Genre: Komedie / Drama
Met onder meer: Dries Vanhegen, Dolores Bouckaert en Norman Baert
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 12 april 2007
Plot Ex Drummer
Drie gehandicapte gasten met een rockband zonder drummer zijn op zoek naar een drummer, roem en succes. Ze vragen Dries, een bekend schrijver, zich bij hun band te voegen. Dries stemt toe en beslist dat zijn handicap zal zijn dat hij niet kan drummen. Als een ultieme, maar tevens duivelse god daalt hij de berg af om zich te mengen met het hulpeloze klootjesvolk. Met de komst van deze manipulator wordt ook de toekomst van de band op het spel gezet en het zal niet lang duren voor de andere leden elkaars bloed kunnen drinken. Hun enige toekomst is uiteindelijk geschreven in menige punktekst: 'No Future'...
Dries
Jimmy
Christine
Dikke Lul
stephan73
Ik zie dat hij in April in Nederland gaat draaien..
Als die ook maar enigszins in de buurt komt van die andere films zal het wel goedkomen!
A.L.I.E.N
Heb hem nog eens gezien.
Ik blijf bij wat ik gezegt heb maar qua stijl en acteerwerk vind ik wel goed.Zoals de achterstevoren afgespeelde intro en de zanger die ondersteboven woont.
0,5 word 1,5.
aerts007
typisch Vlaamse film, in de ééne mag geen borst of lul in voorkomen of Belgie staat op z'n kop! In de andere wordt in de kont geneukt door een bende janetten zoals ik koffie drink!
vond deze prent depressief,donker en zelfs op sommige momenten goedkoop vulgair.
Jakke0071
'k ben zelf een Belg , maar deze film is er zekr geen om fier op te zijn.
Het moest eigenlijk eenn drama verhaal voorstelle maar toch...
Ik vond hem soms wel echt grappig maar een beetje erover qua vulgairheid.
Zo'n overroepen film.
Vinokourov
Wat een malle film! Tegen het einde toe werd het nèt iets te ridicuul. Eigenlijk had de film best afgelopen kunnen zijn na dat concert. Brusselmans is leuk voor even, maar na een tijdje heb je het allemaal wel gezien. Gelukkig heb ik wel een paar keer kunnen lachen en de wanstaltige sfeer is leuk neergezet. Ik waande me zo nu en dan in een extra lange Jambers-aflevering
toxauron
Dankzij Humo heb ik dit meesterkwerk mogen zien. Niet een film om trots op te zijn als Belg, maar ik prefereer hem wel boven 'De zaak alzheimer'. Absurditeit, humor, vuilbekkerij, onnodig geweld, bekende artiesten (Arno, Lamoot, super gewoon!) en leuke soundtracks.
4.5
Joyy
gezien de vele negatieve reacties en de smerigheid denk ik:
die moet ik eens gaan zien
desteven007
We zullen maar zwijgen over de Nederlandse films hé
We zullen maar zwijgen over de Nederlandse films hé
Vind toch persoonlijk dat Nederland iets voorstaat op filmgebied dan op onze Vlaamse filmkes!
Ieder z'n mening natuurlijk.
desteven007
Ieder z'n mening natuurlijk.
Ja maar dat gaat het niet over, hij had het over seks en dat dan België op zijn kop staat, wat helemaal niet waar is + ik kan beter lachen met Vlaamse films.
Joyy
ranzig en boeiend en leukegedaan met die onderstevoven beelden enzo
verhaal wat magertjes, doet brusselmans geen eer aan
2,5 of zo, voor het vermaak
alpina
De muziek vind ik er goed, het camera-werk is bijzonder interessant en er kan af en toe eens goed gelachen worden. Dat zijn de positieve punten. Maar ik onthoud toch vooral dat de vulgariteit en brutaliteit veel te vaak tot bijna in het belachelijke werd doorgetrokken. Het is leuk als je in een film eenmaal wordt wakkergeschud door een brutaal, marginaal en/of vulgair moment maar niet als dit telkens opnieuw tot in der treure toe wordt herhaald.
