrijk. Hij deed me ook wat aan Wouter Bos denken op een of andere manier..
De film is natuurlijk wel een soort pro-Amerika propaganda, maar ik vind dat hier niet ergerlijk. De Die Hard-films en meer van dit soort films hebben dat nou eenmaal. Je hoeft het niet serieus te nemen. Gewoon genieten van de sterke actie.
Justin Long vormt een leuk duo met Bruce Willis. Net zoals eigenlijk alles in dit deel van de Die Hard-reeks worden er heel veel cliché's gebruikt, maar de Die Hard-films bestaan nou eenmaal een beetje uit een aantal vaste elementen. Wat overigens niet wil zeggen dat de film niet wat origineler en meer onderscheidend had kunnen zijn en beter uitgewerkt had kunnen worden.
Naar het einde toe wordt het allemaal wat minder. Wat betreft de acteerprestaties, muziek, sfeer en special-effects. Jammer dat de film niet het goede niveau van pakweg het eerste half uur weet vast te houden. Op een gegeven moment wordt het zelfs vrij belachelijk, als die jet opduikt. Over the top-actie is prachtig, maar dit sloeg nergens op. De CGI ging daar ook weer redelijk overheersen. Anti-climaxje.
De dochter van McClane is fraai om naar te kijken en een goede gijzelaar voor de bad guy, maar het is wat irritant dat er dat klef oppervlakkig sentimentele gedeelte is ingestopt over de dochter die niks van haar vader moet weten en altijd de achternaam van haar moeder gebruikt. Behalve op het einde natuurlijk, zucht.
De sluikreclame in de film is ook erg Hollowwood. Al valt het nog redelijk mee, en is in feite een beetje de omgekeerde wereld dat in films geen merken voorkomen tenzij ze sponsors zijn.
Wat me trouwens opvalt als ik zo snel de reacties overkijk is dat, net als bij sommige andere blockbusters, degenen die de film een extreem hoog cijfer als 5* geven dit meestal vrij zwak beargumenteren, als er al wordt beargumenteerd. Dat verklaart het ook wel heel overdreven hoge gemiddelde van de film. De allereerste Die Hard was toch duidelijk nog wel wat beter.
Al met al vond ik de film zeer vermakelijk. Dit is weer eens een ouderwets goede over the top-actiefilm, zoals die er niet zo heel veel meer worden gemaakt in vergelijking met de jaren 80 en 90. Het begin vond ik heel veel goeds beloven en ik dacht dat dit wel eens een moderne klassieker en waardig vervolgdeel van het geweldige origineel kon worden, maar helaas zakte de film op een gegeven moment toch behoorlijk in elkaar. Ik heb er nog net 3.5* voor over.
Iron Maiden
Wat een film..
ik zat continue op het puntje van m'n stoel.
geweldige one-liners, harde actie en bruce willis!
van mij mogen ze doorgaan tot deel 20.
die jongen van dodgeball leverde hier ook hele goede acteerprestaties op..
mensen, als je hem nog niet hebt gezien, KIJKEN!
en dan nog dat laage cijfer, :S
van mij krijgt hij een 5!
Danny2379
Ik vond t n goede film en veel actie en n goed verhaal alleen wat john mcclane meemaakt in de film was n beetje ongeloofwaardig.
dat hij dat allemaal overleeft.
Maar voor de rest n vermakelijke film.
ik geef t een 3.
usr14112
De film opende heel goed. Alles was nog redelijk realistisch en de actie was niet overdreven. Naar mate de film vorderde werd het steeds onwerkelijker en dat haalde het niveau van de film naar beneden. Tot het uiteindelijke dieptepunt werd bereikt met de straaljager scene. Dat was zwaar belachelijk en nadat hij ook dat had overleefd rolde hij even over de straat en zag het busje gewoon ergens een loods inrijden. Zonde van de film. Jammer jammer. Al met al toch wel gelachen.
Ruben. K.
We zijn er inmiddels wel aan gewend dat Johny Mc Clane onsterfelijk moet zijn en als je daar langsheen kunt kijken was het een vermakelijke film.
Ik had er niet veel van verwacht aangezien het erop leek dat alle voorgangers nogmaal dunnetjes overgedaan zouden worden.
Nou was dit qua plot natuurlijk ook wel een beetje zo maar tot mijn verbazing was het een goede film.
Dus altijd eerst een film zien en dan "geloven"...
HoRRoR-Freak23
Leuk verhaal