Dardan
Erg aardige film, al lijkt het boek me wel alweer wat interessanter. Dries Vanhegen weet een schitterende rol neer te leggen (petje af), ik was echt onder de indruk, het verhaal mag dan niet werelds zijn zoals dat van 100 Jaar Eenzaamheid of The Shawshank Redemption; maar wat doet dat er toe? Het leek me niet echt Herman's bedoeling een topverhaal te schrijven, meer inhoudelijk vooral erg interessant door een erg geslaagd concept: schrijver die meedoet in het verhaal, boek schrijft (dat verfilmd wordt) over de gebeurtenissen. Uniek en goed uitgewerkt? Op z'n minst, voeg daar de schitterende humor bij en je kan ruim anderhalf uurtje genieten. Vooral het erg sterke dialoog en harde humor die Herman hanteert zijn hier sterk uitgewerkt:
"Gi moe je mul oedn of kga me l*l derin stekn"
"Losers en gehandicapten op de koop toe..."
"en mijn handicap is dak ni kan drummen"
Het komt zo "niet-grappig" over als je het zomaar leest, maar in de film dan weer perfect, een schrijver die zich onder 'het domme volk' gaat begeven: je zou haast iets verwachten dat zo slecht is dat je na een kwartier gaat overwegen om af te haken, maar toch tot het bloedige einde erg goed gedaan.
ranzig en boeiend en leukegedaan met die onderstevoven beelden enzo
verhaal wat magertjes, doet brusselmans geen eer aan
2,5 of zo, voor het vermaak
Helemaal met eens!!
mikey
Die Vlamingen lijken toch meer verstand van filmmaken dan de nederlanderkes te hebben he? Het nummer De grootste lul in 't stad of zo is werkelijk geniaal. De film geeft echt een grappige kijk op de zelfkant van de maatsschappij in Oostende nota bene. Ik ken het badplaatsje en ik ben lichtlijk van mening dat de prent een overtuigend beeld ervan geeft.
Je kon er wel erg lekker eten trouwens en Marvin Gaye heeft daar zijn nummer Sexual healing gemaakt, volgens mij...
Ik heb echt de gehele avond in een deuk gelegen, wel beseffende hoe tragisch het allemaablablabla.. Ik vond hem echt
. Dat ondersteboven zag ik al eerder in Crooklyn
Erwinner
Nederland maakt ook in ieder genre goede films. Waarom is het altijd
NL vs B. ?
Als je Costa, Volle Maan,etc. bedoelt geef ik je dus gedeeltelijk gelijk.
Maar Belgie is ook errrrug goed in K3, Plop, Urbanus etc, etc.

®Tc
donker, schitterend verhaal van Brusselmans, goor, gewelddadig, schitterend gespeeld, leuk weergeven (doden die hun verhaal nog doen, achterstevoren afgespeeld) geweldig soundtrack kortom geweldig
Van Koen Mortier wil ik wel wat meer zien.
wei
God o god...Kon me niks voorstellen bij een Brusselmans in filmvorm. Dit dus. Nihilistische onzin, ontzettend grappig en vrij grof soms. Aan de stijl moest ik even wennen, maar is achteraf gezien echt perfect. Vaak vervallen films met een vergelijkbare 'fuck you' houding in aanstellerij, maar hier is het gelukkig nooit vervelend. Wil hem meteen nog eens zien.
Roodkapje
Dit is gewoon een geschifte film... Ik vind het doodjammer dat ik hem niet eerder bekeken heb. De film speelt zich af in mijn streek en ik had dacht dan ook dat dit weer een flauwe vlaamse film ging zijn. Man, wat heb ik me vergist. Dit is gewoon sfeerschepping van de bovenste plank op het niveau van quentin tarantino; maar dan op zijn vlaams. Gelukkig was de film in mijn moedertaal (westvlaams) en de meeste locaties kende ik dan ook. Oostende is best een marginale stad; maar dat het zo erg was wist ik niet.
Een topper wat cinegrafie betreft. Ik heb met volle teugen genoten. Je moet door al die ranzigheid kunnen heenkijken om de waarde van dit meesterwerk te zien. Ergens is die ranzigheid wel nodig; anders heb je geen ex-drummer.
Roodkapje
Update: zit nog altijd met deze prent in m'n kop. Prachtige muziek, verfrissend verfilmd, onbeschrijfbare sfeer... Allé, vijf sterren. :d
DVD-T
Geweldige en bizarre film.Alles word lekker expliciet in beeld gebracht met lekker grauw camera werk wat helemaal binnen deze film past.Alles word met veel humor gebracht en ik heb dan ook vaak smakelijk kunnen lachen.Het einde vond ik wel wat minder, en had naar mijn ook wel iets minder lang gekund.
J. Courbois
Echt niet te geloven, deze film heb ik kunnen kopen voor drie euro in de videotheek!!!! Ik was helemaal gelukkig, ik begrijp dat dit soort genre niet erg graag gehuurd en gekeken wordt... Ik ben er des te gelukkiger mee, want ik vind deze film super (zie vorige reactie van mij)... Voor mij een echte aanrader voor de filmhuisliefhebber...
Jeroen123
Koen Mortiers debuutfilm naar het boek Ex-drummer (wél met streepje) van Herman Brusselmans zat als dvd in november 2007 gratis bij het Vlaams blad Humo, nadat Erik Stockman in januari 2007 diezelfde film had afgebroken: Eigenlijk weten we niet waar we het felst op afknapten: op het gore ‘Laten we het publiek eens choqueren’-luchtje, op het onophoudelijke getier, gescheld en gekots waartoe de acteurs zich hebben laten verleiden, op de lachwekkende pogingen om een gruizeltje poëzie in de film te steken (die begrafenisscène!) of op de ranzige boodschap die ‘Ex-drummer’ (sic: met streepje) voortdurend zit door te seinen, namelijk dat homo’s, gehandicapten en armelui in wezen allemaal psychopathische klootjesmensen zijn die zich niet zouden mogen voortplanten en mekaar maar beter overhoop kunnen knallen. Och ja, we weten het wel: zó is het niet bedoeld. Maar toch: dubieus filmpje.
Erik Stockman heeft deze keer overschot van gelijk. Ex drummer gaat over de in Oostende wonende, succesvolle schrijver Dries (een doorslagje van Brusselmans) die door drie idiote klootzakken verzocht wordt om drummer te worden in hun groepje, zodat ze mee kunnen doen aan de rockrally van Leffinge. Ze hopen dat Dries’ bekendheid hen zal helpen te winnen. Dries stemt toe omdat hij er stof in ziet voor een nieuwe roman en omdat hij eens wil afdalen in de gore wereld van het klootjesvolk. Hij kan immers altijd terugvluchten in zijn eigen veilige wereldje. Een en ander leidt (aldus een artikeltje in Knack Focus) – na veel scheldpartijen, fascistische terzijdes, seksuele aberraties en een Rockrally in het Vlaamse hinterland – tot een bloedige climax waarbij het zelfs voor wie de hardste scènes uit Gummo of American Psycho uitzat even slikken zal zijn.