geef em een 5
Danny2379
Dus altijd eerst een film zien en dan "geloven"...
Dat klopt maar t moet wel n beetje geloofwaardig blijven
let op spoiler.Zoals hij van n vliegtuig springt en niks breekt als ie neerkomt en dan ook nog s net niet verbrand en psyschisch toch nog in staat zijn om achter zijn dochter te gaan,,
tja dat kan er niet in bij mij
maar ik vond m wel goed hoor.
Gelijk heb je...
Dat klopt maar t moet wel n beetje geloofwaardig blijven
let op spoiler.
tja dat kan er niet in bij mij
maar ik vond m wel goed hoor.[/quote]
By the way.......
Hoe krijg ik een bericht die een ander heeft geplaatst omlijnt in mijn eigen bericht?????
Usual Suspect
By the way.......
Door op Quote te klikken (de button rechts bovenaan in het vak).
Ruben. K.
Door op Quote te klikken (de button rechts bovenaan in het vak).
Thanks..
joeri15
hele vette film van Len Wiseman. er zit veel actie in en ook de humor in de film is goed. kijkt leuk weg en geen moment saaie stukken, 4*
KingNothing
Wat een top actie film is dit zeg!
1 van de beste actie films die ik ooit gezien heb.
Betamax
Mooie actie en veel stunts.
verhaal zit goed in elkaar en Bruce speelt prima.
Orklord
Ik vond dit een vermakelijk film.
4 sterren.
PKlijnstra
Goede film!
Soms wat over-de-top.
Bruce doet gewoon weer, waar die goed in is. Actie-films.
AgonyBe
Die is in alles goed volgens mij..dat maakt hem ook zo'n goed acteur..bekijk hem in zo'n rol in Dh.. is mar van hem dat ik zo'n verhaal; on-liners, soort humor aanvaard. Maar daarnaast heb je films zoals 6th sence/ unbreakable, waar BW ook schitterd. Mogen we ook wel niet vergeten the whole 9 yards waar die in een relateif komsiche rol toch ook niet onderuit gaat.
Dit is toch wel één van de meeste complete en geloofwaardige acteurs die er rondlopen.
Btw dit geheel off topic m'n top 5-acteurs zijn:
1) Al pacino
2) Robert De Niro
3) Bruce Willis
4) Mel Gibson
5) Nicolas Cage
The Last
Rommelige, voorspelbare en neppe actie-film naar mijn mening.
Had hier zeker meer van verwacht!
Nep? Vertel mij is dan wat is hier nep aan?
Wil je alleen maar waargebeurde verhalen-films ofzo?
Achja.. volgens mij ben jij nep
Lyonesse
Bruce Willis gaat weer lekker los in dit vierde deel! Ik ben niet zo van de aktiefilms maar deze vond ik wel erg leuk. Beetje over de top hier en daar (op een vleugel van een vliegend vliegtuig springen????) maar zeer leuk voor op een regenachtige avond! Er zijn vele slechtere actiefilms gemaakt! Gewoon kijken dus....en niet teveel bij nadenken! Kortom: leuk!
B_B
- 1969 berichten
we moeten zo'n film natuurlijk bekijken voor wat het is, het is ook geen diepgaande film met een goed uitgewerkt verhaal enz. maar als je het neemt voor wat het is zul je hier erg van genieten, 4 sterretjes
Madecineman (moderator films)
Eindelijk weer eens een leuke blockbuster! Maar goed heb toch altijd wel een zwak gehad voor de Die Hard- reeks. Bruce Willis doet dit altijd erg leuk. Bezweet, bebloed en een beetje slepend met zijn been, slaat hij zich met snedige one-liners door totaal over the top actie-scenes heen. Grappig vind ik dat McClane nog steeds een van de lompste actiehelden uit Hollywood blijkt te zijn (wel jammer van z'n politiek correct verdwenen sigaret trouwens).
Meer explosies, nog meer vuur, nog meer kogels per minuut, nog meer hippe technologie lijkt het devies van dit 4e Die Hard deel. Tja, daar kan je over zeuren dat het niet des Die Hard is, meer MI of een andere willekurige high tech actiefilm uit de USofA. Aan de andere kant moeten dit soort films wel met de tijd meegaan, kijk maar naar Bond films bv. Het soms nogal opzichtige "Brand-placement" hoort daar jammer genoeg ook bij (niet dat ik me meestal daar zoveel aan stoor, maar toch).
De actie is overigens wel een van de sterkere punten hoor... Vind het niveau hier toch beduidend hoger liggen dan het gemiddelde. De CGI is niet te opzichtig en daardoor voor een keer eens niet al te storend aanwezig. De laatste scene met de straaljager vond ik zelfs een erg knap staaltje van CGI vermengt met live-action! Alleen jammer dat McClane die piloot na zijn noodlanding geen klap op z'n smoel gaf (de ouwe niet gekuiste McClane had dat zeker gedaan
De bijrollen zijn overigens ook weer erg amusant, vooral die nerdige computerfreaks en uit het andere kamp die lekkere kung-fu chick en de free-runner. Jammer dat de opper-badguy toch een beetje een brave witte-boorden crimineel is (misschien wel de gemeenste soort maar helaas ook een van de saaiste), het deed me iig meer dan eens weemoedig terugdenken naar de met duits accent pratende Rickman.
Een klassieker als Die hard 1 (en een beetje 2) zal dit 4e deel niet zo snel worden. Maar het blijft een bovengemiddelde heerlijke hakken met de botte bijl actiefilm. 3.5*
thoentje
ik vond het een vette actie film hij krijgt 4* maar is wel voorspelbaar
dvdfreak
super actie en geen slechte film maar bepaalde actie scenes worden nu wel een beetje ongeloofwaarding. begint een beetje marvel te worden.

Wimvdm
flinterdun, voorspelbaar en over-the-top verhaal
anderzijds wel mooie actie en special effects
1* voor het verhaal + 1* voor de mooie beelden

Die Hard 2
1990

Die Hard
1988

De goed scorende westernserie 'Dark Winds' krijgt nog een nieuw seizoen

'An Cailín Ciúin' nog niet gezien? Pak nu je kans op NPO Start Plus, HBO Max of Videoland

Romantisch drama serie 'From Scratch' is een kijktip voor Netflix-abonnees: ‘Je voelt gewoon alles’

Hoe Netflix altijd weer unieke beelden weet te bemachtigen

Gladiator
Historisch / Drama, 2000