Laten we er geen doekjes om winden: Ex drummer is – om in de sfeer van de prent te blijven – een ongelooflijke k*tfilm. Plat, weerzinwekkend, een wansmakelijke en mislukte poging tot rock-‘n’-rollfilmerij, volkomen inhoudsloos, goor, puberaal, een gratuit niemendalletje. We doen maar een greep uit de vele reacties van filmrecensenten die we gelezen hebben. En ongelooflijk maar waar: er zijn er ook een paar die het een fantastische film vinden (onder meer Freddy Sartor in Filmmagie). Toegegeven, de film bevat enkele leuke stilistische vondsten die het geheel een coole look moeten geven (Mortier komt uit de reclamefilmwereld): de begingeneriek die achteruit afgedraaid wordt en waarin de credits op een aardige manier verborgen zitten (via straatnaambordjes, stickers op fietsen en auto’s enzovoort), een personage dat regelmatig ondersteboven over het plafond wandelt, de doden op het einde die nog even – met etaleren van hun wonden – komen praten over zichzelf. Maar daarmee heb je het wel gehad. Het verhaal slaat – zoals gewoonlijk bij Brusselmans – als een tang op een varken, tenzij je het jaren tachtig-, postpunknihilisme dat hier geserveerd wordt als een waardevol thema wil zien.
Regisseur Mortier in een interview: "Voor mij is het moeilijkste aan Ex Drummer ook niet het geweld of de gore praat, maar het feit dat het hoofdpersonage, op het eerste gezicht de enige normale mens uit het hele verhaal, uiteindelijk de grootste fascist van allemaal blijkt. Er is geen catharsis of redding of wat dan ook. Er is alleen vernieling – niks." En dat zullen we geweten hebben. Uiteindelijk is Ex drummer niet veel meer dan een op epateren gebrande en op een belachelijke manier voortdurend de pedalen verliezende brok tafelspringerij van een 41-jarige regisseur die filmt als een overjaarse puber.
2* (omwille van die paar aardige technische vondsten)
sn@ke
- 2077 berichten
Volledig mee eens. Puberale/ja zelfs fascistische onzin van het hoogste niveau, ondanks enkele technische trukjes. Stockman heeft het wel vaker bij het rechte eind, ondanks dat hij door bepaalde 'progressieve filmliefhebbers' (eerder kortzichtige pilaarbijters voor mij) verweten wordt te dwepen met grote Hollywood-onzin.
Stockman is een vent zijn naam waardig. Waar die stok dan zit kan je zelf wel bedenken.
Verder is het nog maar de vraag wie hier kortzichtig kan genoemd worden, met termen als "fascistisch".
sn@ke
- 2077 berichten
Deze discussie ga ik niet beginnen onderhond, bij het merendeel van jouw bijdrages op de site hier kick je op (zelfuitgelokte) discussies tegen je eigen ego. Je mening over Stockman heb je al genoeg verkondigd, terwijl je waarschijnlijk de moeite niet meer neemt om te trachten een rationele mening over zijn recensies te geven. Bij deze neutraliseer ik het beladen woord 'fascisme 'in mijn mening,(gelukkig ben jij de genuanceerdheid zelve) laat het ons erop houden dat het een 'dubieuze' film is. (zie argumenten Jeroen 123)
J. Courbois
Een heerlijke film jeroen123, gelukkig hebben we in deze wereld allemaal een eigen smaak en kijk op dingen, anders wordt alles zo eentonig, zoals op films...
Ex-drummer laat je een kijkje nemen in de wereld van het klootjesvolk (klopt als een bus), men weet dat er niveau verschil zit in het denken en handelen van deze mensen tegenover die van bijvoorbeeld Dries, met een totaal andere (ontwikkelde) achtergrond / levensstijl. Bij het kijken van deze film verbaas je je erover hoe het kan dat mensen zo kunnen leven, handelen en denken, Dries dus ook. Tuurlijk zijn er enkele situaties erg uitgedikt, het is en blijft film nietwaar? Ik vond het fascinerend en boeiend om naar deze film te kijken. Deze film is niet aan iedereen besteed, dat is zeker waar, maar als er een verfilming komt n.a.v. een boek van Brusselmans, kun je wel een beetje aan je klompen aanvoelen dat het geen romantisch filmpje wordt...
Voor mij een 4

De Helaasheid der Dingen
Drama / Komedie, 2009

Rundskop
Misdaad / Drama, 2011
white trashmusicalchild on drugs profanitygay character